ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce
Menu
ChytrýVýběr.cz > Ostatní

Nerezové pánve

Záleží vám na kvalitě jídla, které připravujete? Posuňte své vaření na novou úroveň díky nerezové pánvi, která je odolnější, a hlavně zdravější než klasické teflonové pánve. Navíc nepohlcuje pachy. Vybrali jsme pro vás 3 nejzajímavější nerezové pánve, z nichž bychom doporučili velkou a robustní pánev Remoska Quanta s výborným poměrem cena/výkon.

Nejlepší celkově

Ideální nerezová pánev pro velkou rodinu s vysokou stěnou a protispékavým povrchem. Vhodná do myčky.

Nejlepší poměr ceny a kvality

Klasická nerezová pánev o průměru 28 cm. Vyniká univerzálním použitím i dobrým rozvodem tepla díky třívrstvé oceli.

Nejlepší levná

Menší nerezová pánev na všechny typy sporáků s odolnou povrchovou úpravou proti poškrábání.

Nejlepší nerezové pánve

Recenze Tescoma GrandCHEF – hluboká nerez pánev do trouby

tescoma grand chef pánev z nerezové oceli Pro náročné

Materiál: nerezová ocel, antiadhezní povlak | Hmotnost: 1,23 kg | Průměr: 32 cm | Tloušťka dna: – | Typ: hluboká, univerzální | Typ sporáku: elektrický, plynový, indukce | Do trouby: ano | Poklice: ne | Přibližná cena: 1 300 Kč

Klady
  • Výška stěny 8,5 cm
  • Antiadhezní úprava
  • Vhodná i do trouby
  • Prakticky řešené úchyty
  • Ideální pro rodiny
Zápory
  • Bez pokličky

Potřebujete vařit pro velkou rodinu? Hluboká nerezová pánev Tescoma GrandCHEF s výškou 8,5 cm hravě pojme takové množství jídla, z něhož se nají i čtyřčlenná rodina. Skvěle se v ní připravuje například rizoto nebo španělská paella, ale můžete ji využít i jako alternativu k WOK pánvi a chystat na ní asijské pokrmy. Díky vysoké stěně nebudou suroviny při míchání padat přes hranu na sporák.

Velkou výhodou je absence rukojeti, kterou nahrazují dva přinýtované úchyty. Ty usnadňují manipulaci s pánví, a zároveň šetří místo v lednici či ve skříňce. Nerezovou pánev Tescoma můžete dát i do trouby, je žáruvzdorná až do teploty 230 °C. Je vhodná i do myčky. Můžete ji používat na všech typech sporáků včetně indukční varné desky, a to díky magnetickému nerezovému dnu o průměru 21 cm.

Povrch této pánve je potažen speciální vrstvou, která brání připékání. Díky tomu si můžete užít výhody klasické nerezové pánve, jako je vysoká odolnost a rovnoměrný rozvod tepla, i pohodlí nepřilnavé pánve. Nedodává se s pokličkou, ale je kompatibilní s poklicemi do trouby Unicover.

Recenze Remoska Quanta P2806/10TS – kvalitní velká nerezová pánev

nerezová pánev remoska quanta Zlatý střed

Materiál: nerezová ocel, hliník | Hmotnost: 1,32 kg | Průměr: 28 cm | Tloušťka dna: 2,8 mm | Typ: univerzální | Typ sporáku: elektrický, plynový, indukce | Do trouby: ano | Poklice: ne | Přibližná cena: 700 Kč

Klady
  • Dostatečně velká
  • Univerzální využití
  • Na všechny typy sporáků
  • Třívrstvý materiál
  • Velmi dobře rozvádí teplo
Zápory
  • Nemá odnímatelnou rukojeť
  • Nutnost pánev vypálit

Tato nerezová pánev je určena pro každého, kdo to myslí s vařením vážně. Dno i stěny tvoří třívrstvá nerezová ocel pro vysokou odolnost i skvělé tepelné vlastnosti. Vnější povrch tvoří magnetizovaná nerezová ocel 430, která umožňuje používat pánev i na indukční varné desce. Vnitřní část je tvořena z hliníku, jenž zlepšuje vodivost tepla po celém povrchu, a vnitřní část z nerezové oceli 304 potravinářské kvality umožňuje používat při pečení kovové nástroje.

Nerezová pánev Remoska Quanta je vhodná na všechny typy sporáků. Její dno o průměru 2,8 mm není ani tlusté, ani tenké, což ji činí univerzální pánví jak na elektrický či plynový sporák, tak i na indukční varnou desku. Je určena i do myčky a lze ji umístit do trouby k dopečení pokrmu, přestože někomu může vadit nemožnost odpojit rukojeť. Nejvyšší teplota by neměla přesáhnout 220 °C.

Jedná se o univerzální pánev o výšce stěny 6 cm a průměru 28 cm, který ji řadí mezi větší pánve. Před každým použitím je potřeba ji vypálit, protože není opatřena nepřilnavým povrchem. To může být pro někoho nevýhoda, zato kuchařští nadšenci tuto vlastnost naopak ocení.

Recenze Remoska Quanta P2406/10TSC – menší nerezová pánev s nepřilnavým povrchem

remoska quanta nerezová pánev s nepřilnavým povrchem Levný základ

Materiál: nerezová ocel, hliník, antiadhezní povlak | Hmotnost: 1,03 kg | Průměr: 24 cm | Tloušťka dna: 2,8 mm | Typ: univerzální | Typ sporáku: elektrický, plynový, indukce | Do trouby: ano | Poklice: ne | Přibližná cena: 550 Kč

Klady
  • Nepřilnavý povrch
  • Univerzální využití
  • Na všechny typy sporáků
  • Třívrstvý materiál
Zápory
  • Nemá odnímatelnou rukojeť
  • Menší průměr

Pokud vaříte v malém nebo hledáte druhou pánev v praktické velikosti, Remoska Quanta P2406/10TSC vás nejspíš nezklame. Za lidovou cenu nabízí vlastnosti drahých nerezových pánví, a to kvalitní třívrstvý materiál, nepřilnavou úpravu i univerzální použití na všech typech sporáků a do trouby. Třívrstvý materiál v sobě kombinuje teplotní vodivost hliníku a zároveň zdravotní nezávadnost a odolnost nerezové oceli.

Povrch pánve je opatřen nepřilnavým povrchem QuanTanium, který v sobě obsahuje titanové části. Ty zajišťují lepší odolnost proti poškrábání než ostatní antiadhezní povrchy. S výškou stěny 6 cm můžete na pánvi připravovat vše od palačinek přes steaky až po rizoto, musíte však počítat s menším průměrem 24 cm.

Nejprodávanější pánve

Jak vybrat pánev z nerezové oceli

Jste v kuchyni jako doma? Pokud milujete vaření, rádi zkoušíte nové recepty a objevujete nové chutě, vyzkoušejte připravovat jídlo na volbě šéfkuchařů po celém světě – kvalitní nerezové pánvi. Jaké od nich můžete očekávat vlastnosti a jak o takovou pánev pečovat, se dozvíte níže v článku. Povíme si také, jak nerezovou pánev vypálit.

Vlastnosti nerezové pánve

Nerezová pánev je neocenitelným pomocníkem při vaření. Díky jejímu nadčasovému designu skvěle zapadne do každé kuchyně a stejně univerzální může být i při přípravě pokrmů – lze v ní smažit, dusit, vařit a některé typy i vložit do trouby k zapékání. Jaké další klíčové vlastnosti nerezová pánev přináší?

Nerezové pánve - smažení

Hmotnost

Pevný a odolný materiál zapříčiňuje vyšší hmotnost této pánve, která sice nedosahuje hmotnosti litinové pánve, přesto ji při manipulaci v ruce ucítíte. Pro někoho to může být nevýhoda, zatímco někdo jiný ocení větší stabilitu.

Rozvod tepla

Nerezové pánve jsou oblíbené profesionálními kuchaři pro rovnoměrný rozvod tepla po celém povrchu. Tomu pomáhá termoakumulační dno, které je dnes u většiny modelů standardem. U dražších modelů se vícevrstvý materiál aplikuje na celou pánev. K dostání je třívrstvá a pětivrstvá nerez.

  • Třívrstvá nerez se skládá z hliníkového jádra, které je po obou stranách obaleno ušlechtilou nerezovou ocelí. Nerezová pánev na indukční varnou desku musí mít vnější vrstvu z magnetické oceli.
  • Pětivrstvá nerez poskytuje nejrovnoměrnější rozvod tepla a jeho akumulaci a zajišťuje vysokou stabilitu pánve na sporáku. Je tvořena jádrem ze tří vrstev hliníku a hliníkové slitiny, kterou po obou stranách uzavírá kvalitní nerezová ocel 18/10.

Při výběru pánve se zaměřte také na tloušťku materiálu, zejména dna. Obecně se dá říci, že čím tlustší dno, tím kvalitnější pánev. Pokud narazíte na tloušťku 2 mm, hledejte raději jinde. Taková pánev se totiž velice snadno ochladí a maso se v ní bude spíše vařit, než péct.

Nerezové pánve - srovnání

Odolnost

Ušlechtilá nerezová ocel s označením 18/10 se nepoškrábe a nevadí jí ani vysoké teploty včetně plamenů. Je také vysoce odolná vůči korozi a skvrnám, díky čemuž si pánev zachová svůj lesklý vzhled i po letech používání. Samozřejmě je třeba věnovat jí vhodnou péči.

Nepřilnavý povrch

Klasickou nerezovou pánev můžete poměrně snadno vypálit, a přirozeně tak opatřit její povrch nepřilnavou vrstvou. Vylepšené modely však nabízejí speciální povrch, který není potřeba vypalovat a funguje stejně dobře jako např. u teflonové pánve. Takové modely jsou sice tvořeny kombinací různých materiálů a nejedná se o 100% nerezovou ocel, poskytují však při vaření pohodlí a šetří váš čas.

Nejdůležitější klady a zápory nerezové pánve uvádíme v bodech:

Klady
  • Kvalitní modely dobře vedou teplo
  • Pružně reagují na změnu teploty
  • Snáší vysoké teploty
  • Možnost používat kovové kuchyňské nářadí
  • Odolné proti poškrábání
  • Jsou hygienické
  • Dlouho vydrží
  • Nepohlcují pachy
Zápory
  • Těžší do ruky
  • Kvalitnější modely seženete za vyšší cenu
  • Bez použití tuku se jídlo připaluje (bez nepřilnavého povrchu)
  • Při přípravě křehčích pokrmů je nutno pánev bez nepřilnavého povrchu vypálit

Nerezová pánev podle typu sporáku

Jedno z nejdůležitějších kritérií při výběru nerezové pánve je, zda se hodí na váš sporák. Přehlédnutí takové maličkosti vás může ve výsledku hodně mrzet, a proto si nezapomeňte tuto informaci zjistit. Výrobce musí uvádět typ sporáku, s nímž je daná pánev kompatibilní, ovšem ne vždy je takový model na daný sporák opravdu vhodný.

Nerezová pánev na indukční sporák

Aby byla pánev nerez vhodná na indukční varnou desku, musí mít dno vyrobené z magnetické oceli. Protože indukce udržuje stále stejnou teplotu dna pánve pomocí magnetického zahřívání, můžete pořídit i pánev se slabším dnem, ne však méně než 2 mm. Vhodné je koupit pánev se stejně širokým dnem, jako je plotýnka.

Pánev z nerezové oceli na plynový sporák

Pokud vaříte na plynu, volte nádobí s tlustším dnem i samotnými stěnami. To zajistí lepší akumululaci tepla, a tím i úsporu energie. Vyhněte se příliš malým pánvím, které by umožnily plamenům odskakovat ze stěny a představovaly pro vás potenciální nebezpečí. Rukojeť nerezové pánve by měla být vybavena ochranou proti plamenům.

Pánev nerez na sklokeramickou desku

Elektrický sporák funguje na principu postupného dávkování tepla do dna nádobí, a proti je i v tomto případě důležité zvolit pánev s tlustším dnem pro lepší akumulaci tepla. Pro nejlepší výsledky při smažení volte stejný průměr dna, jako je průměr plotýnky. Díky tomu docílíte lepšího rozprostření tepla po celém povrchu pánve.

Nerezové pánve - smažení

Velikost pánve

Při výběru se zaměřte i na velikost nerezové pánve, která rozhoduje, kolik jídla na ní budete schopni připravit. Ne vždy se přitom vyplatí hned sahat po největších modelech. Rozlišujeme:

  • Malé pánve – pánve s průměrem 20 až 24 cm se hodí pro přípravu menších porcí jídla, a využije je proto nejvíce jednotlivec nebo pár. Připravíte na nich pouze menší kousky masa, zato jsou lehké a dobře se s nimi manipuluje.
  • Střední pánve – nejprodávanější velikost pánví se vyznačuje průměrem 25 až 30 cm a jsou vhodné pro vícečlenné domácnosti od 3 osob. Pojme větší množství zeleniny i běžné plátky masa či ryby.
  • Velké pánve – nejčastěji je najdete ve výbavě profesionálních kuchařů. Průměr 32, 36 či dokonce 40 cm dává tušit, že půjde o poměrně těžké pánve, zvlášť pokud jsou z nerezu či litiny. Nabízejí stabilitu, ale hůře se s nimi manipuluje.

Typy pánví

Ačkoli existuje univerzální pánev na všechno, nejlépe se vám budou konkrétní typy jídel připravovat ve speciálních pánvích, které jsou k tomu určeny. Proto je vhodné se zamyslet, jaký druh jídla nejčastěji vaříte, a tomu uzpůsobit výběr nerezové pánve. Pojďme si představit nejběžnější typy pánví spolu se stručným shrnutím jejich hlavních výhod a nevýhod.

Univerzální pánev

Jak už napovídá její název, umožňuje připravit nejrůznější druhy jídel od omáček přes maso až po palačinky. Nabízejí je všechny obchody, které mají co do činění s vybavením kuchyně, potažmo celé domácnosti. Proto si můžete vybírat mezi širokou paletou velikostí, materiálů a kvality.

Klady
  • Připravíte na ní téměř všechno
  • Velký výběr
  • Nižší cena
Zápory
  • Některé druhy jídla se na ní připravují hůře, např. palačinky

WOK pánev

Pokud jste fanoušky asijské kuchyně, tato pánev by neměla ve vaší výbavě chybět. Charakterizuje ji užší dno, od kterého se stěny postupně rozšiřují do podoby kotlíku. Je důležité, aby správně rozváděla teplo po celém povrchu, proto se za nejlepší materiál pro WOK pánev považuje nerez či litina.

Na WOK pánvi se skvěle připravují nejen nudle, ale i zelenina, kousky masa, tofu, oříšky i omáčky. Ke stabilitě pánve a správné distribuci tepla dopomáhá vyduté dno, které by mělo být alespoň 6 mm silné. Pokud na této pánvi připravujete jídlo pro celou rodinu, ideální horní průměr by se měl pohybovat mezi 26 až 30 cm.

Klady
  • Nejlepší pánev pro asijské pokrmy
  • Snadná příprava jídla pro více osob
Zápory
  • Těžší
  • Horší manipulace s pánví

Grilovací nerezová pánev

Grilovací nebo také steakovou pánev charakterizuje čtvercový tvar a vroubkovaný povrch, díky kterému docílíte rýhování na mase. Můžete na ní ale připravovat také zeleninu a grilovací sýry. Kvalitní grilovací pánev by měla mít nepřilnavý povrch z keramických, titanových či minerálních částic, které umožňují smažení bez oleje.

Materiál grilovací pánve by měl vydržet vyšší teploty, které umožňují opečení masa se zachováním šťáv uvnitř. Nejvhodnějším materiálem je litina, hliník či kvalitní nerez.

Klady
  • Grilovací rýhy na mase
  • Nejvhodnější pro přípravu chutných steaků
  • Smažení bez oleje
Zápory
  • Těžší
  • Vyšší cena

Pánev na palačinky

K přípravě palačinek, ale i lívanců, bramboráků a tortil je vhodné pořídit si speciální pánev s plochým dnem a velice nízkými okraji, které umožňují snadné obracení. Na lívance existují typy se čtyřmi otvory pro docílení pravidelného tvaru. Hlavní výhodou těchto pánví je jejich nízká hmotnost a cena. Samozřejmostí by měl být nepřilnavý povrch.

Klady
  • Snadné podebírání
  • Nízká hmotnost
  • Otvory pro lívance
  • Jednoduchá manipulace
Zápory
  • Úzká specializace – nehodí se pro přípravu jiných pokrmů
Náš tip
Lívanečník a palačinkovač můžete pořídit i jako samostatný kuchyňský spotřebič. Jejich výběru jsme se věnovali v samostatných recenzích.

Elektrická pánev

Tento speciální typ pánve umožňuje smažení, vaření i pečení a je ideální do menších kuchyní, kam by se klasická trouba na pečení nevešla, například na chatu. Jeden den v ní můžete připravovat maso a další den upéct buchty. Pokud se chystáte v troubě péct, hledejte elektrickou pánev se zdrojem tepla umístěným nahoře.

Klady
  • Šetří místo v kuchyni
  • Ke smažení, vaření i pečení
  • Mnoho užitečných funkcí
Zápory
  • Vyšší hmotnost a cena

Pokud si nemůžete vybrat a vaříte často a rádi, může pro vás být vhodnou volbou sada pánví. V ekonomicky výhodném balení získáte různé velikosti pánví a jejich typy, často i v kombinaci s několika hrnci. Všechny kusy jsou vyrobeny ve stejném designu, takže vám skvěle padnou do kuchyně. Nevýhodou je počáteční vysoká pořizovací cena.

Náš tip
Zařizujete si svou kuchyň? V takovém případě pro vás může být vhodná sada hrnců. V našich recenzích jsme se věnovali i výběru nejlepších pánví pro různé druhy pokrmů.

Hluboká nebo nízká pánev

Nevíte si rady, jakou výšku stěny zvolit? Každá se hodí pro přípravu jiných druhů pokrmů. Zatímco nízkou pánev využijete k opékání masa, přípravě vajíček či grilování zeleniny, hluboká pánev je nejvhodnější ke smažení a přípravě většího množství jídla. Vysoké stěny totiž zabraňují přepadávání surovin přes okraj při míchání.

Doplňky k nerezovým pánvím

Se správným příslušenstvím se vám bude vařit mnohem pohodlněji a ušetříte nejen čas, ale také skladovací prostory či čistící prostředky. V čem nejoblíbenější doplňky k pánvím pomáhají?

Poklička

Pokud při vaření používáte poklici, výrazně ušetříte. Poklička totiž udržuje teplo uvnitř pánve, díky čemuž připravíte jídlo za kratší dobu s využitím méně elektrické energie. Kromě toho zejména při smažení udržuje prskající olej uvnitř a výrazně tak usnadňuje čištění sporáku. V případě dušení zase zabraňuje unikat páře, která může na stěnách kuchyně přispívat k tvorbě plísní.

Některé pokličky jsou vhodné i do trouby. Vyznačují se nerezovým či silikonovým hmatníkem, který odolá i vysokým teplotám.

Rukojeť

Stejně jako v případě pokličky, i materiál rukojeti pánve určuje, jestli ji můžete umístit do trouby, či nikoli. Nerezová ocel, dutý kov a hliník se v tomto ohledu osvědčily nejvíce. Kvalitní rukojeti jsou k pánvi přinýtované a nehrozí jejich uvolnění na rozdíl od levnějších modelů pánví, kde drží za pomoci šroubků.

Některé rukojeti jsou navíc odnímatelné a použitelné na různé typy hrnců a pánví. To umožňuje umístit pánve, jejichž materiál rukojeti by to jindy neumožňoval, do trouby. Odnímatelná rukojeť je však praktická i z úložného hlediska, kdy šetří místo v lednici či kuchyňské skříňce.

Nerezové pánve - smažení jídla

Jak používat pánve z nerezové oceli

Někteří lidé mají s nerezovými pánvemi spojený strach z připalování a přichytávání pokrmů na povrchu, který není opatřen nepřilnavým povrchem. Mohou za to většinou negativní zkušenosti spojené nákupem nekvalitní nerez pánve či nevhodný způsob používání.

Jak tedy pánev nerez používat tak, aby bylo vaření zábava a nikoli utrpení? Pro většinu pokrmů stačí trocha důvěry a trpělivosti. Pánev je třeba napřed řádně předehřát s tukem a až poté vložit ingredience. Když se vyvarujete nadměrně vysokých teplot, surovina se od povrchu pánve ve vhodný čas sama odlepí.

Pro přípravu křehčích pokrmů, jako jsou vajíčka či palačinky, je vhodné pánev nerez před použitím vypálit. Nebojte se, není to nic složitého a zabere to jen několik minut.

Jak vypálit nerezovou pánev?

  • Pánev důkladně očistíte a usušíte,
  • nalijete 2 až 3 lžíce oleje, ideálně řepkového,
  • zahřejete pánev cca na střední výkon vařiče, aby se teplota pohybovala kolem 180 °C,
  • olej vymažete ubrouskem po celém povrchu nerezové pánve včetně stěn,
  • vymazanou pánev zahřívejte, dokud se z ní nezačne mírně kouřit,
  • pánev nechte vychladnout a přebytečné zbytky oleje, pokud se objeví, setřete ubrouskem.
  • Takovou pánev pak můžete znovu zahřát a použít. Olej při vypálení zaplnil drobné póry, v nichž se jinak přichytává jídlo, a povrch do omytí působí, jako by byl opatřen nepřilnavou vrstvou.

Jak čistit pánev z nerezové oceli

Nerezová pánev, zejména pak ta kvalitní, představuje poměrně vysokou finanční investici, kterou je důležité ochránit správnou péčí. Nerezové pánve je potřeba důkladně umýt po každém použití, a to houbičkou a klasickým saponátem. Odolné skvrny nechte odmočit v teplé vodě, případně přidejte jedlou sodu a vyvařte ji. Stejně dobře poslouží ocet nebo citrónová šťáva.

Při mytí můžete použít hrubší stranu houbičky, ovšem není vhodné používat drátěnku. Stejně tak se vyvarujte mytí pomocí přípravků obsahujících amoniak nebo bělidla. Ačkoli výrobce často uvádí, že je nerezová pánev vhodná do myčky, tento způsob omývání snižuje její životnost.

Nejoblíbenější pánve

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 4.6 (11 hlasů)

Autor článku

Vendula Drahoňovská
Vendula Drahoňovská

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář