Nejlepší konvektomaty – recenze a rady jak vybírat

Zařizujete nové restaurační zařízení a chcete svým návštěvníkům dopřát jídlo co nejrychleji? Pamatujte na náležité vybavení. Základ spočívá v klasické soustavě sporáků, trub a lednic, tedy spotřebičů dobře známých z domácností. Profesionálové ovšem potřebují i trochu něco jiného, aby mohli přání svých zákazníků splnit dokonale.

Nedílnou součástí každé profi kuchyně bývají v současné době konvektomaty. Tento univerzální spotřebič je nepostradatelným srdcem všech restauračních provozů, neboť umožňuje přípravu rozličných pokrmů rychle a úsporně. S jejich nákupem vám pomůže následující text.

Nejlepší konvektomaty

Unox Konvektomat XV 593 ChefLux

Primax Konvektomat PDE 110 HD

Retigo Konvektomat O-2011 i

Unox Konvektomat XV 593 ChefLux recenze

Test Primax Konvektomat PDE 110 HD recenze

Test Retigo Konvektomat O-2011 i

Levný základ

Zlatá střední cesta

Pro náročné

KLADY

Rozumná cena

Široká paleta funkcí

Dostatečný výkon

Jednoduchá údržba

Vysoký výkon

Dotykové ovládání

Široká škála funkcí a programů

Kvalitní vnitřní ventilace

Obrovská kapacita

Značný výkon

Bohatá paleta možností

Odolná konstrukce

ZÁPORY

Menší kapacita

Tvorba páry ve varném provozu

Vyšší cena

Menší kapacita

Vysoká cena

Značné rozměry

SHRNUTÍ

Menší konvektomat určený do náročných domácnosti nebo začínajících podniků. Vybaven širokou nabídkou funkcí a možností zajistí rychlou přípravu všech možných pokrmů

Zlatá střední cesta se vším všudy. Perfektně navržené ovládání, mnoho funkcí a režimů, velmi kvalitní ventilace. Snad si jen dejte pozor na nepříliš vysokou kapacitu, abyste brzy nemuseli měnit za nový model

To nejlepší, co lze na trhu zakoupit. Kapacita pro více než 600 jídel, jednoduché ovládání a gigantický výkon. Konstrukce z odolných materiálů zvládne i dlouhodobou zátěž. Doporučujeme ovšem před nákupem řádně proměřit rozměry kuchyně

POROVNEJTE CENY

POROVNEJTE CENY

POROVNEJTE CENY

Recenze: Unox Konvektomat XV 593 ChefLux

Kapacita: 7 GN (1/1) | Příkon: 10 500 W | Způsob tvorby páry: ve varném prostoru | Rozměry: 86,0 × 88,2 × 93,0 cm | Hmotnost: 80 kg | Přibližná cena: 70 000 Kč

KLADY:
  • Rozumná cena
  • Široká paleta funkcí
  • Dostatečný výkon
  • Jednoduchá údržba

ZÁPORY:
  • Menší kapacita
  • Tvorba páry ve varném provozu

Zařizujete menší hospůdku nebo restauraci a nepočítáte s mohutným návalem hostů? Máte dostatek financí a chcete uspořit čas trávený vařením? Unox Konvektomat XV 593 ChefLux představuje výbornou volbu.

Podstatná výhoda spočívá v rozumné ceně, která rozpočet začínajícího podnikatele zbytečně nezatíží. I přes relativní lacinost udělá radost vcelku široká paleta nejrůznějších funkcí a režimů, mezi nimiž nechybí ani libůstky jako gril nebo sous-vide. Příkon přesahující 10 kW zaručuje dostatečný příkon energie pro skutečně rychlý a efektivní náběh ohřevu. Třešničkou na dortu je snadná údržba, kterou jen umocňuje přítomnost automatických programů.

Hlavní zápor spočívá v poměrně malé kapacitě. Plánujete-li do budoucna rozvoj podniku, může právě nedostatek prostoru v konvektomatu představovat nepříjemnou překážku. Pozor též na tvorbu páry přímo ve varném provozu, jež zvyšuje vlhkost v místnosti a nároky na údržbu.

Unox Konvektomat XV 593 ChefLux je k mání za velmi lákavou cenu, jež se ovšem prakticky neprojevuje na jeho vlastnostech. Oželíte-li nižší kapacitu, jste na správném místě.

Zjistit cenu >>

Recenze: Primax Konvektomat PDE 110 HD

Kapacita: 10 GN (1/1) | Příkon: 18 000 W | Způsob tvorby páry: bojler | Ovládání: dotykové | Rozměry: 45,0 × 75,5 × 97,0 cm | Hmotnost: 105 kg | Přibližná cena: 140 000 Kč

KLADY:
  • Vysoký výkon
  • Dotykové ovládání
  • Široká škála funkcí a programů
  • Kvalitní vnitřní ventilace

ZÁPORY:
  • Vyšší cena
  • Menší kapacita

Primax Konvektomat PDE 110 HD se řadí nejen cenově, ale i svými vlastnostmi do střední třídy. Jestliže tedy hledáte nový model pro svůj zavedený provoz a neobsluhujete stovky hostů za večer, jste na správné místě.

Základem je obrovský výkon, díky němuž dojde ke skutečně rychlému náběhu teplot a přípravě všech pokrmů. Ovládání je řešeno pomocí praktického dotykového panelu, takže si rychle a snadno nastavíte všechno, co potřebujete. Výrobce proklamuje přítomnost více než stovky programů a funkcí, díky čemuž nabídnete svým hostům skutečně širokou paletu chutných jídel. O plynulý průchod vzduchu se stará dvojice ventilátorů, přičemž výrobce standardně do krabice přibaluje i dva rezervní kusy.

Cenově se již ovšem pohybujeme v relativně vysokých relacích. Buďte tedy připraveni na zaplacení sumy okolo 140 000 korun. Zejména s ohledem na nižší kapacitu 10 sad dobře rozmýšlejte, zda bude konvektomat plně dostačovat i při zvýšení objemů objednávek.

Primax Konvektomat PDE 110 HD se stane spolehlivým jádrem každé profesionální kuchyně. S jeho pomocí snadno uspokojíte chuťové buňky každého zákazníka.

Zjistit cenu >>

Recenze: Retigo Konvektomat O-2011 i

Kapacita: 20 GN (1/1) | Příkon: 35 000 W | Způsob tvorby páry: bojler | Ovládání: kombinované | Rozměry: 94,8 × 182,4 × 87,1 cm | Hmotnost: 245 kg | Přibližná cena: 350 000 Kč

KLADY:
  • Obrovská kapacita
  • Značný výkon
  • Bohatá paleta možností
  • Odolná konstrukce

ZÁPORY:
  • Vysoká cena
  • Značné rozměry

Pomalu se dostáváme až na pomyslný Olymp. Na něm trůní Retigo Konvektomat O-2011 i, určený do kuchyní těch největších provozů, které denně připraví více než 600 jídel. Bohatá nabídka funkcí a možností uspokojí chuťové pohárky i těch nejnáročnějších hostů zvyklých vynakládat za svůj pokrm nemalé částky.

Největší devíza spočívá v kombinaci obrovské kapacity a skutečně masivního výkonu. Zařízení pojme více než 20 gastro sad najednou, a i při plném vytížení můžete očekávat rychlý náběh odpovídajících teplot. Vysoce jakostní materiály použité při výrobě konstrukce, jsou koncipovány na dlouhodobou a pravidelnou zátěž.

Kamenem úrazu se pro mnoho zájemců bezesporu stane požadovaný finanční obnos. 350 000 korun si jen tak nějaká restaurace nemůže dovolit vysázet. Pozor též na značné rozměry, před nákupem si kuchyň řádně proměřte, abyste později nezjistili, že drahý spotřebič vlastně nemáte kam umístit.

Retigo Konvektomat O-2011 i patří k tomu nejlepšímu, co lze na trhu v současné době zakoupit. Vlastníci hojně navštěvovaných zařízení by ovšem nad jeho pořízením neměli váhat dlouho.

Zjistit cenu >>

Zpět na obsah ↑

Nejprodávanější gastro vybavení dle Heureky

Zpět na obsah ↑

Jak správně vybrat konvektomat?

V prvé řadě je zapotřebí zvážit, zda konvektomat vůbec ve vaší kuchyni nalezne uplatnění. Mezi důležitá kritéria řadíme rovněž systém vytváření páry a kapacitu. Náročnější zákazníci by měli brát v potaz i nabídku dodatečných funkcí. Neméně podstatnou roli sehrává i způsob ovládání.

K čemu slouží?

Slyšíte slovo konvektomat poprvé v životě a netušíte, co si pod ním vlastně představit? Jedná se o univerzálního gastronomického pomocníka, s jehož pomocí lze jídlo připravit na jakýkoliv způsob. Vzhledově připomíná rozměrnější mikrovlnnou troubu. Standardně nachází využití v komerčních prostorách, kde se uplatní zejména pro svou univerzálnost.

Oproti ostatním spotřebičům se rovněž pyšní takřka okamžitým náběhem teploty a její snadnou regulací. Spolu s nízkou potřebou vody, pomáhá zásadním způsobem ušetřit nezanedbatelný finanční obnos za provoz. Konvektomat taktéž nevyžaduje vložení oleje či sádla pro smažení. Díky tomu se vyhnete nepříjemnému hluku a zápachu z rozpálených tuků.

Nemalý benefit přináší tento přístroj i samotným hostům. Pomáhá udržet stanovenou gramáž pokrmu a taktéž tepelnou přípravou neobírá jídlo o zásobu vitamínů a minerálů. Spolu s vysokou rychlostí přípravy se jedná o hlavní důvod, proč si začíná tento systém pomalu razit cestu i do běžných domácností.

Vytváření páry

V souvislosti s oblibou vaření v páře je jasné, že o tuto funkci nemohou být připraveny ani konvektomaty. Vzhledem k poměrně nízkému objemu vody, která se k pokrmům přilévá, bylo zapotřebí přijít s velmi výkonnými systémy vytváření páry. V současné době můžete volit mezi přístroji vybavenými vyvíječem páry přímo ve varném prostoru a modely se speciálními bojlery. Oba typy mají své výhody, ale i nevýhody:

Bojlerový vyvíječ

VÝHODY:
  • Rychlá tvorba páry
  • Snadná regulace
  • Větší sytost páry

NEVÝHODY:
  • Vysoká cena
  • Složitější konstrukce a náchylnost k poškození

Vyvíječ páry ve varném prostoru

VÝHODY:
  • Nízká cena
  • Zvlhčování potravin
  • Nenáročná údržba

NEVÝHODY:
  • Nižší rychlost
  • Zanášení varného prostoru

Vyvíječe ve varném prostoru bývají montovány spíše do domácích konvektomatů. Naproti tomu složitější, ale výkonnější bojlery nacházejí uplatnění v profesionálních provozech.

Kapacita

Vaříte pouze pro sebe a svou rodinu nebo naopak vlastníte podnik, jenž za den navštíví více než tři stovky hostů? Odpověď na tuto otázku bude mít vliv zejména na kapacitu zvoleného zařízení. Ta se obvykle udává v tzv. gastro nádobách GN 1/1 (530 × 325 mm) o hloubce 65 mm. Více informací o optimálním množství GN podle počtu osob nabízíme v následující tabulce:

Počet strávníků Počet gastro nádob
Do 50 3–5 GN 1/1
50–150 5–7 GN 1/1, často DUO sestava (3 GN + 5 GN) pro přípravu dvou jídel současně
150–300 10 + 10 GN 1/1
Nad 300 Minimálně 20 GN 2/1

Jak vám asi již došlo, uvedené cifry se týkají profesionálních kuchyní s desítkami připravovaných porcí denně. V domácnosti si plně vystačíte s modelem velikosti standardní mikrovlnné trouby, tedy zhruba 60 × 60 cm.

Dodatečné funkce

Během nákupu rozhodně neopomeňte zkontrolovat i nabídku různých dodatečných funkcí. Jejich přítomnost vám jednak usnadní vaření, jednak umožní připravit pokrm ještě lépe a chutněji.

Základ představují různé režimy vaření. Pomocí praktického grilu, udicí jednotky a sous-vide systému můžete přichystat i poněkud netradiční jídla. Praktický teploměr dovolí snadno hlídat a regulovat teplotu. Vaříte-li často stejná menu, není nic jednoduššího než si jejich postup nastavit do interní paměti spotřebiče. Stačí stisknout jediné tlačítko a konvektomat se postará o všechno sám.

Dbejte též na adekvátní vybavení hygienickými a bezpečnostními pojistkami. Život vám usnadní možnost automatického otevření a vysunutí obsahu spotřebiče. Stejně tak režim automatického čištění pomůže ušetřit spoustu času a zároveň uchovat konvektomat co nejdéle ve funkčním stavu.

Ovládání

Mezi důležité součásti každého moderního přístroje řadíme i způsob ovládání. Ani konvektomaty nejsou žádnou výjimkou. V současné době lze vybírat ze dvou základních systémů – mechanického ovládání pomocí koleček, tlačítek a posuvů a dotykového řízení prostřednictvím obrazovky podobné mobilnímu telefonu. Někteří pomocníci se pyšní kombinací obou těchto systémů.

Nejprodávanější gastro vybavení dle Heureky