ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce
Menu

Nejlepší udírny 2021 – Test a průvodce výběrem

Datum 21.4.2021 Odborná redakce Odborná redakce

Co takhle si doma vyudit lahodné klobásky, pořádný kus voňavého masa nebo křehkou rybičku? Pokud vás taková myšlenka láká, s její realizací vám pomůže udírna. Konkrétně domácí udírna, kterou lze umístit na zahradu, terasu, některé modely třeba i na balkon. V našem žebříčku zvítězila elektrická udírna SmooKing Pro 300, z modelů vytápěných dřevem pak Smoky Fun Big Chief 5.

1Nejlepší elektrické udírny

Nejlepší elektrická udírna

Digitální elektrická udírna, která perfektně obstojí i v profesionálním provozu.

Nejlepší cena/kvalita

Parádní a bytelná domácí udírna s kapacitou 70 l. Špičkový výkon za odpovídající cenu.

Nejlepší levná udírna

Dostupnější 53 litrová udírna z nerezu a ve stylovém provedení. Osvědčená volba.

Recenze SmooKing Pro 300 – nejlepší elektrická udírna

SmooKing Pro 300 Pro náročné

Typ: elektrická udírna | Palivo/Způsob vytápění: topné těleso | Ovládání: digitální | Objem: 300 l | Kapacita: 30 kg | Hmotnost: 85 kg | Příkon: 2 × 1400 W | Materiál: nerezová ocel | Cena: 74 990 Kč


Klady
  • Udírna pro velmi náročné a profesionální použití
  • 7 roštů pro až 30 kg uzenin
  • Špičkové materiálové zpracování
  • Elektronický generátor kouře
  • Digitální ovládání
Zápory
  • Poměrně velké rozměry a hmotnost

Domácí udírna Smooking Pro 300 představuje špičkovou volbu pro velmi náročné uživatele anebo gastronomické provozy. Jde o pořádnou „bednu“ o výšce 1,5 m a hmotnosti 85 kg, která při objemu 300 l pojme naráz i 30 kg masa. Velké rozměry udírny částečně kompenzují bržděná kolečka s aretací, která usnadňují transport. Udírna je vyrobena z ušlechtilé nerezové oceli a perfektně izolovaná proti úniku kouře mimo kouřový otvor. Nicméně je určena pro venkovní použití.

Smooking Pro je elektrická udírna s precizním digitálním elektronickým ovládáním, které umožní velmi přesné nastavení. Zařízení disponuje topným tělesem o výkonu 2 × 1400 W a součástí je taky generátor kouře do udírny, který můžete plnit dřevěnou štěpkou a získat dokonale autentickou vůni a chuť připravovaných lahůdek. Množství kouře lze elektronicky regulovat a díky speciálnímu filtru je příprava zdravější, na potravinách se neusazuje dehet. Součástí udírny je taky udící tyč, odkapávací tác, háky na maso a na ryby nebo rošty. Pracovat můžete s maximální teplotou do 110 °C.

Udírna Smooking Pro 300 je zkrátka prvotřídní záležitost a ani vyšší investice jistě nebudete litovat. Alespoň pokud máte opravdu vysoké nároky a budete schopni tuto nerezovou krásku pořádně vytížit přísunem masa.

Recenze Borniak UWD-70 – udírna na zahradu

Borniak UWD-70 Zlatý střed

Typ: elektrická udírna | Palivo/Způsob vytápění: topné těleso | Ovládání: digitální | Objem: 70 l | Kapacita: 10 kg | Hmotnost: 18,5 kg | Příkon: 615 W | Materiál: nerezová ocel, aluzinek | Cena: 20 990 Kč


Klady
  • Kompaktní domácí udírna
  • Odolné, kvalitní provedení
  • Nízká hmotnost
  • Digitální ovládání
  • Generátor kouře
Zápory
  • Jen jeden rošt v základní výbavě
  • Nemá transportní kolečka

O poznání kompaktnější zahradní udírna pochází od prestižní značky Borniak a nabídne prostor pro cca 10 kg masa (objem 70 l) při výšce 104 cm a hmotnosti jen něco málo přes 18 kg. Jde tedy o udírnu, která na zahradě, terase či v pergole nebude nijak zvlášť překážet, a přesto vám vyrobí spoustu dobrot. Vyrobená je z odolného nerezu s velmi dobrým těsněním.

Digitálně ovládanou udírnu Borniak UWD-70 vyhřívá topné těleso o příkonu 500 W. Součástí je pak ještě 115 W kouřový generátor na dřevěné piliny. Příjemným vylepšením je i automatický dávkovač pilin. Uvnitř udírny se nachází šest polic, součástí další výbavy je rošt, tyče a dostatečná zásoba háků a háčků (10 ks celkem). Zařízení pracuje s teplotami 49 až 120 °C. Celkově vzato jde o skvělé domácí řešení za rozumnou cenu kolem 20 tisíc Kč. Poměr ceny, kvality a výkonu je na vynikající úrovni a hledat vážnější nevýhody je těžké. Trochu složitější je přenášení, zařízení má sice madla, ale pro jednu osobu je transport náročnější.

Recenze Bradley Smooker Original 4 – udírna za dobrou cenu

Bradley Smooker Original 4 Levný základ

Typ: elektrická udírna | Palivo/Způsob vytápění: topné těleso | Ovládání: manuální | Objem: 53 l | Kapacita: až 15 kg | Hmotnost: 16 kg | Příkon: 625 W | Materiál: nerez | Cena: 14 990 Kč

Klady
  • Velmi stylové provedení
  • Výkonná a kompaktní udírna
  • Dostupná cena
  • Generátor kouře
Zápory
  • Manuální ovládání

Domácí udírna značky Bradley zaujme hned na první pohled parádním, stylovým vzhledem – tak trochu retro designem v černé barvě. Díky nízké hmotnosti jen 16 kg a poměrně malým rozměrům (výška 80 cm) jde o dobře přenosný model optimální pro domácí uzení na zahradě, ale třeba i balkoně nebo otevřené verandě. Při ceně cca 15 tisíc Kč jde o skvělou investici pro vášnivější milovníky uzených pochutin, kteří chtějí zásobovat třeba i přátele či sousedy. Kapacita uzení je totiž až 15 kg masa.

Tato snadno přenosná udírna Bradley smooker original 4 disponuje topným tělesem o příkonu 500 W a generátorem kouře o příkonu 125 W, který je navíc doplněn o pohodlný dávkovač briket. V udírně lze maso či ryby upravovat i studeným kouřem kolem 20 °C. Maximální provozní teplota je 120 °C. Materiálové zpracování je vzhledem k ceně solidní a celkově jde o pěkný a výkonný model, který jistě splní vaše očekávání. Ovládání je však manuální, a tedy méně přesné a pohodlné. Kontrola teploty je možná pomocí výrazného teploměru na dveřích udírny.

2Nejlepší udírny na dřevo

Nejlepší udírna na dřevo

Zahradní udírna s grilem na dřevěné uhlí i kusové dřevo pro zájemce, kteří se nebojí investovat do precizní kvality.

Nejlepší cena/kvalita

Krásná a tradiční dřevěná udírna značky Master Smoker s bočním topeništěm a obrovským objemem 360 litrů.

Nejlepší levná udírna

Malá a velmi dostupná domácí udírna, která váží pouhých 18 kg, a přesto vám naservíruje spoustu dobrot.

Recenze Smoky Fun Big Chief 5 – gril s udírnou

Smoky Fun Big Chief 5 Pro náročné

Typ: udírna s grilem | Palivo/Způsob vytápění: dřevo, dřevěné uhlí, brikety | Ovládání: manuální | Objem: – | Kapacita: – | Hmotnost: 195 kg | Příkon: – | Materiál: plech | Cena: 49 500 Kč

Klady
  • Špičková zahradní udírna s grilem
  • Ideální pro „low and slow“ přípravu mas
  • Možnost topit uhlím, dřevem i briketami
  • Přehledný teploměr
  • Pogumovaná kolečka
Zápory
  • Vysoká hmotnost a značné rozměry

Mezi modely s „klasickým“ vytápěním zvítězila plechová udírna s grilem Smoky Fun Big Chief 5. Jde o robustní zahradní nástroj pro přípravu i velkých kusů masa vcelku. Konstrukce je poměrně specifická, vychází z americké tradice a používá se především pro tzv. nepřímé grilování metodou „slow and low“. Tedy velmi pomalé opékání při nízkých teplotách za současného působení kouře. Maso má pak naprosto jedinečnou chuť a nedostižnou křehkost. Lepší hovězí či vepřová žebírka nebo třeba populární trhané vepřové jste ještě nejedli.

Výhodou této udírny a grilu je taky možnost zvolit z několika variant vytápění. Jako palivo můžete používat buď dřevěné uhlí, anebo taky kusové dřevo nebo brikety. Zejména uzením a grilováním na dřevu můžete docílit výjimečné lahodnosti a taky poměrně ekonomického provozu. Udírna je vybavena taky termosondou a budíkovým teploměrem pro kontrolu teploty. Regulovat ji lze díky důmyslné soustavě otvorů ovládaných páčkou.

Smoky Fun Big Chief 5 je vyroben z odolného ocelového plechu opatřeného ohnivzdornou barvou (snese až 800 °C), vnitřní rošty jsou z nerezu. S téměř 200 kg jde o robustní kus materiálu. Převážení však usnadňují robustní pogumovaná kola.

Recenze Master Smoker L – tradiční dřevěná udírna

Master Smoker L Zlatý střed

Typ: dřevěná udírna | Palivo/Způsob vytápění: dřevo, štěpky, piliny | Ovládání: manuální | Objem: 360 l| Kapacita: – | Hmotnost: 85 kg | Příkon: – | Materiál: smrkové dřevo, plech | Cena: 22 990 Kč

Klady
  • Tradiční zpracování ze dřeva
  • Velký objem
  • Boční topeniště
  • Teploměr
  • Bohaté příslušenství
Zápory
  • S topeništěm má značné rozměry

Nádherné, klasické zahradní udírny ze dřeva značky Master Smoker patří k tomu nejlepšímu v rámci této kategorie. Model Master Smoker L je navíc za skvělou cenu necelých 23 tisíc Kč. Vyroben je z hoblovaného smrkového dřeva bez chemického ošetření. Od minulého roku využívá značka tloušťku stěn 28 mm (dříve 19 mm). Díky tomu tyto udírny dosahují lepší odolnosti a taky izolace – což vede i k úspoře topiva. Menší je i produkce nežádoucího dehtu.

Další součásti udírny jsou vyrobeny z pozinkovaného plechu. Patří sem stříška, komín, podsada i boční topeniště s rourou o délce 120 cm. V udírně lze topit štěpkami, kusovým dřevem i pilinami. Teplotu pak můžete snadno kontrolovat na přehledném teploměru. Komín umožňuje snadnou a plynulou regulaci kouře. Bytelné, kvalitní zpracování a promyšlená, perfektně fungující konstrukce – to jsou hlavní pilíře, díky kterým jsou udírny Master Smoker tak populární. Skvělá volba pro milovníky tradičního způsobu uzení.

Recenze Weber Smokey Mountain Cooker – udírna pro nenáročné

Weber Smokey Mountain Cooker, 47 cm Levný základ

Typ: přenosná udírna | Palivo/Způsob vytápění: dřevěné uhlí, dřevo | Ovládání: manuální | Objem: -| Kapacita: – | Hmotnost: 18 kg | Příkon: – | Materiál: plech | Cena: 9 990 Kč

Klady
  • Přenosná, drobná udírna
  • Lze používat kusové dřevo pro docílení ideální chuti a vůně
  • Termosonda
  • Kvalitní návod s praktickým průvodcem uzením
Zápory
  • Pro nenáročné použití
  • Menší kapacita

Nakonec tu máme malou, domácí udírnu značky Weber. Jde o konstrukčně poměrně jednoduchou, přesto velmi funkční záležitost, která zaujme méně náročné milovníky uzenin. Plechová udírna Weber Smokey Mountain Cooker skrývá uvnitř dva rošty o průměru 47 cm, na nichž lze připravovat i velké kusy masa. Vyudit si tak můžete třeba pořádný kus krásné vepřové šunky a ještě dávku klobásek k tomu.

Udírna se vytápí dřevěným uhlím, ale přikládá se i kusové dřevo, díky kterému vzniknou ty správné chutě i vůně. Teplotu uzení můžete sledovat na teploměru v poklopu a regulovat ji pomocí větracího průduchu. V udírně je i miska na vodu, která pomáhá udržovat nižší teploty. Potěší i velmi podrobný, praktický návod na použití udírny s tipy pro perfektní uzení. Za necelých 10 tisíc Kč je tato udírna velmi dobrou volbou především pro příležitostné uzení. Obstojí ale i při častějším použití.

3Nejoblíbenější udírny podle Heureky

4Jak vybrat udírnu

Při výběru udírny je především nutné zvolit správný typ podle vlastních požadavků a možností. Dále se zaměřte na materiálové zpracování, kapacitu, ovládání, rozměry či hmotnost a přenosnost.

Základy uzení anebo proč si pořídit domácí udírnu

Běžně prodávané uzeniny bohužel velmi často neobstojí vůči zvyšujícím se nárokům na kvalitu potravin. Obsahují spoustu chemických látek, výplňových surovin a taky zbytečně velké množství dusitanu sodného (uzenářská sůl), který je označován jako zdravotně velmi nevhodný. Při domácím uzení máte všechny tyto aspekty pod kontrolou a můžete používat suroviny a přísady dle svého svědomí a znalostí.

Co je to uzení?

Jde o úpravu potravin (zpravidla masa, ryb či sýrů) pomocí kouře vzniklého spalováním dřeva. Tento proces trvá zpravidla mnoho hodin a úprava se odehrává při poměrně nízkých teplotách. Podle teploty lze rozlišit tři druhy uzení:

  • Horkým kouřem (kolem cca 80 – 100 °C)
  • Teplým kouřem (do cca 60 °C)
  • Studeným kouřem (kolem 25 °C)

Při uzení dochází k přirozené konzervaci (prodloužení trvanlivosti) potraviny, která navíc získává specifické a jedinečné chuťové i aromatické vlastnosti. Při uzení nesmí oheň přímo zasahovat upravované pokrmy. Z toho důvodu jsou u kvalitních udíren topeniště či generátory kouře umístěny mimo udicí komoru.

Uzení teplým/horkým vs. studeným kouřem

Každá technika uzení má své charakteristiky, nějaké ty výhody, ale i úskalí.

  • Uzení horkým kouřem je oblíbené pro rychlou úpravu a dobře se hodí pro uzení celých kusů masa nebo ryb. Získají výraznou chuť i vůni, ale jsou vhodné spíše k rychlé spotřebě než skladování. Tento typ uzení taky není optimální pro měkké uzeniny, salámy, kabanosy apod.
  • Uzení teplým kouřem je typická pro párky, slaniny, uzené boky a podobné výrobky. Doba trvanlivosti je středně dlouhá, stejně tak doba přípravy.
  • Uzení studeným kouřem je používané u trvanlivých uzenin, jako jsou tvrdé salámy, některé klobásy a další. Tento způsob přípravy je časově náročnější, uzená chuť a vůně není vždy tak výrazná. Uzení studeným kouřem je však oceňované pro lepší zdravotní vlastnosti ve srovnání s předchozími metodami. Vznik dehtu a karcinogenů je minimální.

Přesnější technický postup a návod na uzení všemi třemi způsoby můžete najít například zde.

Typy udíren

Už z rozdělení udíren v našem testu vyplývá, že tato zařízení mohou využívat různé principy vytápění. Jaké jsou základní varianty?

Klasická udírna

V klasických udírnách dochází ke spalování pevných topiv, především kusového dřeva. Právě kouř konkrétní dřeviny dodává uzeninám charakteristickou a intenzivní vůni i chuť. Velmi často se používají jako topivo taky dřevěné brikety či dřevěné uhlí, přičemž „správný“ kouř je vytvářen přiložením kusového dřeva navíc. K podobnému účelu se dají použít i dřevěné štěpky či piliny. Udírny vytápěné dřevem, briketami či uhlím mohou mít vícero podob:

  • Dřevěná udírna s topeništěm je velmi tradiční variantou, která sestává z dřevěné udicí komory s komínem, k níž je připojen kouřovod a topeniště. U některých udíren je však topeniště součástí udírny. Toto řešení může být výhodné při nedostatku prostoru, ale z hlediska regulace teploty a kvality uzení je lepší „externí“ topeniště.
  • Udírna s grilem představuje specifickou kombinaci oblíbenou především v Severní Americe, kde je obrovská tradice grilování (barbecue). Umožňuje opékání a/nebo uzení především horkým kouřem. Používá se zejména na velké kusy mas.
  • Přenosná kompaktní udírna je řešením pro nenáročné použití. Jde o ucelenou, uzavřenou nádobu se soustavou roštů a topeništěm ve spodní části. Tyto udírny vyrábějí např. značky Napoleon či Weber.
Náš tipNáš tip

Můžete se také nechat inspirovat jednou z našich recenzí na zahradní grily.

Elektrická udírna

Elektrické udírny jsou moderním řešením. Zatímco klasická udírna na dřevo využívá hoření a spalování pevných paliv, tato zařízení jsou napájena síťově a využívají topnou spirálu. Bývají opatřeny taky generátorem kouře, který je ideálně umístěn mimo udicí komoru. Disponuje rovněž topnou spirálou a kouř je vytvářen spalováním dřevěných štěpek, pelet apod. Některé modely mohou být prosklené, abyste na připravované potraviny viděli a nemuseli otevírat dveře kvůli kontrole. Pěkným příkladem je digitální udírna Louisiana smoker 7. Častěji však jde o uzavřené kovové boxy různých velikostí – od přenosných až po poměrně masivní kousky pro statické použití.

Je vhodná domácí udírna na ryby?

Ve většině udíren je možné vyudit také ryby. Důležité je patřičné příslušenství jako rošty a háky. Uzení ryb je poměrně časově náročná disciplína. Přečtěte si přehledný návod a rady jak dobře vyudit rybu.

Přenosné vs. pevně stojící udírny

Udírna je zařízení typicky určené pro venkovní použití. Přesto je možné, že kvůli uskladnění (i z jiných důvodů) může vzniknout potřeba přemístění. Existují udírny, které jsou relativně velmi snadno přenosné. Mohou to být elektrická zařízení, ale i kompaktní modely na uhlí a dřevo (viz udírnu Weber v testu). Díky nízké výšce do cca 100 cm a hmotnosti pod cca 20 kg není přemístění ve dvou nebo i jednom člověku obtížné. K tomu jsou určena i speciální madla.

Velké udírny, které mají desítky kg (zejména udírny ze dřeva nebo rozměrné a profesionální elektrické modely) jsou určeny především pro statické umístění. Přesto mohou mít někdy např. transportní kolečka.

recenze elektrických udíren

Ovládání

Klasická udírna na dřevo se ovládá pouze pomocí větracích průduchů. Jejich otevíráním a zavíráním dochází k regulaci vnitřní teploty. Tu lze kontrolovat na teploměru. U elektrických modelů se lze setkat s manuálním ovládáním pomocí otočného regulátoru nebo s propracovaným a přesným digitálním ovládáním, které umožní perfektní kontrolu a nastavení i minimalizaci spotřeby paliva a energie. Digitální modely jsou na druhou stranu typicky dražší.

Kapacita

Důležitým parametrem může být kapacita, která se udává v užitném objemu v litrech nebo ještě lépe v kilogramech (kolik kg masa lze udit najednou). Malé modely umožní udit kolem 10 kg masa. Velké několik desítek kg.

Materiál

Zde velmi záleží na typu udírny. Klasikou je dřevěná udírna s plechovými pozinkovanými částmi (topeniště, střecha, komín…). U grilů s udírnou a přenosných modelů se používá ocelový plech ošetřený proti vysokým teplotám a působení počasí. Elektrické udírny jsou nejčastěji nerezové.

Rozměry, hmotnost

V této záležitosti panuje značná variabilita. Menší udírny mohou mít jen kolem 15 – 20 kg a méně než 1 m na výšku. Velké mohou mít i 100 a více kg a přes dva metry (nejdelší strana). Ujistěte se, že rozměry a hmotnost odpovídají vašim možnostem.

Měření teploty

U digitálních modelů probíhá na displeji, u manuálních je součástí termosonda a teploměr (obvykle budíkový) na dobře viditelném místě udicí komory. U každé udírny se ujistěte, zda umožňuje uzení studeným kouřem za nízkých teplot (pokud o to stojíte). U elektrických se zajímejte i o rozsah nastavitelných teplot.

Údržba

Údržba udírny sestává především z pravidelného čištění. To by se mělo provádět po každém použití (ideálně hned po vychladnutí udírny), kvůli zamezení mísení pachu. Když nebudete čištění odkládat, špínu snadno odstraníte pomocí houby či hadru a teplé vody. Některé udírny taky není možné nechávat venku celoročně a je potřeba je „zazimovat“.

Kde koupit?

Špičkové udírny renomovaných značek můžete zakoupit v e-shopu GrilyKrby.cz. Skvělý výběr nabízí například i Heureka.cz nebo třeba Bazos.cz, kde můžete nakupovat zánovní kousky.

Nejoblíbenější značky

Bradley

Osvědčený kanadský výrobce, který zaujme skvělými parametry i velmi stylovým designem. Nabízí elektrické digitální i manuální modely.
Logo bradley udírny

Borniak – Tato značka vyrábí špičkové domácí i profesionální elektrické udírny. Spíše strohý design, ale skvělý výkon a výsledky.

 

Smoky Fun – Nádherné zahradní udírny s grilem pro domácí i restaurační použití. Vynikající kvalita zpracování.

SmooKing – Tato známá značka nabízí především digitální elektrické udírny pro náročnější zájemce.

Weber – Kompaktní domácí udírny vhodné pro méně náročné zájemce, kterým se nevyplatí větší udírna.

Ceny

Cena do 10 000 Kč

Najdete zde poměrně omezený výběr. Půjde především o přenosné udírny a modely méně známých značek.

Cena 10 000 až 25 000 Kč

Velký výběr udíren prakticky všech typů. Nechybí ani kvalitní digitální modely. Ideální sortiment pro domácí uzení, a to i náročnější.

Cena 25 000 Kč a více

Především větší a kvalitní elektrické udírny, ale i poctivé dřevěné varianty nebo udírny s grilem. Vhodné pro náročné nebo profesionální účely.

Představení digitální udírny UWD-70

Nejoblíbenější udírny podle Heureky

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Zatím nikdo neohodnotil, buďte první.

Autor článku

Odborná redakce
Odborná redakce

Redaktoři webu ChytrýVýběr.cz vám pomáhají s výběrem toho správného produktu. Na základě odborných testů a uživatelských recenzí doporučují nejlepší produkty z široké škály kategorií. Více informací >>

Podobné články