ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce
  • S námi vybíráte chytře již od roku 2016.
Menu
>

Nejlepší udírny na doma 2024 – Průvodce výběrem

Co takhle si doma vyudit lahodné klobásky, pořádný kus voňavého masa nebo křehkou rybičku? Pokud vás taková myšlenka láká, s její realizací vám pomůže udírna. Konkrétně domácí udírna, kterou lze umístit na zahradu, terasu, některé udírny třeba i na balkon. Za redakci doporučujeme Kaisrovu prosklenou udírnu ’80’, která je kvalitní a za příznivou cenu.

Nejlepší Kaiserova

Skvěle izolovaná udírna s prosklenými dveřmi vhodná k domácímu použití.

Nejlepší elektrická

Elektrická udírna s vylepšenou izolací, digitálním ovládáním a zvukovou izolací přehřátí.

Nejlepší na dřevo

Krásná a tradiční dřevěná udírna značky Master Smoker s bočním topeništěm a obrovským objemem 360 litrů.

Nejlepší domácí elektrické udírny

Nejlepší elektrická udírna

Nerezová elektrická udírna s jednoduchým ovládáním. Kapacita až na 30 kg masa a ryb.

Nejlepší cena/kvalita

Elektrická udírna s vylepšenou izolací, digitálním ovládáním a zvukovou izolací přehřátí.

Nejlepší levná udírna

Dostupnější 53 litrová udírna z nerezu a ve stylovém provedení. Osvědčená volba.

Recenze SmooKing Pro 310 – nejlepší elektrická udírna

Udírna SmoKing Pro 310 recenze Pro náročné

Typ: elektrická udírna | Palivo/Způsob vytápění: topné těleso | Ovládání: digitální | Objem: 300 l | Kapacita: 30 kg | Hmotnost: 85 kg | Příkon: 2 × 1400 W | Materiál: nerezová ocel | Cena: 84 990 Kč

Klady
  • Jednoduché ovládání
  • Velký vnitřní prostor
  • Obsahuje filtr kouře
  • Kouří až 5 hodin bez přikládání
Zápory
  • Větší rozměry
  • Vyšší cena

Pro náročné uživatele je skvělou volbou elektrická udírna SmooKing Pro 310. Vyniká velkým prostorem o objemu 300 litrů, ve kterém můžete pohodlně udit až 30 kg masa. Udírna je tak vhodná i pro gastronomické provozy a menší řeznictví. Oproti předchozím modelům má tato udírna zjednodušené ovládání a nastavování teploty. Součástí je i přehledný displej, který mimo jiné ukazuje aktuální teplotu uvnitř udírny.

Udit můžete studeným i teplým kouřem s maximální teplotou 105 ˚C. V této udírně můžete připravit maso, ryby, sýry nebo zeleninu, které zavěsíte na 2 rošty, 4 dřevěné udící hole, 5 háků na maso či 5 háků na ryby. Zahřívání vnitřního prostoru zajišťují dvě topné spirály, každá o výkonu 1 400 W. Generátor dýmu je vybaven filtrem kouře, který zamezuje usazení dehtu na zpracovávaných potravinách. Zásobník generátoru dokáže bez přikládání kouřit až 5 hodin.

Udírna je vyrobena z nerezové oceli. Z pečlivě izolované komory neuniká teplo a kouř z ní vychází průchodem ve vrchní části. Pro pohodlné přemísťování je udírna opatřena čtyřmi kovovými kolečky s aretací a madly z pevného plastu. Vnější rozměry elektrické udírny SmooKing jsou 150 × 63 × 92 cm, což je poměrně hodně a měli byste s tím počítat při plánování prostoru, kam ji umístíte.

Recenze Borniak UWD-NT-150 – udírna pro větší rodinu či partu přátel

Udírna Borniak UWD NT 150 recenze Zlatý střed

Typ: elektrická udírna | Palivo/Způsob vytápění: topné těleso | Ovládání: digitální | Objem: 150 l | Kapacita: 20 kg | Hmotnost: 35 kg | Příkon: 1 400 W | Materiál: nerezová ocel, aluzinek | Cena: 35 990 Kč

Klady
  • Provozní teplota až 120 ˚C
  • Digitální ovládání
  • Zvuková signalizace přehřátí
  • Vylepšená izolace udící komory
Zápory
  • Není vybavena kolečky

Elektrická udírna, která je svými rozměry vhodná k domácímu použití pro větší rodiny či partu přátel, je model Borniak UWD-NT-150. Vnitřní prostor o objemu 150 litrů pojme až 20 kg masa, které můžete udit studeným i teplým kouřem při teplotě až 120 ˚C. Do udírny můžete vložit až 7 polic pro maso, klobásy či sýry, takže máte dostatek místa pro přípravu skvělých dobrot.

Udírna Borniak vyniká především svým digitálním ovládáním s časovačem. Jednoduše nastavíte teplotu i dobu uzení. Nezávisle na sobě může nastavit rozdílnou provozní dobu topné spirály a generátoru s ventilátorem. Veškeré nastavené položky se zobrazují na přehledném displeji. Bezpečnost při používání zvyšuje zvuková signalizace, která upozorňuje na možnost vzniku požáru při překročení maximální provozní teploty.

Vnitřní prostor udírny je zhotoven z nerezové oceli a venkovní z aluzinku. Plynulé uzení bez úniku tepla zajišťuje vylepšená izolace udící komory. Dveře, které taktéž obsahují vylepšenou izolaci, jsou opatřeny magnetickým zámkem. Udírna stojí na výškově nastavitelných nožičkách. Pokud budete chtít udírnu přemísťovat, můžete nožičky vyměnit za kolečka, která musíte ale dokoupit. Je škoda, že udírna není kolečky vybavena již z výroby a podle nás je to jediná nevýhoda tohoto modelu.

Recenze Bradley Smooker Original 4 – udírna za dobrou cenu

Recenze udírny Bradley Smooker Original 4 Levný základ

Typ: elektrická udírna | Palivo/Způsob vytápění: topné těleso | Ovládání: manuální | Objem: 53 l | Kapacita: až 15 kg | Hmotnost: 16 kg | Příkon: 625 W | Materiál: nerez | Cena: 17 990 Kč

Klady
  • Velmi stylové provedení
  • Výkonná a kompaktní udírna
  • Dostupná cena
  • Generátor kouře
Zápory
  • Manuální ovládání

Domácí udírna značky Bradley zaujme hned na první pohled parádním, stylovým vzhledem – tak trochu retro designem v černé barvě. Díky nízké hmotnosti jen 16 kg a poměrně malým rozměrům (výška 80 cm) jde o dobře přenosný model optimální pro domácí uzení na zahradě, ale třeba i balkoně nebo otevřené verandě. Při ceně cca 15 tisíc Kč jde o skvělou investici pro vášnivější milovníky uzených pochutin, kteří chtějí zásobovat třeba i přátele či sousedy. Kapacita uzení je totiž až 15 kg masa.

Tato snadno přenosná udírna Bradley smooker original 4 disponuje topným tělesem o příkonu 500 W a generátorem kouře o příkonu 125 W, který je navíc doplněn o pohodlný dávkovač briket. V udírně lze maso či ryby upravovat i studeným kouřem kolem 20 °C. Maximální provozní teplota je 120 °C. Materiálové zpracování je vzhledem k ceně solidní a celkově jde o pěkný a výkonný model, který jistě splní vaše očekávání. Ovládání je však manuální, a tedy méně přesné a pohodlné. Kontrola teploty je možná pomocí výrazného teploměru na dveřích udírny.

Nejlepší udírny na dřevo

Nejlepší udírna na dřevo

Zahradní udírna s grilem na dřevěné uhlí i kusové dřevo pro zájemce, kteří se nebojí investovat do precizní kvality.

Nejlepší cena/kvalita

Krásná a tradiční dřevěná udírna značky Master Smoker s bočním topeništěm a obrovským objemem 360 litrů.

Nejlepší levná udírna

Malá a velmi dostupná domácí udírna, která váží pouhých 18 kg, a přesto vám naservíruje spoustu dobrot.

Recenze Smoky Fun Big Chief 5 – gril s udírnou

Recenze udírny Smoky Fun Big Chief 5 Pro náročné

Typ: udírna s grilem | Palivo/Způsob vytápění: dřevo, dřevěné uhlí, brikety | Ovládání: manuální | Objem: – | Kapacita: – | Hmotnost: 195 kg | Příkon: – | Materiál: plech | Cena: 59 900 Kč

Klady
  • Špičková zahradní udírna s grilem
  • Ideální pro „low and slow“ přípravu masa
  • Možnost topit uhlím, dřevem i briketami
  • Přehledný teploměr
  • Pogumovaná kolečka
Zápory
  • Vysoká hmotnost a značné rozměry

Mezi modely s „klasickým“ vytápěním zvítězila plechová udírna s grilem Smoky Fun Big Chief 5. Jde o robustní zahradní nástroj pro přípravu i velkých kusů masa vcelku. Konstrukce je poměrně specifická, vychází z americké tradice a používá se především pro tzv. nepřímé grilování metodou „slow and low“. Tedy velmi pomalé opékání při nízkých teplotách za současného působení kouře. Maso má pak naprosto jedinečnou chuť a nedostižnou křehkost. Lepší hovězí či vepřová žebírka nebo třeba populární trhané vepřové jste ještě nejedli.

Výhodou této udírny a grilu je taky možnost zvolit z několika variant vytápění. Jako palivo můžete používat buď dřevěné uhlí, anebo taky kusové dřevo nebo brikety. Zejména uzením a grilováním na dřevu můžete docílit výjimečné lahodnosti a taky poměrně ekonomického provozu. Udírna je vybavena taky termosondou a budíkovým teploměrem pro kontrolu teploty. Regulovat ji lze díky důmyslné soustavě otvorů ovládaných páčkou.

Smoky Fun Big Chief 5 je vyroben z odolného ocelového plechu opatřeného ohnivzdornou barvou (snese až 800 °C), vnitřní rošty jsou z nerezu. S téměř 200 kg jde o robustní kus materiálu. Převážení však usnadňují velká pogumovaná kola.

Recenze Master Smoker L – tradiční dřevěná udírna

Recenze udírny Master Smoker L Zlatý střed

Typ: dřevěná udírna | Palivo/Způsob vytápění: dřevo, štěpky, piliny | Ovládání: manuální | Objem: 360 l | Kapacita: – | Hmotnost: 85 kg | Příkon: – | Materiál: smrkové dřevo, plech | Cena: 27 990 Kč

Klady
  • Tradiční zpracování ze dřeva
  • Velký objem
  • Boční topeniště
  • Teploměr
  • Bohaté příslušenství
Zápory
  • S topeništěm má značné rozměry

Nádherné, klasické zahradní udírny ze dřeva značky Master Smoker patří k tomu nejlepšímu v rámci této kategorie. Model Master Smoker L je navíc za přívětivou cenu necelých 28 tisíc Kč. Vyroben je z hoblovaného smrkového dřeva bez chemického ošetření, přičemž výroba probíhá v České republice. Od minulého roku využívá značka tloušťku stěn 28 mm (dříve 19 mm). Díky tomu tyto udírny dosahují lepší odolnosti a taky izolace – což vede i k úspoře topiva. Menší je i produkce nežádoucího dehtu.

Další součásti udírny jsou vyrobeny z pozinkovaného plechu. Patří sem stříška, komín, podsada i boční topeniště s rourou o délce 120 cm. V udírně lze topit štěpkami, kusovým dřevem i pilinami. Teplotu pak můžete snadno kontrolovat na přehledném teploměru. Komín umožňuje snadnou a plynulou regulaci kouře. Bytelné, kvalitní zpracování a promyšlená, perfektně fungující konstrukce – to jsou hlavní pilíře, díky kterým jsou udírny Master Smoker tak populární. Skvělá volba pro milovníky tradičního způsobu uzení.

Recenze Weber Smokey Mountain Cooker – levná udírna pro nenáročné

Recenze udírny Weber Smokey Mountain Cooker, 47 cm Levný základ

Typ: přenosná udírna | Palivo/Způsob vytápění: dřevěné uhlí, dřevo | Ovládání: manuální | Objem: -| Kapacita: – | Hmotnost: 18 kg | Příkon: – | Materiál: plech | Cena: 12 400 Kč

Klady
  • Přenosná, drobná udírna
  • Lze používat kusové dřevo pro docílení ideální chuti a vůně
  • Termosonda
  • Kvalitní návod s praktickým průvodcem uzením
Zápory
  • Pro nenáročné použití
  • Menší kapacita

Nakonec tu máme malou, domácí udírnu značky Weber. Jde o konstrukčně poměrně jednoduchou, přesto velmi funkční záležitost, která zaujme méně náročné milovníky uzenin. Plechová udírna Weber Smokey Mountain Cooker skrývá uvnitř dva rošty o průměru 47 cm, na nichž lze připravovat i velké kusy masa. Vyudit si tak můžete třeba pořádný kus krásné vepřové šunky a ještě dávku klobásek k tomu.

Udírna se vytápí dřevěným uhlím, ale přikládá se i kusové dřevo, díky kterému vzniknou ty správné chutě i vůně. Teplotu uzení můžete sledovat na teploměru v poklopu a regulovat ji pomocí větracího průduchu. V udírně je i miska na vodu, která pomáhá udržovat nižší teploty. Potěší i velmi podrobný, praktický návod na použití udírny s tipy pro perfektní uzení. Za necelých 10 tisíc Kč je tato udírna velmi dobrou volbou především pro příležitostné uzení. Obstojí ale i při častějším použití.

Nejlepší Kaiserovy udírny

Nejlepší poloautomatická

Nerezová udírna s velkou kapacitou, vysokým výkonem a příznivou cenou.

Nejlepší prosklená

Skvěle izolovaná udírna s prosklenými dveřmi vhodná k domácímu použití.

Nejlepší přenosná

Lehká přenosná udírna s jednoduchým používáním vhodná i pro delší ryby.

SMOKEMEISTER® ‘200’– nejlepší poloautomatická udírna

Kaiserova poloautomatická izolovaná udírna recenze Pro náročné

Typ: elektrická udírna | Palivo/Způsob vytápění: topné těleso | Ovládání: manuální | Objem: 200 l | Kapacita: 35 kg | Hmotnost: 50 kg | Příkon: 2 000 W | Materiál: nerez | Cena: 33 500 Kč

Klady
  • Vysoký výkon
  • Vysoká provozní teplota
  • Celoroční použití
  • Jednoduché ovládání
  • Velká kapacita
Zápory
  • Není vybavena kolečky

Perfektní volbou pro náročné uživatele je Kaiserova poloautomatická izolovaná udírna SMOKEMEISTER® ‘200’. Vyniká zejména velkou kapacitou, vysokým výkonem a příznivou cenou. Oceňujeme také výrobu v tradiční rodinné české firmě na Vysočině a záruku na výrobek 5 let. Svou velikostí je tato Kaiserova udírna vhodná i pro provoz v restauracích či rybárnách.

Na jedno doplnění zásobníku může udírna nepřetržitě kouřit až 12 hodin. Do objemné udící komory se vám vejde až 35 kg masa, ryb, klobás, sýrů a zeleniny. Upravované potraviny můžete na háčcích pověsit na nerezové tyčky nebo rozložit na rošty. Topná spirála dosahuje vysokého výkonu až 2 000 W. Své lahůdky můžete udit při teplotě až 150 ˚C.

Udírna se velmi jednoduše manuálně ovládá. Vyrobena je z nerezové oceli. Konstrukce je dvouplášťová a před unikáním tepla chráněna izolační vatou. Udírnu můžete používat i v zimě. Oproti jiným udírnám s podobnou kapacitou dosahuje menších vnějších rozměrů, které jsou 60 × 125,5 × 41 cm. Váha celé udírny je 50 kg. Bohužel není pro lepší manipulaci opatřena kolečky.

Kaiserova prosklená ’80’– nejlepší malá prosklená udírna

Kaiserova prosklená udírna recenze Zlatý střed

Typ: elektrická udírna | Palivo/Způsob vytápění: topné těleso | Ovládání: manuální | Objem: 80 l | Kapacita: 12 kg | Hmotnost: 30 kg | Příkon: 2 000 W | Materiál: nerez | Cena: 16 950 Kč

Klady
  • Vysoký výkon
  • Vysoká teplota uzení
  • Ideální i na malé zahrady
  • Prosklené dveře
Zápory
  • Nemá transportní kolečka
  • Nutnost častější kontroly zásobníku

Hledáte-li elektrickou udírnu se skvělým poměrem ceny a kvality, neuděláte chybu s Kaiserovou prosklenou ’80’. Svou velikostí je ideální pro domácí rodinné použití. Její rozměry jsou 38,5 × 86 × 41 cm, takže se vám vejde i na malé zahrady a terasy. Díky její váze 30 kg ji můžete i poměrně snadno přenášet ve dvou osobách. Pokud ji bude přenášet jedna osoba, bude to trochu složitější, protože tento model opět není vybaven transportními kolečky.

Dominantou této udírny značky Kaiser jsou především prosklené dveře, kterými můžete bez otevírání udírny a zbytečného úniku tepla sledovat vizuální stav uzených potravin. Celá nerezová konstrukce je perfektně izolovaná vatou, takže své dobroty můžete vyrábět celoročně. Celkově můžete vyudit až 12 kg masa nebo 35 klobás či 16 pstruhů. Vše můžete na háčcích zavěsit na nerezové tyčky nebo rozložit na tři rošty, které jsou součástí balení.

Ovládání udírny je velmi jednoduché pomocí manuálního knoflíku, kterým regulujete teplotu topné spirály. Tento model udírny má menší zásobník na štěpku, a je tak nutné ho kontrolovat přibližně každých 30 minut. Vysoký výkon topné spirály až 2 000 W dokáže v udící komoře vytvořit teplotu až 150 ˚C. Používání je opravdu velmi snadné a přinese vám spoustu lákavých pochutin.

Kaiserova rybářská ’30’ – nejlepší udírna na ryby

Kaiserova udírna na ryby recenze Levný základ

Typ: přenosná udírna | Palivo/Způsob vytápění: dřevěná štěpka, dřevo, piliny | Ovládání: manuální | Objem: 30 l | Kapacita: 4 kg | Hmotnost: 5 kg | Příkon: –  | Materiál: nerez | Cena: 2 920 Kč

Klady
  • Vhodná i pro delší ryby
  • Nízká hmotnost
  • Příznivá cena
  • Jednoduché používání
  • Dlouhá životnost
Zápory
  • Nejsou

Skvělá přenosná udírna vhodná při rybaření a kempování je Kaiserova ’30’ rybářská udírna. Zaujala nás nejen svou nízkou cenou, ale také nízkou váhou a malými rozměry. Udit v ní můžete ryby, maso, ale také klobásy. Její používání je velmi jednoduché a proto si můžete uzení vašich rybářských úlovků užívat kdekoliv u vody, v kempu či přírodě.

Nerezová udírna má válcový tvar o průměru 26 cm. Ve složeném stavu je délka udírny 53 cm a po rozložení 90 cm, takže se vám do udírny pohodlně vejdou i delší ryby. Celkem můžete udit až 4 kg potravin, které zavěsíte na háčky, při teplotě až 150 ˚C. Udírna se velmi jednoduše ovládá, kdy v ohništi zasypete žhavý základ udícími pilinami pro vytvoření kouře a následně umístíte udírnu.

Kaiserova rybářská udírna se vyrábí ručním zatáčením nerezového drátu a rovného plechu, falcováním a lisováním. Celkově váží udírna pouze 5 kg a vyniká dlouhou životností. Stejně jako u ostatních typů udíren poskytuje český výrobce Kaiser i na tento model záruku na 5 let.

Nejprodávanější elektrické udírny

Jak vybrat domácí udírnu

Při výběru udírny je především nutné zvolit správný typ podle vlastních požadavků a možností. Dále se zaměřte na materiálové zpracování, kapacitu, ovládání, rozměry či hmotnost a přenosnost.

Základy uzení anebo proč si pořídit domů udírnu

Běžně prodávané uzeniny bohužel velmi často neobstojí vůči zvyšujícím se nárokům na kvalitu potravin. Obsahují spoustu chemických látek, výplňových surovin a taky zbytečně velké množství dusitanu sodného (uzenářská sůl), který je označován jako zdravotně velmi nevhodný. Při domácím uzení máte všechny tyto aspekty pod kontrolou a můžete používat suroviny a přísady dle svého svědomí a znalostí.

Co je to uzení?

Jde o úpravu potravin (obvykle masa, ryb či sýrů) pomocí kouře vzniklého spalováním dřeva. Tento proces trvá zpravidla mnoho hodin a úprava se odehrává při poměrně nízkých teplotách. Podle teploty lze rozlišit tři druhy uzení:

  • Horkým kouřem (kolem cca 80 – 100 °C)
  • Teplým kouřem (do cca 60 °C)
  • Studeným kouřem (kolem 25 °C)

Při uzení dochází k přirozené konzervaci (prodloužení trvanlivosti) potraviny, která navíc získává specifické a jedinečné chuťové i aromatické vlastnosti. Při uzení nesmí oheň přímo zasahovat upravované pokrmy. Z toho důvodu jsou u kvalitních udíren topeniště či generátory kouře umístěny mimo udicí komoru.

Uzení teplým/horkým vs. studeným kouřem

Každá technika uzení má své charakteristiky, nějaké ty výhody, ale i úskalí.

  • Uzení horkým kouřem je oblíbené pro rychlou úpravu a dobře se hodí pro uzení celých kusů masa nebo ryb. Získají výraznou chuť i vůni, ale jsou vhodné spíše k rychlé spotřebě než skladování. Tento typ uzení taky není optimální pro měkké uzeniny, salámy, kabanosy apod.
  • Uzení teplým kouřem je typické pro párky, slaniny, uzené boky a podobné výrobky. Doba trvanlivosti je středně dlouhá, stejně tak doba přípravy.
  • Uzení studeným kouřem je používané u trvanlivých uzenin, jako jsou tvrdé salámy, některé klobásy a další. Tento způsob přípravy je časově náročnější, uzená chuť a vůně není vždy tak výrazná. Uzení studeným kouřem je však oceňované pro lepší zdravotní vlastnosti ve srovnání s předchozími metodami. Vznik dehtu a karcinogenů je minimální.

Přesnější technický postup a návod na uzení všemi třemi způsoby můžete najít například zde.

Nejlepší udírny - obrázek do textu

Typy udíren

Už z rozdělení udíren v našem testu vyplývá, že tato zařízení mohou využívat různé principy vytápění. Jaké jsou základní varianty?

Klasická domácí udírna

V klasických udírnách dochází ke spalování pevných topiv, především kusového dřeva. Právě kouř konkrétní dřeviny dodává uzeninám charakteristickou a intenzivní vůni i chuť. Velmi často se používají jako topivo taky dřevěné brikety či dřevěné uhlí, přičemž „správný“ kouř je vytvářen přiložením kusového dřeva navíc. K podobnému účelu se dají použít i dřevěné štěpky či piliny. Udírny vytápěné dřevem, briketami či uhlím mohou mít vícero podob:

  • Dřevěná udírna s topeništěm je velmi tradiční variantou, která sestává z dřevěné udicí komory s komínem, k níž je připojen kouřovod a topeniště. U některých udíren je však topeniště součástí udírny. Toto řešení může být výhodné při nedostatku prostoru, ale z hlediska regulace teploty a kvality uzení je lepší „externí“ topeniště.
  • Udírna s grilem představuje specifickou kombinaci oblíbenou především v Severní Americe, kde je obrovská tradice grilování (barbecue). Umožňuje opékání a/nebo uzení především horkým kouřem. Používá se zejména na velké kusy masa.
  • Přenosná kompaktní udírna je řešením pro nenáročné použití. Jde o ucelenou, uzavřenou nádobu se soustavou roštů a topeništěm ve spodní části. Tyto udírny vyrábějí např. značky Napoleon či Weber.
Náš tip

Můžete se také nechat inspirovat jednou z našich recenzí na zahradní grily, případně na grily kontaktní

Elektrická domácí udírna

Elektrické udírny jsou moderním řešením. Zatímco klasická udírna na dřevo využívá hoření a spalování pevných paliv, tato zařízení jsou napájena síťově a využívají topnou spirálu. Bývají opatřeny taky generátorem kouře, který je ideálně umístěn mimo udicí komoru. Disponují rovněž topnou spirálou a kouř je vytvářen spalováním dřevěných štěpek, pelet apod. Některé modely mohou být prosklené, abyste na připravované potraviny viděli a nemuseli otevírat dveře kvůli kontrole. Pěkným příkladem je digitální udírna Louisiana smoker 7. Častěji však jde o uzavřené kovové boxy různých velikostí – od přenosných až po poměrně masivní kousky pro statické použití.

Je vhodná domácí udírna na ryby?

Ve většině udíren je možné vyudit také ryby. Důležité je patřičné příslušenství jako rošty a háky. Uzení ryb je poměrně časově náročná disciplína. Přečtěte si přehledný návod a rady, jak dobře vyudit rybu.

Přenosné vs. pevně stojící udírny

Domácí udírna je zařízení typicky určené pro venkovní použití. Přesto je možné, že kvůli uskladnění (i z jiných důvodů) může vzniknout potřeba přemístění. Existují udírny, které jsou relativně velmi snadno přenosné. Mohou to být elektrická zařízení, ale i kompaktní modely na uhlí a dřevo. Díky nízké výšce do cca 100 cm a hmotnosti pod cca 20 kg není přemístění ve dvou nebo i jednom člověku obtížné. K tomu jsou určena i speciální madla.

Velké udírny, které mají desítky kg (zejména udírny ze dřeva nebo rozměrné a profesionální elektrické modely), jsou určeny především pro statické umístění. Přesto mohou mít někdy např. transportní kolečka.

Nejlepší udírny - klobásy

Ovládání udírny

Klasická udírna na dřevo se ovládá pouze pomocí větracích průduchů. Jejich otevíráním a zavíráním dochází k regulaci vnitřní teploty. Tu lze kontrolovat na teploměru. U elektrických modelů se lze setkat s manuálním ovládáním pomocí otočného regulátoru nebo s propracovaným a přesným digitálním ovládáním, které umožní perfektní kontrolu a nastavení i minimalizaci spotřeby paliva a energie. Digitální modely jsou na druhou stranu typicky dražší.

Kapacita domácí udírny

Důležitým parametrem může být kapacita, která se udává v užitném objemu v litrech nebo ještě lépe v kilogramech (kolik kg masa lze udit najednou). Malé modely umožní udit kolem 10 kg masa. Velké několik desítek kg.

Materiál

Zde velmi záleží na typu udírny. Klasikou je dřevěná udírna s plechovými pozinkovanými částmi (topeniště, střecha, komín…). U grilů s udírnou a přenosných modelů se používá ocelový plech ošetřený proti vysokým teplotám a působení počasí. Elektrické udírny jsou nejčastěji nerezové.

Rozměry, hmotnost

V této oblasti panuje značná variabilita. Menší udírny mohou mít jen kolem 15 – 20 kg a méně než 1 m na výšku. Velké mohou mít i 100 a více kg a přes dva metry (nejdelší strana). Ujistěte se, že rozměry a hmotnost odpovídají vašim možnostem.

Měření teploty

U digitálních modelů probíhá na displeji, u manuálních je součástí termosonda a teploměr (obvykle budíkový) na dobře viditelném místě udicí komory. U každé udírny se ujistěte, zda umožňuje uzení studeným kouřem za nízkých teplot (pokud o to stojíte). U elektrických se zajímejte i o rozsah nastavitelných teplot.

Údržba udírny

Údržba udírny sestává především z pravidelného čištění. To by se mělo provádět po každém použití (ideálně hned po vychladnutí udírny), kvůli zamezení mísení pachu. Když nebudete čištění odkládat, špínu snadno odstraníte pomocí houby či hadru a teplé vody. Některé udírny není možné nechávat venku celoročně a je potřeba je „zazimovat“.

Nejlepší udírny - obrázek udírny

Kde koupit?

Špičkové udírny renomovaných značek můžete zakoupit v e-shopu GrilyKrby.cz. Skvělý výběr nabízí například i Heureka.cz nebo třeba Bazos.cz, kde můžete nakupovat zánovní kousky. Velký výběr udíren najdete také na Alze.

Nejoblíbenější značky

Udírny Bradley – Osvědčený kanadský výrobce, který zaujme skvělými parametry i velmi stylovým designem. Nabízí elektrické digitální i manuální modely.
Logo bradley udírny

Udírny Borniak – Tato značka vyrábí špičkové domácí i profesionální elektrické udírny. Spíše strohý design, ale skvělý výkon a výsledky.

 

Udírny Smoky Fun – Nádherné zahradní udírny s grilem pro domácí i restaurační použití. Vynikající kvalita zpracování.

Udírny SmooKing – Tato známá značka nabízí především digitální elektrické udírny pro náročnější zájemce.

Udírny Weber – Kompaktní domácí udírny vhodné pro méně náročné zájemce, kterým se nevyplatí větší udírna.

Kolik stojí kvalitní domácí udírna

Domácí udírna do 10 000 Kč

Najdete zde poměrně omezený výběr. Půjde především o přenosné udírny a modely méně známých značek.

Udírny od 10 000 do 25 000 Kč

Velký výběr udíren prakticky všech typů. Nechybí ani kvalitní digitální modely. Ideální sortiment pro domácí uzení, a to i náročnější.

Cena 25 000 Kč a více

Především větší a kvalitní elektrické udírny, ale i poctivé dřevěné varianty nebo domácí udírny s grilem. Vhodné pro náročné nebo profesionální účely.

Představení digitální udírny UWD-70

Nejoblíbenější Kaiserovy udírny

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 5.0 (3 hlasy)

Autor článku

Bohumil Rosička
Bohumil Rosička

Bohouš je šéfredaktor s více než 15 lety zkušeností v oblasti prodeje a e-commerce. Jeho zájem o nejnovější technologické pokroky a trendy mu umožňuje zajímavě popisovat vlastnosti produktů a sdílet cenné poznatky se čtenáři. Ve svém volném čase se věnuje rodině, literatuře a studiu nových dovedností. Má velký zájem o svět sci-fi a fantasy a rád tráví čas hraním deskových her se svými přáteli a rodinou. LinkedIn

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář