Co takhle si doma vyudit lahodné klobásky, pořádný kus voňavého masa nebo křehkou rybičku? Pokud vás taková myšlenka láká, s její realizací vám pomůže udírna. Konkrétně domácí udírna, kterou lze umístit na zahradu, terasu, některé udírny třeba i na balkon. V našem žebříčku zvítězila elektrická udírna SmooKing Pro 300, z modelů vytápěných dřevem pak Smoky Fun Big Chief 5.
Nejlepší domácí elektrické udírny
Digitální elektrická udírna, která perfektně obstojí i v profesionálním provozu.
Parádní a bytelná domácí udírna s kapacitou 70 l. Špičkový výkon za odpovídající cenu.
Dostupnější 53 litrová udírna z nerezu a ve stylovém provedení. Osvědčená volba.
Recenze SmooKing Pro 300 – nejlepší elektrická udírna
Typ: elektrická udírna | Palivo/Způsob vytápění: topné těleso | Ovládání: digitální | Objem: 300 l | Kapacita: 30 kg | Hmotnost: 85 kg | Příkon: 2 × 1400 W | Materiál: nerezová ocel | Cena: 74 990 Kč
- Udírna pro velmi náročné a profesionální použití
- 7 roštů pro až 30 kg uzenin
- Špičkové materiálové zpracování
- Elektronický generátor kouře
- Digitální ovládání
- Poměrně velké rozměry a hmotnost
Domácí udírna Smooking Pro 300 představuje špičkovou volbu pro velmi náročné uživatele anebo gastronomické provozy. Jde o pořádnou „bednu“ o výšce 1,5 m a hmotnosti 85 kg, která při objemu 300 l pojme naráz i 30 kg masa. Velké rozměry udírny částečně kompenzují bržděná kolečka s aretací, která usnadňují transport. Udírna je vyrobena z ušlechtilé nerezové oceli a perfektně izolovaná proti úniku kouře mimo kouřový otvor. Nicméně je určena pro venkovní použití.
Smooking Pro je elektrická udírna s precizním digitálním elektronickým ovládáním, které umožní velmi přesné nastavení. Zařízení disponuje topným tělesem o výkonu 2 × 1400 W a součástí je taky generátor kouře do udírny, který můžete plnit dřevěnou štěpkou a získat dokonale autentickou vůni a chuť připravovaných lahůdek. Množství kouře lze elektronicky regulovat a díky speciálnímu filtru je příprava zdravější, na potravinách se neusazuje dehet. Součástí udírny je taky udící tyč, odkapávací tác, háky na maso a na ryby nebo rošty. Pracovat můžete s maximální teplotou do 110 °C.
Udírna Smooking Pro 300 je zkrátka prvotřídní záležitost a ani vyšší investice jistě nebudete litovat. Alespoň pokud máte opravdu vysoké nároky a budete schopni tuto nerezovou krásku pořádně vytížit přísunem masa.
Recenze Borniak UWD-70 – udírna na zahradu
Typ: elektrická udírna | Palivo/Způsob vytápění: topné těleso | Ovládání: digitální | Objem: 70 l | Kapacita: 10 kg | Hmotnost: 18,5 kg | Příkon: 615 W | Materiál: nerezová ocel, aluzinek | Cena: 20 990 Kč
- Kompaktní domácí udírna
- Odolné, kvalitní provedení
- Nízká hmotnost
- Digitální ovládání
- Generátor kouře
- Jen jeden rošt v základní výbavě
- Nemá transportní kolečka
O poznání kompaktnější zahradní udírna pochází od prestižní značky Borniak a nabídne prostor pro cca 10 kg masa (objem 70 l) při výšce 104 cm a hmotnosti jen něco málo přes 18 kg. Jde tedy o udírnu, která na zahradě, terase či v pergole nebude nijak zvlášť překážet, a přesto vám vyrobí spoustu dobrot. Vyrobená je z odolného nerezu s velmi dobrým těsněním.
Digitálně ovládanou udírnu Borniak UWD-70 vyhřívá topné těleso o příkonu 500 W. Součástí je pak ještě 115 W kouřový generátor na dřevěné piliny. Příjemným vylepšením je i automatický dávkovač pilin. Uvnitř udírny se nachází šest polic, součástí další výbavy je rošt, tyče a dostatečná zásoba háků a háčků (10 ks celkem). Zařízení pracuje s teplotami 49 až 120 °C. Celkově vzato jde o skvělé domácí řešení za rozumnou cenu kolem 20 tisíc Kč. Poměr ceny, kvality a výkonu je na vynikající úrovni a hledat vážnější nevýhody je těžké. Trochu složitější je přenášení, zařízení má sice madla, ale pro jednu osobu je transport náročnější.
Recenze Bradley Smooker Original 4 – udírna za dobrou cenu
Typ: elektrická udírna | Palivo/Způsob vytápění: topné těleso | Ovládání: manuální | Objem: 53 l | Kapacita: až 15 kg | Hmotnost: 16 kg | Příkon: 625 W | Materiál: nerez | Cena: 14 990 Kč
- Velmi stylové provedení
- Výkonná a kompaktní udírna
- Dostupná cena
- Generátor kouře
- Manuální ovládání
Domácí udírna značky Bradley zaujme hned na první pohled parádním, stylovým vzhledem – tak trochu retro designem v černé barvě. Díky nízké hmotnosti jen 16 kg a poměrně malým rozměrům (výška 80 cm) jde o dobře přenosný model optimální pro domácí uzení na zahradě, ale třeba i balkoně nebo otevřené verandě. Při ceně cca 15 tisíc Kč jde o skvělou investici pro vášnivější milovníky uzených pochutin, kteří chtějí zásobovat třeba i přátele či sousedy. Kapacita uzení je totiž až 15 kg masa.
Tato snadno přenosná udírna Bradley smooker original 4 disponuje topným tělesem o příkonu 500 W a generátorem kouře o příkonu 125 W, který je navíc doplněn o pohodlný dávkovač briket. V udírně lze maso či ryby upravovat i studeným kouřem kolem 20 °C. Maximální provozní teplota je 120 °C. Materiálové zpracování je vzhledem k ceně solidní a celkově jde o pěkný a výkonný model, který jistě splní vaše očekávání. Ovládání je však manuální, a tedy méně přesné a pohodlné. Kontrola teploty je možná pomocí výrazného teploměru na dveřích udírny.
Nejlepší udírny na dřevo
Zahradní udírna s grilem na dřevěné uhlí i kusové dřevo pro zájemce, kteří se nebojí investovat do precizní kvality.
Krásná a tradiční dřevěná udírna značky Master Smoker s bočním topeništěm a obrovským objemem 360 litrů.
Malá a velmi dostupná domácí udírna, která váží pouhých 18 kg, a přesto vám naservíruje spoustu dobrot.
Recenze Smoky Fun Big Chief 5 – gril s udírnou
Typ: udírna s grilem | Palivo/Způsob vytápění: dřevo, dřevěné uhlí, brikety | Ovládání: manuální | Objem: – | Kapacita: – | Hmotnost: 195 kg | Příkon: – | Materiál: plech | Cena: 49 500 Kč
- Špičková zahradní udírna s grilem
- Ideální pro „low and slow“ přípravu mas
- Možnost topit uhlím, dřevem i briketami
- Přehledný teploměr
- Pogumovaná kolečka
- Vysoká hmotnost a značné rozměry
Mezi modely s „klasickým“ vytápěním zvítězila plechová udírna s grilem Smoky Fun Big Chief 5. Jde o robustní zahradní nástroj pro přípravu i velkých kusů masa vcelku. Konstrukce je poměrně specifická, vychází z americké tradice a používá se především pro tzv. nepřímé grilování metodou „slow and low“. Tedy velmi pomalé opékání při nízkých teplotách za současného působení kouře. Maso má pak naprosto jedinečnou chuť a nedostižnou křehkost. Lepší hovězí či vepřová žebírka nebo třeba populární trhané vepřové jste ještě nejedli.
Výhodou této udírny a grilu je taky možnost zvolit z několika variant vytápění. Jako palivo můžete používat buď dřevěné uhlí, anebo taky kusové dřevo nebo brikety. Zejména uzením a grilováním na dřevu můžete docílit výjimečné lahodnosti a taky poměrně ekonomického provozu. Udírna je vybavena taky termosondou a budíkovým teploměrem pro kontrolu teploty. Regulovat ji lze díky důmyslné soustavě otvorů ovládaných páčkou.
Smoky Fun Big Chief 5 je vyroben z odolného ocelového plechu opatřeného ohnivzdornou barvou (snese až 800 °C), vnitřní rošty jsou z nerezu. S téměř 200 kg jde o robustní kus materiálu. Převážení však usnadňují robustní pogumovaná kola.
Recenze Master Smoker L – tradiční dřevěná udírna
Typ: dřevěná udírna | Palivo/Způsob vytápění: dřevo, štěpky, piliny | Ovládání: manuální | Objem: 360 l| Kapacita: – | Hmotnost: 85 kg | Příkon: – | Materiál: smrkové dřevo, plech | Cena: 22 990 Kč
- Tradiční zpracování ze dřeva
- Velký objem
- Boční topeniště
- Teploměr
- Bohaté příslušenství
- S topeništěm má značné rozměry
Nádherné, klasické zahradní udírny ze dřeva značky Master Smoker patří k tomu nejlepšímu v rámci této kategorie. Model Master Smoker L je navíc za skvělou cenu necelých 23 tisíc Kč. Vyroben je z hoblovaného smrkového dřeva bez chemického ošetření. Od minulého roku využívá značka tloušťku stěn 28 mm (dříve 19 mm). Díky tomu tyto udírny dosahují lepší odolnosti a taky izolace – což vede i k úspoře topiva. Menší je i produkce nežádoucího dehtu.
Další součásti udírny jsou vyrobeny z pozinkovaného plechu. Patří sem stříška, komín, podsada i boční topeniště s rourou o délce 120 cm. V udírně lze topit štěpkami, kusovým dřevem i pilinami. Teplotu pak můžete snadno kontrolovat na přehledném teploměru. Komín umožňuje snadnou a plynulou regulaci kouře. Bytelné, kvalitní zpracování a promyšlená, perfektně fungující konstrukce – to jsou hlavní pilíře, díky kterým jsou udírny Master Smoker tak populární. Skvělá volba pro milovníky tradičního způsobu uzení.
Recenze Weber Smokey Mountain Cooker – levná udírna pro nenáročné
Typ: přenosná udírna | Palivo/Způsob vytápění: dřevěné uhlí, dřevo | Ovládání: manuální | Objem: -| Kapacita: – | Hmotnost: 18 kg | Příkon: – | Materiál: plech | Cena: 9 990 Kč
- Přenosná, drobná udírna
- Lze používat kusové dřevo pro docílení ideální chuti a vůně
- Termosonda
- Kvalitní návod s praktickým průvodcem uzením
- Pro nenáročné použití
- Menší kapacita
Nakonec tu máme malou, domácí udírnu značky Weber. Jde o konstrukčně poměrně jednoduchou, přesto velmi funkční záležitost, která zaujme méně náročné milovníky uzenin. Plechová udírna Weber Smokey Mountain Cooker skrývá uvnitř dva rošty o průměru 47 cm, na nichž lze připravovat i velké kusy masa. Vyudit si tak můžete třeba pořádný kus krásné vepřové šunky a ještě dávku klobásek k tomu.
Udírna se vytápí dřevěným uhlím, ale přikládá se i kusové dřevo, díky kterému vzniknou ty správné chutě i vůně. Teplotu uzení můžete sledovat na teploměru v poklopu a regulovat ji pomocí větracího průduchu. V udírně je i miska na vodu, která pomáhá udržovat nižší teploty. Potěší i velmi podrobný, praktický návod na použití udírny s tipy pro perfektní uzení. Za necelých 10 tisíc Kč je tato udírna velmi dobrou volbou především pro příležitostné uzení. Obstojí ale i při častějším použití.
Nejprodávanější udírny podle Heureky
Jak vybrat domácí udírnu
Při výběru udírny je především nutné zvolit správný typ podle vlastních požadavků a možností. Dále se zaměřte na materiálové zpracování, kapacitu, ovládání, rozměry či hmotnost a přenosnost.
Základy uzení anebo proč si pořídit domů udírnu
Běžně prodávané uzeniny bohužel velmi často neobstojí vůči zvyšujícím se nárokům na kvalitu potravin. Obsahují spoustu chemických látek, výplňových surovin a taky zbytečně velké množství dusitanu sodného (uzenářská sůl), který je označován jako zdravotně velmi nevhodný. Při domácím uzení máte všechny tyto aspekty pod kontrolou a můžete používat suroviny a přísady dle svého svědomí a znalostí.
Co je to uzení?
Jde o úpravu potravin (zpravidla masa, ryb či sýrů) pomocí kouře vzniklého spalováním dřeva. Tento proces trvá zpravidla mnoho hodin a úprava se odehrává při poměrně nízkých teplotách. Podle teploty lze rozlišit tři druhy uzení:
- Horkým kouřem (kolem cca 80 – 100 °C)
- Teplým kouřem (do cca 60 °C)
- Studeným kouřem (kolem 25 °C)
Při uzení dochází k přirozené konzervaci (prodloužení trvanlivosti) potraviny, která navíc získává specifické a jedinečné chuťové i aromatické vlastnosti. Při uzení nesmí oheň přímo zasahovat upravované pokrmy. Z toho důvodu jsou u kvalitních udíren topeniště či generátory kouře umístěny mimo udicí komoru.
Uzení teplým/horkým vs. studeným kouřem
Každá technika uzení má své charakteristiky, nějaké ty výhody, ale i úskalí.
- Uzení horkým kouřem je oblíbené pro rychlou úpravu a dobře se hodí pro uzení celých kusů masa nebo ryb. Získají výraznou chuť i vůni, ale jsou vhodné spíše k rychlé spotřebě než skladování. Tento typ uzení taky není optimální pro měkké uzeniny, salámy, kabanosy apod.
- Uzení teplým kouřem je typická pro párky, slaniny, uzené boky a podobné výrobky. Doba trvanlivosti je středně dlouhá, stejně tak doba přípravy.
- Uzení studeným kouřem je používané u trvanlivých uzenin, jako jsou tvrdé salámy, některé klobásy a další. Tento způsob přípravy je časově náročnější, uzená chuť a vůně není vždy tak výrazná. Uzení studeným kouřem je však oceňované pro lepší zdravotní vlastnosti ve srovnání s předchozími metodami. Vznik dehtu a karcinogenů je minimální.
Přesnější technický postup a návod na uzení všemi třemi způsoby můžete najít například zde.
Typy udíren
Už z rozdělení udíren v našem testu vyplývá, že tato zařízení mohou využívat různé principy vytápění. Jaké jsou základní varianty?
Klasická domácí udírna
V klasických udírnách dochází ke spalování pevných topiv, především kusového dřeva. Právě kouř konkrétní dřeviny dodává uzeninám charakteristickou a intenzivní vůni i chuť. Velmi často se používají jako topivo taky dřevěné brikety či dřevěné uhlí, přičemž „správný“ kouř je vytvářen přiložením kusového dřeva navíc. K podobnému účelu se dají použít i dřevěné štěpky či piliny. Udírny vytápěné dřevem, briketami či uhlím mohou mít vícero podob:
- Dřevěná udírna s topeništěm je velmi tradiční variantou, která sestává z dřevěné udicí komory s komínem, k níž je připojen kouřovod a topeniště. U některých udíren je však topeniště součástí udírny. Toto řešení může být výhodné při nedostatku prostoru, ale z hlediska regulace teploty a kvality uzení je lepší „externí“ topeniště.
- Udírna s grilem představuje specifickou kombinaci oblíbenou především v Severní Americe, kde je obrovská tradice grilování (barbecue). Umožňuje opékání a/nebo uzení především horkým kouřem. Používá se zejména na velké kusy mas.
- Přenosná kompaktní udírna je řešením pro nenáročné použití. Jde o ucelenou, uzavřenou nádobu se soustavou roštů a topeništěm ve spodní části. Tyto udírny vyrábějí např. značky Napoleon či Weber.
Můžete se také nechat inspirovat jednou z našich recenzí na zahradní grily, případně na grily kontaktní.
Elektrická domácí udírna
Elektrické udírny jsou moderním řešením. Zatímco klasická udírna na dřevo využívá hoření a spalování pevných paliv, tato zařízení jsou napájena síťově a využívají topnou spirálu. Bývají opatřeny taky generátorem kouře, který je ideálně umístěn mimo udicí komoru. Disponuje rovněž topnou spirálou a kouř je vytvářen spalováním dřevěných štěpek, pelet apod. Některé modely mohou být prosklené, abyste na připravované potraviny viděli a nemuseli otevírat dveře kvůli kontrole. Pěkným příkladem je digitální udírna Louisiana smoker 7. Častěji však jde o uzavřené kovové boxy různých velikostí – od přenosných až po poměrně masivní kousky pro statické použití.
Je vhodná domácí udírna na ryby?
Ve většině udíren je možné vyudit také ryby. Důležité je patřičné příslušenství jako rošty a háky. Uzení ryb je poměrně časově náročná disciplína. Přečtěte si přehledný návod a rady jak dobře vyudit rybu.
Přenosné vs. pevně stojící udírny
Domácí udírna je zařízení typicky určené pro venkovní použití. Přesto je možné, že kvůli uskladnění (i z jiných důvodů) může vzniknout potřeba přemístění. Existují udírny, které jsou relativně velmi snadno přenosné. Mohou to být elektrická zařízení, ale i kompaktní modely na uhlí a dřevo (viz udírnu Weber v testu). Díky nízké výšce do cca 100 cm a hmotnosti pod cca 20 kg není přemístění ve dvou nebo i jednom člověku obtížné. K tomu jsou určena i speciální madla.
Velké udírny, které mají desítky kg (zejména udírny ze dřeva nebo rozměrné a profesionální elektrické modely) jsou určeny především pro statické umístění. Přesto mohou mít někdy např. transportní kolečka.
Ovládání udírny
Klasická udírna na dřevo se ovládá pouze pomocí větracích průduchů. Jejich otevíráním a zavíráním dochází k regulaci vnitřní teploty. Tu lze kontrolovat na teploměru. U elektrických modelů se lze setkat s manuálním ovládáním pomocí otočného regulátoru nebo s propracovaným a přesným digitálním ovládáním, které umožní perfektní kontrolu a nastavení i minimalizaci spotřeby paliva a energie. Digitální modely jsou na druhou stranu typicky dražší.
Kapacita domácí udírny
Důležitým parametrem může být kapacita, která se udává v užitném objemu v litrech nebo ještě lépe v kilogramech (kolik kg masa lze udit najednou). Malé modely umožní udit kolem 10 kg masa. Velké několik desítek kg.
Materiál
Zde velmi záleží na typu udírny. Klasikou je dřevěná udírna s plechovými pozinkovanými částmi (topeniště, střecha, komín…). U grilů s udírnou a přenosných modelů se používá ocelový plech ošetřený proti vysokým teplotám a působení počasí. Elektrické udírny jsou nejčastěji nerezové.
Rozměry, hmotnost
V této záležitosti panuje značná variabilita. Menší udírny mohou mít jen kolem 15 – 20 kg a méně než 1 m na výšku. Velké mohou mít i 100 a více kg a přes dva metry (nejdelší strana). Ujistěte se, že rozměry a hmotnost odpovídají vašim možnostem.
Měření teploty
U digitálních modelů probíhá na displeji, u manuálních je součástí termosonda a teploměr (obvykle budíkový) na dobře viditelném místě udicí komory. U každé udírny se ujistěte, zda umožňuje uzení studeným kouřem za nízkých teplot (pokud o to stojíte). U elektrických se zajímejte i o rozsah nastavitelných teplot.
Údržba udírny
Údržba udírny sestává především z pravidelného čištění. To by se mělo provádět po každém použití (ideálně hned po vychladnutí udírny), kvůli zamezení mísení pachu. Když nebudete čištění odkládat, špínu snadno odstraníte pomocí houby či hadru a teplé vody. Některé udírny taky není možné nechávat venku celoročně a je potřeba je „zazimovat“.
Kde koupit?
Špičkové udírny renomovaných značek můžete zakoupit v e-shopu GrilyKrby.cz. Skvělý výběr nabízí například i Heureka.cz nebo třeba Bazos.cz, kde můžete nakupovat zánovní kousky.
Nejoblíbenější značky
Udírny Bradley
Osvědčený kanadský výrobce, který zaujme skvělými parametry i velmi stylovým designem. Nabízí elektrické digitální i manuální modely.
Udírny Borniak – Tato značka vyrábí špičkové domácí i profesionální elektrické udírny. Spíše strohý design, ale skvělý výkon a výsledky.
Udírny Smoky Fun – Nádherné zahradní udírny s grilem pro domácí i restaurační použití. Vynikající kvalita zpracování.
Udírny SmooKing – Tato známá značka nabízí především digitální elektrické udírny pro náročnější zájemce.
Udírny Weber – Kompaktní domácí udírny vhodné pro méně náročné zájemce, kterým se nevyplatí větší udírna.
Ceny
Domácí udírna do 10 000 Kč
Najdete zde poměrně omezený výběr. Půjde především o přenosné udírny a modely méně známých značek.
Udírny od 10 000 do 25 000 Kč
Velký výběr udíren prakticky všech typů. Nechybí ani kvalitní digitální modely. Ideální sortiment pro domácí uzení, a to i náročnější.
Cena 25 000 Kč a více
Především větší a kvalitní elektrické udírny, ale i poctivé dřevěné varianty nebo domácí udírny s grilem. Vhodné pro náročné nebo profesionální účely.