ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce
Menu
ChytrýVýběr.cz > Malé spotřebiče

Plničky klobás a jitrnic

Ideálním pomocníkem při výrobě domácích masných výrobků je speciální plnička klobás a jitrnic, která vám umožní rychlé a snadné plnění střívek pomocí masové směsi. Pokud přemýšlíte, jaký typ plničky na klobásky vybrat do vaší domácnosti, máme pro vás tipy na ty nejlepší plničky klobás a jitrnic tohoto roku. Pokud si potrpíte na kvalitu a máte dostatek místa, určitě oceníte tuto velkou profesionální plničku klobás Shumee.

Nejlepší celkově

Velká profesionální plnička klobás a jitrnic o objemu patnáct litrů s vyjímatelným zásobníkem.

Nejlepší cena/kvalita

Středně velká plnička klobás a jitrnic se čtyřmi vyměnitelnými nástavci.

Nejlepší levná

Malá hliníková plnička klobás a jitrnic praktických rozměrů do jakékoliv kuchyně.

Nejlepší plničky klobás a jitrnic

Recenze Shumee 15 l – ruční nerezová plnička klobás

Shumee 15 l – ruční nerezová plnička klobás Pro náročné

Typ pohonu: manuální | Poloha válce: vertikální | Objem válce: 15 litrů | Materiál: nerezová ocel, hliník | Nástavce: 12, 22, 32 mm | Rozměry: 78 × 38 × 28 centimetrů | Orientační cena: 11 000 Kč

Klady
  • Velký objem
  • 3 nástavce pro různou velikost
  • Výklopný a vyjímatelný zásobník
  • 2rychlostní převodovka
  • Kvalitní materiály
Zápory
  • Vysoká cena
  • Větší rozměry

Pokud se chystáte plnit klobásy jako na běžícím páse, nebo pořizujete plničku klobás do profesionální kuchyně, rozhodně by vám neměla uniknout tato jedinečná plnička klobás Shumee o objemu 15 litrů. Nejenže je určena na opravdu velké množství masové směsi, ale zároveň je nesmírně praktická.

Určitě vás potěší vyjímatelný a výklopný zásobník, který díky těmto vlastnostem můžete jednoduše a velmi rychle umýt i do něj doplnit masovou směs. Na výběr potom máte hned ze tří nástavců pro plnění klobás podle průměru. Vyberete si 12, 22, nebo dokonce 32 milimetrů?

Hodit se vám může i fakt, že je plnička vybavená 2 rychlostní převodovkou a vertikálním válcem, díky čemuž zabere méně místa. Přesto je poměrně hodně prostorově náročná, čehož si určitě všimnete, až se jí budete snažit umístit do vaší kuchyně. Vyrobená je také z kvalitních materiálů, takže vám vydrží několik desítek let, kombinace nerezové oceli a hliníku je totiž prakticky nesmrtelná. Samozřejmě je potřeba počítat s tím, že vás takto kvalitní plnička klobásek vyjde poměrně draho.

Recenze Oscar Cooks 3 kg – nejlepší střední plnička na klobásy

Oscar Cooks 3 kg – nejlepší střední plnička na klobásy Zlatý střed

Typ pohonu: manuální | Poloha válce: horizontální | Objem válce: 3 kilogramy | Materiál: nerezová ocel, ocel, hliník | Nástavce: 15, 19, 22, 25 mm | Rozměry: 50 × 12,5 centimetrů | Orientační cena: 850 Kč

Klady
  • Válec z nerezové oceli
  • Střední objem válce
  • 4 dostupné nástavce
  • Šroubovací svorka pro uchycení ke stolu
  • Součástí výtlačky talířek s návlekem
Zápory
  • Jen jednoduchá plnička

Hledáte-li středně objemnou plničku na klobásy, možná vás osloví Oscar Cooks s válcem o objemu 3 kilogramy, která je ideální pro větší rodiny nebo na rodinnou zabijačku či jinou akci. Plnička je sice poměrně jednoduchá s horizontálně položeným válcem bez větších vychytávek, ale jako základní nástroj skvěle poslouží. Navíc má hned čtyři nástavce pro plnění o různých průměrech, takže je ideální pro ty, kteří chtějí vyrábět různě široké klobásky.

Určitě oceníte také fakt, že celý válec je vyrobený z nerezové oceli, zatímco další části plničky jsou například z hliníku nebo práškově lakované oceli. Hodit se může i šroubovací svorka, pomocí které můžete plničku uchytit ke stolu a pracovat s ní tak bez obav, že se vám během plnění klobásek pohne. Součástí balení je také jeden výtlačný talířek se silikonovým návlekem.

Blaumann – nejlepší menší narážečka na klobásy

Blaumann 1,5 kg – nejlepší menší narážečka na klobásy Levný základ

Typ pohonu: manuální | Poloha válce: horizontální | Objem válce: 1,5 kilogramu | Materiál: hliníková slitina | Nástavce: 15, 19, 22 mm | Rozměry: 30 × 15 × 10 centimetrů | Orientační cena: 990 Kč

Klady
  • Menší objem
  • Příznivá cena
  • Praktické rozměry
  • Rychlá výměna nástavců
  • Jednoduchá obsluha
Zápory
  • Vyrobena z hliníkové slitiny

Stačí vám malá plnička na klobásy za příjemnou cenu? Potom není nad čím přemýšlet, určitě vás osloví tato plnička klobás Blaumann o objemu 1,5 kilogramu se třemi praktickými nástavci. Ty je navíc velmi snadné vyměnit díky unikátnímu mechanismu bajonetového uchycení. Díky menšímu objemu má tato nabíječka na klobásy také opravdu praktické rozměry a skvěle se tak vejde do jakékoliv kuchyně.

Příliš pozitivně oproti tomu nehodnotíme to, že je plnička vyrobená z hliníkové slitiny, což znamená, že je méně odolná a hůře se s ní pracuje, než kdyby byla z nerezové oceli. To je ale asi důsledek velmi příznivé ceny, tato narážečka patří totiž opravdu mezi ty levnější, které dokážete sehnat.

Nejprodávanější plničky klobás a jitrnic podle Heureky

Jak vybrat plničku klobás a jitrnic

Pokud máte rádi klobásy a jitrnice, určitě už jste někdy přemýšleli nad jejich domácí výrobou. Pokud se s tím ale nechcete složitě patlat, je nejjednodušší pořídit si plničku na klobásy a jitrnice. V případě, že si navíc vyberete správný přístroj, půjde vám plnění jako po másle a budete moci celou rodinu a přátele obdarovat lahodnými domácími masnými výrobky.

Podle čeho ale z nepřeberného množství dostupných plniček na klobásy vybírat? Poradíme vám v následujícím průvodci, takže výběr té nejlepší narážečku na klobásy právě pro vás nebude vůbec složitý.

Jak se plní klobásy a jitrnice?

Jako první je potřeba si odpovědět na jednoduchou otázku, a to, jak se vůbec klobásy a jitrnice plní. Vyrábět domácí klobásy samozřejmě můžete i bez plničky, ale bude to náročný a zdlouhavý úkol. Za to s plničkou vám práce půjde od ruky jedna báseň a brzy budete mít plno lahodných domácích klobás a jitrnic bez škodlivých látek.

Celý proces domácí přípravy klobásy začíná přípravou masové směsi a koupí vhodného plnícího střívka. Masové směsi mohou být všech možných druhů a příchutí s různým kořením a různou hrubostí mletí masa. K přípravě náplně do klobásy je ideální použít nějaký mlýnek na maso, který vám rozemele maso rovnoměrně a ušetříte si s ním spoustu práce. Na internetu i v mnoha kuchařkách najdete téměř neomezené množství receptů na masovou směs do klobás či jitrnic. Stačí si tedy vybrat a můžete se pustit do přípravy.

Náš tip
Klobásky mohou skvěle chutnat i po vyuzení. Pořiďte si k plničce také domácí udírnu a budete mít luxusní domácí uzeniny.

Náročnější je už poté výběr a koupě samotného střeva, do kterého budete klobásy a jitrnice plnit. Střívko musí být opravdu kvalitní, aby nedocházelo během jeho plnění k častému praskání nebo slepování. Vybrat si také můžete konkrétní průměr střeva a vyrobit si tak různé typy klobás o různém průměru. Pokud se vám podaří koupit opravdu dlouhá střeva, bude pro vás plnění jednodušší a rychlejší, naplnit ale můžete i poměrně krátká střeva.

Jakmile máte střívko, můžete ho před použitím pomalu rozmotat a propláchnout, aby se z něj smyla přebytečná sůl. Poté střívko dejte namočit přibližně na hodinu do studené vody. Před samotným použitím nezapomeňte střívko ještě jednou propláchnout. Potom střívko natáhněte na plničku klobás. V tomto případě je nejsnazší se řídit návodem, u většiny plniček je ihned jasné, kam je potřeba střívko navléknout.

Následně pomocí tlačítka nebo ruční kliky naplňte střívko masovou směsí. Postupujte opatrně tak, aby nedošlo k protržení střívka. Jakmile naplníte celé střívko, zavažte konec jednoduchým provázkem a máte hotovo. Pokud chcete můžete ještě klobásu převázat v různých místech, tím vám vznikne několik menších klobásek, které později můžete podávat zvlášť.

Klobásky jsou hotové a vy připravení na domácí grilování nebo rodinnou oslavu!

Plnění klobás

Plnička klobás podle typu pohonu

Ještě před koupí plničky klobás je bezpochyby potřeba rozhodnout se, jaký typ plničky vůbec chcete. Existují totiž dva typy plničky klobás podle typu pohonu a pro každého je vhodný jiný. Jakou byste si tedy měli vybrat vy?

Ruční plnička klobás

Nejčastěji na našem trhu narazíte na manuální plničku klobás, která umožňuje jednoduše a rychle naplnit klobásy i jitrnice, ale zároveň se při jejich přípravě trochu více zapojíte. Manuální plnička klobás se totiž nejčastěji ovládá pomocí otočné kliky, kterou korigujete plnění střev. Na druhou stranu můžete lépe kontrolovat rychlost plnění, takže vám méně často hrozí prasknutí střívka.

Pokud plánujete vyrábět domácí klobásy jednou za měsíc, určitě pro vás bude ruční narážečka na klobásy dostatečná. V případě, že se ale chystáte na dráhu profesionálního plniče klobás nebo plánujete připravovat enormní množství klobásek pro příbuzné a přátele, podívejte se spíše na plničku klobás s elektrickým pohonem.

Elektrická plnička klobás

Práce s elektrickou plničkou klobás vyžaduje minimální úsilí. Většina elektrických plniček klobás je vybavená tlačítkem, jehož stiskem započnete plnění. Většina elektrických plniček klobás patří mezi poloprofesionální nebo profesionální stroje, takže jsou samozřejmě také výrazně dražší než manuální plničky klobás a jitrnic. Je tedy na každém, aby zvážil, jestli elektrickou plničku na klobásy opravdu potřebuje, nebo jestli mu stačí jednodušší, ale neméně spolehlivá manuální verze.

Plnička klobás podle polohy válce

Už při výběru plničky klobás na internetu si pravděpodobně všimnete, že existují dva typy plničky klobás podle polohy válce – plničky s vertikálně položeným válcem a horizontální plničky klobás. Oba dva typy mají něco do sebe, ale samozřejmě záleží na tom, co od plničky klobás očekáváte.

Vertikální plnička klobás

Vertikální plnička na klobásy je méně častá a používá se zejména v profesionálních závodech a kuchyních. Díky vertikální poloze válce může být plnění s takovou plničkou náročnější, ale zároveň o něco rychlejší než v případě horizontální plničky. Velkou výhodou je u vertikální plničky klobás také úspora prostoru ve vaší kuchyni.

Horizontální plnička klobás

Horizontální plnička klobás je oproti vertikální plničce jednodušším a pravděpodobně i častějším typem nabíječky na klobásy. Většinou má tvar válce a tento válec může mít i poměrně velký objem, takže se toho do něj vejde opravdu hodně. Samozřejmě je ale třeba počítat s větší prostorovou náročností.

Plniček klobás

Materiál plničky klobás

Ani výběr vhodného materiálu plničky klobás byste neměli zanedbat. U materiálu je hlavně důležitá jeho životnost a také, jak snadno se bude zvenku i zevnitř tento materiál čistit. Naprosto nejlepším materiálem je u plničky klobás nerezová ocel, ze které mohou být vyrobené vnitřní i vnější části. Ta je ale samozřejmě také poměrně drahá.

Setkáte se proto také s narážečkami z různých levnějších kovů, které stále ještě mohou mít poměrně dobré vlastnosti. Rozhodně ale dejte pryč ruce od plniček klobás z plastu, většinou jsou velmi nekvalitní a vydrží jen několik málo týdnů, než se rozbijí a je nutné koupit novou plničku.

Objem plničky klobás

Objem plničky klobás se většinou udává v litrech a podle něj poznáte množství masa, které se do plničky vejde najednou. Možná si řeknete, že je samozřejmě nejlepší koupit si plničku klobás s co největším objemem, obzvlášť když rozdíl v ceně není nijak výrazný.

Myslete ale na to, že plnička klobás je poměrně velký přístroj a čím větší objem zvolíte, tím více vám potom zabere místa v kuchyni nebo na chalupě. Někdy se proto může vyplatit pořídit spíše menší plničku na klobásky, objemy obvykle začínají přibližně na třech litrech.

Další vlastnosti plničky klobás a jitrnice

Přehled o základních vlastnostech plničky klobás nebo jitrnic již máte. Existuje ale samozřejmě celá řada dalších parametrů a vlastností, podle kterých můžete vybírat. Některé z nich vám ještě představíme na dalších řádcích.

Pokud chcete mít při plnění co největší šanci na úspěch a nemuset se potýkat s protrženými střívky, hledejte plničku klobás se speciálním ventilem. Ten se postará o to, že se bude uvolňovat tlak vzduchu v plničce a riziko protržení střívka se výrazně snižuje. Ventil už má v dnešní době drtivá většina plniček na klobásy a jitrnice, ale samozřejmě se vám může stát, že narazíte i na plničku bez něj.

Zejména u některých elektrických plniček klobás se může hodit funkce změny rychlosti plnění klobás. Díky tomu budete moci regulovat rychlost plnění a nebudete se muset bát, že bude příliš rychlé a opět dojde k prasknutí střívka. U manuálních plniček většinou není žádný problém rychlost plnění korigovat manuálně, a tak není žádná speciální funkce potřeba.

Na závěr je samozřejmě dobré myslet, na to, jak se dá plnička klobás čistit. Zejména čištění zevnitř může být u některých plniček poměrně složité a náročné. A vy určitě nechcete, aby vám v plničce zahnívalo staré syrové maso. Některé plničky jitrnic nabízejí i prémiovou možnost umístit některé části plničky do myčky. Nejlépe se čistí narážečky z hladkého kovu, zejména nerezové oceli.

Kde koupit plničku na klobásy a jitrnice - plničky klobás

Jak vyrobit domácí plničku klobás a jitrnic?

Jen málokterou delší klobásu zvládnete naplnit jen tak rukou. Relativně snadno lze plnit jednoduše z ruky jitrnice, které se vyrábějí jedna po druhé, a navíc mají poměrně tekutou náplň. Pokud si ale chcete zkusit vyrobit klasickou domácí klobásu a zároveň se vám rovnou nechce kupovat drahou plničku klobás, můžete si zkusit vyrobit svou vlastní narážku na klobásy doma.

Pro plnění bez plničky klobás je většinou potřeba mít alespoň kvalitní mlýnek na maso. Některé mlýnky na maso jsou rovnou vybavené i speciálním rohem pro plnění klobás. Pokud takový roh není součástí vašeho mlýnku, můžete si ho snadno dokoupit téměř v každém obchodě s domácími potřebami. Přes tento roh následně můžete začít plnit klobásu.

Pamatujte ale, že plnění klobás pomocí mlýnku na maso je o něco složitější, vaše klobásy budou méně úhledné a také častěji může dojít k natržení střívka, záleží samozřejmě na kvalitě střeva a na vaší šikovnosti během plnění.

Náš tip
Práci v kuchyni vám kromě plničky klobás může usnadnit také kuchyňský robot.

Kde koupit plničku klobás?

Po nabíječce na klobásy se můžete porozhlédnout v každém obchodě s domácími potřebami či spotřebiči, rozhodně ne všude ji ale budou mít. Nejjednodušší je koupě nabíječky na jitrnice na internetu, kde si můžete vybrat ze všech dostupných modelů a pořídit naprosto ideální plničku pro vás. Několik narážeček klobás mají například na Alze, odkud je navíc velmi jednoduché nechat plničku doručit kamkoliv po České republice. Poohlédnout se můžete také na eshopu 4home, srovnání většího množství plniček a uživatelské recenze poté na jednom místě najdete na Heurece.

Cena plničky klobás a jitrnic

Levné narážečky na klobásy do 1 200 Kč

Pokud si chcete jen jednou za rok připravit pár domácích klobásek, určitě vám bude stačit některá z nejlevnějších plniček klobás, jejichž cena se většinou pohybuje okolo tisíce korun. Samozřejmě nemůžete počítat s žádnými prémiovými funkcemi, plničky mnohdy také nebudou vyrobené z těch nejlepších materiálů, ale jednou, dvakrát za rok vám poslouží dobře.

Plničky na klobásy od 1 200 do 3 500 Kč

Většina horizontálních plniček klobás, a i některé vertikální budou stát okolo dvou tisíc. Záleží samozřejmě také na objemu válce a množství příslušenství. Většina už je ale vyrobena z nerezové oceli a můžete počítat s tím, že vám plnička vydrží na dlouhá léta.

Plničky klobás nad 3 500 Kč

Nejdražší plničky klobás jsou obvykle ty poloprofesionální a profesionální do kuchyní v restauracích nebo do větších provozů. Připlatíte si také za elektrickou plničku klobás, protože je složitější a luxusnější.

Nejoblíbenější plničky na klobásy

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 4.7 (12 hlasů)

Autor článku

Lucie Šajnarová
Lucie Šajnarová

Lucie je vášnivá čtenářka a redaktorka, která se snaží přinášet zajímavosti a novinky prostřednictvím svých článků. Její práce zahrnuje širokou škálu témat, od elektroniky a beauty až po zdravý životní styl. Ve svých článcích se snaží nejen informovat, ale také inspirovat a povzbuzovat své čtenáře. Zkoumá nejnovější trendy ve světě a zároveň hledá inspiraci v každodenním životě. Protože vlastní zkušenost je vždy cennější. LinkedIn

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář