Nejlepší fondue sety – recenze a tipy pro rok 2018

Moderní doba s sebou v oblasti kulinářství přinesla módu experimentování. Zatímco dříve jednoznačně dominovala klasická česká kuchyně a za exotiku byly považovány i italské špagety, dnes se zkoušení nových věcí meze nekladou. Zejména na rodinných oslavách či firemních večírcích začínají oblibu získávat i tzv. fondue.

Změny trendů si samozřejmě všímají i výrobci. Do nabídky proto zahrnují speciální sety určené k přípravě tavené potravy přesně podle originálních principů. Pozadu jsme nemohli zůstat ani my, a proto jsme pro vás připravili následující článek. V něm vám jednak poradíme, podle čeho se při nákupu orientovat, jednak představíme trojici nejlepších produktů na trhu.

Nejlepší fondue sety

LAMART LT7008 TYPIA

LAMART LT7007 CARNE

Kela Fondue CAILIN

LAMART LT7008 TYPIA, 11 ks

LAMART LT7007 CARNE, 23 ks

Kela Fondue CAILIN sada 10 ks

Levný základ

Zlatá střední cesta

Pro náročné

KLADY

Nízká cena

Rychlý ohřev

Dostatečná kapacita

Povedený design

Univerzální využití

Bohaté příslušenství

Zajímavý vzhled

Perfektní kvalita materiálu

Nepřilnavý povrch

Kompletně nerezový povrch

Rychlé zahřátí

ZÁPORY

Absence talířků nebo misek

Nerovný povrch hrnce

Horší stabilita

Vyšší cena

Absence misek

SHRNUTÍ

Levná sada pro všechny méně náročné zákazníky. Kvalitní nerezový materiál zajišťuje rychlý a vydatný ohřev, set navíc výborně vypadá. Jen si před každým jídlem nachystejte vlastní talířky

Zlatá střední cesta se vším všudy. Očekávejte bohaté příslušenství a lákavý bílý vzhled, který rozzáří každou moderní kuchyň. Sadu navíc můžete využít k přípravě jakéhokoliv typu fondue. Dávejte však pozor při manipulaci s nestabilním hrncem

Perfektní kvalita materiálu, ovšem za vysokou cenu. Kompletní nerezové provedení všech 10 dílů se postará o rychlé zahřátí nádoby. Povrch je navíc chráněn nepřilnavou vrstvičkou. Jen ty talířky nebo misky by mohly být součástí balení

POROVNEJTE CENY

POROVNEJTE CENY

POROVNEJTE CENY

Recenze: LAMART LT7008 TYPIA

Typ: masový | Materiál: nerez ocel | Hořák: plynový | Počet osob: 6 | Vhodné do myčky: ano | Misky: ne | Přibližná cena: 470 Kč

KLADY:
  • Nízká cena
  • Rychlý ohřev
  • Dostatečná kapacita
  • Povedený design

ZÁPORY:
  • Absence talířků nebo misek

Chcete si užít posezení s přáteli u chutného masového fondue, ale nechcete za to příliš platit? V tom případě se zamyslete nad pořízením modelu LAMART LT7008 TYPIA. Nejedná se sice o nejlepší sadu na trhu, svůj účel ovšem splní skvěle.

Zásadním pozitivem je kromě ceny i rychlý ohřev. O ten se postará kvalitní plynový hořák, jenž zajistí, že bude maso vždy skvěle propečené. Sada čítá šest vidliček, což svědčí o tom, že je dimenzována pro stejný počet osob. Bez problémů tak můžete na večeři pozvat své přátele nebo rodinu. Třešničkou na dortu je i povedené designové provedení, díky němuž výrobek skvěle zapadne i do moderní kuchyně.

Jedinou skvrnkou na kráse je absence jakýchkoliv dodatečných talířků nebo misek. Před večeří tedy musíte sáhnout do kuchyňské linky pro vlastní.

I přes výše zmíněné negativum se jedná o vynikající volbu. Za malou částku dostanete opravdu hodně muziky v podobě setu, jenž se prakticky neliší od svých dražších protějšků.

Zjistit cenu >>

Recenze: LAMART LT7007 CARNE

Typ: sýrový | Materiál: smalt | Hořák: elektrický | Počet osob: 6 | Vhodné do myčky: ano | Misky: ano | Přibližná cena: 900 Kč

KLADY:
  • Univerzální využití
  • Bohaté příslušenství
  • Zajímavý vzhled

ZÁPORY:
  • Nerovný povrch hrnce
  • Horší stabilita

Také druhý model našeho přehledu pochází z dílny francouzské firmy Lamart. LT7007 CARNE můžeme směle nazvat zlatou střední cestou, nabízející vyvážený poměr mezi rozumnými vlastnostmi a ucházející cenou.

Největší radost udělá univerzální využití smaltované nádoby. Primární určení je na sýr, ale podobně dobrou práci odvede i při tavení čokolády nebo masa. Číslovka 23 ks v názvu dává tušit, že příslušenství je v tomto případě skutečně bohaté. Kromě vidliček se můžete těšit i na misky. Čistě bílý vzhled může na někoho působit poněkud unyle, avšak skvěle se hodí do moderních lesklých kuchyní.

Nemalou výhradu ovšem máme vůči konstrukčnímu provedení setu. Povrch hrnce je poměrně nerovný, přičemž problém se častým používáním ještě zhoršuje. Také nesedí dostatečně pevně ve stojanu, takže dávejte dobrý pozor při manipulaci s horkým obsahem. Případné popálení totiž rozhodně není nic, co byste chtěli riskovat.

LAMART LT7007 CARNE představuje zajímavou volbu zejména díky výraznému rozsahu různého příslušenství. Za cenovku ještě stále nepřesahující hranici 1 000 korun jej dostanete opravdu mnoho.

Zjistit cenu >>

Recenze: Kela Fondue CAILIN

Typ: masový | Materiál: nerez ocel | Hořák: elektrický | Počet osob: 6 | Vhodné do myčky: ano | Misky: ne | Přibližná cena: 1 700 Kč

KLADY:
  • Perfektní kvalita materiálu
  • Nepřilnavý povrch
  • Kompletně nerezový povrch
  • Rychlé zahřátí

ZÁPORY:
  • Vyšší cena
  • Absence misek

Jestliže neřešíte peníze a zkrátka požadujete to nejlepší bez ohledu na cenu, zvažte nákup fondue setu Kela Fondue CAILIN. Základem je nerezová ocel vrcholové kvality, z níž je kompletně vyroben.

Velkým kladem je i přítomnost nepřilnavého povrchu. Jednak se vám nebude nikde noc připalovat, jednak vše bez větších problémů vyčistíte. Výborná vodivost materiálu se postará o rychlé zahřátí nádoby, takže na přípravu jídla zbytečně nečekáte. K tomu všemu můžete hrnec užít i ve spojení s indukčním sporákem.

Stejně jako v případě nejlevnějšího modelu našeho přehledu i zde nás zamrzely chybějící misky. Za daný finanční obnos by již člověk jejich přítomnost, alespoň v keramickém či plastovém provedení, očekával. Radost neudělá ani vysoký finanční obnos, jenž je nutné za pořízení výrobku zaplatit. Kvalitní materiál však něco stojí.

Hodně muziky za hodně peněz, i tak by se dal definovat fondue set Kela Fondue CAILIN.

Zjistit cenu >>

Zpět na obsah ↑

Nejprodávanější fondue sety dle Heureky

Zpět na obsah ↑

Jak správně vybrat fondue set

Ještě předtím, než vám poradíme s výběrem, objasníme, co to vlastně fondue je. Při výběru setů k jeho přípravě berte na vědomí hlavně typ, druh energie, případně materiál nádoby. Neméně podstatná je i velikost sady a nedílné příslušenství, jež dále usnadní vaši práci.

Co je to fondue?

Původ pokrmu se datuje do 30. let minulého století. Nároky si na něj datuje jak Švýcarsko, tak oblast Savojska, přičemž dodnes není jasné, odkud vlastně pochází. Každopádně platí, že v zemi helvétského kříže je sýrové fondue národním pokrmem. Tavený sýr býval původně jedinou variantou, dnes se objevují i masové, čokoládové nebo rybí varianty.

Svou oblibu si získalo zejména proto, že každý stolovník si jej připravuje sám. Dostanete základní suroviny a upravíte si je v kotlíku umístěném uprostřed stolu přesně podle své chuti. Vzhledem k tomu, že se jídlo vaří ve velmi malých porcích, může celková doba večeře přesáhnout i několik hodin. Tento čas lze poté využít k přátelské rodinné nebo společenské konverzaci.

Kritéria výběru

Typ

Jestliže jste se po přečtení předcházejících odstavců rozhodli, že fondue zkusíte, pak před vámi stojí výběr správného typu sady. Již dávno totiž nemusíte připravovat pouze tavený sýr. V současné době existují nádoby pro vaření sýra, masa, ryb a čokolády. Každý typ je ale navržen jinak, aby nabízel vlastnosti odpovídající charakteru vložených surovin. O tom pojednává následující tabulka:

Typ fondue Charakter setu
Sýrové Smaltovaný kotlík s plochým dnem a lihovým či plynovým hořákem (pro udržení konstatntí teploty)
Masové Měděný či ocelový kotlík s velmi výkonným lihovým hořákem pro dosažení vysokých teplot
Rybí Ocelový kotlík s košíky pro umístění masa, pro přípravu využit vroucí bujón
Čokoládové Porcelánový či keramický kotlík menších rozměrů, slabší hořáky pro rozpouštění čokolády za nižších teplot

Pro dosažení dokonalého chuťového efektu byste pokrmy měli připravovat v jím určených nádobách. Nic se nestane, pokud například rybu ufritujete v setu pro vaření masových kuliček. Snad jen ta chuť nebude úplně dokonalá.

Druh použité energie

K vaření je nutný oheň, který se postará o zpracovaní surovin. V případě fondue setů bývá využíváno tří základních druhů energie podle použité sady i druhu vařené suroviny. Jde o svíčku, různé palivové hořáky, případně elektrickou energii.

Naprostou klasikou jsou svíčky, používané zejména v dřevních dobách, kdy ještě nebyla všude dostupná elektrická energie. V dnešní době slouží výhradně pro přípravu čokolády, jelikož nejsou schopny zahřát nádobu na dostatečnou teplotu.

Velmi oblíbený zdroj energie představují hořáky využívající různý druh paliv. Nejčastěji se jedná líh, méně obvyklý je plyn. V některých případech se setkáte i se speciálními gely pro vaření čokolády. Velkou výhodou lihu, případně propan-butanu je jejich univerzální použití. Jsou totiž schopny dosáhnout požadovaných teplot a udržet je, aniž by zbytečně propalovaly nádobu.

Chcete-li rychle a chutně uvařit maso, zvažte zakoupení elektrického setu. Ten se vyznačuje vysokým výkonem, jenž navíc můžete podle potřeby regulovat. Nikdy se vám tedy nestane, že byste pokrm připálili.

Materiál nádoby

Neméně významný vliv má i materiál použitý pro konstrukci nádoby. V současné době se užívá dvou základních typů – kovových a keramických kotlíků. Oba druhy mají své významní výhody a nevýhody:

Kovové kotlíky

KLADY:
  • Možnost dosažení vysokých teplot
  • Odolnost proti poškození
  • Rychlejší zahřívání

ZÁPORY:
  • Nevhodné pro přípravu čokolády a dezertů
  • Fádní design

Keramické kotlíky

KLADY:
  • Zajímavý vzhled
  • Vhodné pro přípravu čokolády
  • Menší riziko popálenin

ZÁPORY:
  • Nevhodné pro vaření masa a sýrů
  • Riziko rozbití
  • Pomalé zahřátí

Z výše uvedeného je tedy patrné, že kovové výrobky jsou určeny pro přípravu slaných pokrmů. Jejich keramické protějšky pak naleznou uplatnění u milovníků čokolády a sladkých dezertů.

Velikost

Mezi důležité parametry řadíme i velikost nádoby. Tu bychom měli volit zejména s ohledem na počet stolovníků. Zásadní je i druh připravované potravy, jelikož maso potřebuje více místa než tavený sýr či čokoláda.

Od počtu osob se odvíjí jednak tvar a konstrukce fondue setu, jednak jeho vybavení dalším příslušenstvím. Hrnce totiž mívají kupříkladu speciální ouška pro odložení vidliček. Na trhu se lze setkat s menšími produkty pro dvě osoby, stejně jako s velkými sadami, jež uspokojí šest hodovníků najednou. Jakousi zlatou střední cestou jsou potom sety pro čtyři.

Příslušenství

Název kategorie zboží zní fondue sety. Již slovíčko set dává tušit, že kotlík nebude jedinou jeho součástí. Sady se skládají hned z několika významných prvků, jejichž provedení má podstatný vliv na spokojenost zákazníka. Dodatečné informace poskytuje naše tabulka níže:

Typ příslušenství Popis
Vidličky Jejich počet udává množství osob, určeny k napichování potravy a jejímu namáčení ve fondue
Hořák Pro zahřátí kotlíku na požadovanou teplotu a její udržení
Teploměr Dokoupitelné příslušenství pro kontrolu teploty pokrmů
Misky a talíře Pro samotné servírování, obvykle vyrobeny z plastu nebo keramiky

Nejprodávanější fondue sety dle Heureky