ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce
Menu

Nejlepší fondue sety – recenze a tipy pro rok 2019

Datum 28.7.2019 Ostatní

Moderní doba s sebou v oblasti kulinářství přinesla módu experimentování. Zatímco dříve jednoznačně dominovala klasická česká kuchyně a za exotiku byly považovány i italské špagety, dnes se zkoušení nových věcí meze nekladou. Zejména na rodinných oslavách či firemních večírcích začínají oblibu získávat i tzv. fondue.

Změny trendů si samozřejmě všímají i výrobci. Do nabídky proto zahrnují speciální sety určené k přípravě tavené potravy přesně podle originálních principů. Pozadu jsme nemohli zůstat ani my, a proto jsme pro vás připravili následující článek. V něm vám jednak poradíme, podle čeho se při nákupu orientovat, jednak představíme trojici nejlepších produktů na trhu.

    Nejlepší fondue sety

    LAMART LT7008 TYPIALAMART LT7007 CARNEKela Fondue CAILIN
    LAMART LT7008 TYPIALAMART LT7007 CARNEKela Fondue CAILIN
    Levný základZlatá střední cestaPro náročné
    KLADYNízká cena
    Rychlý ohřev
    Dostatečná kapacita
    Povedený design
    Univerzální využití
    Bohaté příslušenství
    Zajímavý vzhled
    Perfektní kvalita materiálu
    Nepřilnavý povrch
    Kompletně nerezový povrch
    Rychlé zahřátí
    ZÁPORYAbsence talířků nebo misekNerovný povrch hrnce
    Horší stabilita
    Vyšší cena
    Absence misek
    SHRNUTÍLevná sada pro všechny méně náročné zákazníky. Kvalitní nerezový materiál zajišťuje rychlý a vydatný ohřev, set navíc výborně vypadá. Jen si před každým jídlem nachystejte vlastní talířkyZlatá střední cesta se vším všudy. Očekávejte bohaté příslušenství a lákavý bílý vzhled, který rozzáří každou moderní kuchyň. Sadu navíc můžete využít k přípravě jakéhokoliv typu fondue. Dávejte však pozor při manipulaci s nestabilním hrncemPerfektní kvalita materiálu, ovšem za vysokou cenu. Kompletní nerezové provedení všech 10 dílů se postará o rychlé zahřátí nádoby. Povrch je navíc chráněn nepřilnavou vrstvičkou. Jen ty talířky nebo misky by mohly být součástí balení
    POROVNAT CENYPOROVNAT CENYPOROVNAT CENY

    Recenze: LAMART LT7008 TYPIA

    Typ: masový | Materiál: nerez ocel | Hořák: plynový | Počet osob: 6 | Vhodné do myčky: ano | Misky: ne | Přibližná cena: 470 Kč

    Klady
    • Nízká cena
    • Rychlý ohřev
    • Dostatečná kapacita
    • Povedený design
    Zápory
    • Absence talířků nebo misek

    Chcete si užít posezení s přáteli u chutného masového fondue, ale nechcete za to příliš platit? V tom případě se zamyslete nad pořízením modelu LAMART LT7008 TYPIA. Nejedná se sice o nejlepší sadu na trhu, svůj účel ovšem splní skvěle.

    Zásadním pozitivem je kromě ceny i rychlý ohřev. O ten se postará kvalitní plynový hořák, jenž zajistí, že bude maso vždy skvěle propečené. Sada čítá šest vidliček, což svědčí o tom, že je dimenzována pro stejný počet osob. Bez problémů tak můžete na večeři pozvat své přátele nebo rodinu. Třešničkou na dortu je i povedené designové provedení, díky němuž výrobek skvěle zapadne i do moderní kuchyně.

    Jedinou skvrnkou na kráse je absence jakýchkoliv dodatečných talířků nebo misek. Před večeří tedy musíte sáhnout do kuchyňské linky pro vlastní.

    I přes výše zmíněné negativum se jedná o vynikající volbu. Za malou částku dostanete opravdu hodně muziky v podobě setu, jenž se prakticky neliší od svých dražších protějšků.

    Recenze: LAMART LT7007 CARNE

    Typ: sýrový | Materiál: smalt | Hořák: elektrický | Počet osob: 6 | Vhodné do myčky: ano | Misky: ano | Přibližná cena: 900 Kč

    Klady
    • Univerzální využití
    • Bohaté příslušenství
    • Zajímavý vzhled
    Zápory
    • Nerovný povrch hrnce
    • Horší stabilita

    Také druhý model našeho přehledu pochází z dílny francouzské firmy Lamart. LT7007 CARNE můžeme směle nazvat zlatou střední cestou, nabízející vyvážený poměr mezi rozumnými vlastnostmi a ucházející cenou.

    Největší radost udělá univerzální využití smaltované nádoby. Primární určení je na sýr, ale podobně dobrou práci odvede i při tavení čokolády nebo masa. Číslovka 23 ks v názvu dává tušit, že příslušenství je v tomto případě skutečně bohaté. Kromě vidliček se můžete těšit i na misky. Čistě bílý vzhled může na někoho působit poněkud unyle, avšak skvěle se hodí do moderních lesklých kuchyní.

    Nemalou výhradu ovšem máme vůči konstrukčnímu provedení setu. Povrch hrnce je poměrně nerovný, přičemž problém se častým používáním ještě zhoršuje. Také nesedí dostatečně pevně ve stojanu, takže dávejte dobrý pozor při manipulaci s horkým obsahem. Případné popálení totiž rozhodně není nic, co byste chtěli riskovat.

    LAMART LT7007 CARNE představuje zajímavou volbu zejména díky výraznému rozsahu různého příslušenství. Za cenovku ještě stále nepřesahující hranici 1 000 korun jej dostanete opravdu mnoho.

    Recenze: Kela Fondue CAILIN

    Typ: masový | Materiál: nerez ocel | Hořák: elektrický | Počet osob: 6 | Vhodné do myčky: ano | Misky: ne | Přibližná cena: 1 700 Kč

    Klady
    • Perfektní kvalita materiálu
    • Nepřilnavý povrch
    • Kompletně nerezový povrch
    • Rychlé zahřátí
    Zápory
    • Vyšší cena
    • Absence misek

    Jestliže neřešíte peníze a zkrátka požadujete to nejlepší bez ohledu na cenu, zvažte nákup fondue setu Kela Fondue CAILIN. Základem je nerezová ocel vrcholové kvality, z níž je kompletně vyroben.

    Velkým kladem je i přítomnost nepřilnavého povrchu. Jednak se vám nebude nikde noc připalovat, jednak vše bez větších problémů vyčistíte. Výborná vodivost materiálu se postará o rychlé zahřátí nádoby, takže na přípravu jídla zbytečně nečekáte. K tomu všemu můžete hrnec užít i ve spojení s indukčním sporákem.

    Stejně jako v případě nejlevnějšího modelu našeho přehledu i zde nás zamrzely chybějící misky. Za daný finanční obnos by již člověk jejich přítomnost, alespoň v keramickém či plastovém provedení, očekával. Radost neudělá ani vysoký finanční obnos, jenž je nutné za pořízení výrobku zaplatit. Kvalitní materiál však něco stojí.

    Hodně muziky za hodně peněz, i tak by se dal definovat fondue set Kela Fondue CAILIN.

    Nejprodávanější fondue sety dle Heureky

    Jak správně vybrat fondue set

    Ještě předtím, než vám poradíme s výběrem, objasníme, co to vlastně fondue je. Při výběru setů k jeho přípravě berte na vědomí hlavně typ, druh energie, případně materiál nádoby. Neméně podstatná je i velikost sady a nedílné příslušenství, jež dále usnadní vaši práci.

    Co je to fondue?

    Původ pokrmu se datuje do 30. let minulého století. Nároky si na něj datuje jak Švýcarsko, tak oblast Savojska, přičemž dodnes není jasné, odkud vlastně pochází. Každopádně platí, že v zemi helvétského kříže je sýrové fondue národním pokrmem. Tavený sýr býval původně jedinou variantou, dnes se objevují i masové, čokoládové nebo rybí varianty.

    Svou oblibu si získalo zejména proto, že každý stolovník si jej připravuje sám. Dostanete základní suroviny a upravíte si je v kotlíku umístěném uprostřed stolu přesně podle své chuti. Vzhledem k tomu, že se jídlo vaří ve velmi malých porcích, může celková doba večeře přesáhnout i několik hodin. Tento čas lze poté využít k přátelské rodinné nebo společenské konverzaci.

    Kritéria výběru

    Typ

    Jestliže jste se po přečtení předcházejících odstavců rozhodli, že fondue zkusíte, pak před vámi stojí výběr správného typu sady. Již dávno totiž nemusíte připravovat pouze tavený sýr. V současné době existují nádoby pro vaření sýra, masa, ryb a čokolády. Každý typ je ale navržen jinak, aby nabízel vlastnosti odpovídající charakteru vložených surovin. O tom pojednává následující tabulka:

    Typ fondueCharakter setu
    SýrovéSmaltovaný kotlík s plochým dnem a lihovým či plynovým hořákem (pro udržení konstatntí teploty)
    MasovéMěděný či ocelový kotlík s velmi výkonným lihovým hořákem pro dosažení vysokých teplot
    RybíOcelový kotlík s košíky pro umístění masa, pro přípravu využit vroucí bujón
    ČokoládovéPorcelánový či keramický kotlík menších rozměrů, slabší hořáky pro rozpouštění čokolády za nižších teplot

    Pro dosažení dokonalého chuťového efektu byste pokrmy měli připravovat v jím určených nádobách. Nic se nestane, pokud například rybu ufritujete v setu pro vaření masových kuliček. Snad jen ta chuť nebude úplně dokonalá.

    Druh použité energie

    K vaření je nutný oheň, který se postará o zpracovaní surovin. V případě fondue setů bývá využíváno tří základních druhů energie podle použité sady i druhu vařené suroviny. Jde o svíčku, různé palivové hořáky, případně elektrickou energii.

    Naprostou klasikou jsou svíčky, používané zejména v dřevních dobách, kdy ještě nebyla všude dostupná elektrická energie. V dnešní době slouží výhradně pro přípravu čokolády, jelikož nejsou schopny zahřát nádobu na dostatečnou teplotu.

    Velmi oblíbený zdroj energie představují hořáky využívající různý druh paliv. Nejčastěji se jedná líh, méně obvyklý je plyn. V některých případech se setkáte i se speciálními gely pro vaření čokolády. Velkou výhodou lihu, případně propan-butanu je jejich univerzální použití. Jsou totiž schopny dosáhnout požadovaných teplot a udržet je, aniž by zbytečně propalovaly nádobu.

    Chcete-li rychle a chutně uvařit maso, zvažte zakoupení elektrického setu. Ten se vyznačuje vysokým výkonem, jenž navíc můžete podle potřeby regulovat. Nikdy se vám tedy nestane, že byste pokrm připálili.

    Materiál nádoby

    Neméně významný vliv má i materiál použitý pro konstrukci nádoby. V současné době se užívá dvou základních typů – kovových a keramických kotlíků. Oba druhy mají své významní výhody a nevýhody:

    Kovové kotlíky

    Klady
    • Možnost dosažení vysokých teplot
    • Odolnost proti poškození
    • Rychlejší zahřívání
    Zápory
    • Nevhodné pro přípravu čokolády a dezertů
    • Fádní design

    Keramické kotlíky

    Klady
    • Zajímavý vzhled
    • Vhodné pro přípravu čokolády
    • Menší riziko popálenin
    Zápory
    • Nevhodné pro vaření masa a sýrů
    • Riziko rozbití
    • Pomalé zahřátí

    Z výše uvedeného je tedy patrné, že kovové výrobky jsou určeny pro přípravu slaných pokrmů. Jejich keramické protějšky pak naleznou uplatnění u milovníků čokolády a sladkých dezertů.

    Velikost

    Mezi důležité parametry řadíme i velikost nádoby. Tu bychom měli volit zejména s ohledem na počet stolovníků. Zásadní je i druh připravované potravy, jelikož maso potřebuje více místa než tavený sýr či čokoláda.

    Od počtu osob se odvíjí jednak tvar a konstrukce fondue setu, jednak jeho vybavení dalším příslušenstvím. Hrnce totiž mívají kupříkladu speciální ouška pro odložení vidliček. Na trhu se lze setkat s menšími produkty pro dvě osoby, stejně jako s velkými sadami, jež uspokojí šest hodovníků najednou. Jakousi zlatou střední cestou jsou potom sety pro čtyři.

    Příslušenství

    Název kategorie zboží zní fondue sety. Již slovíčko set dává tušit, že kotlík nebude jedinou jeho součástí. Sady se skládají hned z několika významných prvků, jejichž provedení má podstatný vliv na spokojenost zákazníka. Dodatečné informace poskytuje naše tabulka níže:

    Typ příslušenstvíPopis
    VidličkyJejich počet udává množství osob, určeny k napichování potravy a jejímu namáčení ve fondue
    HořákPro zahřátí kotlíku na požadovanou teplotu a její udržení
    TeploměrDokoupitelné příslušenství pro kontrolu teploty pokrmů
    Misky a talířePro samotné servírování, obvykle vyrobeny z plastu nebo keramiky

    Nejprodávanější fondue sety dle Heureky

    Sdílejte článek

    Ohodnoťte článek

    Zatím nikdo neohodnotil, buďte první.

    Podobné články