ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce
  • S námi vybíráte chytře již od roku 2016.
Menu
>

Nejlepší čokoládové fontány – recenze a návod jak vybrat

Lahodná stékající čokoláda, ve které si namáčíte ovoce a další pochutiny, je pohádkou pro vaše chuťové pohárky. Tuto fantazii si můžete často vychutnat na svatbách či společenských akcích. Pokud si ji chcete užít i v pohodlí domova s vaší rodinou, můžete si pořídit čokoládovou fontánu buď v malé domácí, nebo větší profesionálnější verzi. Rodinné chvilky se sladkou tekoucí čokoládou vám umožní malá domácí fontánka na čokoládu Tristar CF-1603 s třípatrovou kaskádou za přijatelnou cenu.

Nejlepší profesionální

Profesionální čoko fontána z ušlechtilé oceli s vysokou kaskádou, velkým objemem a dlouhou dobou provozu.

Nejlepší poměr cena/výkon

Nerezová čokoládová fontána s atraktivním stříbrným vzhledem, kaskádou se čtyřmi patry a vysokým výkonem.

Nejlepší domácí

Malá fontánka na čokoládu pro domácí použití s menším objemem, třípatrovou kaskádou a příznivou cenou.

Nejlepší čokoládové fontány

Recenze Royal catering RCCF-210 – Čokoládová fontána 5 pater

Čokoládová fontána Royal catering RCCF-210 - recenzeVítěz testuChytrýVyběr.cz Pro náročné

Výrobce: ROYAL catering | Počet pater: 5 | Objem: 4 litry | Příkon: 250 W | Doba provozu: 10-12 hodin | Nastavení teploty: ano | Materiál kaskády: ušlechtilá ocel | Materiál pláště: ocel s práškovou úpravou | Délka napájecího kabelu: 160 cm | Hmotnost: 5,94 kg | Přibližná cena: 6 099 Kč

Klady
  • Profesionální model
  • Funkce nastavení teploty
  • Doba provozu až 12 hodin
  • Velký objem
Zápory
  • Vyšší cena
  • Nevhodné pro běžné domácí použití

Profesionální model čokoládové fontány ROYAL catering RCCF-210 je vhodný pro gastronomické použití při svatbách či různých firemních a soukromých akcích. Využijete ji ale i v případě, že často pořádáte rodinné oslavy či společenské akce pro větší počet osob. Zaujmout vás může velkým objemem a vysokou kaskádou s pěti patry. Plášť i kaskáda jsou vyrobeny z kvalitní ušlechtilé oceli.

Vzhledem k tomu, že se jedná o profesionální čokoládovou fontánu 5 pater, tak je vybavena funkcí nastavení teploty a to od 30 do 110˚C. Tento model můžete naplnit čtyřmi kilogramy čokolády, kterou stačí nadrtit na malé kousky a čoko fontána ji sama rozpustí. Díky tomuto velkému objemu dokáže bez problému obsloužit 60 až 80 osob najednou po dobu provozu až 12 hodin. Výhodou je také napájecí kabel dlouhý 160 cm, který má oproti jiným modelům větší dosah od napojení k zásuvce elektrické energie.

Recenze Jago JG80502 – Čokoládová fontána 4 patra

Fontána na čokoládu Jago JG80502 - recenze Zlatý střed

Výrobce: JAGO | Počet pater: 4 | Objem: 1 kg | Příkon: 275 W | Doba provozu: 1 hodina | Nastavení teploty: ne | Materiál kaskády: nerezová ocel | Materiál pláště: nerezová ocel | Délka napájecího kabelu: 90 cm | Hmotnost: – kg | Přibližná cena: 1 499 Kč

Klady
  • Nerezový plášť i kaskáda
  • Objem až pro 20 osob
  • Přijatelná cena
  • Vysoký výkon
Zápory
  • Krátký napájecí kabel
  • Krátká doba provozu

Čokoládová fontána Jago JG80502 je vyrobena z nerezové oceli, ze které je jak kaskáda, tak i plášť. Vyniká tak stříbrným vzhledem s vysoce lesklým povrchem. Vysoká kaskáda obsahuje 4 patra, po kterých může stékat až 1 kg čokolády. Bez problémů tak může obsloužit až 20 osob na jedno naplnění. Vybavena je poměrně krátkým napájecím kabelem s délkou 90 cm, takže musíte přístroj umístit blízko elektrické zásuvky, nebo použít prodlužovací kabel.

U této fontány na čokoládu vyniká zejména její příkon 275 W, díky kterému dosahuje vysokého výkonu. Je však škoda, že může být tento model v nepřetržitém provozu pouze jednu hodinu v kuse a následně musí mít půlhodinovou přestávku. Pokud tak chcete čoko fontánu používat během oslav či společenských událostí, tak vás může tato skutečnost omezovat. Chcete-li ale tento model používat spíše na běžné domácí použití a pouze občas při akci pro více osob, tak je pro vás skvělou volbou za přijatelnou cenu.

Recenze Tristar CF-1603 – Fontánka na čokoládu pro domácí použití

Fontánka na čokoládu Tristar CF-1603 - recenze Levný základ

Výrobce: Tristar | Počet pater: 3 | Objem: 300-400 g | Příkon: 32 W | Doba provozu: – | Nastavení teploty: ne | Materiál kaskády: nerezová ocel | Materiál pláště: plast | Délka napájecího kabelu: – cm | Hmotnost: 0,805 kg | Přibližná cena: 749 Kč

Klady
  • Funkce udržování teploty
  • Nízká cena
  • Protiskluzové nožičky
Zápory
  • Chybí informace o době provozu
  • Nižší výkon

Skvělou fontánkou na čokoládu pro domácí použití je model Tristar CF-1603. Využít ji můžete i při menších rodinných oslavách a navíc díky skvělé ceně nezruinuje vaši peněženku. Objem této čoko fontány je 300 až 400 gramů, takže na jedno naplnění obslouží až 8 osob. Čokoláda se do této fontány dává rozpuštěná a podle rady výrobce zředěná rostlinným olejem.

Čokoládová fontána Tristar má nižší výkon díky svému příkonu 32 W. Bohužel jsme se nikde, ani v návodu k použití nedočetli, jak dlouho může být přístroj nepřetržitě v provozu. Tajemstvím zůstává i délka napájecího kabelu. Potěšit vás ale může funkce udržování teploty, díky které si můžete déle vychutnat lahodnou čokoládu stékající po třech patrech kaskády. Bezpečnost během používání zajišťují protiskluzové nožičky.

Recenze Silvercrest® Kitchen Tools SSB 32 A1 – Levná čokoládová fontána

Fontánka na čokoládu Silvercrest SSB32 A1 - recenze

Výrobce: Silvercrest | Počet pater: 3 | Objem: 300 ml | Příkon: 32 W | Doba provozu: – | Nastavení teploty: ne | Materiál kaskády: nerezová ocel | Materiál pláště: plast | Délka napájecího kabelu: 100 cm | Hmotnost: – | Přibližná cena: 599 Kč

Klady
  • Vhodná pro domácí použití
  • Nízká cena
  • Atraktivní vzhled
Zápory
  • Není uvedena doba provozu
  • Nižší výkon

Hledáte-li malou fontánku na čokoládu pro domácí použití, tak je pro vás skvělou volbou Silvercrest® Kitchen Tools SSB 32 A1. Vynikající je zejména nízká pořizovací cena této fontánky na čokoládu, takže vás nebude tato investice mrzet ani v případě, že nebudete přístroj používat příliš často. Objem kolem 300 ml není nijak velký, ale umožní vám užít si v rodinném kruhu sladkou čokoládu stékající po patrech kaskády.

Čokoládová fontána vás může zaujmout svým netradičním vzhledem. Má černý plastový plášť, stříbrnou nerezovou nádobu a černou nerezovou kaskádu se třemi patry. Nádobu i kaskádu můžete po sejmutí umýt v myčce nádobí. Plastové tělo obsahuje kontrolku provozu a otočný spínač. Napájecí kabel o délce 100 cm není až tak dlouhý, a proto musíte přístroj umístit blíže k elektrické zásuvce. Výkon této čoko fontány není příliš velký, ale vzhledem k nižšímu objemu by měl být dostatečný.

Recenze Richard Bergendi Cascade Nerez – Čokoládová fontána s netradiční kaskádou

Fontána na čokoládu Richard Bergendi cascade nerez - recenzeNáš tipChytrýVyběr.cz

Výrobce: Richard Bergendi Appliances | Počet pater: 4 | Objem: 900 g | Příkon: 190 W | Doba provozu: 4 hodiny | Nastavení teploty: ne | Materiál kaskády: plast | Materiál pláště: nerezová ocel | Délka napájecího kabelu: ? cm | Hmotnost: 2 kg | Přibližná cena: 1 606 Kč

Klady
  • Netradiční provedení kaskády
  • Vysoký výkon
  • Rozpouští sama čokoládu
Zápory
  • Neobsahuje funkci nastavení teploty

Své rodinné chvilky či oslavy si můžete zpříjemnit čokoládovou fontánou Richard Bergendi Cascade Nerez. Vyniká svým netradičním provedením kaskády. Ta je vyhotovena z průhledného plastu se čtyřmi patry, z nichž každé je složeno ze tří mističek ve tvaru lopatky. Po kterých tekutá čokoláda postupně stéká do nerezové nádoby o objemu 1,5 kg. Díky průhlednému materiálu můžete sledovat celou cestu čokolády kaskádou, což může být atraktivní hlavně pro děti.

Fontána na čokoládu Richard Bergendi dokáže rozpustit kousky čokolády sama, takže ji nemusíte předem rozpouštět. Tato čoko fontána má poměrně vysoký výkon a v provozu může být nepřetržitě až 4 hodiny. Všechny části kaskády a nádobu na čokoládu můžete z přístroje odmontovat a následně pohodlně umýt. Bohužel tento model neobsahuje funkci nastavení teploty, což je vzhledem k trochu vyšší pořizovací ceně škoda.

Nejprodávanější čokoládové fontány

Jak vybrat čokoládovou fontánu

Čokoládová fontána představuje skvělé zpestření svateb, oslav, firemních akcí či jen rodinného odpoledne. Vybírat můžete z velkých profesionálních čoko fontán i z malých domácích fontánek na čokoládu. V našem článku vám poradíme nejen na co se při výběru vhodného modelu zaměřit, ale také to, jakou byste měli používat čokoládu.

Jak funguje čokoládová fontána

Může se zdát, že fungování čokoládové fontány je obtížné, ale opak je pravou. Nejprve si musíte v návodu k použití ověřit, zda jste si pořídili model, do kterého se dává čokoláda již rozpuštěná, nebo model který dokáže čokoládu rozpustit sám. Poté zapnete přístroj, necháte několik minut ohřát nádobu a vložíte do ní čokoládu. U modelů, které čokoládu rozpustí samy, vložíte buď čokoládové pecky určené do fontán, nebo čokoládu nadrcenou na malé kousky. U ostatních, většinou levnějších modelů, čokoládu nejdříve rozpusťte v mikrovlnné troubě či vodní lázni.

Jak funguje fontána na čokoládu - obrázek do textu

Čokoláda se ve fontáně začne nahřívat na požadovanou teplotu a rotující spirálou začne stoupat na horní okraj kaskády. Z toho poté volně stéká po jednotlivých patrech a zachytává se v nádobě, ze které opět stoupá nahoru. Následně si můžete ve stékající čokoládě namáčet ovoce či pochutiny. Mějte však na paměti, že všechny potraviny musíte mít stejně jako při používání fondue setu napíchnuté na špejli, jinak byste si mohli opařit prsty horkou čokoládou.

Vlastnosti čokoládové fontány

Výška čokoládové fontány je důležitým parametrem, který ovlivňuje ostatní vlastnosti tohoto přístroje. Zajímá nás především výška kaskády. Čím je kaskáda vyšší, tím dokáže čoko fontánou cirkulovat více čokolády, takže je vyšší i její objem. Obvykle se můžete setkat s modely, které mají výšku kaskády od 10 do 40 cm a mohou obsahovat až 6 pater.

Pozornost byste měli věnovat i vzdálenosti jednotlivých pater od sebe. Čím blíže k sobě patra jsou, tím hůře se vám budou namáčet větší kousky potravin. Vhodný model čoko fontány byste tak měli vybírat i s ohledem na to, jaké pochutiny chcete do čokolády namáčet.

Pro domácí použití doporučujeme menší kaskády s maximálně třemi patry. Pro profesionálnější používání či využití na akci pro větší počet osob jsou vhodnější čokoládové fontány s vyšší kaskádou, které dokáží obsloužit více osob najednou a lépe se v nich namáčejí potraviny.

Objem fontán na čokoládu se pohybuje v rozmezí od 350 gramů do 4 kilogramů čokolády a udává, jaké množství čokolády se do fontány vejde a kolik dokáže obsloužit osob. Dle výrobců by měl jeden člověk obvykle spotřebovat asi 0,05 kg čokolády, takže čoko fontána s objemem 0,5 kg dokáže obsloužit 10 osob. Před výběrem byste si tak měli rozmyslet, kolik osob bude čoko fontánu najednou používat a dle toho vybírat dostatečný objem.

Některé modely čokoládových fontán mají stanovené minimální množství čokolády pro spuštění. U těchto modelů si musíte dát pozor na to, jaký je i jejich maximální objem. Pokud by byl rozdíl těchto dvou ukazatelů příliš nízký, tak byste museli častěji doplňovat čokoládu, aby se vám přístroj zbytečně nevypínal v důsledku poklesu hladiny pod minimální množství.

Fontánka na čokoládu - obrázek do textu

Příkon čoko fontány je důležitým prvkem, neboť ovlivňuje rychlost rozpouštění čokolády. Záleží samozřejmě i na kvalitě čokolády, ale můžeme říct, že čím vyšší příkon tím rychleji se rozpouští čokoláda. Menší fontánky na čokoládu pro domácí použití mají příkon pod 100 Wattů. Profesionální čokoládové fontány dosahují příkonu až nad 250 Wattů.

Doba provozu je další důležitou vlastností, protože nám říká, jak dlouho dokáže fontána na čokoládu pracovat v kuse. Její délku byste měli volit podle toho, na jakou akci čoko fontánu pořizujete a jak dlouho předpokládáte, že bude fontána na čokoládu zapnuta. Domácí a menší čokoládové fontány mají obvykle dobu provozu od 2 do 5 hodin. Fontány na čokoládu pro profesionální gastronomické použití mohou bez přerušení fungovat až 24 hodin.

Nastavení teploty umožňuje termostat s plynulou regulací teploty obvykle od 30 do 110˚C. Touto funkcí jsou vybaveny dražší čokoládové fontány. Levnější modely určené pro domácí použití mají teplotu přednastavenou a jsou vybaveny pouze tlačítkem pro zapnutí a vypnutí chodu bez možnosti regulace teploty ohřívání. Případně mohou být vybaveny funkcí udržování teploty.

Délka přívodního kabelu ovlivňuje, jak daleko můžete fontánu na čokoládu umístit od zdroje elektrické energie. Menší modely mohou být přívodní kabel dlouhý pouze 90 cm. U profesionálních čokoládových fontán může dosahovat délky až nad 150 cm. Krátký přívodní kabel může být problémem při svatbách či oslavách, kdy by vám nemusel vyhovovat dosah kabel v souvislosti s plánovaným umístěním přístroje či by vám mohl překážet prodlužovací kabel.

Z jakých materiálů se čokoládová fontána vyrábí

Kaskáda, rotační spirála a nádoba na čokoládu jsou obvykle vyrobeny z nerezové oceli. Výhodou je snadná údržba a dlouhá životnost. Dražší modely čokoládových fontán jsou vyrobeny z vysoce kvalitní ušlechtilé oceli, která vyniká velkou odolností.

Plášť základny čokoládové fontány bývá vyroben buď z plastu, nebo nerezové oceli. Plastový plášť je typický pro levnější modely pro domácí použití. S ocelovým pláštěm se můžete setkat u dražších profesionálnějších fontán na čokoládu. Povrch je pak buď leštěný stříbrný, nebo potažený barvou.

Čokoládová fontána - čokoláda do fontány - obrázek do textu

Čokoláda do fontány

Do čoko fontány můžete použít bílou, mléčnou i hořkou čokoládu. Nejdůležitější však je kvalita daného druhu čokolády. Čím je čokoláda kvalitnější, tím méně se bude fontána ucpávat a celkový provoz bude plynulejší. Obsah kakaového másla ve vámi vybrané čokoládě by měl být alespoň 33 %, ale čím vyšší, tím lepší. Čokoláda do fontány, by měla být ve formě malých koleček nebo drobných kousků, které se snadno rozpouští a nevytváří v tekuté hmotě hrudky. Důležité také je, aby čokoláda neobsahovala kousky dalších potravin, jako například oříšků, které mohou čokoládovou fontánu ucpat.

Rozhodně byste neměli používat náhražky čokolády či čokoládové hmoty, které místo kakaového másla obsahují tuk. Jejich konzistence po rozpuštění nemusí být vhodná pro použití v čoko fontáně a na výsledné chuti namáčených potravin si nemusíte pochutnat. Méně kvalitní čokolády do fontány je nutné ředit kakaovým máslem, mlékem či olejem tak, aby byla dostatečně tekutá a nebyly v ní hrudky. Nejlepší je proto volit čokoládové pecky určené přímo k použití do čokoládových fontán, které není většinou nutné ničím ředit.

Dobrou zprávou je, že můžete čokoládu do fontány používat opakovaně. Jen se musíte přesvědčit, že v ní nezůstaly zbytky potravin. Ty by mohly fontánu ucpat a poškodit.

Pronájem fontány na čokoládu

Toužíte po zpestření vaší svatby či oslavy čokoládovou fontánou, ale nechcete si ji kvůli jedné akci kupovat? Pokud ano, tak pro vás máme snadné řešení. Fontánu na čokoládu si totiž můžete za částku kolem 100 Kč na den pronajmout. Společnost Svatebnidekorace.cz nabízí výběr ze čtyř modelů, které na jedno naplnění obslouží 10 až 40 osob podle zvolené velikosti čokoládové fontány na svatbu.

V porovnání s pořízením nového kvalitního přístroje je cena za zapůjčení velmi nízká. Musíte však počítat s tím, že zaplatíte ještě vratnou kauci, která vám bude ale celá vrácena, pokud přístroj nepoškodíte a také si musíte zaplatit čokoládu do fontány. Tu můžete zakoupit také u této společnosti či jinde a vybírat můžete dle vlastní chuti. Všechny modely můžete navíc použít i pro sýrové fondue a tím svou slavnostní událost ještě více ozvláštnit.

Čoko fontána - obrázek do textu

Údržba čokoládové fontány

Údržba čoko fontán je velmi jednoduchá. Po použití z nádoby vyberete zbylou čokoládu. Kaskádu a nádobu můžete z přístroje odmontovat a umýt pod tekoucí čistou vodu či v myčce nádobí. Následně necháte vše uschnout, smontujete zpět a můžete opět použít.

Náš tip

Zábavu na rodinné oslavě si užijete i s domácím výrobníkem cukrové vaty.

Kde koupit fontánu na čokoládu?

Profesionální model fontány na čokoládu můžete vybírat u prodejce profesionálního gastronomického vybavení Expondo.cz. Hledáte-li spíše menší čokoládovou fontánu pro domácí použití, můžete se poohlédnout u prodejce Alza.cz či u internetového srovnávače Heureka.cz.

Nejoblíbenější značky čokoládových fontán

Royal Catering je značka profesionálního vybavení pro gastronomii. Její produkty vynikají skvělou kvalitou za přijatelné ceny.

Tristar je značka spotřebičů do kuchyně a domácnosti založená roku 1977. Nabízí moderní produkty za příznivé ceny.

Cena čokoládové fontány

Fontánky na čokoládu do 1 000 Kč

Do 1 000 Kč můžete zakoupit menší fontánky na čokoládu určené pro domácí použití. Mají maximálně 3 patra. Objem nádoby bývá kolem 500 ml rozpuštěné čokolády. Doba provozu bývá nižší a teplotu není možné nastavit.

Fontány na čokoládu do 3 000 Kč

Fontány na čokoládu do 3 000 Kč mají objem nádoby kolem jednoho litru. Vhodné jsou pro domácí i profesionálnější použití pro větší počet osob. Mají vyšší dobu provozu a vyšší kaskádu. Setkat se již můžete i s modely, které mají plášť základny z kvalitní nerezové oceli.

Čokoládové fontány nad 3 000 Kč

Nejdražší jsou čokoládové fontány určené pro profesionální gastronomické použití a modely s vysokou kaskádou pro obsluhu většího počtu osob. Jejich cena může dosahovat až 25 000 Kč. Kaskáda může mít až 6 pater. Nádoby mají velký objem v řádu několika kilogramů. Příkon těchto čokoládových fontán bývá vysoký. Vybaveny jsou funkcí nastavení teploty a dlouhou dobou provozu.

Neoblíbenější čokoládové fontány na party

Zdroje informací:

https://damecacao.com/chocolate-fountain-recipe/
https://thegoodheartedwoman.com/chocolate-fountain-tips-tricks-some-learned-the-hard-way/
https://blog.wilton.com/chocolate-fountains-101-a-complete-guide-to-using-a-chocolate-fountain/

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 5.0 (326 hlasů)

Autor článku

Veronika Štrachová
Veronika Štrachová

Jsem vystudovaná personalistka. Během rodičovské dovolené mě začalo bavit testovat nové produkty a psát o nich recenze, a proto jsem se této oblasti začala věnovat naplno. Rozumím si s moderními technologiemi a ráda zkouším nové výrobky. Ve volném čase se věnuji péči o zahradu, procházkám v přírodě se synem a turistice. Ráda objevuji krásu českých hor, lázeňských středisek a historických center měst.

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář