ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce
  • S námi vybíráte chytře již od roku 2016.
Menu
>

Nejlepší stroj na cukrovou vatu: sladká chuť pouti v pohodlí domova

Pokud se chystáte uspořádat skvělou oslavu, karneval, nebo jen tak zpestřit a osladit své chvíle s blízkými je domácí cukrová vata neodolatelnou volbou. Abyste dosáhli dokonalých výsledků, potřebujete nejlepší stroj na cukrovou vatu. V dnešním chytrém výběru vám představíme špičkové stroje na domácí cukrovou vatu, které vykouzlí nadýchané cukrové obláčky přesně dle vašich představ. Naším tipem je Royal Catering RCZK-1200-BG, ke kterému se zaručeně budou sbíhat všechny děti v okolí.

Nejlepší celkově

Nepřehlédnutelný stroj na cukrovou vatu pro intenzivní výrobu cukrové vaty.

Nejlepší poměr cena/výkon

Skladný stolní výrobník cukrové vaty, který je stavěn i pro profesionální provoz.

Nejlepší levný

Domácí výrobník na cukrovou vatu s možností použít i tvrdé bonbony.

Nejlepší výrobníky cukrové vaty

Recenze Royal Catering RCZK-1200-BG – Nejlepší stroj na výrobu cukrové vaty

Retro vozík na výrobu cukrové vaty Pro náročné

Barva: tyrkysová | Výkon: 1 200 W | Hmotnost: 16,4 kg | Rozměry: 52 × 96 × 88 cm | Přibližná cena: 13 990 Kč

Klady
  • Zpracování z ušlechtilé oceli
  • Profesionální přístroj
  • Regulace teploty i rychlosti odstředění
  • Moderní retro design
  • Manipulační kolečka
Zápory
  • Chybí ochranný kryt

Nepřehlédnutelným produktem nejen co se vzhledu týče, je dle našeho výběru Royal Catering RCZK-1200-BG. Při pomyšlení na cukrovou vatu se všem přítomným budou sbíhat sliny a rozhodně se k vám budou sbíhat i všechny děti v okolí. Tento profesionální přístroj na cukrovou vatu vám nabídne výkon 1 200 W a příprava cukrové pochoutky zabere jen chviličku.

Obsluha je snadná, prostřednictvím dvou spínačů ovládáte teplotu i rychlost otáčení. Do pěti minut od zapnutí je stroj nahřátý a vydrží v provozu až hodinu v kuse. Samotná tvorba oblíbené cukrovinky trvá pouze 30 sekund. Je tak ideální volbou, pokud máte v plánu pořídit stroj na cukrovou vatu na společenské akce. Krásný tyrkysový design s kapkou retra zvládne vyrobit velké množství cukrové vaty.

Výrobník cukrové vaty od Royal Catering je připraven na profesionální intenzivní provoz, komponenty jsou vyrobeny z ušlechtilé oceli. Manipulace s výrobníkem na cukrovou vatu je i přes vyšší hmotnost snadná díky velkým kolečkům. Stroj je dostatečně stabilní a poskytuje praktické odkládací plochy. S vyšší cenou bychom ocenili ochranný kryt na mísu proti nečistotám.

Recenze Royal Catering RCZK-1200-W – Profesionální přístroj na cukrovou vatu

Profesionální stroj na cukrovou vatu Zlatý střed

Barva: růžová | Výkon: 1 200 W | Hmotnost: 13,5 kg | Rozměry: 54 × 54 × 44 cm | Přibližná cena: 10 990 Kč

Klady
  • Profesionální přístroj
  • Odměrka pro přesné dávkování
  • Cukrová vata do minuty hotová
  • V balení 50 svítících LED tyčinek
  • Úložný šuplík
Zápory
  • Nemá poklop či jiné krytí
  • Vyšší hmotnost pro přenášení

Stolní profesionál na výrobu lahodné cukrové vaty. Další model od Royal Catering s označením RCZK-1200-W je určen pro profesionální i domácí použití. Stejně jako naše top volba se pyšní svým skvělým výkonem, který vám zajistí mnoho spokojených strávníků lačnících po nadýchané sladké vatě. Do minuty od vás bude odcházet spokojený strávník s cukrovou vatou na špejli. Teplotu i rychlost otáček si můžete sami nastavit dle použitých ingrediencí.

Naprostou trefou do černého jsou svítící LED tyčinky, na které můžete vatu namotat. Nevšední zážitek je zaručen. Velmi se nám líbí praktický šuplík, který je uložen v těle přístroje. Můžete do něj uložit jednotlivá barviva pro vytvoření duhové cukrové vaty, špejle nebo zkrátka všechny propriety, které se vám budou při výrobě sladkosti hodit.

Údržba je velmi snadná díky možnosti jednotlivé části jednoduše vyjmout a očistit. Mísa i odstředivá hlavice jsou vyrobeny z ušlechtilé oceli. Stejně jako u předchozího modelu bychom ocenili alespoň částečné krytí mísy proti nečistotám. Také není, vzhledem ke své hmotnosti, tento model úplně ideální pro časté přenášení.

Recenze Ariete Party Time 2973 – Levný stroj na cukrovou vatu v nádherném retro designu

Domácí strojek na cukrovou vatu Levný základ

Barva: červená | Výkon: 450 W | Hmotnost: 1,81 kg | Rozměry: 28 × 28 × 26,5 cm | Přibližná cena: 1 699 Kč

Klady
  • Příznivá cena
  • Nádherný design
  • Pro použití s cukrem i tvrdými bonbony
  • V balení 2 plastové kornoutky
Zápory
  • Delší doba nahřátí

Sladká tečka za příznivou cenu. Náš poslední dnešní tip vám nezruinuje rodinný rozpočet, zato povýší běžnou rodinnou oslavu na netradiční zážitek. Vybrali jsme stroj na výrobu cukrové vaty Ariete Party Time 2973 v krásném retro designu. Když přístroj vypadá hezky, je radost s ním pracovat. A pokud ten přístroj ještě vyrábí cukrovou vatu, co chtít více?

Stroj disponuje výkonem pouze 450 W, proto nahřátí cukru trvá déle, více jak deset minut. Čím více je Ariete Party Time 2973 nahřátý, tím snadněji se vám budou cukrové obláčky namotávat. Velmi se nám líbí, že můžete vykouzlit cukrovou vatu nejen z cukru, ale i z tvrdých cukrových, karamelových či gumových bonbonů. Tento strojek na cukrovou vatu funguje téměř se všemi cukrovinkami, které dokáže rozehřát.

Klíčové je však množství – zvládne jednu polévkovou lžíci cukru nebo dva tvrdé bonbony. Hotovou cukrovou vatu můžete namotat klasicky na špejli nebo na dva přiložené plastové kornoutky, které můžete používat do nekonečna. Údržba je jednoduchá stejně, jako jeho obsluha, všechny důležité části lze vyjmout a ručně je omýt. S touto volbou nešlápnete rozhodně vedle a za málo peněz, dostanete hodně… cukrové vaty.

Nejoblíbenější stroje na cukrovou vatu

Jak vybrat výrobník cukrové vaty

Máte chuť na nadýchaný sladký obláček na špejli, který se rozplývá na jazyku? Cukrová vata je oblíbenou lepivou cukrovinkou, na kterou má nostalgické vzpomínky každá generace. Připravit si vlastní sladkou pochoutku není nic složitého. Tedy za předpokladu, že se rozhodnete pro pořízení domácího stroje na cukrovou vatu. Chopte se špejle a připravte se na sladké kouzlo domácí cukrové vaty!

Princip výroby cukrové vaty

Cukrová vata je vyráběna rozehřátím cukru, ze kterého se odstředivou silou a jeho opětovným ochlazováním vytvářejí cukrová vlákna. Ta namotáváte na špejli, tyčinku či kornoutek. Nejčastěji se na výrobu cukrové vaty používá hrubozrnný cukr, například cukr krystal. Některé výrobníky na cukrovou vatu zvládají pochoutku vyrobit i z tvrdých nebo karamelových bonbonů, které rozehřejí a vytvoří z nich vlákna stejným způsobem.

Profesionální přístroje disponují výkonem až 1 200 W, což zajistí přípravu jedné pochoutky na špejli v řádech desítek sekund. Levné přístroje na občasné domácí použití vám nabídnou výkon pouze okolo 500 W, což znamená, že nahřátí cukru a celková výroba cukrové vaty přesáhne i několik desítek minut. Záleží na účelu, ke kterému stroj na cukrovou vatu budete používat. Na výrobu většího množství cukrové vaty pro větší dětský kolektiv se zcela určitě vyplatí sáhnout po profesionálním přístroji.

Děti s cukrovou vatou

Proč je cukrová vata tak oblíbená

Táhnoucí se cukrové nitky si oblíbili již staří Číňané, kteří pochoutku označovali jako „Dračí vous“. Svou nynější podobu získala cukrová vata až v 19. století, kdy si první stroj na její výrobu nechal patentovat jistý americký zubař. Zda jeho pohnutkou bylo zajistit si příliv pacientů nebo pouze jeho mlsný jazyk, co už asi nedozvíme. Jisté však je, že ze spojených států se obliba cukrové vaty rozšířila do celého světa.

Cukrová vata v sobě skrývá dávku nostalgie. Ulepené prsty i nosy a atrakce na pouti. Pochoutka na špejli ale není žádné retro a patří ke stálicím českých festivalů, poutí a kulturních akcí dodnes.
Dobrou zprávou je, že nemusíte vyhlížet, kdy do vaší lokality zase zavítají kolotoče. S kvalitním výrobníkem cukrové vaty si party pro vaše chuťové buňky můžete dělat, kdy se vám zlíbí. Pro vaše přátele, nebo minimálně alespoň pro jejich děti, budete neobyčejní a velmi oblíbení hostitelé.

Náš tip

Máme pro vás tip na nezapomenutelnou letní party. Co třeba k cukrové vatě přidat ještě domácí zmrzlinu? S těmi nejlepšími zmrzlinovači je úspěch zaručen.

Příprava cukrové vaty krok za krokem

Proces přípravy cukrové vaty je fascinující podívaná, kterou si budete užívat i doma. Pokud jste se při čtení našeho dnešního článku dostali až sem, víte, že budete potřebovat přítomnost jistého neživého spolubydlícího, přístroje na výrobu cukrové vaty. Pro zvídavé, kteří si ještě pořízení kovového nájemníka rozmýšlejí, jsme připravili mini průvodce pro přípravu této duhové pochoutky. Nemáte se čeho bát, než napočítáte do tří, cukrové potěšení na špejli je připraveno k ochutnání.

Krok 0: Příprava cukru

V předpřípravné fázi budete potřebovat cukr. Ten si můžete koupit již hotový, obarvený, ochucený, na internetu jej naleznete pod nesložitým názvem „Cukr na cukrovou vatu“. Pokud razíte myšlenku domácího produktu, můžete si pomocí cukru krystalu, potravinářského barviva či ochucovacích ingrediencí vyrobit pochoutku dle vlastní fantazie a chuti. Více informací jsme pro vás sepsali níže v FAQ sekci.

Krok 1: Zahřívání cukru

Proces začíná zahříváním cukru ve stroji na cukrovou vatu. Cukr se rozpouští při vysoké teplotě, dokud nezíská tekutou konzistenci.

Krok 2: Odstřeďování cukru

Jakmile je cukr roztaven, roztočí se odstředivka výrobníku na cukrovou vatu, čímž cukr ztuhne a vytvoří tenká vlákna. Odstředivá síla otáčivého pohybu vytlačuje cukr ven.

Krok 3: Sbírání cukrové vaty

Vložením špejle sbíráte jemná vlákna roztočeného cukru. Krouživým pohybem ruky se vlákna jemně namotávají na sebe, čímž vzniká barevný obláček domácí cukrové vaty.

Cukrová vata, pouť

Výhody a nevýhody domácího stroje na cukrovou vatu

Klady
  • Volba vlastních ingrediencí
  • Variace barev i chutí
  • Regulace velikosti porce
  • Snadná příprava kdykoliv a kdekoliv
  • Zvýšení oblíbenosti vás jako hostitele
Zápory
  • Vyšší pořizovací náklady
  • Prostor k uskladnění
  • Spíše sezónní záležitost

Údržba přístroje na cukrovou vatu

Stroj na cukrovou vatu vybírejte s ohledem na své pohodlí i nervy při údržbě. Vyplatí se sáhnout po stroji, jehož části snadno vyjmete a ideálně vložíte do myčky. Kromě nádoby, ve které odchytáváte sladkou pochoutku je potřeba udržovat v čistotě i hlavici, kam sypete cukr. Při opakovaných použitích se při nesprávné údržbě mohou zbytky cukru připalovat, a to rozhodně nechcete. Při výběru výrobníku na cukrovou vatu se ujistěte, zda je možné hlavici odšroubovat.

Bezpečnostní opatření

Některé přístroje zvládají rozehřát pro výrobu cukrové vaty i tvrdé bonbony. A jiné na to přizpůsobeny nejsou. Neexperimentujte a vkládejte do výrobníku na cukrovou vatu ingredience pouze dle doporučení výrobce. Vyrobit si vlastnoruční cukrovou vatu může být pro dítě lákavé, výrobníky jsou však určeny pouze k obsluze dospělými. Vzhledem k vysoké teplotě rozehřátého cukru i odstředivé hlavici dbejte na dostatečný odstup dětí od přístroje. Nevkládejte špejle či tyče přímo do hlavice. A stejně jako se všemi cukrovinkami – při konzumaci se držte pravidla, že všeho moc škodí.

Náš tip

Sladkou chuť mají rádi děti i dospělí a není divu, že i u domácích palačinek se na poutích a kulturních akcích stojí fronty. Ty nejtenčí voňavé palačinky vykouzlí cenově dostupný palačinkovač.

Kde koupit kvalitní stroj na cukrovou vatu

Profesionální výrobníky na cukrovou vatu, které efektivně využijete i ve svém domově naleznete na Expondo.cz. Zejména neodolatelné stroje na cukrovou vatu v designu vozíčku ocení každé dítě na vaší oslavě. Menší pomocníky na získání cukrového obláčku koupíte třeba na Alza.cz.

Nejoblíbenější značky výrobníků cukrové vaty

Royal Catering

Skutečně královské produkty. Tato německá společnost se zaměřuje na spotřebiče a přístroje do gastronomických provozů. Vedle celonerezových produktů vyrábí i výrobníky na popcorn či cukrovou vatu v lákavých duhových barvách. Vysoká kvalita za příznivou cenu u této značky rozhodně není prázdným heslem.

Ariete

Líbivý italský retro design. Produkty značky Ariete ale rozhodně nejsou retro. Značka se zaměřuje na inovativní řešení a moderní pojení kuchyňských spotřebičů. Výsledkem jsou produkty v líbivých barvách s mnoha funkcemi a za příznivou cenu.

Kolik stojí stroj na cukrovou vatu

Do 2 000 Kč

Pro zpestření občasné rodinné oslavy vám postačí malý strojek na výrobu cukrové vaty. Výkon těchto výrobníků je menší a celá příprava déle trvá. Rozhodně se však investice do něj vyplatí, pokud plánujete nadýchaný cukrový obláček servírovat pouze příležitostně.

Do 10 000 Kč

Možná vás přepadly nostalgické vzpomínky na chvíle, když přijela pouť a s ní i přívěs s cukrovou vatou. Pokud to myslíte s výrobou cukrové vaty vážně a chcete osladit život více lidem okolo sebe, nezklamou vás stolní profesionální výrobníky. Jsou výkonné a dokáží připravit cukrovou vatu za pár chvil.

Nad 10 000 Kč

V nejvyšší cenové hladině dostanete krásný designový přístroj. Všechny děti na dětských oslavách, dnech dětí, školních akcích či táborech poběží k výrobníku na cukrovou vatu v designu vozíčku s dychtivou žádostí o jednu sladkou pochoutku. Výhodou těchto strojů je vysoký výkon, rychlý příprava jedné porce i velká kapacita zásobníku.

Jakým způsobem mohu obarvit cukr pro cukrovou vatu?

Cukr lze obarvit pomocí potravinářských barviv ve formě gelů či kapek. Stačí přidat pár kapek barviva do cukru a důkladně promíchat, dokud není barvivo rovnoměrně rozloženo. Začněte s malým množstvím a postupně přidávejte, dokud nedosáhnete požadovaného odstínu. Je důležité si uvědomit, že některá barviva jsou silně koncentrovaná, takže stačí jen malé množství.

Existují nějaké přírodní alternativy k potravinářským barvivům pro obarvení cukru?

Ano, pokud preferujete přírodní barvy, můžete vyzkoušet některé přírodní potraviny a ingredience. Přírodní barvy však mohou mít jemnější odstíny než potravinářská barviva.
Kakao, vanilkové lusky, citronovou kůru nebo třeba prášek z matcha čaje. U přírodnějších ingrediencí doporučujeme pro intenzitu chuti i vůně cukr nechat „uzrát“ v dobře uzavřené nádobě aspoň dva týdny.

Lze ochucený nebo obarvený cukr při výrobě cukrové vaty skladovat?

Ano, ochucený nebo obarvený cukr lze skladovat ve vzduchotěsném obalu, jako je například uzavřená nádoba nebo sáček. Důležité je uchovávat ho na suchém místě bez přímého slunečního záření. Skladování ochuceného cukru doporučujeme zejména při použití domácího ochuceného cukru s přírodními ingrediencemi. Co se týká cukru obarveného potravinářskými barvivy a ochucovadly, doporučujeme ho použít čerstvě připravený.

Oblíbené výrobníky cukrové vaty

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 4.6 (10 hlasů)

Autor článku

Jana Andrýsková
Jana Andrýsková

Jsem milovnicí dokumentárních filmů, Asie a minimalismu. Pokud nesedím u klávesnice, sedím u klavíru. Ráda testuji nové produkty a ještě raději se dozvídám, jak co funguje. Moje práce je mi koníčkem a tvorba recenzí, článků a rad pro vás mě neskutečně baví. LinkedIn

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář