ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce
  • S námi vybíráte chytře již od roku 2016.
Menu
>

Rybářské potřeby

Kvalitní rybářské potřeby mohou být základem úspěšného lovu ryb. Ať už začínáte s rybařením, nebo třeba jen po letech měníte své rybářské vybavení, můžete se inspirovat v našich článcích věnovaných tomuto tématu. V této přehledné kategorii najdete všechny pohromadě, abyste se vždy dostali k tomu, co zrovna hledáte. Tak úspěšný lov!

Rybářské pruty

Pruty na kapry

Sportex Catapult CS-3 Carp - nejlepší pruty na kapry

Pruty na kapry jsou dostupné ve dvou variantách – teleskopické a dělené. Jako první vás tedy čeká výběr mezi těmito dvěma variantami. Poté budete potřebovat znát požadovanou délku prutu či vrhací zátěž. Na výběr je mezi několika značkami, které se specializují na vybavení na ryby a právě i kaprářské pruty. Patří k nim např. Mivardi nebo Sportex.

V článku navrhujeme tři nejlepší rybářské pruty na kapry společně s informacemi, které vám výběr usnadní. Odtajní vám také pomůcku, jak zjistit vhodný druh vrhací zátěže.

Feeder pruty

Sportex Xclusive Heavy Feeder - nejlepší feeder pruty

Pokud zvolíte nevhodný feeder prut, může se stát, že si tím ztížíte rybolov nebo nahazování. Tento typ prutů se dělí na medium, medium heavy a heavy. Jaký je nejlepší? Záleží na tom, kde se chystáte lovit. Od této skutečnosti se odvozuje také délka prutu. V této kategorii se setkáte rovněž s pojmem „akce“ a pozor byste si měli dát i při výběru špičky.

Jak vypadá semiparabolická akce a který prut vybrat pro bojovnější ryby? To vám prozradíme v článku společně s tipy na konkrétní feeder pruty a spoustou dalších informací.

Pruty na přívlač

Daiwa Tournament AGS Spin - nejlepší pruty na přívlač

Během lovu na přívlač se využívá nástrah, které mají obvykle podobu skutečných ryb. Opakovaným nahazováním a přitahováním imitujete pohyb této ryby a čekáte, až si jí všimne některý z dravců. Některé pruty na přívlač si poradí s velkými dravci, jiné jsou vhodné pro menší řeky a další jsou ideální pro lov pstruhů. Berte ohled na vrhací zátěž i délku rukojeti.

Na co se při výběru této rybářské potřeby zaměřit poradíme v článku. Vybrali jsme modely z různých cenových kategorií tak, aby si každý rybář našel ten svůj.

Teleskopické pruty

Giants Fishing Gold Tele Carp - teleskopické pruty

Teleskopické pruty zmiňujeme téměř v každé kategorii specializovaného prutu. Jsou totiž vhodné téměř pro každou techniku rybolovu, přičemž nejčastěji se na trhu setkáte s teleskopickými kaprovými pruty. Umožňují složit prut do co nejmenších rozměrů, což oceníte zejména během přesunů a cestování. Jsou oblíbené mezi začátečníky.

Jaké typy oček tyto pruty mají a z čeho bývá vyrobena jejich rukojeť? Pro odpovědi na tyto otázky už budete muset pokračovat ve čtení v článku. Nechybí tipy na konkrétní modely.

Pruty na sumce

WFT Never Crack Boat Cat II - nejlepší pruty na sumce

Sumci nejsou zrovna malé ryby, právě naopak. Patří k nejsilnějším u nás, proto na takovém prutu nešetřete. Důležitá je jeho odolnost, která je dána použitými materiály. V našem článku se ale dozvíte, že je materiál důležitý také u oček. Delší životnost slibují ta kovová. Mimo jiné se ale podělíme i o univerzální délku prutu, která je vhodná pro lov z lodi i ze břehu.

V článku nabídneme tipy na tři pruty na sumce z různých cenových kategorií. Parametry výběru včetně doporučení oblíbených značek následují hned za nimi.

Muškařské pruty

Prut na muškaření

Muškaření je vhodné pro lov sladkovodních i mořských ryb. Potřebujete pro něj zejména tyto dvě věci: umělé mušky a muškařský prut. Bez speciálního prutu nelze tuto činnost nazývat muškařením. Při výběru se klade důraz nejen na délku prutu, ale i na techniku a velikosti chytané ryby. Rozdělují se podle akce, místa lovu i typu nástrahy.

Poradíme vám, kde takový rybářský prut koupit, v jakých cenách se pohybuje a co dalšího k této technice lovu ryb budete potřebovat. Doporučíme pruty pro náročné i pruty za nízkou cenu.

Dětské rybářské pruty

rybářský set pro děti

Vzali jste s sebou rybařit své děti, a těm se to tak zalíbilo, že s vámi chtějí chodit častěji? V tom případě je jen otázka času, než po vás začnou požadovat vlastní prut. Na trhu jsou i speciální dětské pruty, které padnou do rukou i těm nejmenším rybářům. Stejně jako další rybářské potřeby je koupíte ve specializovaných obchodech.

Jaký prut vybrat pro malého rybáře, aby se mu s ním dobře pracovalo a rybaření ho bavilo? S tím vám pomůžeme. Poradíme, jaký první prut je nejlepší a na co dalšího si dát pozor.

Standardní rybářské navijáky

Kaprový naviják Shimano big baitrunner LC14000 XTB - recenze

Prut a naviják jsou nerozlučná dvojka. Zatímco první z dvojice se postará o to, aby bylo co lovit, druhý z nich pomůže během samotného souboje. Navijáky se dělí podle toho, pro jaký druh ryb či techniky jsou vhodné a jaké je jejich konstrukční řešení. Vyrábějí se v několika velikostech, které byste při výběru také měli zvážit. To samé platí o materiálu.

V článku vám poradíme například s tím, jak by měla vypadat údržba navijáku, z jakých částí se skládá a jaké jsou jednotlivé druhy. Těšit se můžete hned na několik tipů na produkty.

Multiplikátory na sumce

Recenze Okuma Makaira 50II – nejlepší multiplikátor na moře

Multiplikátor je speciální druh navijáku a používá se při lovu dravých ryb, mořském rybolovu i lovu na přívlač. Nejsou však vhodné pro všechny typy prutů, proto byste si před pořízením měli přečíst našeho průvodce, který zodpoví nejdůležitější otázky. Čím se liší od běžného navijáku? Jaké typy existují? Jak o něj správně pečovat, aby vydržel co nejdéle?

Kromě odpovědí na nejrůznější otázky ohledně výběru nabídneme také přehled nejoblíbenějších značek a obchodů, kde toto rybářské vybavení pořídit.

Další rybářské potřeby

Stojany na pruty

Recenze Zfish Rod Pod Construct

Může se zdát, že pořízení stojanu na prut není důležité, ale opak je pravdou. Pokud rybařením trávíte celé dny, bezpochyby se najde chvilka, kdy zatoužíte po odpočinku a budete potřebovat prut někam odložit. Pořízením stojanu si během rybaření můžete dopřát takovou chvilku kdykoliv. Jak ale vybrat ten nejlepší, který bude odpovídat vašim představám?

I na tuto problematiku jsme sepsali článek. V něm se věnujeme například rozdílu mezi vidličkou a běžným stojanem či souhrnu vlastností, které stojany mívají.

Podložky na ryby

Delphin kolébka c-radle recenze

Podložky přijdou vhod po vylovení ryby. Jejich použití je k rybám mnohem ohleduplnější, než kdybyste je položili na tvrdou zem a riskovali tím, že se poraní. Rybáři usnadní manipulaci a pro rybu se stane bezpečným místem až do chvíle, než je vrácena zpět do vody. Některé umožňují vytvoření malého bazénku, jiné je nutné před použitím dostatečně namočit.

Více o tom, proč byste si měli podložku na ryby pořídit, vám prozradíme v článku. Zaměřili jsme se na druhy podložek, velikosti, materiály i jejich další příslušenství.

Signalizátory záběru

Recenze Fox sada hlásičů Micron RX+ 2 Rod Set – nejlepší sada signalizátorů s mnoha funkcemi

Signalizátor záběru je velice praktickou pomůckou. Pomáhá rozpoznat záběr ryby, který posléze vizuálně nebo zvukově oznamuje rybáři. Některé signalizátory oznamují záběr i na delší vzdálenost, dosah se pohybuje od desítek až do stovek metrů. Využívat je můžete téměř při jakékoliv technice rybolovu, existuje totiž několik druhů hlásičů.

Jaké vlastnosti by hlásiče měly mít a je možné k nim přikoupit nějaké doplňky? Tomu i řadě dalších témat jsme se věnovali v dalším z našich článků zaměřených na rybářské vybavení.

Podběráky na ryby

Podběrák Savage Gear pro folding net telescopic - recenze

Vytažení ryby z vody a následnou manipulaci s ní usnadňuje podběrák. Ten se skládá z tyče a hlavy se síťkou, která může mít různé tvary. Existuje spousta druhů podběráků, které se dělí podle lovených ryb, lovecké techniky či konstrukce. Vyrábějí se v různých velikostech a z různých materiálů. Přikoupit si k nim můžete i praktické příslušenství.

Připravili jsme pro vás recenze na ty nejlepší podběráky na našem trhu. Ve druhé části článku se věnujeme otázkám výběru. Podběráků je mnoho, a tak nemusí být snadné vybrat.

Echoloty a sonary na ryby

Recenze Humminbird Echolot HELIX 8x Chirp MSI+ GPS G4N – nejlepší echolot pro rybáře

Přáli byste si vidět pod vodní hladinu, aniž byste se museli potopit? Echoloty a sonary vám toto během rybaření umožní. Dokáží identifikovat ryby, rozpoznávat hejna, mapovat dno i okolní vodu. Pro začátečníka, který se učí manipulovat s prutem, možná nebudou tak důležité, zběhlí rybáři si ale jejich vlastnosti nemohou vynachválit a používání se nebrání.

Toto vybavení na ryby se vybírá podle frekvence, dosahu, pozorovacího úhlu a dalších vlastností. Zaměřili jsme se na nejdůležitější parametry a rozdíly mezi sonarem a echolotem.

Čluny a loďky

Zavážecí loďky

Mivardi Carp Scout Li-on 20 – Nejlepší zavážecí loďka s echolotem a GPS

Pokud chcete být moderním rybářem, zavážecí loďka by vám neměla chybět. Možná se vám třeba jen nechce na vodu a na břehu se cítíte pohodlně a bezpečně. Loďka dokáže dopravit návnadu tam, kam budete potřebovat. Některé z nich jsou dokonce vybavené sonarem a GPS, žádná překážka je tedy nezastaví. Ty nejlepší vám informace o situaci přenesou do notebooku.

Jestliže si myslíte, že by se vám taková loďka hodila, přečtěte si nejdříve námi sepsaného průvodce. Poradíme, po kterém typu sáhnout i jaké příslušenství přikoupit.

Belly boat

Recenze Savage Gear Belly Boat High Rider V2 170 cm – nejlepší belly boat

Mluvíte-li anglicky, název belly boat vám možná přijde trochu úsměvný (belly = břicho; boat = loď). Když ale víte, jak vypadá, dává název docela smysl. Jedná se v podstatě o křeslo, ve kterém se můžete plavit po vodě a pohybovat se díky ploutvím na nohou. Polovina vašeho těla od břicha dolů je pod vodou, zatímco horní polovina se věnuje manipulaci s prutem.

Pokud by vás pořízení lákalo, zamiřte se při výběru na velikost belly boatu, jeho konstrukci, odolnost, nosnost i materiál. V článku poradíme, na co dalšího si dát pozor.

Rybářské čluny

Recenze FOX 290 Inflable Boat

Rybaření od břehu už vás nebaví? Je čas vydat se dál. Ne po svých, ale na člunu. Dopraví vás do středu přehrady i na moře a stane se vaším prostředkem pro putování po řekách. Pokud vám chybí dobrodružství, je pořízení člunu cesta, jak si ho dopřát. Vybírat můžete z člunů pro větší rybářské výpravy o několika lidech i z malých loděk pro jednoho rybáře.

V článku jsme se kromě recenzí konkrétních modelů a parametrů výběr člunu věnovali také otázce, za jakých podmínek je možné čluny na vodních plochách používat.

Vybavení pro rybáře

Rybářská lehátka

Giants Fishing Lehátko Gaube XT Bedchair 8leg

Rybaření je oddychová činnost, někdy ale umí být pěkně dobrodružná. Pro načerpání sil mohou posloužit rybářská lehátka, která, ač se to nemusí zdát, jsou díky matracím pohodlná. Ideální je vybrat takové, které bude vyrobené z voděodolných materiálů, aby se nepromočilo. Některá jsou vybavená integrovaným polštářem pro maximální pohodlí.

S přihlédnutím k důležitým parametrům jsme vybrali několik modelů lehátek s různými vlastnostmi. Jedná se o zástupce různých cenových kategorií, vybere proto každý rybář.

Bivaky na ryby

Recenze Fox Bivak R-Series 1 Man XL Bivvy – Nejlepší bivak pro jednoho

Bivaky na ryby poskytují během rybaření perfektní ochranu před deštivým počasím. Důležitá je u nich vysoká voděodolnost. Některé jsou dokonce vhodné pro využití v extrémnějším počasí. Vybírejte i podle velikosti, do některých se vejdete sami, v některých se můžete schovat i se svým rybářským společníkem. Jsou dostupné v různých cenových kategoriích.

Rybářské bivaky jsou obvykle vyráběny v zelené či zelenohnědé barvě, aby nerušily okolní krajinu. Konkrétními produkty se můžete inspirovat v dalším z našich článků.

Brodící kalhoty

Prsačky rybářské Scierra helmsdale 20000 chest stockingfoot - recenze

Brodíte se v řekách nebo jste si oblíbili lov z belly boatu? Před promočením vás ochrání brodící kalhoty, které jsou charakteristické vysokým pasem, ramenními popruhy a všitými botami. Jde o nepromokavé kalhoty, které vás kromě promočení ochrání i před následným prochladnutím. Ve vodě mokří a na souši suší – i to zaručuje váš komfort během rybolovu.

Jak takové kalhoty vybrat? Podle střihu, materiálu i velikosti. Po pořízení zvolte vhodnou údržbu, aby vám vydržely co nejdéle. Bývají doplněné o další drobnosti, více už ale v článku.

Bez čeho se rybář neobejde?

Zcela základní rybářské potřeby bychom mohli omezit na prut, vlasec a naviják. Existuje ale i další rybářské vybavení, které rybáři buď potřebují, nebo jim může značně usnadnit rybolov.

Pruty

Prut patří mezi základní rybářské potřeby a budete si ho pořizovat jako jednu z prvních pomůcek. Existuje několik kategorií, které od sebe pruty odlišují podle způsobu použití, techniky rybolovu i druhu ryb, které se chystáte chytat. Za základní rozdělení můžeme považovat pruty teleskopické a dělené, které se odlišují svou konstrukcí.

Nebojte se vystřídat více prutů, abyste zjistili, který vám opravdu vyhovuje. Pokud s sebou na rybaření berete i děti, i jim můžete prut pořídit, mají totiž svoji vlastní kategorii. Jestliže už se v prutech trochu vyznáte, nebojte se investovat do kvalitního prutu, vyplatí se to.

Navijáky, vlasce a háčky

Prut by nemohl plnit svoji funkci jen tak sám. Vybavení na ryby je proto nutné rozšířit o vlasce a navijáky. Vlasce jsou dostupné ve dvou variantách, a sice měkké a tvrdé. Odlišují se od sebe také průměrem. Obecným pravidlem je, že čím dál budete házet, tím užší vlasec byste si měli pořídit. Za univerzální průměr vlasce lze považovat hodnotu 0,28 mm.

V případě navijáků je výběr opravdu široký. Liší se od sebe váhou, typem brzdy i tím, kterou rybu s nimi budete chytat. Existují speciální navijáky na kapry, dravce i sumce. Háčky by měly být nejen ostré, ale také pevné. Mějte jich po ruce dostatečné množství.

Krmení, návnady a nástrahy na ryby

Důležitou funkci zastanou během rybaření také nástrahy na ryby. Bez nich byste dost možná ani nic nechytili. Při výběru nástrahy je zapotřebí vzít v potaz několik faktorů, jako jsou například druh ryby a konkrétní podmínky oblasti, ve které rybaříte. Existuje spousta druhů a setkat se můžete například s tygřím ořechem, kukuřicí či plovoucími boilies.

Nástrahy mohou mít také podobu plovoucích rybiček nebo rotačních třpytek. V případě krmítkových směsí jde o přilákání ryb na lovné místo. Dostupné jsou v mnoha příchutích a typech podle ročního období. Samozřejmostí jsou různě velká balení.

Peany, kleště a nůžky

Pokud lovíte spíše pro radost a ne proto, abyste donesli rybu na stůl a dali si ji k večeři, je důležité ulovenou rybu šetrně zbavit háčku. Rybaření vás může naučit soucitu k živému tvorovi, který se nechtěně stane součástí lidské zábavy. Naučte se klást důraz na to, abyste ho do vody vraceli vždy v plné síle a schopného žít dál svým vlastním životem.

Povinnou součástí každého rybáře by proto měly být peany, kleště nebo nůžky. S jejich pomocí háček odstraníte bezpečně, přičemž kleště mohou pomoci s otevřením kroužků či vyproštění háčků u dravých ryb. Nůžky používejte pro přestřižení šňůr nebo vlasců.

Podběrák, podložka a vezírek

Mezi další důležité rybářské potřeby patří podběrák, podložka a vezírek. I ty přispívají k důstojnému a šetrnému lovu ryb s úctou k nim i přírodě. Podběráky se liší velikostí, materiálem, konstrukcí, tvarem i síťkou. Nejvhodnější je vybírat ho podle toho, jakou techniku používáte a jaké ryby lovíte. Používá se k výlovu již ulovených ryb.

Podložka zajišťuje bezpečné místo pro vylovenou rybu. Ta by totiž neměla přijít do kontaktu s tvrdým podkladem, aby se neporanila. Vezírek je úlovková síť, ve které můžete kromě ulovených ryb uchovávat i nástrahy. Některé disponují metrem pro změření úlovku.

Rybářské oblečení

Jít rybařit bez vhodného oblečení není dobrý nápad. Oděvy jsou praktické a vyrábějí se i do deštivého počasí, abyste během sezení u břehů neprochladli. Určitě nepodceňte výběr kvalitních holínek, které si případně můžete pořídit v kompletu s brodícími kalhotami. Díky nim se můžete brodit vodou, aniž byste se pod oblečením namočili.

Pokud vyrážíte k vodě v chladnějších měsících, nezapomeňte přibalit hřejivé termoprádlo. Při výběru kalhot, bundy nebo vesty se zaměřte na jejich praktické vlastnosti – máme na mysli například počet kapes. Oblečení by ideálně mělo být nepromokavé a voděodolné.

Rybářský nábytek

Během rybaření byste si měli dopřát i pohodlí. Pravděpodobně zde strávíte několik hodin, proto považujeme za důležité pořídit si jednoduchý rybářský nábytek, který složíte do auta. Za zmínku stojí například skládací křesílka, která pořídíte za pár set korun. Pořiďte si takové, které má dostatečně pevnou konstrukci. Šikovnou drobností je žlábek pro lahev s pitím.

Pokud by křesílko nestačilo a vaše záda si žádala intenzivnější odpočinek, můžete se poohlédnout po lehátku. Mnohá z nich disponují polštářkem, což už je opravdu odpočinek na úrovni. Během svačiny může přijít vhod i kempingový stolek se skládací konstrukcí.

Rybářský lístek a povolenka k lovu

Nakonec jsme si nechali dvě věci, které sice nekoupíte v e-shopu, ale během rybaření se bez nich neobejdete. Jedná se o rybářský lístek a povolenku k lovu. Pro získání rybářského lístku je potřeba úspěšně složit znalostní zkoušky. Jedná se o povinný poplatek státu za možnost lovit ryby na našem území. Vydá vám ho obecní úřad v místě vašeho trvalého bydliště.

Povolenku k lovu získáte od příslušné organizace Českého rybářského svazu, která spravuje danou lokalitu. Bez povolenky můžete chytat pouze v soukromém revíru. Povolenky mají různý rozsah působnosti a vydávají se pouze v případě, že vlastníte rybářský lístek.

Rybářské potřeby - bez čeho se rybář neobejde