ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce
Menu

Nejlepší brusky na nože 2021 – recenze a průvodce výběrem

Datum 9.6.2021 Odborná redakce Odborná redakce

Tupý nůž je špatný kuchyňský pomocník. Práce vám nepůjde od ruky, nakrájet zeleninu či maso potrvá zbytečně dlouho a paradoxně hrozí i větší riziko poranění než s dobře nabroušeným ostřím. Řešení je přitom jednoduché. Udržovat své nože v dobrém stavu. Právě s tím vám může pomoci kvalitní bruska na nože. V našem dnešním testu zvítězila bruska nožů Scheppach TiGer 2000s.

Nejlepší bruska na nože

Kotoučový brousící systém pro precizní broušení a ostření nožů i dalších nástrojů s vodícími pouzdry pro snadné použití.

Nejlepší cena/kvalita

Spolehlivá hobby bruska za velmi příznivou cenu. Kvalitní a odolné řemeslné zpracování v kombinaci s výkonným motorem.

Nejlepší levný brousek

Kuchyňský elektrický brousek pro pravidelnou údržbu čepelí. Skladný, cenově dostupný a přitom účinný.

1Nejlepší brusky na ostření nožů

Recenze Scheppach TiGer 2000s – nejlepší domácí bruska na nože

Scheppach TiGer 2000s – nejlepší domácí bruska na nože – recenze a srovnání Pro náročné

Typ: kotoučový brousící systém | Příkon: 120 W | Hmotnost: 9,2 kg | Rozměry: 34.8 × 28.5 × 27.5 cm | Otáčky na volnoběh: 1 200 ot/min | Rozměr kotouče: 200 × 40 mm | Cena: 3 491 Kč

Klady
  • Výkonný, tichý a bezúdržbový motor
  • Vhodný pro domácí i nenáročné dílenské použití
  • Honovací kotouč pro dokonalé vyhlazení ostří
  • Vodicí pouzdra pro udržení správného úhlu broušení
Zápory
  • Poněkud větší rozměry a hmotnost
  • Omezené příslušenství
  • Citelnější vibrace kotoučů

Nejvyšší pozici si v našem testu vysloužil brusný systém osvědčené a oblíbené značky Scheppach. Využívá princip mokrého kamene a honovacího (neboli pulírovacího) kotouče a umí si poradit nejen s noži, ale i dalšími dílenskými nástroji, dláty apod. Velkou výhodou je přítomnost speciálních vodicích pouzder. Ta jsou určena pro udržení optimálního úhlu při broušení konkrétního druhu nástroje. Díky tomu dosáhne i méně zkušený uživatel perfektních výsledků, aniž by se musel obávat, že si drahé nástroje či nože poškodí nesprávným broušením.

Z brusného kotouče, který zajistí „hrubější“ broušení, se poté přesunete k již zmíněnému pulírovacímu koženému kotouči. Ten se postará o jemné začištění ostří. Dosáhnout tak můžete opravdu precizního nabroušení. Bruska na nože Scheppach TiGer 2000s patří do kategorie hobby nástrojů a užijete ji v domácí dílně a taky třeba v řemeslné dílně s méně náročným provozem. Při hmotnosti skoro 10 kg už nejde o úplně drobnou záležitost. Tomu ale odpovídají výborné výsledky. Výkonný 120W indukční motor je přitom velmi tichý a zcela nenáročný na údržbu. Scheppach TiGer je zkrátka skvělá volba i pro náročnější broušení a ostření nožů.

Recenze Güde GDS 200-35 – zlatá střední cesta pro domácí broušení nožů

Güde GDS 200-35 – stolní bruska pro domácí broušení nožů Zlatý střed

Typ: Stolní bruska | Příkon: 350 W | Hmotnost: 10,9 kg | Rozměry: 37 × 26,5 × 28,5 cm | Otáčky na volnoběh: 2 950 ot/min | Rozměr kotouče: 200 × 16 mm | Cena: 1 460 Kč

Klady
  • Výkonný motor a kvalitní kotouče
  • Poctivé, odolné zpracování
  • Ideální pro hobby použití
Zápory
  • Citelnější vibrace

Německá značka Güde patří k lídrům v oblasti dílenských nástrojů a nářadí a nabízí i velmi slušný výběr brusek. Nás zaujal model GDS 200-35, který vyniká pozoruhodným poměrem ceny a výkonu, ale i spolehlivostí a celkovou kvalitou. Tato stolní bruska je opatřena karborundovými brusnými kotouči, které slibují dlouhou životnost. Totéž platí i pro samotnou konstrukci, která je vzhledem k ceně velmi bytelná a řemeslně poctivě zpracovaná. Kovové tělo je doplněno masivním podstavcem, který zajistí stabilitu a umožní díky otvorům montáž na pracovní plochu. Brusné kotouče jsou opatřeny kryty pro ochranu uživatele a taky nastavitelnými opěrkami pro obráběný nástroj či materiál.

Bruska nožů Güde GDS 200-35 je kategorizována jako hobby nástroj. Své uplatnění tak může najít především v domácí dílně. Neztratí se ale ani např. v menším servisním či zámečnickém provozu. Poslouží k broušení a ostření nožů, seker, nůžek i dalších nástrojů anebo i leštění a broušení kovových povrchů. Indukční motor je poměrně klidný, i když určité vibrace kotouče vykazují. Rozběh je zároveň kvůli velikosti kotoučů poněkud pomalejší. Tento nástroj má každopádně potenciál udělat vám v dílně velmi dobrou službu za skvělé peníze.

Recenze Proteco 51.01-BN-230 – dostupný elektrický brousek na nože

Proteco 51.01-BN-230 – elektrický brousek na nože recenze Levný základ

Typ: Elektrická bruska nožů| Příkon: 45 W | Hmotnost: 1,4 kg | Rozměry: 21 × 13 × 10 cm| Otáčky na volnoběh: 2 800 ot/min | Rozměr kotouče: 47 × 14,5 mm | Cena: 409 Kč

Klady
  • Cenově dostupné, jednoduché řešení
  • Ideální pro pravidelnou údržbu kuchyňských nožů
  • Bezpečná manipulace
Zápory
  • Výkon broušení a ostření je nižší než u brusek

Elektrická kuchyňská ostřička nožů Proteco představuje nenáročné, domácí řešení s naprosto jednoduchým použitím. Určena je pro ostření kuchyňských nožů a práci s ní zvládne i zcela nezkušený uživatel. Tento typ kuchyňských brousků je v současnosti velice oblíbenou záležitostí. Nenabízí sice výkon nebo možnosti srovnatelné se stolními/dílenskými bruskami, ale na druhou stranu jde o kompaktní a levné zařízení. Brousek Proteco váží pouze 1,4 kg a nabízí i úsporné rozměry, díky nimž nebude na kuchyňské lince zbytečně překážet.

Tělo přístroje je plastové, ale pro dané účely, je takové řešení zcela dostačující a životnost bude i tak vysoká. Zařízení je opatřeno 4 barevně zvýrazněnými otvory, jimiž se protahují ostřené čepele. Dva otvory jsou určeny pro hrubější broušení levé a pravé strany čepele. Dva pro jemné ostření. Práce s brouskem je velmi bezpečná, poradí si přitom i se zanedbanějším ostřím. Ideální je však spíše pro pravidelnou údržbu kuchyňských nožů. Preciznost nabroušení (zvlášť velmi ztupělých) ostří nebude taková jako u výkonných brusek. To ovšem není vada konkrétního modelu, ale logické omezení tohoto typu přístroje. Pokud hledáte levné a jednoduché řešení pro běžné ostření, Proteco je skvělý pomocník.

2Nejprodávanější brusky dle Heureky

3Jak vybrat brusku na nože

Nůž je bezesporu jedním z nejstarších lidských nástrojů. Od pazourkového k měděnému, bronzovému, železnému až k nožům z ušlechtilých ocelí (nebo třeba keramiky), které používáme dnes. Nejčastěji nám slouží v běžném životě kuchyni, ale představuje taky univerzální nástroj pro práci v mnoha odvětvích a činnostech.

Aby však byl nůž dobrým sluhou, musí být ostrý. Proč? Ztupělý nůž zkrátka neodvádí efektivní práci. Při kuchyňských pracích vede krájení tupým nožem k poničení a nepřesnému krájení surovin. Práce trvá dlouho, výsledky jsou špatné. Hrozí taky poranění, protože tupý nůž spíše sklouzne k prstům. Je totiž třeba na řez více tlačit. Ve všech ohledech tedy vítězí velmi dobře udržované a ostré nože.

Žádné ostří není věčné. Některá, např. titanová nebo keramická jsou velmi stálá, ale každý nůž nakonec potřebuje nabrousit. U běžných ocelových kuchyňských nožů je broušení a ostření potřeba pravidelně a poměrně často. K těmto účelům lze přitom použít celou řadu nástrojů. Každý přípravek na ostření nožů má svá specifika, možnosti a omezení.

V našem testu jsme se zaměřili na kotoučové a elektrické brusky. V průvodci však zmíníme i takové nástroje, jako je ocílka, brusný kámen, pásová bruska na nože a další. Rovněž vám poradíme, podle jakých parametrů ideální brousící a ostřící nástroj vybrat.

Jak poznat ostrý nůž?

Jak zjistíme, že nůž už potřebuje nabrousit nebo přiostřit? První a nejjednodušší zkouška je vizuální, tedy pohledem. Namiřte špičku nože od sebe proti přímému světlu (ideálně slunečnímu) a prohlédněte si osvětlenou hranu ostří. Měli byste dobře odhalit každou nerovnost či zoubek. Tyto vady je vhodné odstranit broušením.

Řez papíru je výbornou zkouškou ostrosti. Podržte list papíru na výšku před sebou a nožem zkuste odříznout horní roh. Ostrý nůž to zvládne hladce. V kuchyni může být ještě dostupnější zkouška na rajčeti – ideálně už zralejším, měkkém. Ostrý nůž zvládne i měkké rajče uříznou přesně, hladce a bez přítlaku. Tupým nožem musíte měkké rajče „pilovat“ a poničíte ho. Vytvořit tenké a nepoškozené plátky je s tupým nástrojem prakticky nemožné.

Drsněji ladění uživatelé mohou vyzkoušet řeznickou metodu holení předloktí. Ostrý nůž chloupky odřízne hladce jako břit holicího strojku. Tato metoda je nicméně poněkud svérázná a v nezkušených rukou může být i nebezpečná.

Brousit, anebo ostřit?

Tato slova mohou působit jako synonyma, ale není to tak. Je mezi nimi rozdíl. Broušení je hrubší proces, kdy dochází přímo k tvarování čepele. Broušení je nutné u nožů velmi zanedbaných a ztupělých nebo s poškozeným ostřím. Ostření je jemnější proces. Používá se u dobře ošetřovaných nožů k udržení perfektního, čistého ostří.

V praxi je důležité vědět, že ke každému z těchto procesů slouží jiný nástroj. Například pomocí ocílky, která je součástí většiny kuchyní, nůž nenabrousíte, nýbrž pouze naostříte. Na náročnější broušení je nutné použít např. výkonnou kotoučovou brusku nebo brusné kameny.

Proč je to důležité? Při výběru nástroje na broušení či ostření nožů byste měli vědět, co požadujete a co lze od dané pomůcky vůbec očekávat. Stěžovat si, že nová ocílka nenabrousila naprosto ztupený nůž je chybou uživatele, nikoli nástroje.

Typy brusek a brousků

Jaké prostředky lze použít k nabroušení či naostření nožů? Už jsme zmínili, že jich existuje celá řada. Zde se podíváme na ty nejdůležitější.

Brusný kámen

Brusné kameny na nože jsou naprosto tradiční záležitostí. V dnešní době nicméně ustupují pohodlnějším a rychlejším metodám a stávají se řešením spíše pro fajnšmekry. Častěji se používají při údržbě špičkových japonských čepelí. Použití brusného kamene vyžaduje trpělivost i určitou zručnost a znalosti (zkušenosti pro správný výběr kamene, materiálu, zrnitosti,…).

Přesto nejde o činnost, na kterou byste potřebovali vysokou školu. Na internetu najdete rady pro výběr kamene i jeho správné použití (jak nabrousit nůž na kameni se dozvíte třeba zde). Začátečníci mohou mít problém především s udržením správného úhlu broušení. S tím však mohou pomoci speciální svorky.

Pokud jde o materiálové zpracování, dnes jasně vedou syntetické kameny, které mívají výhodnější vlastnosti než přírodní varianty. Oblíbený je zejména umělý korund nebo karbid křemíku (karborund). Žádané jsou především tzv. dvouzrnné kameny. Ty mají na každé straně jinou zrnitost. Jednu pro hrubé broušení, druhé pro jemné dobroušení nebo ostření. Strany bývají barevně odlišeny.

Konkrétní hrubost/jemnost se značí písmenem F (evropská norma FEPA, alternativou je japonská JIS) a číslem. Brusný kámen hrubosti okolo F200 je pro velmi hrubé broušení, tvarování ostří. Zrnitost cca F300 až 600 je určena pro jemnější broušení atd.

Výhodou je, že pomocí vhodně zvoleného kamene můžete provést velmi hrubé broušení i precizně jemné ostření a dosáhnout vynikajících výsledků. Žádá to však trochu času i námahy.

Ocílka

Ocílka, tedy dlouhý brousek kulatého profilu s rukojetí, je běžným vybavením domácích i profesionálních kuchyní. Použití vyžaduje grif, ale je obecně jednodušší než u brusných kamenů. Tento nástroj však neslouží k broušení, nýbrž především k ostření. Používá se pro udržování kvalitního ostří. Pokud máte doma již notně ztupělé nože, ocílkou ostří dobře neobnovíte. Pokud však budete ocílku používat pravidelně, můžete se vyhnout nutnosti (častého) broušení a obnovování čepele. Nože budou stále ostré a připravené k efektivní práci. Ocílku lze dnes již nahradit některými pohodlnějšími nástroji, na které se podíváme níže.

Ocílka: Jak nabrousit nůž na ocílce

Mechanický protahovací brousek/ostřič

Stále velmi populární klasikou jsou mechanické, protahovací brousky. Ve většině kuchyní se nějaký najde. Toto řešení má několik výhod. Mechanické brousky jsou často velmi levné a výběr je obrovský. Použití je jednoduché i pro naprostého začátečníka. U kvalitních výrobků mohou být výsledky ostření velmi uspokojivé. A v neposlední řadě – tyto brousky jsou skladné, často takřka kapesní, vhodné i na cesty. Nepotřebují navíc elektřinu.

Protahovací ruční bruska využívá drobné brusné kotoučky, které bývají nejčastěji keramické, ocelové, karbidové nebo z dalších materiálů. Jde o výhodné řešení pro nepříliš náročné použití a běžnou údržbu nožů i dalších nástrojů s čepelí. Nevýhodou je vyšší pracnost než u elektrických brousků a brusek. Některé modely mají i dva otvory (na hrubější a jemnější broušení/ostření). Většina těchto brousků přesto neobnoví výrazněji poškozené ostří.

Elektrický kuchyňský brousek/ostřič

Vyšší verzí mechanického brousku je brousek na nože poháněný elektrickým motorem. Princip je takřka totožný. Nůž či jinou čepel protahujete úzkou zdířkou, kde přichází do styku s brusnými kotouči. V případě elektrického brousku jsou však kotouče v pohybu právě díky motoru. Broušení či ostření je díky tomu efektivnější, rychlejší a nevyžaduje fyzickou námahu.

Většina elektrických brousků opět disponuje hrubější i jemnější zrnitostí pro kompletnější a precizní údržbu čepele. Nevýhodou je, že tyto brousky vyžadují připojení k elektrické síti (spotřeba je však minimální, běžně jen cca 20 až 50 W) a jsou rozměrnější i dražší než mechanické varianty. Opět slouží spíše pro pravidelnou údržbu ostří než pro záchranu zanedbaných nožů nebo obnovu výrazněji poškozeného ostří.

Bruska

Dostáváme se k výkonnému nástroji, který už rozhodně není běžným vybavením kuchyně, ale spíše dílny – ať už domácí nebo profesionální. Existuje řada druhů:  úhlová bruska, bruska na hoblovací nože, vibrační bruska a mnoho dalších. Rozhodně ne všechny lze použít na broušení či ostření nožů. Které druhy jsou pro tento účel vhodné?

Kotoučová bruska a leštička

Jde o univerzální kutilskou i řemeslnickou pomůcku, která se uplatní při nejrůznějších pracích. Kotoučové brusky lze použít k obrábění materiálů a ploch, ale obvykle taky právě k broušení a ostření nástrojů – vrtáků, seker i nožů.

Aby bylo brusku možné použít i na nože, měla by mít odpovídající kotouče chlazené kapalinou a s možností pomalejších otáček. Pomaloběžná bruska nožů (otáčky cca kolem 120–150 za minutu) zabrání přehřátí a degradaci materiálu čepele. Časté jsou dvoukotoučové brusky a brusné systémy, kdy kotouče mohou mít různou zrnitost i otáčky a sloužit pro hrubé broušení i jemné ostření (leštění). Variantou může být i bruska s leštičkou či leštička nožů.

Díky vysokému výkonu si hobby bruska poradí i se zanedbaným ostřím. Použití však vyžaduje opět jisté zkušenosti. Některé modely nabízejí speciální vodicí lišty, které usnadní alespoň udržení správného sklonu při broušení.

Pásová bruska na nože

Další možností pro broušení nožů je pásová bruska na nože potažmo kombinovaná bruska (pás i kotouč). Opět je třeba zvolit model, který má parametry a příslušenství vhodné právě i pro broušení nožů.  

Multifunkční kompaktní ostřička

Jde o speciální ostřičky s kotoučovým brusným ústrojím v kompaktním těle z plastu či oceli. Umožňují nastavení a snadné i přesné použití pro nejrůznější pracovní nástroje (dláta, nože, vrtáky). Zvládnou však taky obrušování kovů či opracovávání různých materiálů (plast, dřevo). Nabízí je např. značky Güde (GUS 650) nebo Proteco.

Úhel broušení

Jaký úhel zvolit při broušení nožů? Doporučení se někdy mohou různit a vždy záleží na konkrétním nástroji.

  • Úhel cca 11° je vhodný např. pro jemné a řezbářské nože.
  • 15 až 20° je obvyklé rozmezí doporučované pro kuchyňské nože. Nižší úhel je vhodný pro řeznické, filetovací nože. O něco vyšší lze použít pro běžné nože.
  • 20 až 30° jsou úhly pro nože lovecké a řemeslnické (elektrikářské, nože na lino apod.). Toto rozmezí taky platí také pro dláta.

Bruska nožů: kotoučová bruska na nože

Broušení podle oceli

Výsledky a potřebná frekvence broušení taky závisí na materiálu nože, resp. ostří. Nejběžnější volbou pro kuchyňské nože je uhlíková ocel, která sice nevykazuje zvláštní trvanlivost ostří, ale zato se velmi dobře brousí a naostřuje. Nerezová ocel více vydrží, ale broušení i ostření je náročnější. Totéž – v ještě vyšší míře – platí pro titan. Speciální kapitolu představují keramické nože, u nichž je broušení náročná záležitost a dražší nože je lepší svěřit odborníkům než riskovat poškození.

Parametry kotoučových brusek na nože

V našem testu jsme se zaměřovali především na kotoučové brusky nožů. Proto se taky podíváme na některé důležité parametry, které by měly hrát roli při výběru.

Druhy kotoučů a jejich počet

Existují brusky s jedním kotoučem i dvoukotoučové varianty. Pro účely broušení nožů a nástrojů je výhodnější druhá varianta. Jeden kotouč obvykle slouží pro hrubé broušení, druhý pro jemnější ostření či leštění. Průměr kotoučů je u brusek na nože obvykle 150-200 mm.

Výkon

Důležitý je i výkon motorů, který předjímá, pro jak náročné použití lze brusku využívat. Hobby modely mívají výkon do cca 300 až 400 W. Brusky pro sporadičtější použití mohou mít i méně, kolem 100–200 W. Nesnesou intenzivní tlak a každodenní zatížení (motor by se přehříval), ale kotouče mají delší životnost.

Hmotnost a rozměry

Kvalitní bruska by měla představovat kus poctivého materiálu. Solidní hobby modely mívají kolem 9 nebo 10 kg i více.

Funkce, vlastnosti

U brusky na nože oceníte pomaloběžný kotouč, chlazení tekutinou a samozřejmě ochranné prvky. Sem patří především kryty na kotouče proti jiskrám. Výhodou jsou kvalitní kuličková ložiska hřídele a celkově bytelné zpracování těla s robustním podstavcem umožňujícím připevnění ke stolní desce (otvory). Některé brusky mají i odsávání, ale je to záležitost spíše dražších modelů. Velmi výhodnou vlastností je, pokud motor vykazuje co nejnižší vibrace.

Příslušenství

K důležitému příslušenství se řadí zejména adaptéry či vodicí lišty pro broušení různých nástrojů. Udržíte s nimi správný úhel broušení. Týká se to kotoučových brusek na nástroje a multifunkčních kompaktních ostřiček.

Kde koupit?

Kvalitní brusky jsou k dostání v e-shopu Svarecky-obchod.cz. Využít můžete taky srovnávač Heureka.cz, kde najdete vynikající výběr všech typů brusek i brousků.

Nejoblíbenější značky brusek na nože

Brusky nožů Güde

Přední německý výrobce dílenského vybavení, nářadí a nástrojů s již půl století trvající tradicí. Velmi oblíbená značka s dobrým poměrem ceny a kvality.

Güde logo

Brusky nožů Fiskars

Finský lídr v oblastí čepelí, a to už od dokonce 17. století. Známé jsou především sekery či nůžky a nože. Značka nabízí i nástroje pro jejich údržbu – včetně brousků.

Fiskars logo

Brusky nožů Scheppach

Velmi významný německý výrobce, jehož dílenské vybavení a nářadí často patří k nejprodávanějšímu nejen u nás, ale i v dalších zemích. Vysoká kvalita za odpovídající cenu.

Scheppach logo

Ceny brusek nožů

Brusky na nože do 500 Kč

V této ceně lze pořídit většinu mechanických brousků a taky levnější elektrické kuchyňské brousky. Kategorie vhodná pro méně náročné uživatele a běžnou údržbu nožů.

Cena 500 až 2000 Kč

Tato relace skýtá značný výběr nejprodávanějších multifunkčních kompaktních ostřiček a kotoučových brusek na nástroje z hobby kategorie.

Cena nad 2000 Kč

Výkonnější, kvalitnější a ve vyšších cenách posléze i profesionální brusky na nože i další nástroje.

Nejprodávanější brusky dle Heureky

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Zatím nikdo neohodnotil, buďte první.

Autor článku

Odborná redakce
Odborná redakce

Redaktoři webu ChytrýVýběr.cz vám pomáhají s výběrem toho správného produktu. Na základě odborných testů a uživatelských recenzí doporučují nejlepší produkty z široké škály kategorií. Více informací >>

Podobné články