Pochutnejte si na lahodných a nadýchaných lívancích, které budou zcela souměrné. Pomocníkem se vám v tomto směru stanou lívanečníky. Zjistěte, na co dát pozor při jejich výběru, z jakých materiálů se pánve nejčastěji vyrábí a jaké velikosti dosahují. Děláte snídani pro celou rodinu? V tom případě vyzkoušejte model od značky Orion Grande, který vystačí na 7 lívanců. Děti ovšem nejvíce potěší lívanečník se smajlíky DOMO.
Elektrický lívanečník, který využijete i na cestách. Tvoří lívance se smajlíky ideální pro děti.
Pánev z kvalitní hliníkové slitiny s ergonomicky tvarovanou rukojetí pro snadnou manipulaci.
Kvalitní pánev na lívance s nepřilnavým povrchem pro větší rodiny.
Nejlepší lívanečníky
Recenze DOMO DO8718P – elektrický lívanečník se smajlíky
Materiál: nepřilnavý povrch | Provoz: na elektřinu | Počet lívanců: 4 | Vhodné do myčky: ne | Rozměry: 27,1 x 8,7 cm | Orientační cena: 1 000 Kč
- Nepřilnavý povrch
- Ideální na cesty
- Jednoduché použití
- Efektní design smajlíků
- Vyšší cena
- Pouze na 4 lívance
Lívance, které udělají radost nejen dětem. Takové pro vás vytvoří elektrický lívanečník DOMO DO8718P, který je vzhledem ke své konstrukci ideální volbou i na cesty. Narozdíl od klasické lívanečníkové pánve si tedy nemusíte lámat hlavu nad tím, zda je pro daný typ ohřevu vhodná.
Práci s lívanečníkem vám usnadní nepřilnavý povrch, díky čemuž se při přípravě obejdete bez použití tuku. Najednou vám připraví až 4 lívance, které zaujmou svým vzhledem připomínajícím smajlíky. Přístroj se jednoduše používá, ale vzhledem k jeho konstrukci budete omezeni na ruční mytí. Zároveň je třeba počítat s o něco vyšší pořizovací cenou.
Recenze Tescoma pánev 4 oka Premium – lívanečník na indukční desku
Materiál: hliníková slitina, antiadhezní povrch | Typ ohřevu: plyn, sklokeramika, elektřina | Počet lívanců: 4 | Vhodné do myčky: ano | Rozměry: 22 x 22 cm | Orientační cena: 750 Kč
- Nepřilnavý povrch
- Kvalitní hliníková slitina
- Na všechny druhy ohřevu
- Vhodné do myčky nádobí
- Vyšší cena
- Pouze na 4 lívance
Kvalitní lívancová pánev, kterou lze využít na plyn, sklokeramickou varnou desku i indukci. Přesně takový je model Tescoma Premium, který vám najednou připraví 4 lívance či volská oka. Rozměry pánve činí 22 x 22 cm a zásluhou ergonomicky tvarované rukojeti se s ní snadno manipuluje. Potěší také přítomnost nepřilnavého povrchu, díky čemuž lze pochoutky připravovat i bez nutnosti použití tuku.
Tento lívanečník na indukci je vyrobený z kvalitní hliníkové slitiny a dosahuje dlouhé životnosti. Pokud vám stačí kapacita na 4 lívance a nepotřebuje jich najednou dělat více, jedná se o skvělou volbu. Počítat je třeba s vyšší cenou, nicméně ta je neodmyslitelně spjata s kvalitou tohoto produktu a léty osvědčenou značkou Tescoma.
Recenze Orion Grande – na 7 lívanců
Materiál: hliník | Typ ohřevu: plyn, sklokeramika, elektřina, indukce | Počet lívanců: 7 | Vhodné do myčky: ano | Průměr: 27 cm | Orientační cena: 600 Kč
- Kompatibilní s indukcí
- Kvalitní nepřilnavý povrch
- Ergonomická izolovaná rukojeť
- Silné sendvičové dno
- Univerzální použití
- Není vhodná do trouby
- Možná oxidace při častém mytí v myčce
Orion Grande představuje praktickou pánev na lívance a volská oka, která vyniká svým kvalitním nepřilnavým povrchem PFLUON GRANIT. Díky odlévané konstrukci z hliníku si zachovává výbornou tvarovou stabilitu a zajišťuje rovnoměrný rozvod tepla.
Pánev disponuje sedmi sekcemi o průměru 8 cm, což je ideální velikost jak pro přípravu lívanců, tak pro smažení volských ok či bramboráků. Díky kvalitnímu nepřilnavému povrchu můžete připravovat pokrmy s minimem tuku. Celkový průměr pánve je 27 cm a výška pouhých 1,5 cm.
Významnou předností je univerzální použitelnost na všech typech varných desek včetně indukce. Silné sendvičové dno zajišťuje efektivní využití tepla a úsporu energie. Manipulaci usnadňuje ergonomicky tvarovaná izolovaná rukojeť s možností zavěšení.
Údržba je snadná díky možnosti mytí v myčce, je však třeba počítat s tím, že agresivní čisticí prostředky mohou způsobit mírnou oxidaci. Pro maximální životnost povrchu se doporučuje používat dřevěné, silikonové nebo nylonové kuchyňské náčiní.
Nejprodávanější lívanečníky podle Heureky
Jak vybrat lívanečník
Chcete sobě a celé své rodině dopřát nadýchané lívance plné chuti? A zároveň toužíte po tom docílit opravdu symetrických tvarů? V tom případě jsou právě pro vás určeny lívanečníky. Zjistěte, o co se jedná a na jaké parametry se zaměřit při výběru, abyste se svým vybavením byli opravdu spokojeni.
Co je lívanečník a proč jej používat
Jako lívanečník se označuje speciální typ pánve, který je určen právě pro smažení lívanců. Své uplatnění však najde také při tvorbě bramboráků, volských ok a dalších pokrmů. Tyto pánve na lívance bývají tvořeny několika otvory, díky čemuž můžete najednou tvořit hned několik lívanců, aniž by se slepovaly. Po estetické stránce tedy rozhodně docílíte mnohem lepšího výsledku než v případě, kdy se budete pokoušet dělat tento pokrm na klasické pánvi. Kromě klasických pánví může mít lívanečník také podobu samostatně stojícího přístroje na elektřinu.
Velikost a tvar
Jedním z důležitých faktorů při výběru lívanečníku je bezpochyby jeho velikost, respektive tvar. Nejčastěji se můžete setkat s kulatými lívanečníky, výjimkou však nejsou ani ty obdélníkového či čtvercového tvaru.
U kulatých pánví se jejich průměr pohybuje v rozmezí zhruba od 24 do 29 cm. V případě čtvercového či obdélníkového provedení mohou být rozměry různé. V případě malých pánví si většinou hravě poradíte s přípravou 4 lívanců najednou, u větších pánví můžete najít až 7 míst pro lívance. Pokud vám to prostor dovolí, vždy se vyplatí sáhnout po větší variantě. Díky tomu budete mít dostatek kapacity i pro případ, že se vaše rodina rozroste nebo k vám přijde návštěva.
Kromě klasického tvaru lívanců můžete narazit také na lívanečník se smajlíky, který je skvělou volbou pro rodiny s dětmi. Ratolestem se totiž jistě vyobrazení smajlíků na talíři bude zamlouvat a k jídlu budou mít o to větší chuť.
Materiál lívanečníku
Dalším důležitým faktorem ovlivňujícím výběr lívanečníku je materiál, ze kterého je pánev vyrobena. V tomto ohledu se přitom můžete setkat se stejnými materiály, které se používají pro výrobu dalších variant pánví, hrnců a dalšího kuchyňského nádobí. Dát tedy můžete dát na své zkušenosti a upřednostnit materiál, se kterým jste již spokojeni. Pro lepší přehlednost si ale pojďme představit, s jakými variantami se lze nejčastěji setkat a jaké výhody a nevýhody se s těmito materiály pojí.
Nerez
Mezi nejčastější materiály na poli lívanečníků se řadí nerez. Její výhodou je poměrně dlouhá životnost a také cenová dostupnost tohoto nádobí. Jednotlivé pánve lze používat na všechny druhy ohřevu včetně indukce a s tímto materiálem se pojí také výhoda v podobě možnosti mytí v myčce.
I přesto ale platí, že není nerez jako nerez. Narazit totiž můžete na pánve s různě silným dnem. V případě lívanečníků platí jednoduché pravidlo: čím silnější, tím lepší. Díky tomu totiž předejdete riziku možného připalování pokrmů. Kvalitní nerezová pánev by měla být označena číslem 18/10 nebo 18/12.
Hliník
Hliníkové pánve na lívance se v porovnání s nerezovými modely řadí k těm ještě levnějším modelům. Hliníkové nádobí vyniká svou nízkou hmotností a skvělým udržením teploty. Jen je třeba si dát pozor na to, že toto nádobí není kompatibilní s indukčními varnými deskami. Pořídit však lze pánev v kombinaci hliníku a nerezu, která vám již na indukci fungovat bude. V kombinaci s dalšími materiály zároveň docílíte zdravotní nezávadnosti.
Titan
Titanové pánve se řadí k těm nejdražším, které můžete na trhu sehnat. Na druhou stranu se vám ale odvděčí svou špičkovou kvalitou a dlouhou životností. Jelikož mají tyto pánve nepřilnavý povrch, nemusíte při přípravě lívanců používat žádný tuk. Docílíte tedy ještě zdravější přípravy. Titanové pánve mají tendenci se rychle zahřívat a lze je mýt v myčce nádobí.
Litina
S litinovými pánvemi se obecně pojí dlouhá životnost a rovnoměrné vedení teploty. Toto nádobí velmi dobře funguje i při nízké teplotě. Možnou nevýhodou je však pomalejší reakce na změny teplot. Litinový lívanečník lze bez problémů používat i v kombinaci s indukční varnou deskou.
Smalt
Dalším materiálem, se kterým se u lívanečníků můžete setkat, je smalt. Toto nádobí je charakteristické vysokou odolností a jednoduchou údržbou. Mezi nevýhody lze zařadit horší údržbu a náchylnost k poškození v případě, že použijete ostré předměty. Smaltové nádobí bývá také náchylné na připalování pokrmů a je třeba počítat s tím, že tento materiál špatně snáší výkyvy teplot.
Keramika
Na závěr nesmíme zapomenout ani na lívancové pánve z keramiky. Předností tohoto materiálu je bezproblémová funkčnost i při nízké teplotě. Jelikož se jedná o nepřilnavý materiál, při přípravě lívanců se opět obejdete bez nutnosti použít tuk. Kuchaři jistě ocení také jeho snadnou údržbu a možnost mytí pánve v myčce nádobí.
Druh ohřevu
Jak jsme již naznačili, s použitým materiálem se neodmyslitelně pojí druh ohřevu, na který lze lívanečník použít. Jednotlivé pánve většinou bývají určeny na všechny druhy ohřevu, výjimkou může být pouze indukční varná deska, kdy budete hledat lívanečník na indukci. Pokud tedy s indukcí pracujete, vždy se nezapomeňte předem přesvědčit, zda jde dané nádobí pro vaši varnou desku použít.
Pokud máte doma nějakou pánev a přemýšlíte, zda je pro indukci vhodná, můžete zkusit malý test. Pokud k jejímu dnu přiložíte magnet a bude zde držet, lze ji bez problémů na indukci použít.
Údržba
Většina pánví na lívance slibuje snadnou údržbu. Obecně vám mytí půjde od ruky zejména u nepřilnavých materiálů, u nichž se pokrmy nemají tendenci připalovat. Doporučujeme také si předem zjistit, zda lze vámi vybrané nádobí umístit do myčky nádobí, nebo zda se tomuto spotřebiči pro jistotu vyhnout. Při ručním mytí si vystačíte s běžnými saponáty a houbičkou. Dejte si pozor na používání drátěnek a jiných ostrých předmětů, jejichž vlivem by mohlo dojít k poškrábání lívanečníku.
Recepty na lívance – inspirujte se
Receptů na lívance najdete na internetu obrovské množství. Vzhledem k tomu můžete se svým lívanečníkem experimentovat a zkoušet stále něco nového. My vám přitom přinášíme hned tři recepty, se kterými jistě zazáříte.
Recept na klasické lívance
Klasika, se kterou nic nezkazíte. Těšit se můžete na nadýchanou strukturu a lahodnou chuť.
Ingredience (4 porce):
- 135 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 2 lžíce cukru
- 240 ml mléka
- 1/2 lžičky soli
- 1 rozšlehané vejce
- 30 g rozpuštěného a vychladlého másla
Postup:
- V dostatečně velké míse promíchejte všechny suché ingredience (mouku, kypřicí prášek, cukr a sůl).
- V menší míse smíchejte rozšlehané vejce s mlékem a přidejte vychladlé máslo.
- Tekutou část těsta smíchejte s tou suchou.
- Těsto nechte odpočinout, a poté lívance osmažte na lívanečníku.
Recept na zdravé lívance z ovesných vloček
Pokud si chcete dopřát zdravější variantu lívanců, vsaďte na kombinaci banánu a ovesných vloček.
Ingredience:
- 135 g ovesných vloček
- 125 ml mléka
- 2 vejce
- 2 zralé banány
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
- 1/2 lžičky mleté skořice
Postup:
- Všechny ingredience můžete umístit do mísy nebo kuchyňského robota a důkladně rozmixovat. Mixujte tak dlouho, dokud v něm nebudou žádné hrudky.
- Výsledek nechte pár minut odpočinout.
- Rozehřejte si pánev na lívance a smažte je důkladně z obou stran.
- Skvěle chutnají s řeckým jogurtem, ořechovým máslem a medem.
Recept na dýňové lívance z celozrnné mouky
Zdravá varianta lívanců, která vám jistě zachutná nejen v podzimních měsících.
Ingredience:
- 170 g celozrnné mouky
- 1 balení prášku do pečiva
- 1 vejce
- 30 g medu
- 60 g dýňového pyré
- 100 ml mléka
- 150 g bílého jogurtu
- 20 g kokosového oleje
- 1 lžička skořice
Postup:
- V míse smíchejte vejce, med, kokosový olej a dýňové pyré.
- Do vzniklé směsi přidejte jogurt a mléko.
- Celozrnnou mouku zvlášť smíchejte se skořicí a kypřicím práškem.
- Tekutou a suchou směs spojte dohromady tyčovým mixérem. Dejte si pozor na to, aby v těstě nezůstaly hrudky.
- Těsto nechte chvíli odpočinout a pusťte se do smažení lívanců.
- Podávejte s jogurtem, čekankovým sirupem a ořechy.
Další zajímavé tipy na lívance si můžete přečíst třeba na tomto webu.
Co si dát na lívance
Možností, co si dát na lívance, existuje nespočet. Díky tomu můžete své recepty snadno obměňovat a vymýšlet nejrůznější kombinace, kterými potěšíte sebe i svou rodinu. Skvělou volbou je například použití javorového sirupu, nejrůznějších džemů a marmelád či čerstvého ovoce. Vedle rozhodně nesáhnete s přírodními či ochucenými ořechovými másly, díky nimž si dopřejete i dávku zdravých tuků a pokrm vás zasytí na delší dobu.
Koneckonců lívance si nemusíte dopřávat pouze na sladko. Ve světě se popularitě těší také lívance na slano, které se podávají například s opečenou slaninou a javorovým sirupem. Přidat k tomu můžete i vejce v podobě volského oka a originální snídaně je rázem na stole.
Kde koupit lívanečník?
Lívanečníky bývají součástí obchodů, které se zaměřují na kuchyňské vybavení a nádobí. Sehnat je lze v kamenných prodejnách, nicméně nejširší nabídka produktů na vás čeká na internetu. Z konkrétních e-shopů můžeme zmínit například e-shop 4home.cz zaměřený na vybavení domácnosti či Alza s širokou nabídkou produktů. Na své si přijdete také v e-shopu Tescoma, jelikož tato značka se řadí k oblíbeným brandům na poli pánví.
Nejoblíbenější značky lívanečníků
Pánve na lívance bývají součástí portfolia značek, které se obecně právě na kuchyňské nádobí specializují. Konkrétně se může jednat o již zmíněnou značku Tescoma či Tefal. Široká nabídka produktů na vás čeká také u cenově dostupné značky Orion či Lamart. Možností je však skutečně spousta, zmiňujeme proto pouze ty nejpopulárnější z nich.
Cena lívanečníku
Lívanečníky se zpravidla neřadí k nikterak drahému vybavení. Jejich cena se pohybuje v řádech stovek korun. Obecně lze říct, že nejlevnější lívanečníky seženete klidně i za částku nepřesahující 200 Kč. Produkty ve zlaté střední cestě se pohybují zhruba kolem hranice 500 Kč. Pokud zatoužíte po pánvi z nejkvalitnějšího titanového materiálu, dostanete se na částku zhruba od 700 do 1 000 Kč. V této cenové kategorii se nachází také elektrické lívanečníky.
Diskuse u článku