ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce
Menu

Nejlepší české kuchařky, díky kterým bude vaření zábava

Datum 21.10.2019 Ostatní

Patříte mezi vášnivé amatérské kuchaře, kteří rádi experimentují s novými ingrediencemi, anebo jste konečně sebrali potřebnou odvahu a hodláte se vůbec poprvé postavit před sporák? V obou případech by se vám mohla hodit malá pomoc. Vždyť inspirace není nikdy dost. Sáhněte proto po některé ze známých kuchařek. Tady je pár osvědčených tipů.

Poklady klasické české kuchyně aneb jak ta babička tenkrát vařila – Roman Vaněk

Poklady klasické české kuchyně aneb jak ta babička tenkrát vařila – Roman Vaněk

I přes stále sílící trend rostlinné stravy, bezlepkových diet i takzvaných superpotravin stále existují lidé, kteří nedají dopustit na tradiční pečené husí stehno, bramborový knedlík a červené zelí. Kouzlo české kuchyně vyzdvihuje i známý šéfkuchař Roman Vaněk, který se ve své kuchařce inspiroval recepty těch nejpovolanějších osob vůbec. Čerpá totiž ze zkušeností našich babiček.

V knize s názvem Poklady klasické české kuchyně nechybí poctivá hovězí polévka, rajská omáčka, svíčková, vnitřnosti, řízek s bramborovým salátem ani vánoční cukroví. Součástí kuchařky Romana Vaňka jsou jak složité recepty, tak jídla, která dokáže připravit i nadšený začátečník. Postup přípravy každého pokrmu je navíc detailně popsán a doplněn o přehledné fotografie, tak aby ho zvládl uvařit opravdu každý.

Pivařka: Tajemství domácího pivovarství – Petr Novotný

Pivařka: Tajemství domácího pivovarství – Petr Novotný

Jak už název napovídá, nejedná se o typickou kuchařku českých hospodyněk. Zcela unikátní projekt, za kterým stojí tři nadšenci do domácího vaření piva, totiž ocení spíše pánské publikum. Kniha s názvem Pivařka: Tajemství domácího pivovarství představuje mix unikátních receptů, které se čtenáři sdílí hned několik domovarníků. Těm se podařilo dát dohromady téměř 160 ověřených receptur zlatavého moku.

Nudný popis přísad a způsobů jejich vaření však nečekejte. Součástí publikace je navíc také rozsáhlá kapitola o historii vaření piva a jeho konzumace. Nechybí ani odborný úvod do českého pivovarnictví.

Vánoční kuchařka pro dceru – Jana Florentýna Zatloukalová

Vánoční kuchařka pro dceru – Jana Florentýna Zatloukalová

Ačkoli od publikace Vánoční kuchařky pro dceru uplynulo více než 10 let, stále představuje spolehlivého pomocníka mnoha dívek, které neměly možnost pečící um okoukat od svých maminek, ale přesto svůj domov touží provonět vánočním cukrovím. Jeho příprava ale vyžaduje určitou zručnost a přesný poměr ingrediencí. Kniha proto nabízí nejen spolehlivý, ale také podrobný návod, podle kterého se úspěchu dočkají i začínající kuchařky.

Kromě sladkých cukrovinek jsou součástí této kuchařky pro začátečníky i české klasiky, bez kterých by žádná sváteční tabule nebyla kompletní. Je libo rybí polévku, svatomartinskou husu nebo trochu vaječného likéru? Moc konzervativní? Nebojte, v knize nechybí ani špetka exotiky.

Ruce v mouce: Domácí pečivo s kváskem a droždím – Iva Trhoňová

Ruce v mouce: Domácí pečivo s kváskem a droždím – Iva Trhoňová

Máte plné zuby polotovarů, gumových rohlíků a chleba, který jde jen stěží krájet? Autorka Iva Trhoňová přichází s jednoduchou radou: převezměte kontrolu a upečte si poctivé pečivo sami. Vždyť pečení s kváskem a droždím není žádná věda. Tedy alespoň podle Throňové, v jejíž knize naleznete všechny potřebné informace o tom, jak správně připravit kvásek, jak o něj pečovat a jaké suroviny při pečení použít. Bagety, rohlíky, žemle nebo pizza? Díky knize zvládnete cokoli. A že nevíte, co si na pečivo namazat? Nebojte, i na to autorka myslela.

Jíme zdravě s Fitrecepty – Kolektiv autorů

Jíme zdravě s Fitrecepty – Kolektiv autorů

Aby mohla vzniknout kuchařka pro milovníky jídla, kteří si současně hlídají štíhlou linii, anebo si ve zdravé výživě našli zálibu, musel se spojit kolektiv hned několika autorů a nadšených kuchařů. Ti dali dohromady celkem 120 receptů, které následně rozdělili do několika kategorií, a to vždy podle druhu daného jídla. Kromě fotografií naleznete u každého jídla také jeho nutriční hodnoty a způsoby, jakými lze pokrm ozvláštnit. Kniha je vhodná pro úplné začátečníky i zkušené kuchaře a kuchařky, které hledají zdravou inspiraci pro sebe i celou rodinu.

Nová biokuchařka Hanky Zemanové – Hana Zemanová

Nová biokuchařka Hanky Zemanové – Hana Zemanová

Biokuchařka, za jejímž vznikem stojí autorka Hana Zemanová, originálním způsobem vysvětluje jednotlivé trendy ve výživě, jakými jsou v poslední době třeba raw strava, superpotraviny, veganství či bezlepková dieta. Čtenářům se v jednotlivých odvětvích pomáhá nejen zorientovat, ale také si na ně utvořit svůj vlastní názor. Ve své knize dále přináší aktuální informace z oblasti biopotravin, nových výživových trendů i ekologického zemědělství.

Díky autorce, se čtenáři dozvědí, jak jíst zdravě a zároveň s rozumem, nebo proč jsou tolik opomíjené potraviny jako červená čočka, špalda, čirok či pohanka vhodnou volbou. Jejich využití si pak čtenáři mohou prakticky ověřit, a to hned v 80 různých bezlepkových, masových, veganských i vegetariánských receptech.

Vařte jako šéf – Zdeněk Pohlreich

Vařte jako šéf – Zdeněk Pohlreich

Vaření není jen o správných receptech. Alespoň to tvrdí známý český šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ve své knize Vařte jako šéf. Čtenářům proto přináší rovněž informace o správných kuchařských technikách a způsobech zpracovávání jednotlivých surovin. Nadšenci do vaření se tak dozví například to, v čem tkví tajemství přípravy poctivých vývarů a základů omáček, nebo jak správně pracovat s masem a vejci. Celá jedna kapitola je pak věnovaná také grilování. Uvnitř knihy najde čtenář celkem 70 do posledního detailu dotažených receptů. Doporučené jsou však spíše pokročilým kuchařům. Další kuchařky Zdeňka Pohlreicha najdete na Kniha.cz.

Kuchařka pro teenagery – Julie Kučerovská

Kuchařka pro teenagery – Julie Kučerovská

Kuchařka pro teenagery, která je dílem teprve šestnáctileté Julie Kučerovské, je důkazem toho, že příprava chutného jídla mnohdy vypadá složitěji, než ve skutečnosti je. Zároveň prostřednictvím ní vysílá vzkaz ke všem svým vrstevníkům, aby zahodili obavy, popadli vařečky a pustili se do díla. Koneckonců, když může ona, proč by nemohli i oni?

Kniha je rozdělena do sedmi tematických kapitol a obsahuje recepty pro každodenní život i slavnostní příležitosti. Čtenáři se tak dozvědí, jak připravit chutnou víkendovou snídani, jak sestavit nedělní obědové menu nebo jak vylepšit štědrovečerní večeři. Nechybí ani recepty vhodné pro vegetariány či takzvané rychlovky, které zvládne opravdu každý.

Další zajímavé tipy

Kuchařek, které stojí za zmínku, je samozřejmě celá řada, a ne všechny lze vypsat do jediného článku. Ze zahraničních počinů lze pak vypíchnout třeba 5 ingrediencí pro snadná a rychlá jídla od slavného britského šéfkuchaře Jamieho Olivera, který si ve svém díle pohrává s pěti základními surovinami a připravuje z nich jednoduchá a chutná jídla. Mezi milovníky zdravé výživy je pak oblíbená třeba publikace Lahodně s Ellou od Elly Woodwardové, která se soustředí na přípravu výživově bohatých a zdraví prospěšných pokrmů. Více než zarytí milovníci masa tak její recepty ocení spíše vyznavači luštěnin, ovoce a zeleniny.

Sdílejte článek

Podobné články