ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce
  • S námi vybíráte chytře již od roku 2016.
Menu
>

Nejlepší elektrovozítka 2024

4. 5. 2023 aktualizováno

Dnešní doba se nese v duchu boje proti spalovacím motorům. I to je jeden z důvodů vzniku elektromobilů. Ale věděli jste, že to nejsou jediné stroje s elektrickým pohonem, které vám mohou přinést užitek? Další můžete využít nejen ve městě, ale také během sportování.

Pojďme se společně podívat na ta nejlepší elektro vozítka, která v současné době trh nabízí!

1. Elektrokola

Elektrokola - hub

Elektrokola jsou naprostá klasika. Představují snadný transfer mezi sousedními městy, plynulý pohyb po městě i fyzicky nenáročnou aktivní dovolenou. Do jejich výroby se pouští čím dál tím více značek. Firmy dobře vědí, že poptávka vzrůstá, a není se čemu divit. Elektro kolo totiž vrátilo do sedel kol spoustu osob vyššího věku.

Elektrokolo vybírejte podle plánovaného typu využití. Existují treková, horská i skládací a každé z nich je vhodné pro jinou příležitost. Trekové elektrokolo se hodí do náročného terénu, bývá totiž vybaveno odpovídajícím výkonem. Horská elektrokola vynikají schopností překonat převýšení. Skládací elektro kolo vás překvapí svou skladností na malém prostoru.

Elektro dopravní prostředky v podobě elektrokol mají mnohé výhody. Pokud i vy uvažujete nad jejich koupí, doporučujeme se řídit naším průvodcem. Poradí, jaké parametry bude nutné zvážit a na co si dát pozor.

2. Elektrokoloběžky

Elektrokoloběžky - hub

Hned za elektrokolem figuruje v seznamu vozítek elektrokoloběžka. Oproti kolu je však o poznání skladnější a rozdíl zaznamenáte i v ceně. Elektrokoloběžka pro náročného zákazníka by nemusela překročit cenu 25 000 Kč. Pokud vaše nároky nejsou nijak vysoké, seženete slušný model i za cenu do 10 000 Kč. Obecně však mají kratší dojezd.

Díky malým rozměrům elektrokoloběžek s nimi můžete zajet i do těch nejužších uliček. Podobně jako u kola či skútru, i koloběžku můžete uzamknout na ulici a dojít si třeba na nákup. Její použití se neomezuje jen na město. Vyjet s ní můžete i na výlet. Jen je potřeba tomu přizpůsobit parametry výběru. Stejně tak zvažte i potřebný výkon a kapacitu baterie.

S tím a s mnohým dalším vám poradí náš článek. Je zaměřený na postup při výběru elektrokoloběžky a přináší tipy na nejlepší dostupné modely. Díky recenzím a radám si snadno uděláte představu, co od té své máte očekávat.

3. Elektromotorky

Elektromotorky - hub

Rychlou variantu elektro vozítka představují elektromotorky. Maximální dojezd běžně dosahuje i 200 km. Stejná číslovka se často objeví i v parametru maximální rychlosti, kterou dokáží vyvinout. Oproti motorce se spalovacím motorem je elektromotorka šetrnější k přírodě. Z dlouhodobého hlediska také šetří vaše finance, jelikož je značně úspornější.

Při výběru elektro motorky si ujasněte své osobní preference. Neinvestujte do silného stroje, pokud ho nevyužijete, a naopak. Možná však oceníte, když bude vaše elektro motorka disponovat možností rychlonabíjení. Cenově dostupnější alternativu k elektromotorkám představují například elektroskútry. Zvažte, který prostředek je pro vás vhodnější.

V dnešní době patří mezi nejoblíbenější značky elektromotorek Energica, BMW či KTM. Při výběru je třeba vzít v potaz několik parametrů, ale nemějte z výběru strach. Náš článek vás v klidu provede těmi nejdůležitějšími body a pomůže vám zvolit odpovídající model.

4. Jednokolky (gyroboardy)

Gyroboardy - hub

Toto elektrické vozítko je spíše pro zábavu, ale svůj účel plní. Gyroboardy nejsou typickým dopravním prostředkem, alespoň prozatím. Nebuďte však překvapeni, pokud na ně na ulici budete narážet čím dál častěji. Jednokolky si začínají získávat své fanoušky, proto jsme pro vás připravili srovnání tří produktů, které si dle nás zaslouží pozornost.

Gyroboardy fungují na principu, díky kterému získaly své jméno. Ukrývá se v nich totiž gyroskop. Ten pomáhá s vyvažováním během jízdy a tím zabraňuje pádu. Samotná jízda už je na vás. Pro pohyb směrem dopředu vyvíjíte tlak špičkou, pro brždění je třeba zatlačit patou. Jednokolky dokáží vyvinout poměrně vysokou rychlost a poradí si i s nerovnostmi.

Pokud máte v plánu brouzdat náročnějším terénem, vyberte jednokolku s větším průměrem kolečka. S tím souvisí i potřebný výkon motoru. Nezapomínejte si ohlídat i maximální dojezd. Více rad a konkrétních recenzí přináší náš článek!

5. Hoverboardy

Hoverboardy - hub

Mezi další elektro vozítka budoucnosti patří hoverboardy. Hoverboard je zařízení, které má dvě kola a plochu na stání. A to je vše. Vynikají skladností, nicméně přenášení může být kvůli jejich vyšší hmotnosti trochu náročné. Rychlosti jízdy běžně dosahuje až 16 km/hod. Některé hoverboardy bývají k vaší pohodlnosti opatřeny i sedátkem či tyčí.

Abyste měli opravdu z čeho vybírat, vyrábějí se hoverboardy v několika různých provedeních. Každý z těchto typů je vhodný pro jinou příležitost. Klasický hoverboard je vhodný do města, kdežto offroad hoverboard využijete díky vyššímu profilu a provedení konstrukce spíše do terénu. Silným motorem jsou opatřeny také premium modely.

Vybrat hoverboard není nic složitého, pokud víte, čeho se držet. Pokud to nevíte, nezoufejte. Námi napsaný článek na téma hoverboardy je zaměřený na nejdůležitější parametry výběru, které byste měli zohlednit. Samozřejmostí jsou i recenze tří vybraných modelů.

6. Elektrický skateboard a longboard

Elektrické skateboardy a longboardy - hub

Je libo elektrický skateboard či longboard? V dnešní době nic překvapivého. Tyto dva prostředky jsou již samy o sobě neuvěřitelně skladné a lehce přenosné. V elektrické verzi umí být ještě praktičtější. Kouzlo je skryto v elektromotoru, který se nejčastěji umisťuje na zadní kolečka. Baterii naleznete zespodu elektro vozítka. Rychlost může přesáhnout i 30 km/hod.

Elektrický longboard i skateboard se od svého předchůdce liší i ve způsobu použití. Nejsou totiž příliš vhodné na triky a rampy. Jejich využití tak zůstává čistě praktické. Elektrický longboard poznáte podle delší desky a rozměrných koleček. Oproti tomu elektrický skateboard se vyznačuje nižší hmotností i přijatelnější pořizovací cenou.

Pokud vás elektrické dopravní prostředky ve formě skatů či longboardů oslovily, neváhejte. Náš článek vám pomůže s orientací na trhu a následným výběrem. Zjistíte, že existují modely s možností dálkového ovládání a z čeho se elektro boardy vůbec vyrábějí.

7. Jaké elektrovozítko vybrat?

Řádky výše jsou důkazem, že elektro dopravní prostředky tu s námi hodlají zůstat opravdu dlouho. Je jich mnoho a může být těžké se v nabídce zorientovat. Pojďme se k nim tedy ještě jednou vrátit a ujasnit si, jaké využití každému z nich náleží a kde je ideálně používat. Možná poté budete o krok blíže ke koupi svého nového elektrického společníka.

Jaké vozítko do města?

Pokud máte v plánu používat svá elektrovozítka ve městě, pravděpodobně budou muset splňovat několik důležitých požadavků. Rádi bychom začali elektrokoly, ale řidiči cyklisty na silnicích zrovna nevítají. V úvahu proto připadá elektrokoloběžka, se kterou můžete bez úhony brázdit i chodníky (pokud vám není více jak 10 let). Podobně je na tom elektrický skateboard a longboard.

K přesunu mezi městy skvěle poslouží elektromotorky.

Jaké vozítko na sport?

Sportovnímu vyžití zcela jasně vévodí elektrokola. Můžete to spojit i s výlety po okolí a turistikou v odlehlejších místech. Díky překonávání nerovností se pro náročnější výlety hodí i gyroboardy. Oba tyto typy elektro dopravních prostředků si poradí s hůře dostupným terénem a poperou se i se stoupáním. Podobný užitek přinese i offroad hoverboard. Nově se objevují i vysoce kvalitní elektrokoloběžky do terénu.

Jaké vozítko na zábavu?

K zábavě slouží v podstatě kterékoliv elektro dopravní prostředky. V případě, že jste fanoušci technologií budoucnosti, něco zajímavého si najdete na každém z nich. Avšak nutno říci, že právě poslední tři z nich, tedy jednokolky, hoverboardy a elektro skateboardy se z hlediska atraktivnosti umisťují v pomyslném žebříčku na prvních příčkách.

Nezapomeňte si prohlédnout naše další články:

Nejoblíbenější elektrokola na Heureka

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 4.3 (16 hlasů)

Autor článku

Bohumil Rosička
Bohumil Rosička

Bohouš je šéfredaktor s více než 15 lety zkušeností v oblasti prodeje a e-commerce. Jeho zájem o nejnovější technologické pokroky a trendy mu umožňuje zajímavě popisovat vlastnosti produktů a sdílet cenné poznatky se čtenáři. Ve svém volném čase se věnuje rodině, literatuře a studiu nových dovedností. Má velký zájem o svět sci-fi a fantasy a rád tráví čas hraním deskových her se svými přáteli a rodinou. LinkedIn

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář
Uživatel
Honza (3. 5. 2023 12:05)

Z elektrovozítek jsem si nejvíc oblíbil elektrokoloběžku Aprilia eSR2 evo, která má moderní a zajímavý design vycházející ze sportovních motorek Aprilia, tím pádem jde o elektrokoloběžku s dobrou akcelerací a spolehlivými brzdami s kers. Podle mě má spoustu pozitiv a jedním z nich je, že se dá složit a ten kdo není úplné párátko ji snadno přenese kam potřebuje. Elektrokoloběžky jsou super a jsem velký zastánce emobility.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář