Nejlepší syrovátkové proteiny – tipy pro rok 2018

Také na internetu neustále projíždíte články týkající se tématu výživových doplňků, posilování či hubnutí? Potom vás zcela jistě neminula ani oblast proteinů. Bílkoviny jsou totiž nezbytné pro správný růst svalové hmoty a zajištění optimálního fungování lidského těla. Nesmrtelnou klasiku, která se na trhu objevila jako první, představují syrovátkové proteiny.

Jelikož se jejich nabídka v posledních letech rozrostla, a navíc získaly konkurenci v podobě dalších druhů, sepsali jsme následující článek. Zabýváme se v něm pravidly pro správný výběr. Jako vždy též představíme trojici těch nejlepších produktů na trhu.

V případě že se vám příčí požívaní živočišných produktů, máme pro vás i text týkající se proteinů konopných. Ty představují novější, ale ne vždy lepší alternativu syrovátky.

Nejlepší syrovátkové proteiny

#ObrázekProduktSpecifikacePřibližná cena
1

BioTech USA Iso Whey Zero

BioTech USA Iso Whey Zero

Typ: bílkovinný izolát

Forma: práškový

Množství: 500 g

Aminokyseliny: ano, 8

Příchuti: 3

320 Kč

Porovnat ceny >>

2

MyProtein Impact Whey Protein

MyProtein Impact Whey Protein

Typ: bílkovinný koncentrát

Forma: práškový

Množství: 2 500 g

Aminokyseliny: ano, 8

Příchuti: 4

700 Kč

Porovnat ceny >>

3

Reflex Instant Whey PRO

Reflex Instant Whey PRO

Typ: bílkovinný izolát

Forma: práškový

Množství: 2 200 g

Aminokyseliny: ano, 8

Příchuti: 6

1 600 Kč

Porovnat ceny >>

Recenze: BioTech USA Iso Whey Zero

Typ: bílkovinný izolát | Množství: 500 g | Forma: prášková | Esenciální aminokyseliny: ano, 8 | Příchuti: čokoláda, vanilka, jahoda | Přibližná cena: 320 Kč

KLADY:
  • Nízká cena
  • Široká nabídka příchutí
  • Snadná stravitelnost
  • Malý obsah laktózy

ZÁPORY:
  • Výrazně sladká chuť
  • Příliš nezasytí

Bílkovinný izolát BioTech USA Iso Whey Zero je určen všem, kteří hledají vhodné proteiny za nízký finanční obnos. Půlkilové balení navíc při rozumném dávkování vydrží docela dlouho.

Kromě lákavé ceny potěší i široká nabídka příchutí. Volit můžete z čokoládového, vanilkového nebo jahodového extraktu. Nemusíte se tedy bát, že by se vám při konzumaci křivil jazyk. Mezi podstatná pozitiva patří rovněž snadná stravitelnost obsažených bílkovin. Nízký obsah laktózy zaručuje, že nebudete zbytečně přijímat nevyužitelné složky zatěžující trávicí soustavu.

Někteří mohou mít problémy s výrazně sladší chutí. V tom případě můžeme doporučit nechat protein rozpustit ve vodě nebo přidat do potravy. Taktéž se připravte, že zhruba půl hodinky po konzumaci se dostaví pocit hladu. Protein totiž příliš nezasytí.

BioTech USA Iso Whey Zero i přes výše uvedené problémy představuje zajímavou volbu jak pro méně náročné zákazníky, tak i pro závodní sportovce.

Zjistit cenu >>

Recenze: MyProtein Impact Whey Protein

Typ: bílkovinný koncentrát | Množství: 2 500 g | Forma: prášková | Esenciální aminokyseliny: ano, 8 | Příchuti: čokoláda, borůvka, ořech, banán | Přibližná cena: 700 Kč

KLADY:
  • Snadné rozmíchání
  • Dobrá chuť
  • Skvělé nutriční hodnoty
  • Široká škála příchutí

ZÁPORY:
  • Obtížně uzavíratelné balení
  • Umělá sladidla

Hledáte co nejlepší poměr mezi cenou a množstvím syrovátkového proteinu? Potom vás určitě zaujme balíček MyProtein Impact Whey Protein. 2,5kilogramové balení vám vydrží po dobu několika dlouhých týdnů.

Největším pozitivem je snadné rozmíchání prášku, jež ocení zejména milovníci koktejlů. Mezi příznivé faktory rozhodně patří i dobrá chuť. Díky ní můžete protein využít i místo svačiny, aniž by jakkoliv zkazil váš požitek z jídla. Třešničkou na dortu je potom široká nabídka příchutí. Nutriční hodnoty plně odpovídají jakostními syrovátkovému koncentrátu, takže očekávejte velké množství bílkovin a málo laktózy.

Když už jsme se lehce dotkli chuťových parametrů prášku, musíme zmínit i negativa. Někteří totiž mohou příliš vnímat umělá sladidla, jimiž je dané příchuti dosaženo. Doporučuje proto vyzkoušet hned několik nabízených aromat a vybrat to, jež je pro vás nejstravitelnější. Balení je sice uzavíratelné, ale postupem času se ošoupe. Proto mějte raději po ruce dózu, do níž obsah přesypete.

V případě že si vybíráte podle ceny za jeden gram přípravku, jste na správném místě. Výhodnější poměr totiž na trhu rozhodně nenaleznete.

Zjistit cenu >>

Recenze: Reflex Instant Whey PRO

Typ: bílkovinný izolát | Množství: 2 200 g | Forma: prášková | Esenciální aminokyseliny: ano, 8 | Příchuti: čokoláda, banán, ořech, malina, skořice, jahoda | Přibližná cena: 1 600 Kč

KLADY:
  • Výborná chuť
  • Vysoká kvalita proteinu
  • Zajímavá vůně
  • Velké množství trávicích enzymů
  • Perfektní rozpustnost

ZÁPORY:
  • Vyšší cena
  • Jen malá odměrka

Pro nejnáročnější sportovce, vyžadující vždy perfektní přípravky pro růst svalů, je určen Reflex Instant Whey PRO. Bílkovinný izolát je získáván ultrafiltrací, takže představuje optimální volbu pro neprofesionální jedince v tréninkovém procesu.

Výrazným kladem je vynikající chuť, přičemž k dispozici máte hned devět různých příchutí. Na své si tedy přijde každý. Zmínit musíme i příjemné aroma, jež rozhodně napomůžou ke snadné konzumaci přípravku. Chválíme též přítomnost velkého množství trávicích enzymů včetně kultur prospěšných bakterií.  Pomyslnou třešničkou na dortu je potom vynikající rozpustnost ve vodě.

Nejvýraznějším negativem je značný finanční obnos, jež za pořízení produktu zakoupíte. Ten je ovšem vyvážen rozumnou velikostí balení a perfektními vlastnostmi. Některé nepotěší ani poměrně malá odměrka na pouhých 10 gramů. Na druhé straně právě takové je doporučené množství.

Patříte-li k náročnějším zákazníkům vyžadujícím za všech okolností to nejlepší, jste na správném místě. Za své peníze dostanete vyvážené složení a výbornou chuť. Takže zbývá připravit si zrcadlo a sledovat růst svalů po náročném tréninku.

Zjistit cenu >>

Zpět na obsah ↑

Nejprodávanější proteiny dle Heureky

Zpět na obsah ↑

Jak správně vybrat syrovátkové proteiny

V prvé řadě rozhodně zkontrolujte náš přehled všech v současnosti dostupných proteinů. Umožní vám důkladně zhodnotit, zda právě syrovátka nabízí to, co očekáváte. Při výběru berte v potaz druh syrovátkového proteinu, složení a technologii výroby. Význam má rozhodně i přítomnost umělých sladidel a dalších látek doplňujících látek.

Který protein zvolit?

V případě, že oblast zdravého životního stylu teprve objevujete, zaujme vás patrně široká nabídka různorodých přípravků. V oblasti bílkovinných preparátů se setkáte hned se sedmi různými druhy podle zdroje, z něhož byl protein získán. Na své si přijdou milovníci živočišných látek, ale i vegani či vegetariáni. Konečná volba je zkrátka pouze na vás. Bližší informace obsahuje následující přehled:

Druh proteinu Určení Způsob získávání Zdroj
Konopný Kompletní výživa, střední doba stravitelnosti, univerzální použití Rozmělnění konopných semínek bez přítomnosti THC Rostlinný
Syrovátkový Snadná stravitelnost, vysoký obsah potřebných aminokyselin, použitelný kdykoliv během dne Ze sušené syrovátky Živočišný zdroj
Micelární Noční výživa s pomalým uvolňováním do organismu Kasein vzniká srážením savčího, obvykle kravského mléka Živočišný zdroj vyšší kvality
Sójový Výrazné množství esenciálních aminokyselin s jejich rychlým uvolňováním do těla, vhodný před i po fyzické aktivitě Extrakcí z plodů sóji luštinaté Rostlinný
Hovězí Průměrné množství aminokyselin, který se rychle a dobře tráví, univerzálně použitelný Odfiltrováním tuku z hovězího masa Živočišný
Hrachový Výrazný (až 85 %) obsah dobře stravitelných bílkovin, vhodný po fyzické aktivitě Extrakcí ze žlutého hrachu Rostlinný
Vaječný Velmi pomalé uvolňování, vhodný na noc, velký obsah bílkovin Získáván z čistých vaječných bílků Živočišný

Syrovátkové extrakty bodují zejména svým univerzálním použitím. Jsou zdaleka nejrozšířenější ze všech sedmi druhů, oblíbené pro svou chuť a vysoký obsah potřebných látek. Nedoporučuje se je požívat na noc, neboť se ve střevech rychle vstřebávají. Pro tyto účely jsou vhodnější tzv. micelární proteiny.

Upozorňujeme, že syrovátka je živočišný produkt. Vegani se musí poohlédnout jinde, k čemuž by jim měla napomoci tabulka výše.

Kritéria výběru

Druh syrovátky

Na rozdíl od ostatních druhů extraktů, u syrovátky rozlišujeme hned několik druhů proteinů. Liší se jednak způsobem přípravy, jednak množstvím obsažených bílkovin. Pro větší přehled jsme se rozhodli připravit tabulku shrnující všechny potřebné informace:

Druh Popis Způsob výroby Výhody Nevýhody
Syrovátkový koncentrát (WPC – 50–80 % bílkovin) Základní protein pro běžného zákazníka i sportovce Iontovou výměnou a koncentrací za odstranění nežádoucích látek Nízká cena, dobrá chuť, rychlá a snadná absorpce Nízký obsah bílkoviny, více cukru, zažívací potíže při konzumaci většího množství
Syrovátkový koncentrát získaný technologií CFM (50–80 %) Přípravek pro náročnější jedince Filtrací přes keramické filtry bez příměsí Výborná stravitelnost, značný obsah bílkovin a aminokyselin, málo tuků a laktózy, výborná chuť Vysoká cena
Syrovátkový hydrolyzát (Hydro – 70–85 %) Pro redukční diety nebo rýsování svalů Hydrolýza (štěpení) izolátu Vysoký obsah proteinu, rychlá absorpce, vynikající stravitelnost, dietní charakter Vysoká cena, špatná chuť
Syrovátkový izolát (WPI – 90–95 %) Pro nízkosacharidové a redukční diety Filtrační štěpení izolátu z studena Výrazné množství bílkoviny, bez tuků a laktózy, dobrá chuť, vhodný pro dietáře Vysoká cena

Jestliže momentálně nejste v intenzivním tréninku, patrně si plně vystačíte s levnějšími WPC. Naproti tomu po náročné fyzické aktivitě naleznou své uplatnění hydrolyzáty obsahující dobře vstřebatelné bílkovinné řetězce.

Složení

Syrovátkové proteiny se vyznačují nejvyšším obsahem bílkovin ze všech prodávaných přípravků. To je nejvýznamnější rozdíl oproti kupříkladu konopných výrobků, v nichž naleznete celou řadu dalších látek a minerálů.

Vždy byste měli zohlednit původ použitého proteinu. Vybírejte pouze ty pocházející z Evropy, kde je zakázáno využívat geneticky modifikovaných hormonů. Ty sice v kombinace s antibiotiky zvyšují produkci mléka, avšak mají veliký vliv na jeho kvalitu. Samozřejmě v negativním smyslu.

Druhým důležitým atributem, jež by neměl uniknout vašemu zraku, je bezesporu obsah laktózy. V ideálním případě by neměl přesahovat 4 %, totéž platí i o cukrech. Pomocí množství jednotlivých látek navíc snadno rozeznáte kvalitní a nekvalitní výrobky. Producenti vysoce jakostních výživ totiž vždy množství laktózy i cukru uvádějí, protože se mají čím chlubit. Pokud tyto údaje na přebalu nenaleznete, patrně se vám někdo snaží něco zatajit.

Podstatnou roli hraje i složení samotné. V něm jsou jednotlivé ingredience seřazeny podle množství v balení. V žádném případě by neměla být syrovátková bílkovina nastavena dalšími druhy, kupříkladu sójou nebo kolagenem. Není-li složení uvedeno, počítejte spíše s tím, že se jedná o nevhodný výrobek.

Technologie výroby

Extrakce bílkovin ze syrovátky představuje náročný proces, takže výsledná jakost přípravku do značné míry závisí na použité technologii. V zásadě se můžete setkat hned se třemi stupni kvality, jež částečně kopírují rozdělení na druhy. To jsme si uvedli v tabulce výše.

Nejnižší úroveň spočívá v mikrofiltrací resp. iontové výrobě. S její pomocí se protein získává z pasterizované syrovátky pomocí kyseliny a dalších látek. Bohužel je bílkovina poměrně silně chemicky narušená a obsahuje značné množství laktózy. Touto cestou obvykle vznikají syrovátkové koncentráty WPC, někdy též izoláty WPI.

Standardní úroveň je jakýmsi zlatým středem pro méně náročné závodní sportovce. Obvykle se využívá tzv. ultrafiltrace, jež doplňuje mikrofiltraci. Ta se provádí prostřednictvím keramických filtrů a nese anglické označení Cross Flow Microfiltration.

Při použití čerstvého mléka a jeho odfiltrování za teplot pod 10 °C vznikne zdaleka nejlepší protein. Tzv. nativní syrovátkovou bílkovinu používají při své výživě profesionální kulturisté nebo vzpěrači.

Umělá sladidla

Můžete se dostat k přípravku který vznikl za použití nejlepších filtračních metod, přesto může být nekvalitní. Někteří výrobci totiž využívají často služeb umělých sladidel, jejichž úkolem je zatraktivnit chuť. Čím více jich je, tím slabší efekt bude výživa na vaše tělo mít. Zejména byste se měli vyvarovat doplňkům stravy s obsahem aspartamu.

Nejprodávanější proteiny dle Heureky