Chcete se pustit do přípravy domácího sušeného masa, neboli jerky? V tom případě se neobejdete bez kvalitní sušičky na maso s vysokým výkonem, díky níž si tuto pochoutku snadno a rychle připravíte. V tomto článku se dozvíte, na jaké parametry brát při výběru tohoto spotřebiče ohled a proč k sušení masa nepoužívat běžnou sušičku na ovoce.
Součástí našeho článku je také pár tipů na produkty, které zvítězily v našich recenzích. Absolutním vítězem testu se stala sušička na maso Klarstein Florida Jerky, která se pyšní infračerveným zářením. Skvělou sušičkou se spoustou prostoru je poté model Klarstein Mega Jerky.
Špičková sušárna na maso s infračerveným zářením pro zachování důležitých živin.
Sušička na maso se spoustou prostoru. Má 8 platů a chlubí se skvělým výkonem.
Kompaktní sušička na maso s nižším výkonem, která zaujme svou příznivou cenou.
Nejlepší sušičky na maso
Recenze Klarstein Florida Jerky – nejlepší domácí sušička masa s infračerveným zářením
Výkon: 500 W | Počet polic: 5 | Displej: LCD | Teplota: 35 až 75 °C | Programy: ovoce, zelenina, maso a jogurt | Funkce: inovativní infračervená technologie, časovač | Orientační cena: 7 500 Kč
- Infračervená technologie
- Program pro sušení masa
- Nastavitelná teplota
- Vysoký výkon
- LCD displej
- Vyšší cena
- Méně prostoru
S Klarstein Florida Jerky se budete moct pustit nejen do sušení masa, ale i přípravy sušeného ovoce, zeleniny a jogurtů. Vybrat si totiž můžete ze čtyř různých programů, které jsou přizpůsobeny pro jednotlivé pokrmy. Teplotu uvnitř sušičky na maso si lze nastavit v rozmezí od 35 do 75 °C. Přístroj pracuje s inovativní infračervenou technologii, která se postará o šetrné sušení surovin a zachování jejich živin. Výhodou je také funkce časovače, který si lze nastavit od 1 do 99 hodin.
Předností této sušičky masa je bezpochyby velmi jednoduché ovládání realizované prostřednictvím dotykového LCD displeje. Využívat můžete celkem pět mřížkových polic, které však ne každému mohou stačit. Po použití se sušička snadno čistí. Vzhledem ke špičkovým použitým technologiím je třeba počítat s o něco vyšší pořizovací cenou.
Klarstein Mega Jerky – kvalitní automatická sušička na jerky se spoustou prostoru
Výkon: 650 W | Počet polic: 8 | Displej: LCD | Teplota: 35 až 80 °C | Funkce: časovač, ochrana proti přehřátí | Orientační cena: 5 100 Kč
- Velký prostor na sušení
- Vysoký výkon
- Nastavitelná teplota
- Časovač
- Ochrana proti přehřátí
- LCD displej
- Vyšší cena
- Základní technologie
Pokud hledáte sušičku na maso s opravdu velkým prostorem, pravděpodobně vás zaujme Mega Jerky od značky Klarstein. Využívat můžete totiž hned 8 polic, přičemž čtyři police jsou mřížkové a čtyři kovové. Kromě toho přístroj zaujme také vysokým výkonem, který dosahuje 650 W a sušení surovin je poměrně rychlé. Teplotu si můžete nastavit podle svých potřeb, a to v rozmezí od 35 do 80 °C. Jednoduché ovládání zajišťuje LCD displej.
Sušička na jerky je vybavena také několika praktickými technologiemi, které vám usnadní její používání. Nastavit si můžete časovač, abyste nemuseli hlídat zbývající čas do konce přípravy. Nechybí ani ochrana proti přehřátí, která podtrhuje její bezpečnost. Potěší také topné těleso vyrobené z ušlechtilé oceli a spolehlivý systém proudění horkého vzduchu HotAir Circulation.
Recenze Klarstein Tutti Frutti – levná sušička na maso s nastavením teploty i času
Výkon: 400 W | Počet polic: 4 | Displej: LED | Teplota: 35 až 80 °C | Funkce: časovač | Orientační cena: 2 500 Kč
- Na maso, ovoce i zeleninu
- Nastavitelná teplota
- Solidní výkon
- LED displej
- Časovač
- Pouze 4 police
Mezi spíše levné sušičky na jerky lze zařadit tento kompaktní model Tutti Frutti od značky Klarstein. Přístroj bezpochyby zaujme svou příznivou pořizovací cenou, díky čemuž se jedná o skvělou příležitost, jak si sušení masa vyzkoušet. Uvnitř se ukrývají čtyři police vyrobené z ušlechtilé oceli. Objem sušičky činí pouze 8 litrů, díky čemuž ji v domácnosti také snadno uskladníte. Maximální výkon dosahuje 400 W.
U sušičky masa se můžete těšit na 3D cirkulaci vzduchu, která se postará o rovnoměrné sušení vašich jerky. Teplotu si lze nastavit v rozmezí od 35 do 80 °C a po procesu sušení dojde k automatickému ochlazení vnitřní části. K pohodlnému ovládání slouží dotykový ovládací panel s přehledným LED displejem.
Nejprodávanější sušičky na maso
Jak vybrat sušičku na maso
Přemýšlíte nad tím, že si sušičku na maso pořídíte? V tom případě vás jistě bude zajímat, jaké parametry vzít při jejím výběru v úvahu. Rozhodující totiž zdaleka není pouze její velikost, respektive počet sušících plátů, ale i spousta dalších vlastností. Pojďme se na to podívat podrobněji.
Proč si pořídit domácí sušičku masa
Možná si říkáte, proč si vlastně pořizovat další spotřebič, který vám bude zabírat místo v kuchyni a zda tedy není lepší přistoupit k sušení masa v sušičce na ovoce. Ale není. Se sušičkou na maso se totiž pojí hned několik výhod. Zpravidla se u nich setkáte s vyšší provozní teplotou, která je právě pro sušení masa důležitá. Pro zpracování bylinek, ovoce a zeleniny si totiž vystačíte i s nižší teplotou. A lišit se může i jejich výkon.
Typy sušiček na maso
Sušičky na maso se dělí do dvou základních kategorií. Jedná se o:
- klasické sušičky na maso
- a sušičky na maso s bočním plněním.
Klasické sušičky na maso se řadí spíše k levnějším produktům a hodí se tedy na občasné použití. Sušení surovin probíhá pomocí cirkulace vzduchu. Pokud ale najednou sušíte větší množství masa, nemusí se dávka vždy vysušit zcela rovnoměrně. Klasické sušičky na maso také bývají k dostání v kulatém a hranatém tvaru.
Na druhou stranu sušičky na maso s bočním plněním bývají vždy hranaté. Na první pohled mohou připomínat takovou malou troubu. Ventilátor u nich bývá umístěn na zadní straně, díky čemuž jsou tyto přístroje prostornější a výkonnější. Sušení probíhá rovnoměrně a v průběhu se o celý proces nemusíte starat. Počítat je třeba s o něco vyšší cenou.
Velikost aneb počet plat sušičky na jerky
Dalším důležitým parametrem při výběru sušičky na maso je celkový počet plat. Čím více plat sušička má, tím více masa v jedné várce usušíte. Počítejte s tím, že místa budete potřebovat poměrně dost, jelikož maso se krájí na velmi tenké plátky. Sušička na maso s ventilátorem zpravidla nabízí méně místa, jelikož určitý prostor z plat zabere právě ventilátor. Proto se vyplatí vždy sáhnout po o něco větším modelu.
Doba sušení
U sušení jednotlivých surovin je třeba počítat s tím, že každá potravina potřebuje jiné množství času. Zatímco bylinky bývají usušeny raz dva, v případě masa je celý proces o něco delší. Z toho důvodu je vhodné volit spíše přístroje s vyšším výkonem. Výhodou také může být, pokud je sušička na maso vybavena časovačem, který vás upozorní na konec sušení.
Patříte mezi milovníky pochoutek z masa? Pořiďte si také udírnu a vyzkoušejte zase jiný způsob přípravy.
Teplota vhodná na přípravu Jerky
Jak jsme již zmínili, u sušiček na maso hraje velkou roli také teplota, při níž dokáže suroviny sušit. U masa totiž budete potřebovat alespoň 70°C. Na druhou stranu ovoce, zeleninu nebo bylinky usušíte i při nižší teplotě. U většiny spotřebičů se setkáte s možností jednoduché regulace teploty, díky čemuž si můžete výslednou hodnotu přizpůsobit svým potřebám.
Příkon/výkon sušičky na maso
Příkon udává, jaké množství elektřiny daný spotřebič potřebuje ke svému provozu. Výkon poté úzce souvisí s příkonem. Značí, jaké množství elektrické energie sušička na maso efektivně využije. S vyšší hodnotou se neodmyslitelně pojí vyšší rychlost. U sušiček potravin se příkon nejčastěji pohybuje v rozmezí od 200 do 1 000 W.
Materiál
Dalším důležitým parametrem při výběru sušičky na maso je bezpochyby materiál, ze kterého je vyrobena. Nejčastěji se na trhu můžete setkat s:
- plastem
- a kovem.
Plastové sušičky na maso jsou neodmyslitelně spjaty s nižší pořizovací cenou. Na druhou stranu u nich zpravidla není možné jednotlivá plata mýt v myčce nádobí. S plastovou variantou se můžete setkat jak u kruhových, tak i obdélníkových sušiček.
Na druhou stranu kovové sušičky na maso bývají dražší, ale zároveň kvalitnější. U těchto sušiček se zpravidla vždy dočkáte obdélníkového tvaru. A většinou lze také jednotlivá plata zbavit nečistot v myčce nádobí. Zkrátka a jednoduše se jedná o úplný protipól k plastovým sušičkám.
Sušení masa je ideální volbou také v případě, kdy nakoupíte velké množství masa na grilování a nezvládnete jej spotřebovat.
Užitečné funkce domácí sušičky masa
Domácí sušička na maso může nabízet širokou škálu funkcí. Pojďme si představit ty, na které můžete narazit úplně nejčastěji.
- Časovač. Jedná se o praktický bezpečnostní prvek, který bude čas zbývající do konce přípravy hlídat za vás. Jakmile nastavený čas uplyne, upozorní vás na tuto skutečnost zvukovou signalizací.
- Pojistka proti přehřátí. S touto bezpečnostní funkcí se můžete setkat zejména u plastových modelů. A jednoduše slouží k tomu, aby přístroj předcházel možné nehodě.
- Termostat (nebo také možnost regulace teploty). Díky této funkci si budete moct vždy nastavit teplotu a v sušičce tak připravovat nejen sušené jerky, ale i ovoce, zeleninu či bylinky.
- Infračervené záření. S touto funkcí se zpravidla setkáte pouze u těch nejdražších sušiček na trhu. Sušení masa s takzvaným solárním módem je velmi šetrné ke struktuře masa i jeho živinám.
Jak sušit maso v sušičce krok po kroku
Ze všeho nejdříve si vyberte maso, které je právě na sušení vhodné. Skvělou volbou je například hovězí maso, skvěle však chutná i sušené vepřové maso v sušičce, případně krůtí či kuřecí. Princip je přitom u všech druhů masa stejný.
Maso před sušením důkladně očistěte. Aby se vám lépe krájelo, může být lepší umístit jej zhruba na hodinu do mrazáku. Sušené hovězí maso v sušičce připravíte tak, že jej nakrájíte na velmi tenké plátky o tloušťce zhruba 2 až 5 mm.
Následně můžete sáhnout po vhodném koření. Každý recept na sušené maso v sušičce se v tomto směru liší, záleží tedy jen a pouze na vaší chuti. Skvělou volbou je obyčejná sůl, kterou můžete doplnit třeba grilovacím kořením, sojovou omáčkou nebo třeba česnekem. Použít můžete také trochu medu, chilli, cibule nebo třeba sladké uzené papriky. V každém případě však okořeněné maso nechte ideálně přes noc odležet v lednici.
Následující den sušičku zapněte na požadovanou teplotu. V případě masa je vhodné nastavit na prvních 20 minut teplotu 70 stupňů, která v mase zničí případné bakterie. Následně můžete teplotu snížit na 50 stupňů. A jak poznáte dobře usušené maso? Tak, že když do něj z obou stran zatlačíte, tak se vám rozlomí na dvě poloviny.
Nezapomeňte také na správné skladování, pokud sušené maso nechcete ihned konzumovat. Pro skladování je ideální suché a tmavé místo a pokojová teplota.
Kde koupit sušičku na maso
Sušičky na maso se v dnešní době již řadí k poměrně rozšířeným spotřebičům. Sehnat ji proto pravděpodobně nebudete mít problém. Nejširší nabídka nejrůznějších přístrojů na vás čeká na internetu, kde si navíc můžete v klidu a pohodlně porovnat jednotlivé parametry. Z konkrétních e-shopů lze zmínit například internetový obchod electronic-star.cz nebo další e-shopy zaměřené na vybavení do domácnosti (například Alza.cz či 4home.cz).
Nejoblíbenější značky sušiček na jerky
Sušičky na jerky jsou součástí nabídky nejrůznějších značek. Zpravidla je najdete u těch brandů, které se specializují právě na vybavení do domácnosti, respektive kuchyňské spotřebiče. Mezi kvalitní značky lze zařadit například Klarstein, ETA či Breezer.
Kolik stojí domácí sušička na maso
Cenové rozpětí sušiček masa je (podobně jako u jiných kuchyňských spotřebičů) poměrně široké. Ty nejlevnější produkty bývají k dostání za cenu nepřesahující 2 000 Kč. Zpravidla se jedná o modely s nižším výkonem, případně také menším objemem a tím pádem kompaktními rozměry.
Nejširší nabídka produktů na vás čeká v cenové kategorii od přibližně 2 000 do 4 000 Kč. Takové modely již bývají větší, kvalitnější a vybaveny širokou nabídkou funkcí. Pokud se poohlížíte po tom nejlepším na trhu a hledáte například sušičku s infračerveným zářením, budou pro vás tím pravým modely v cenové kategorii začínající od 4 000 Kč a výše.
Diskuse u článku