ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce
  • S námi vybíráte chytře již od roku 2016.
Menu
>

Sušička na maso

Chcete se pustit do přípravy domácího sušeného masa, neboli jerky? V tom případě se neobejdete bez kvalitní sušičky na maso s vysokým výkonem, díky níž si tuto pochoutku snadno a rychle připravíte. V článku jsme pro vás vybrali ty nejlepší na trhu a poradíme také, jak vybrat. Vítězem testu se stala sušička na maso Royal Catering RCDA-1350/100S, která se pyšní prostorností, velkým výkonem a kvalitním nerezovým provedením.

Nejlepší celkově

Obrovská sušárna na maso se 16 policemi. Nerezové provedení slibuje odolnost i dlouhou životnost.

Špičková kvalita

Špičková sušárna na maso s infračerveným zářením pro zachování důležitých živin.

Kompaktní rozměry

Menší sušička na maso s intuitivním ovládáním a širokým teplotním rozsahem termostatu.

Nejlepší sušičky na maso

Recenze Royal Catering RCDA-1350/100S – nejlepší sušička masa pro nadšence i profesionály

sušička na maso royal catering rcda-1350100s Pro náročné

Výkon: 1 500 W | Počet polic: 16 | Displej: bez displeje | Teplota: 40 až 90 °C | Programy: – | Funkce: časovač | Orientační cena: 8 200 Kč

Klady
  • Velký prostor na sušení
  • Vysoký výkon
  • Nerezové provedení
  • Široký teplotní rozsah
  • Časovač
Zápory
  • Bez displeje
  • Vyšší cena

Tato velice prostorná a výkonná sušička na maso se svým vzhledem, použitým materiálem a ovládáním podobá profesionálním sušičkám do restaurací či barů. Mohou ji využívat jak profesionálové, tak i domácí nadšenci do sušení potravin. Sušičku na maso Royal Catering RCDA-1350/100S lze využít jak na jerky, tak i na sušení ovoce, zeleniny, ryb, hub i bylinek.

Nerezové provedení tohoto modelu je zárukou dlouhé životnosti, odolnosti i snadné údržby. Z nerezové oceli je vyrobeno i 16 plat, která umožňují sušení velkého množství potravin. Sušení můžete regulovat pomocí otočných tlačítek v horní části sušičky. Termostat umožňuje nastavit rozsah teplot od 40 °C do 90 °C. Nechybí ani časovač nastavitelný do 15 hodin. Vedle ovládání se navíc nachází přehledná tabulka s teplotami a dobou sušení nejčastějších potravin.

Sušička na maso Royal Catering nabízí velice silný výkon 1 500 W, který umožňuje rychlé dosažení požadované teploty. O její rovnoměrné rozmístění po celém prostoru se starají dva ventilátory, které zároveň odvádějí vlhkost. Pokud sušíte ve velkém, jedná se o skvělý produkt, který vás nezklame a vydrží opravdu dlouho.

Recenze Klarstein Florida Jerky – kvalitní domácí sušička masa s infračerveným zářením

Klarstein Florida Jerky Zlatý střed

Výkon: 500 W | Počet polic: 5 | Displej:  LCD | Teplota: 35 až 75 °C | Programy: ovoce, zelenina, maso a jogurt | Funkce: inovativní infračervená technologie, časovač | Orientační cena: 6 800 Kč

Klady
  • Infračervená technologie
  • Program pro sušení masa
  • Nastavitelná teplota
  • Vysoký výkon
  • LCD displej
Zápory
  • Vyšší cena
  • Méně prostoru

S Klarstein Florida Jerky se budete moct pustit nejen do sušení masa, ale i přípravy sušeného ovoce, zeleniny a jogurtů. Vybrat si totiž můžete ze čtyř různých programů, které jsou přizpůsobeny pro jednotlivé pokrmy. Teplotu uvnitř sušičky na maso si lze nastavit v rozmezí od 35 do 75 °C. Přístroj pracuje s inovativní infračervenou technologii, která se postará o šetrné sušení surovin a zachování jejich živin. Výhodou je také funkce časovače, který si lze nastavit od 1 do 99 hodin.

Předností této sušičky masa je bezpochyby velmi jednoduché ovládání realizované prostřednictvím dotykového LCD displeje. Využívat můžete celkem pět mřížkových polic, které však ne každému mohou stačit. Po použití se sušička snadno čistí. Vzhledem ke špičkovým použitým technologiím je třeba počítat s o něco vyšší pořizovací cenou.

Recenze Royal Catering RCDA-15S – levná sušička na maso z ušlechtilé oceli

sušička potravin royal catering rcda-15s Levný základ

Výkon: 500 W | Počet polic: 6 | Displej: bez displeje | Teplota: 30 až 90 °C | Programy: – | Funkce: časovač | Orientační cena: 3 800 Kč

Klady
  • Intuitivní ovládání
  • Široké rozpětí termostatu
  • Ušlechtilá ocel
  • Kompaktní rozměry
  • Prosklený panel
Zápory
  • Méně prostoru

Kvalitně provedená sušička na maso za nízkou cenu, takový je model RCDA-15S od značky Royal Catering. Komora i jednotlivé regály jsou vyrobeny z ušlechtilé oceli, která dlouho vydrží a působí robustním dojmem. Tím však přednosti této sušičky nekončí. Nabízí široké rozpětí teploty v rozmezí 30–90 °C i časovač, který můžete nastavit až na 15 hodin. Sušička na maso se ovládá pomocí otočných regulátorů na přední straně, ovládání je tedy velice intuitivní a zvládne jej úplně každý.

Ventilátor zajišťuje naprosto rovnoměrné rozložení teploty po všech regálech. Kontrolu sušení můžete provádět bez nutnosti otevírat dvířka, a to díky širokému tvrzenému sklu. Nechybí ani štítek s teplotami a časy některých potravin pro co nejlepší výsledky sušení. Výkon 500 W pro tento prostor zcela vystačuje, a pokud sušíte maso či ovoce v menším množství, bude vám tato kompaktní sušička na jerky naprosto dostačovat.

Nejprodávanější sušičky na maso

Jak vybrat sušičku na maso

Přemýšlíte nad tím, že si sušičku na maso pořídíte? V tom případě vás jistě bude zajímat, jaké parametry vzít při jejím výběru v úvahu. Rozhodující totiž zdaleka není pouze její velikost, respektive počet sušících plátů, ale i spousta dalších vlastností. Pojďme se na to podívat podrobněji.

Proč si pořídit domácí sušičku masa

Možná si říkáte, proč si vlastně pořizovat další spotřebič, který vám bude zabírat místo v kuchyni a zda tedy není lepší přistoupit k sušení masa v sušičce na ovoce. Ale není. Se sušičkou na maso se totiž pojí hned několik výhod. Zpravidla se u nich setkáte s vyšší provozní teplotou, která je právě pro sušení masa důležitá. Pro zpracování bylinek, ovoce a zeleniny si totiž vystačíte i s nižší teplotou. A lišit se může i jejich výkon.

Typy sušiček na maso

Sušičky na maso se dělí do dvou základních kategorií. Jedná se o:

  • klasické sušičky na maso
  • a sušičky na maso s bočním plněním.

Klasické sušičky na maso se řadí spíše k levnějším produktům a hodí se tedy na občasné použití. Sušení surovin probíhá pomocí cirkulace vzduchu. Pokud ale najednou sušíte větší množství masa, nemusí se dávka vždy vysušit zcela rovnoměrně. Klasické sušičky na maso také bývají k dostání v kulatém a hranatém tvaru.

Na druhou stranu sušičky na maso s bočním plněním bývají vždy hranaté. Na první pohled mohou připomínat takovou malou troubu. Ventilátor u nich bývá umístěn na zadní straně, díky čemuž jsou tyto přístroje prostornější a výkonnější. Sušení probíhá rovnoměrně a v průběhu se o celý proces nemusíte starat. Počítat je třeba s o něco vyšší cenou.

Domácí sušení masa

Velikost aneb počet plat sušičky na jerky

Dalším důležitým parametrem při výběru sušičky na maso je celkový počet plat. Čím více plat sušička má, tím více masa v jedné várce usušíte. Počítejte s tím, že místa budete potřebovat poměrně dost, jelikož maso se krájí na velmi tenké plátky. Sušička na maso s ventilátorem zpravidla nabízí méně místa, jelikož určitý prostor z plat zabere právě ventilátor. Proto se vyplatí vždy sáhnout po o něco větším modelu.

Doba sušení

U sušení jednotlivých surovin je třeba počítat s tím, že každá potravina potřebuje jiné množství času. Zatímco bylinky bývají usušeny raz dva, v případě masa je celý proces o něco delší. Z toho důvodu je vhodné volit spíše přístroje s vyšším výkonem. Výhodou také může být, pokud je sušička na maso vybavena časovačem, který vás upozorní na konec sušení.

Náš tip

Patříte mezi milovníky pochoutek z masa? Pořiďte si také udírnu a vyzkoušejte zase jiný způsob přípravy.

Teplota vhodná na přípravu Jerky

Jak jsme již zmínili, u sušiček na maso hraje velkou roli také teplota, při níž dokáže suroviny sušit. U masa totiž budete potřebovat alespoň 70°C. Na druhou stranu ovoce, zeleninu nebo bylinky usušíte i při nižší teplotě. U většiny spotřebičů se setkáte s možností jednoduché regulace teploty, díky čemuž si můžete výslednou hodnotu přizpůsobit svým potřebám.

Příkon/výkon sušičky na maso

Příkon udává, jaké množství elektřiny daný spotřebič potřebuje ke svému provozu. Výkon poté úzce souvisí s příkonem. Značí, jaké množství elektrické energie sušička na maso efektivně využije. S vyšší hodnotou se neodmyslitelně pojí vyšší rychlost. U sušiček potravin se příkon nejčastěji pohybuje v rozmezí od 200 do 1 000 W.

Materiál

Dalším důležitým parametrem při výběru sušičky na maso je bezpochyby materiál, ze kterého je vyrobena. Nejčastěji se na trhu můžete setkat s:

  • plastem
  • a kovem.

Plastové sušičky na maso jsou neodmyslitelně spjaty s nižší pořizovací cenou. Na druhou stranu u nich zpravidla není možné jednotlivá plata mýt v myčce nádobí. S plastovou variantou se můžete setkat jak u kruhových, tak i obdélníkových sušiček.

Na druhou stranu kovové sušičky na maso bývají dražší, ale zároveň kvalitnější. U těchto sušiček se zpravidla vždy dočkáte obdélníkového tvaru. A většinou lze také jednotlivá plata zbavit nečistot v myčce nádobí. Zkrátka a jednoduše se jedná o úplný protipól k plastovým sušičkám.

Náš tip

Sušení masa je ideální volbou také v případě, kdy nakoupíte velké množství masa na grilování a nezvládnete jej spotřebovat. 

Užitečné funkce domácí sušičky masa

Domácí sušička na maso může nabízet širokou škálu funkcí. Pojďme si představit ty, na které můžete narazit úplně nejčastěji.

  • Časovač. Jedná se o praktický bezpečnostní prvek, který bude čas zbývající do konce přípravy hlídat za vás. Jakmile nastavený čas uplyne, upozorní vás na tuto skutečnost zvukovou signalizací.
  • Pojistka proti přehřátí. S touto bezpečnostní funkcí se můžete setkat zejména u plastových modelů. A jednoduše slouží k tomu, aby přístroj předcházel možné nehodě.
  • Termostat (nebo také možnost regulace teploty). Díky této funkci si budete moct vždy nastavit teplotu a v sušičce tak připravovat nejen sušené jerky, ale i ovoce, zeleninu či bylinky.
  • Infračervené záření. S touto funkcí se zpravidla setkáte pouze u těch nejdražších sušiček na trhu. Sušení masa s takzvaným solárním módem je velmi šetrné ke struktuře masa i jeho živinám.

Jak sušit maso v sušičce krok po kroku

Ze všeho nejdříve si vyberte maso, které je právě na sušení vhodné. Skvělou volbou je například hovězí maso, skvěle však chutná i sušené vepřové maso v sušičce, případně krůtí či kuřecí. Princip je přitom u všech druhů masa stejný.

Maso před sušením důkladně očistěte. Aby se vám lépe krájelo, může být lepší umístit jej zhruba na hodinu do mrazáku. Sušené hovězí maso v sušičce připravíte tak, že jej nakrájíte na velmi tenké plátky o tloušťce zhruba 2 až 5 mm.

Následně můžete sáhnout po vhodném koření. Každý recept na sušené maso v sušičce se v tomto směru liší, záleží tedy jen a pouze na vaší chuti. Skvělou volbou je obyčejná sůl, kterou můžete doplnit třeba grilovacím kořením, sojovou omáčkou nebo třeba česnekem. Použít můžete také trochu medu, chilli, cibule nebo třeba sladké uzené papriky. V každém případě však okořeněné maso nechte ideálně přes noc odležet v lednici.

Následující den sušičku zapněte na požadovanou teplotu. V případě masa je vhodné nastavit na prvních 20 minut teplotu 70 stupňů, která v mase zničí případné bakterie. Následně můžete teplotu snížit na 50 stupňů. A jak poznáte dobře usušené maso? Tak, že když do něj z obou stran zatlačíte, tak se vám rozlomí na dvě poloviny.

Nezapomeňte také na správné skladování, pokud sušené maso nechcete ihned konzumovat. Pro skladování je ideální suché a tmavé místo a pokojová teplota.

Kde koupit sušičku na maso

Sušičky na maso se v dnešní době již řadí k poměrně rozšířeným spotřebičům. Sehnat ji proto pravděpodobně nebudete mít problém. Nejširší nabídka nejrůznějších přístrojů na vás čeká na internetu, kde si navíc můžete v klidu a pohodlně porovnat jednotlivé parametry. Z konkrétních e-shopů lze zmínit například internetový obchod electronic-star.cz nebo další e-shopy zaměřené na vybavení do domácnosti (například Alza.cz či 4home.cz).

Nejoblíbenější značky sušiček na jerky

Sušičky na jerky jsou součástí nabídky nejrůznějších značek. Zpravidla je najdete u těch brandů, které se specializují právě na vybavení do domácnosti, respektive kuchyňské spotřebiče. Mezi kvalitní značky lze zařadit například Klarstein, ETA či Breezer.

Kolik stojí domácí sušička na maso

Cenové rozpětí sušiček masa je (podobně jako u jiných kuchyňských spotřebičů) poměrně široké. Ty nejlevnější produkty bývají k dostání za cenu nepřesahující 2 000 Kč. Zpravidla se jedná o modely s nižším výkonem, případně také menším objemem a tím pádem kompaktními rozměry.

Nejširší nabídka produktů na vás čeká v cenové kategorii od přibližně 2 000 do 4 000 Kč. Takové modely již bývají větší, kvalitnější a vybaveny širokou nabídkou funkcí. Pokud se poohlížíte po tom nejlepším na trhu a hledáte například sušičku s infračerveným zářením, budou pro vás tím pravým modely v cenové kategorii začínající od 4 000 Kč a výše.

Nejoblíbenější sušičky na jerky

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 4.6 (12 hlasů)

Autor článku

Hana Smětáková
Hana Smětáková

Už několik let se zabývám copywritingem a má práce mě moc baví. Ve volném čase nepohrdnu procházkou do přírody, relaxací v sauně, zajímavou knížkou nebo třeba cvičením. Moc ráda také objevuji nová místa, a proto není žádným tajemstvím, že mým největším koníčkem je cestování. LinkedIn

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář