Pokrmy, které se doslova rozplývají na jazyku nemusejí být pouze záležitostí návštěvy restaurace. S metodou přípravy pokrmů sous-vide můžete doma své rodině i přátelům připravit gastronomický zážitek například dokonalým medium steakem. Zaměřili jsme se na ty nejlepší domácí sous-vide vařiče, které vás nezklamou. Náš favorit je český G21 Maestro, díky svému propojení s mobilní aplikací.
Propojení s mobilní aplikací, autonomní nastavení doby a teploty vaření.
Intuitivní ovládání jedním tlačítkem, minimalistický design, tichý chod.
Jednoduché uchycení k nádobě, moderní design a zajímavé funkce.
Nejlepší sous-vide vařiče
Recenze G21 Maestro – Chytrý ponorný vařič
Výkon: 1 200 W | Hmotnost: 0,84 kg | Rozměry (Š × V × H): 75 × 345 × 100 mm | Voděodolnost: IPX7 | Teplotní rozpětí: 0 °C – 90 °C | Min. hloubka vody: – cm | Max. objem vody: 30 l | Přibližná cena: 2 800 Kč
- Možnost ovládání přes mobilní aplikaci
- Elegantní design v černém matu
- Recepty v češtině
- Šroubové uchycení
Chytré vaření na druhou. Sous-vide vařič Maestro od G21 povyšuje vaření na vyšší stupeň díky mobilní aplikaci. Představte si, že máte čas jen pro sebe a věnujete se tomu, co vás baví. Místo času u sporáku vytáhnete telefon a jedním kliknutím do aplikace G21 Smart Home i pro iOS víte, za jak dlouho bude vaše jídlo hotové. Nezní to skvěle? Pro nás ano. Samozřejmě tomu předchází aktivita při umístění všech ingrediencí do vakuového balení a přípravě nádoby a ponorného vařiče sous-vide.
Tento elegantní kuchyňský pomocník připraví skvělé jídlo a nemusíte se namáhat s jeho vymýšlením. Recepty najdete přímo v aplikaci, v češtině a s použitím lokálních surovin. Výhodou je, že v aplikaci pak zvolíte daný recept a Maestro si nastaví dobu i stupně vaření sám. Světelným indikátorem upozorňuje na průběh vaření.
Pro někoho může být malou nevýhodou šroubový systém uchycení ponorného vařiče k nádobě. Některé modely jiných značek mají kolíkový typ uchycení, který je, dle našeho názoru, jednodušší na manipulaci.
Recenze Lauben Sous-vide Stick – Elegantní sous-vide vařič
Výkon: 1 200 W | Hmotnost: 1,5 kg | Rozměry (Š × V × H): – mm | Voděodolnost: IPX7 | Teplotní rozpětí: 20 °C – 95 °C | Min. hloubka vody: 11 cm | Max. objem vody: 15 l | Přibližná cena: 2 700 Kč
- Manuální ovládání – pohodlné kolečko
- Dva vakuové sáčky v balení
- Rysky na těle přístroje
- Vyšší hmotnost
Minimalistický vzhled, minimalistické ovládání, za to maximum chuti z vašich pokrmů vytvoří Lauben Sous-vide Stick. Ponorný vařič sous-vide od Lauben má příjemný, dobře čitelný displej. Jednoduchým otočením kolečka nastavíte čas i teplotu. Zvládnete to i bez toho, aniž byste museli hledat informace v návodu. Ovládání je velice intuitivní. Po spuštění vaření se rozsvítí na displeji malé červené kolečko, které vás, spolu s odečtem času, informuje o vaření. Po uplynutí doby kolečko zezelená k potvrzení, že je skutečně hotovo.
Lauben k ponornému vařiči přidává dva zip lock sáčky, ihned se tedy můžete pustit do vaření. Tedy za předpokladu, že máte doma hrnec či jinou nádobu o hloubce alespoň 11 cm a přívod elektrické energie. O množství vody, která je potřeba k vaření vás informují dvě rysky na těle přístroje.
Nemusíte se bát vařit přes noc, model obsahuje pojistku proti přehřátí, proti nízkému stavu vody a samozřejmě je zcela vodotěsný.
Upevnění k nádobě zajišťuje opět šroubové uchycení. Jako malou nevýhodu považujeme vyšší váhu přístroje, která je, například proti předchozímu modelu, takřka dvojnásobná.
Recenze Profi Cook SV 1126 – Levný sous-vide vařič v moderním designu
Výkon: 800 W | Hmotnost: 1,5 kg | Rozměry (Š × V × H): 70 × 60 × 150 mm | Voděodolnost: IPX7 | Teplotní rozpětí: 25 °C – 100 °C | Min. hloubka vody: – cm | Max. objem vody: – | Přibližná cena: 1 900 Kč
- Moderní design
- Kolíkové uchycení k nádobě
- Široký rozsah teplot
- Funkce jogurtovače
- Bezpečnostní pojistka
- Nižší výkon
- Vyšší poruchovost
Rádi byste si užili symfonii chutí, ale nechce se vám utrácet za drahé sous-vide vařiče? Pokud s tímto typem vaření začínáte nebo jej využíváte jen občas, není na škodu poohlédnout se po levném modelu, který nemusí být automaticky nekvalitní. Jedním takovým je sous-vide vařič Profi Cook SV 1126, který nabízí vlastnosti, které od tohoto přístroje očekáváte, zabalené ve slušivém moderním designu.
Na tomto ponorném vařiči jako první zaujme kvalitní nerezové provedení s černou ergonomickou soft-touch rukojetí, která skvěle padne do ruky a neklouže. V horní části se nalézá modře podsvícený dotykový displej, na kterém můžete jednoduše nastavit teplotu v rozsahu 25 – 100 °C a časovač až na 99 hodin. Pokud i přesto potřebujete servírování jídla trochu pozdržet, oceníte funkci udržování teploty. Mimo přípravu masa, ryb a dalších pokrmů běžných pro sous-vide vaření, nabízí tento produkt i funkci jogurtovače.
Výkon ponorného vařiče udává 800 W, což je v porovnání s ostatními testovanými produkty méně, na kvalitě a chuti jídla to však nic nemění. Pouze voda se bude zahřívat trochu pomaleji. Sous-vide vařič pracuje velmi tiše a je vybaven bezpečnostní pojistkou, kdy při nízké hladině vody dojde k automatickému vypnutí přístroje.
Vařič může fungovat v jakékoli žáruvzdorné nádobě o hloubce alespoň 18 cm a o množství vody, která je potřeba k vaření, vás informují dvě rysky na těle přístroje. K zachycení na hrnci využijete montážní klip. Za jedinou nevýhodu považujeme dle internetových recenzí vyšší poruchovost.
Nejoblíbenější sous-vide vařiče
Jak vybrat sous-vide vařič
V souvislosti se sous-vide si pravděpodobně každý představí kus šťavnatého masa. Tohoto pomocníka ale využijete kromě masa také na ryby, zeleninu, dezerty, sirupy, ovocné pyré. Díky schopnosti cirkulace a ohřevu vody použijete sous-vide vařič také k rozmrazování pokrmů, k ochlazování nápojů, k zavařování nebo k sterilizaci sklenic.
V závislosti na použité nádobě můžete připravit i větší množství pokrmů najednou. Nabídka pomocníků na přípravu jídel touto metodou je široká a dá se říci, že jsou ve své úloze srovnatelné. Liší se pouze výkonem, rozsahem stupňů, ovládáním a samozřejmě designem.
Při výběru ponorného sous-vide vařiče si můžete vybrat i jeden z chytrých modelů s wifi. Pomocí aplikace nastavíte čas, dobu vaření či se můžete inspirovat některým z receptů.
Vznik sous-vide
Postup vaření pokrmů ve vakuu poprvé popsal americký vynálezce sir Benjamin Thompson již v 18. století. Jeho myšlenka se však nedočkala rozšíření. Unikátní příprava jídel sous-vide (čtěte: su vid) tak, jak ji nyní známe, vznikla ve Francii v 70. letech 20. století. Francouzské označení sous-vide v překladu znamená „ve vakuu“. Za otce této metody se považují šéfkuchaři Bruno Groussault a George Pralus. První jmenovaný, B. Grossault, poté založil v 90. letech Akademii pro kulinářský výzkum a vzdělávání. V ní předával své poznatky o sous-vide kuchařům, díky kterým se rozšířilo do celého světa.
Princip sous-vide vaření
Technika vaření sous-vide spočívá ve vaření surovin ve vakuově utěsněném sáčku při konstantní nízké teplotě. V domácím prostředí se používá sous-vide vařič, který ohřívá vodu a zajišťuje její cirkulaci kolem vzduchotěsného sáčku.
Jedná se o přesné a konzistentní vaření potravin, kterého se nedá dosáhnout při jiném druhu přípravy pokrmů. Doba a teplota vaření se odvíjí od použitých ingrediencí i od požadovaného výsledku. Sous-vide lze vařit několik minut i několik hodin. Pro přehlednost jsme vytvořili tabulku, kterou naleznete v článku níže.
Benefity sous-vide vaření jsou především zachování přirozené chuti, barev i aromat jednotlivých ingrediencí a jejich zdraví prospěšných látek. Vakuově balené pokrmy neztrácejí při přípravě sous-vide své vitamíny a minerály. K přípravě pokrmů je potřeba také menší množství soli, koření i tuku.
Příprava na sous-vide vaření
Šťavnaté maso nebo křupavou zeleninu sous-vide si můžete jednoduše připravit i doma. Samozřejmě za předpokladu, že máte potřebné vybavení. Pohodlné přípravě se skvělým výsledkem předchází pořízení výbavy.
V první řadě potřebujete sous-vide vařič, například jeden z modelů z našeho chytrého výběru.
Poté se můžete rozhodnout, zda zvolíte speciální, vakuové znovu uzavíratelné sáčky (najdete na internetu pod označením „zip lock sáčky“ nebo „sous-vide sáčky“) nebo použít klasickou vakuovačku s vhodnými foliemi.
Také budete potřebovat vhodnou nádobu, na kterou připevníte sous-vide vařič. Použít můžete buď speciální vanu nebo hrnec.
Sous-vide vaření krok za krokem
- Připravte si ingredience, které budete připravovat. Steak stačí pouze osolit, opepřit a přidat lžíci olivového oleje. Volitelné jsou bylinky, česnek. Okořeněný steak poté vložte do vakuového sáčku a vysajte vzduch. Tímto způsobem si můžete připravit naráz i několik porcí či jídel do lednice dopředu. Řádně zavakuované potraviny vydrží v lednici dle druhu týden až měsíc.
- Na vhodnou nádobu připevněte sous-vide vařič. Nádobu naplňte vodou v dostatečném množství, mezi rysky min a max, které jsou vyznačeny na těle ponorného vařiče.
- Nastavte čas a dobu vaření. Orientovat se můžete i naší tabulkou níže. Po dosažení teploty vložte vakuový sáček s pokrmem.
- Nechte vařič dělat svou práci a věnujte se tomu, co vám přináší radost.
- Po uplynutí doby vytáhněte sáček z lázně a vytáhněte pokrm z folie.
- Nechejte si chutnat.
Teploty a čas vaření
Abychom nalákali vaše chuťové buňky, připravili jsme pro vás stručný přehled potřebné teploty a času vaření několika nejběžnější připravovaných ingrediencí. Více se můžete inspirovat například zde.
Potravina | Tloušťka | Teplota | Doba vaření |
---|---|---|---|
Kuřecí prsa bez kosti | 2,5 cm | 63,5 °C nebo vyšší | 2,5 – 4 h |
Kuřecí stehno | 74 – 80 °C | 6 – 8 h | |
Kachní stehno | 74 – 80 °C | 8 – 18 h | |
Tuňák, losos, pstruh | do 2,5 cm | 52 °C nebo vyšší | 20 min – 30 min |
Vepřová panenka | 4 cm | 56,5 °C nebo vyšší | 1,5 – 6 h |
Žebírka hovězí | 5 cm | 56,5 °C nebo vyšší | 24 – 72 h |
Hovězí steak | 5 cm | 56,5 °C nebo vyšší | 3 – 6 h |
Výhody a nevýhody sous-vide vaření
Výhody
Při sous-vide vaření vás čeká vždy skvělý výsledek, bez ohledu, v jaké náladě jste vy nebo samotný vařič. Pokrm bude vždy připravený perfektně. Možná znáte to zklamání, když se vám nedaří jídlo vyladit chuťově tak, jako jste ho uvařili naposled. Metoda sous-vide je unikátní v tom, že při zachování stejného množství koření, času i teploty varu připravíte vždy chuťově stejně vyladěné jídlo. Je minimální pravděpodobnost, že pokrm pokazíte (pokud to teda nepřeženete se solí).
Na internetu najdete mnoho receptů či video-receptů, dle kterých připravíte například perfektní sous-vide steak hned na poprvé. Výborná je příprava tlustých fláků masa i vysokých hamburgerů. Maso bude šťavnaté a medium steak bude skutečně medium nehledě na jeho tloušťku. Znovu musíme zopakovat, že jakékoliv pokrmy připravené touto metodou si zachovají své zdraví prospěšné látky, vitamíny a minerály. To vše díky nízké teplotě. Teplota je sice nízká, ale zároveň dostatečně vysoká na to, aby zabila nežádoucí bakterie.
Další výhodou je jednoduché použití. Ve vaření touto metodou nemusíte hledat žádné zapeklitosti. Ponorné vařiče sous-vide jsou intuitivní a velmi jednoduché na ovládání. Na sous-vide je benefitem to, že se pokrm marinuje i vaří v jednom obalu. Úklid je velmi jednoduchý, žádné pánvičky nebo hrnce k drhnutí.
Během vaření máte čas na jiné aktivity. Sous-vide vařič sám odpočítává čas, udržuje teplotu a po skončení odpočtu vás informuje zvukovým signálem. Ty chytřejší modely vám po dovaření pošlou notifikaci na mobil.
Nevýhody sous-vide vařičů
Všechno ale není pouze růžové a nejinak je tomu i u sous-vide vařičů. První podstatnou nevýhodou je pořízení ponorného sous-vide vařiče. K němu budete potřebovat buď speciální vakuové sáčky nebo přímo folie s vakuovačkou. Pokud budete používat jednorázové folie, vytváříte tím odpad, který zatěžuje životní prostředí. Také se musíte zaměřit na správný výběr folie i sáčků, které jsou uzpůsobené na vaření a neuvolňují nežádoucí látky.
Počítejte s delším časem přípravy jídla. Skvělý sous-vide steak uděláte za tři hodiny. Jenže za tu samou dobu klasickou přípravou uděláte mnoho steaků. Pro milovníky vaření, kteří si pobyt u plotny, stejně jako vůně linoucí se kuchyní, užívají, to není. Je to tak trochu podvádění. Vařič dělá práci za kuchaře. Něco jako vaření v pomalém hrnci, o čemž jsme psali zde.
Nejoblíbenější značky
G21
Česká značka G21 letos slaví 10 let působení nejen na tuzemském trhu. Značka proslula kvalitními, vysoce výkonnými mixéry za dostupnou cenu, které na trhu do té doby chyběly. Nyní své portfolio rozšiřuje o další odolné, zdravotně nezávadné a kvalitní produkty z kategorie domácnost a zahrada.
Lauben
Filozofií značky Lauben jsou kvalitní produkty pro všechny, kterým není jedno, co jedí. Pro všechny, kteří si vaření užívají a používají k němu kvalitní suroviny. Snadnost a pohodlí při používání spotřebičů Lauben přinese ty nejlepší výsledky.
Severin
Tradiční německá značka Severin již od konce 19. století zásobuje domácnosti kvalitními kuchyňskými spotřebiči. Severin klade důraz na opěvovanou „německou kvalitu“. Nabízí širokou škálu pomocníků do kuchyně, kteří zefektivní i zkrátí čas strávený vařením a pečením.
Diskuse u článku