Se šlehačkou chutnají dezerty a moučníky zkrátka lépe. Dopřejte si ji kdykoliv jen chcete. Mějte pod kontrolou, co jíte a vytvořte si svou vlastní šlehačku pomocí vhodného šlehačkovače. Naši redakci naprosto nadchla profesionální šlehačková lahev Kayser WHIPcreamer. Kterou si vyberete vy?
Lahev na šlehačku z hliníku, se třemi tryskami a snadnou údržbou. Šlehačku uchová v lednici čerstvou až do doby její spotřeby.
Profi výrobník šlehačky z nerezu. Dvě zdobicí trysky, lze mýt v myčce. Uchová hotovou šlehačku v lednici čerstvou až 10 dní.
Cenově dostupný šlehačkovač z hliníku. Tři zdobicí trysky a objemná nádoba. Uchová smetanu čerstvou po 24 hodin.
Nejlepší šlehačkové lahve
Tescoma Delícia – nejlepší lahev na šlehačku
Objem nádoby: 0,5 l | Materiál: ocel, hliník, plast | Počet nástavců: 3 | Bombičky v balení: ne | Přibližná cena: 1 799 Kč
- Šlehačku uchová dlouho čerstvou
- Vnitřní nepřilnavý povrch
- Jednoduchá manipulace
- Lze snadno umýt
- Kvalitní zpracování
- Vyšší cena
- Jednorázové bombičky
Už žádný ztužovač, už žádná šlehačka ve spreji z obchodu. Vytvořte si dokonale hustou a lahodnou šlehačku doma díky Tescoma Delícia. Proč vám ji doporučujeme? Oceňujeme kompaktní tvar a nízkou hmotnost této šlehačkové lahve, díky čemuž se vám s ní bude snadno manipulovat. Tělo je vyrobeno z hliníku, uvnitř je povrch ošetřen speciální úpravou, která přispívá nejen ke snadnému čištění, ale hlavně k rovnoměrnému nasycení smetany plynem.
Šlehačková lahev od Tescomy se dá snadno rozložit a umýt. Také ji můžete naplněnou uschovat v lednici. Šlehačka v ní vydrží až do konce doby spotřeby. Pro ozdobení dezertů můžete využít dvě zdobicí a jednu plnicí trysku. Nezůstávejte ale jen u klasické šlehačky. Experimentujte a ochuťte smetanu třeba kakaem, skořicí, karamelem nebo kapkou baileys.
Pokud chcete naplno využít potenciál lahve a udělat šlehačku ze dvou balení smetany ke šlehání, počítejte s tím, že budete potřebovat dvě bombičky. Ty můžete a nemusíte v balení dostat. Některé e-shopy je totiž dodávají k výrobníku šlehačky zdarma. Pokud přehlédneme vyšší cenu, tak jsou to právě bombičky, co tvoří kaňku na jinak skvělém výrobku. Z uživatelských recenzí jsme totiž zjistili, že je nezbytné používat jednorázové bombičky, a i přes deklarace nelze použít běžné znovuplnitelné bombičky, neboť nejsou kompatibilní s nástavcem na bombičky.
Kayser WHIPcreamer – profesionální šlehačková láhev
Objem nádoby: 0,5 l | Materiál: nerez, plast | Počet nástavců: 2 | Bombičky v balení: ne | Přibližná cena: 1 050 Kč
- Nerezová lahev
- Šlehačka vydrží v lednici až 10 dní
- Snadná údržba v myčce
- Bombičky v balení mohou a nemusejí být/záleží na prodejci
Profi výsledky i v domácích podmínkách. Ve střední cenové hladině nám do oka padla šlehačková láhev Kayser WHIPcreamer. Jedná se totiž o produkt předního výrobce šlehačkovačů a sifonových lahví v Rakousku. Jde o profesionální přístroj, který potěší náročné uživatele i provozovatele menších kaváren či cukráren.
Už samotné tělo lahve z nerezu prozrazuje, že v ruce držíte prémiovou kvalitu. Zaujalo nás perfektním zpracováním, působí bytelně, dobře padne do ruky a celý přístroj je promyšlený do nejmenšího detailu. Užijte si skvělý dezert s poctivě našlehanou šlehačkou, zatímco se o omytí lahve postará vaše myčka. Jako jeden z mála produktů lze totiž tuto šlehačkovou láhev mýt v myčce nádobí.
Ani u tohoto produktu nezůstávejte jen u „obyčejné“ šlehačky. Popusťte uzdu své kulinářské fantazii a šlehačkovač využijte ke tvorbě pěn, polévek nebo omáček. Pro aplikaci výsledného produktu můžete použít zdobicí nebo plnicí trysku. Výrobce uvádí, že k našlehání celého obsahu ve výrobníku šlehačky stačí pouze jedna bombička. Pokud však nechcete, nemusíte využívat celý potenciál objemu lahve. Připravte jen poloviční obsah (250 ml). Po uskladnění do lednice šlehačka v lahvi vydrží až 10 dní.
Bombičky nejsou standardní součástí balení. Před nákupem si jejich přítomnost v balení ověřte u prodejce. Naším konečným verdiktem je jen a pouze nadšení. Kayser WHIPcreamer využijete pro ozdobení dezertů na velké rodinné oslavě i pro příležitostné vytvoření smetanové čepice na svou nedělní kávu.
Orion Dela – levný šlehačkovač
Objem nádoby: 0,68 l | Materiál: hliník, plast | Počet nástavců: 3 | Bombičky v balení: ne | Přibližná cena: 800 Kč
- Tři nástavce v balení
- Příznivá cena
- Velký objem nádoby
- Bez bombiček
- Nelze mýt v myčce
- Možnost uchování v lednici pouze 24 hodin
Hodně šlehačky za málo peněz. Cenově dostupný šlehačkovač jsme pro vás našli u značky Orion. Tato šlehačková lahev je určená především k příležitostnému domácímu použití, ale nenechá vás na holičkách ani tehdy, když se k vám sjede celá rodina. Chlubí se totiž objemem 0,68 l a je největší lahví na šlehačku z našeho výběru. Získejte čerstvě našlehanou krémovou šlehačku a ozdobte s ní všechny dortíky, vafle, palačinky i horké nápoje.
Tělo přístroje tvoří jednoduchá hliníková lahev, která naprosto splňuje svůj účel. Zdobení zajišťují tři přiložené trysky. Kromě příznivé ceny a nadstandardního objemu oceňujeme také snadnou obsluhu šlehačkovače a sympatické černo-bílé zpracování. Tuto lahev výrobce nedoporučuje mýt v myčce, proto v balení najdete praktický kartáček, se kterým snadno vyčistíte hlavu přístroje ručně.
Zarazilo nás, že oproti konkurenci doporučuje výrobce tohoto modelu uchovávat šlehačku v lahvi v lednici pouze 24 hodin. Tím se bohužel výhoda velikosti nádoby trochu stírá. Stejně jako u předchozích modelů nejsou ani u tohoto produktu bombičky běžnou součástí balení. K ceně produktu si tedy musíte připočíst náklad na balení bombiček a cenu šlehačky, ještě předtím, než se rozhodnete ozdobit palačinku či svou kávu sladkým kopečkem šlehačky.
Nejprodávanější šlehačkovače
Jak vybrat lahev na šlehačku
Co by to bylo za neděli bez poobědové kávy s lahodným dortíkem? Každý dort však potřebuje na svém vrcholku onu pověstnou třešničku. A aby to sladké kulaté ovoce mělo na čem držet, neobejde se bez šlehačkového posedu. Asi už víte, kam míříme. Dopřejte si i vy na moučník nebo přímo do kávy čerstvou domácí šlehačku. Zapomeňte na šlehačku ve spreji z obchodu. S kvalitním šlehačkovačem vytvoříte během několika vteřin úžasně nadýchanou šlehačku přesně podle vašich představ. Navíc máte přehled, co doopravdy jíte. Poradíme vám, na co se při výběru výrobníku šlehačky zaměřit.
K čemu slouží lahev na šlehačku
Šlehačková lahev, někdy také nazývaná šlehačkovač, je chytrý pomocník, který promění obyčejnou smetanu v kelímku v nadýchanou šlehačku během několika sekund. Princip je jednoduchý: pomocí bombičky s oxidem dusným (N2O) se pod tlakem vmíchá plyn do smetany, čímž vznikne dokonale našlehaná a stabilní šlehačka.
„Využiju to vůbec?“ aneb Pro koho je šlehačkovač vhodný?
-
Milovníci sladkého i nadšení hostitelé
Milujete vídeňskou kávu a šlehačkové dezerty? Pak je šlehačkovač přesně pro vás. S menší lahví o objemu 0,25 až 0,5 litru snadno připravíte nadýchanou šlehačku pro celou rodinu. Pro každého nadšeného hostitele je to právě šlehačka, která posune klasickou bábovku, puding či jiný rychlý dezert o úroveň výše. Navíc není cenově nedosažitelný. V našem výběru jsme se zaměřili na kvalitní modely výrobníků šlehačky pro domácí použití, které nezruinují váš rozpočet a přitom spolehlivě poslouží.
-
Baristé a cukráři
Pokud provozujete kavárnu nebo cukrárnu, kvalitní lahev na výrobu šlehačky je pro vás nezbytností. V profesionálním provozu oceníte především objemnější nádobu (1 litr a více) pro přípravu většího množství našlehané smetany. Profi modely mívají robustní provedení z prémiových materiálů, díky kterému zvládnou každodenní nápor v kuchyni.
Na co se zaměřit při výběru šlehačkové lahve
Lahev na šlehačku většinu svého „života“ stráví v lednici nebo schovaná v kuchyňské lince. Proto u většiny kupujících není při jejím výběru rozhodujícím faktorem vnější design, ale následující parametry:
Materiál: Základ dlouhé životnosti šlehačkovače
- Nerezová ocel je naprostá špička mezi materiály, vydrží roky intenzivního používání bez známek opotřebení. Perfektně udržuje chlad, umožňuje snadnou údržbu a je hygienicky nezávadná. Výrobníky šlehačky z nerezové oceli spadají spíše do profi využití, jelikož jsou často vykoupeny vyšší počáteční investicí.
- Hliník využívají výrobci pro výrobu sifonových lahví na šlehačku pro domácí použití. Tento materiál nabízí výborný poměr mezi cenou a výkonem, je lehký, dobře se s ním manipuluje a při správné péči vydrží mnoho let.
Objem lahve: Vyberte velikost, která vám sedne
- 0,25 l je perfektní pro občasné využití, pro jednotlivce a páry. Zabírá minimum místa v lednici a přitom z jednoho naplnění připravíte 10–15 porcí šlehačky.
- 0,5 l nabízí dostatečnou velikost pro většinu domácností. Je vhodná na rodinné oslavy, ozdobíte s ní dezerty pro velkou sešlost, a ještě zbyde dost šlehačky i do kávy. S půllitrem objemu připravíte až 25 porcí šlehačky. Větší lahev navíc můžete naplnit i menším množství smetany.
- 1 l a více představuje standard pro profesionální provozy, pro velké akce a oslavy. Ke svému provozu potřebují často dvě bombičky.
Kompatibilita s bombičkami: Důležitý detail
Většina lahví používá standardní 8 g N2O bombičky. Před nákupem si zjistěte cenu náhradních bombiček i jejich dostupnost ve svém okolí. Pro správnou funkčnost produktu i své bezpečí používejte vždy pouze výrobcem doporučené bombičky.
Snadnost čištění: Netrapte se složitou údržbou
Aby čištění šlehačkové lahve nebylo utrpení, vyberte si model s plně rozebíratelnou hlavicí a dobře přístupným těsněním. Prověřte, zda lze šlehačkovač jednoduše rozebrat i sestavit a zda můžete jednotlivé části mýt v myčce nádobí. Nějaké to ruční mytí vás však přesto nemine. K mytí všech záhybů, trysek a údržbě těsnění povolejte na pomoc kartáček, kterým perfektně odstraníte všechny nečistoty.
Výhody a nevýhody šlehačkových lahví
- Čerstvá šlehačka kdykoliv během minutky
- Žádné zbytečné chemické přísady jako u kupované šlehačky
- Možnost kontrolovat sladkost podle vlastní chuti
- Ekologičtější varianta (žádné jednorázové obaly)
- Všestranné využití: kromě šlehačky můžete vytvářet různé pěny a kreativní dezerty
- Vyšší pořizovací cena
- Nutnost kupovat bombičky
- Potřeba důkladného čištění
- Zabere více místa v kuchyni/lednici
- Pro občasné použití to může být zbytečná investice
Šlehačkou to nekončí. Na co všechno můžete využít šlehačkovač?
Šlehačkovač je mnohem univerzálnější pomocník, než by se na první pohled mohlo zdát. Základní princip je jednoduchý: cokoli tekutého nebo krémového dokáže proměnit v nadýchanou pěnu. Stačí dodržet pár jednoduchých pravidel:
- Tekutina by měla mít konzistenci podobnou smetaně ke šlehání.
- Všechny ingredience by měly být důkladně rozmixované a přecezené.
- Vždy používejte vychlazené suroviny.
Takto si můžete šlehačkovačem vytvořit nadýchanou pěnu, krémové mousse, vzdušnou omáčku, espumu i lehkou polévkovou pěnu.
Do lahve na výrobu šlehačky můžete také nalít přecezené: pudingové směsi, ovocná pyré smíchaná se smetanou, polévky zjemněné smetanou, omáčky, mléčné nápoje, kávové směsi.
Jak připravit dokonalou šlehačku
Pro přípravu šlehačky potřebujete smetanu ke šlehání s 33% obsahem tuku. Ta musí být pořádně vychlazená, nejlépe několik hodin v lednici.
Extra tip: Dejte do lednice i samotnou lahev na šlehačku. Vychlazená lahev zajistí ještě lepší výsledek.
Jednoduchý postup:
- Nalijte vychlazenou smetanu do maximálně 2/3 objemu lahve šlehačkovače.
- Pevně našroubujte hlavu lahve.
- Nasaďte bombičku a počkejte na zasyčení.
- Lahev 3–4krát energicky protřepejte.
- Otočte dnem vzhůru a stiskněte páčku.
- Pro nejlepší výsledek nechte šlehačku v lahvi ještě 15 minut odpočinout v lednici.
Bezpečnost především
Pamatujte, že lahev na výrobu šlehačky je tlaková nádoba. Před každým použitím zkontrolujte, zda jsou všechny části nepoškozené a správně sestavené. Nikdy neotevírejte lahev pod tlakem a nepřekračujte maximální povolenou hranici plnění.
Diskuse u článku