ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce
Menu
ChytrýVýběr.cz > Recenze

Recenze pánve WOK Meda 3.0 od Fabini

Testovala jsem keramickou pánev WOK Meda 3.0 od české značky Fabini. Ne jen tak naoko. Poctivě jsem s ní vařila, smažila i dusila několik týdnů. Chtěla jsem zjistit, co vydrží a jestli se na ni dá spolehnout. Výsledek? Rozhodně zajímavý! Pánev má svoje plusy i mínusy, na které se teď podíváme podrobně.

Máme pro Vás připravenou 5% slevu na veškerý sortiment Fabini, využijte slevový kód AFFILIANA5

1. Hodnocení nepřilnavé pánve Fabini WOK Meda 3.0

8.6

Dobrá

Keramická pánev WOK Meda 3.0 od české značky Fabini nabízí bytelnou konstrukci, nadčasový design a velmi příjemný nepřilnavý povrch. Hodí se téměř na všechno a díky kovovým madlům zvládne i zapékání v troubě. Silné dno dobře rozvádí teplo, ale zároveň zpomaluje rozehřívání. Pánev je opravdu těžká a na efektní prohazování zeleniny můžete zapomenout. Poklice naopak potěší promyšleným silikonovým okrajem a odvětráváním. Celkově jde o kvalitní a univerzální pánev pro každodenní vaření, která dobře zapadne do moderní i barevnější kuchyně. Není nejlehčí, ale o to stabilnější.

 

Materiál a design
9
Nepřilnavost
10
Ohřev a kompatibilita
9
Ergonomie a vaření v praxi
7
Mytí a údržba
8
Klady
  • Výborná nepřilnavost i bez tuku
  • Rovnoměrné rozložení tepla
  • Možnost použití v troubě
  • Designové barevné varianty
  • Poklice se silikonovým okrajem
Zápory
  • Vyšší hmotnost
  • Hladká rukojeť
  • Nýty uvnitř pánve

2. Materiál a design – 9/10

Tělo pánve je z odolného nerezu, působí pevně už na první dotek. Vnitřní i vnější keramický povrch je příjemně hladký, ale zároveň pevný. Znáte tu tenkou vrstvičku u pánví za pár stovek, která se po pár vařeních odloupe? Tohle vypadá, že naopak něco vydrží. Bohužel jsem pánev testovala jen něco přes měsíc, takže za tu dobu nestihla ztratit nic ze své kvality. Uvidíme, jak si povede za pár let. Obvyklá životnost keramické pánve v mojí domácnosti je něco málo přes 3 roky. Zpracování je prostě kvalitní. Pánev má masivní dno, které dobře drží tvar. Nikde žádné ostré hrany nebo nedotažené detaily. Našla jsem jen jednu drobnou vadu ve žluté barvě, ale vlasová drobnost na funkci nemá vůbec vliv.

Co se týče barev, tady si Fabini trochu dovolili. Kromě žluté, kterou jsem testovala já, je v nabídce i růžová, zelená nebo univerzálně černá. Pro mě osobně je to osvěžení. Pánev nemusí být jen nudně šedá nebo stříbrná, klidně může ladit třeba s utěrkami nebo kreativním obkladem v kuchyni. Na druhou stranu, pokud máte rádi čistý a nenápadný styl, může být až moc výrazná.

3. Nepřilnavost – 10/10

Přestože se Fabini specializuje spíše na klasické nerezové nádobí, tady se povedlo nabídku rozšířit o kousek s keramickým povrchem. Myslím, že to dělá značku přístupnější pro mnoho amatérských kuchařů, kteří si (jako já) na nerezu takříkajíc vylámali zuby. Keramický povrch má totiž jednu velkou výhodu. Když je nový a nepoškozený, nepřilne na něj skoro nic. Lze tak vařit i na nižší teploty a s minimem tuku. A přesně to se mi potvrdilo i u téhle pánve. Zkusila jsem klasické lepivé potraviny: vajíčko nasucho, rozpuštěný cukr i plátek sýra. Všechno se krásně oddělilo a zbytek stačilo setřít ubrouskem. I když jídlo necháte v pánvi do druhého dne, nemusíte nic odmáčet. Zbytky drží spíš volně a stačí je opláchnout nebo setřít jemnou houbičkou.

Co se týče zdravotní stránky, keramika patří k těm lepším volbám. Neobsahuje teflon, PFOA ani PTFE. Nevypařuje žádné podezřelé výpary ani při vyšších teplotách. Pokud doma chováte třeba kanára, víte, že právě teflon je pro ptáky extrémně nebezpečný. V tomhle směru je keramika úplně v klidu. Je to prostě příjemný střed. Nerez je sice maximálně bezpečný a skoro věčný, ale vajíčko na něm bez oleje drží jako přibité. Teflon je zase super nepřilnavý, ale má problémy s přehřátím. Keramika kombinuje to lepší z obou světů. Je šetrná, zdravá a vaření s ní je pohodlné.

4. Ohřev a kompatibilita – 9/10

V téhle disciplíně si pánev zaslouží také dobré hodnocení. Má silné sendvičové dno, takže se zahřívá rovnoměrně a nikde netvoří horká místa. Na druhou stranu jí to chvilku trvá. Není to žádný asijský speedster, který by během minuty rozžhavil dno na maximum. Spíš takový klidný pracant, který si jede svoje a drží teplo dlouho. To může být výhoda i nevýhoda a pokud jste zvyklí na rychlý typ vaření nad otevřeným plamenem, musím vás pozornit, že nejde o úplně typický wok. Technicky vzato, je to prostě pánev s rovným dnem. Nečekejte žádný kulatý spodek a plameny kolem dokola. Tahle pánev má vyšší okraje a víc připomíná multifunkční kastrol nebo hlubokou sauté pánev. Což z ní dělá ideálního univerzála na všechno od restování po dušení.

Pánev WOK Meda bez problémů fungovala na plynu i indukci. Klasický elektrický sporák jsem bohužel neměla po ruce, ale s tímhle dnem bych se nebála. A protože je celá z kovu, může klidně do trouby. Výrobce uvádí odolnost do 180 stupňů, což stačí na spoustu věcí. Třeba zapečení sýra na rizotu nebo krátké dohřátí masa. Tohle se hodí.

5. Ergonomie a vaření v praxi – 7/10

Na první pohled působí jako klasický wok. Ale ve skutečnosti je to spíš hluboká univerzální pánev. S průměrem 28 cm a zvýšenými okraji zvládne téměř všechno. Malá porce smažené rýže pro jednoho? V pohodě. Plná dávka dušeného masa pro šest lidí? Taky. Díky velikosti i tvaru ji můžete bez nadsázky používat jako jedinou pánev v domácnosti. Nudle, steak, zelenina, ragú, lívance, poradí si s kdečím. Jen si dobře rozmyslete, kolik máte místa ve skříni, protože nejde o žádného drobečka.

Rukojeť je z nerezu a nepálí. To je určitě plus. Ale je hladká! A protože pánev váží přes dvě a půl kila i bez obsahu a poklice, není úplně jednoduché ji držet v jedné ruce, natož s ní manipulovat. Na efektní přehazování zeleniny zapomeňte. Tohle je spíš záležitost pro statické kuchaře. Pomáhá druhé madlo na opačné straně, bez něj by se s plnou pánví skoro nedalo hnout. Nejde o ergonomický průšvih, ale lehkost a ovladatelnost klasických woků prostě úplně postrádá.

A teď k poklici. Tady se někdo zamyslel. Má silikonový okraj, který hezky drží na místě, neklouže a tlumí nárazy. Díky odvětrávacímu otvoru jídlo při vaření nevybublá, ale zároveň se víko nepřicucne, když pánev zchladne. To oceníte třeba u omáček nebo pomalejšího vaření. Malý detail, ale dělá velký rozdíl.

Samozřejmě si musíte vybírat nástroje, kterými do pánve saháte, abyste nepoškodili keramický povrch. Plastové nebo dřevěné obracečky jsou jistota.

Celkově je vaření s pánví příjemné, jen je potřeba počítat s váhou. Pokud hledáte lehkého pomocníka na každodenní obracení palačinek, sáhněte rozhodně po něčem jiném. Jestli ale chcete bytelný univerzál, který zvládne i velké vaření a může klidně do trouby, tenhle kus nezklame.

6. Mytí a údržba – 8/10

Díky keramickému povrchu je mytí hračka. Jídlo se většinou ani nestačí přichytit, takže stačí houbička a trocha teplé vody. Klidně i jen papírová utěrka, když se vám zrovna nechce mýt nádobí poctivě. Keramika má přirozeně hladký povrch, který odpuzuje tuk i zbytky jídla. V tom je i nevýhoda, protože jemný povrch pánve WOK Meda 3.0 nesnáší hrubé zacházení. Žádné kovové obracečky, žádné náhlé přechody z horkého na studené. Povrch by mohl prasknout nebo se narušit. Není to nic složitého, stačí jen trocha ohledu.

Trochu mě zamrzely nýty uvnitř pánve. Nejde o nic katastrofálního, ale při mytí se kolem nich můžou zachytávat drobky nebo omáčka. Beznýtové řešení by bylo rozhodně elegantnější a Fabini ho u jiných řad svého nádobí nabízí. Víko se myje dobře, ale má jeden drobný detail, který může potrápit. Hrana mezi silikonovým okrajem a sklem není úplně ideální. Pokud se tam něco dostane, chce to trochu trpělivosti.

Výrobce radí spíše ruční mytí i když pánev WOK Meda může do myčky. Pokud se chcete vyhnout ručnímu mytí, počítejte se zkrácením životnosti nepřilnavého povrchu.

Finální verdikt?

Fabini WOK Meda 3.0 je bytelná, univerzální pánev, která dobře vypadá a ještě líp vaří. Nepřilnavost funguje skvěle, keramika je zdravá volba a možnost použití v troubě potěší. Je extrémně těžká do ruky, ale jako stabilní pomocník do každé kuchyně obstála výborně. Pokud vám nevadí vyšší váha a dáte si pozor na údržbu, bude to skvělá volba na každý den.

Náš tip
Nemůžete se rozhodnout? Podívejte se na naše další tipy na pánve! Máme pro vás ty nejlepší pomocníky na grilování, palačinky, woky i univerzální pánve do každé kuchyně.

Sdílejte článek

Ohodnoťte recenzi

Celkové hodnocení: 4.6 (10 hlasů)

Autor recenze

Karolína
Karolína

Karolína je vášnivá knihomolka a miluje dobré jídlo. V kuchyni je jako doma a nezalekne se ani kvásku nadzvedávajícího víko sklenice. Zkoumá nejnovější témata a je také nadšenou amatérskou grafičkou. Ráda testuje malé kuchyňské spotřebiče, kosmetické produkty a outdoorové vychytávky. LinkedIn

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář
Uživatel
Jitka Branichová (18. 9. 2025 13:09)

Dobrý den, já bych se chtěla zeptat, zda při vaření nepálí ani ta menší "pomocná" rukojeť, jelikož je blíž k rozpálené stěně hrnce. Děkuji za odpověď

Odpovědět
Uživatel
Karolína (18. 9. 2025 15:09)

Dobrý den, děkujeme za dotaz! Řekla bych, že hodně záleží na sporáku. Na plynu je na větší výkon opravdu horká, protože plamen se plazí nahoru po stěnách pánve. Na indukci a klasické elektrické desce je to o něco lepší. Při běžném vaření je teplá, ale pořád se dá chytit. Bála bych se snad jen při dlouhém vaření většího množství tekutin (např. omáček a polévek).

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář