ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce
Menu

Nejlepší výčepní zařízení – jak vybrat chlazení na pivo

Datum 13.12.2021 Odborná redakce Odborná redakce

Pravé léto se neobejde bez dobře vychlazeného točeného piva či limonády. Samozřejmě není problém zajít do hospody či restaurace, ovšem mnoho z nás by uvítalo možnost si vychutnat ledové osvěžení doma. Právě k tomuto účelu pro nás chytré hlavy vymyslely speciální náčiní – výčepní zařízení.

Vzhledem k tomu, že poslední dobou tento segment trhu narostl o celou řadu produktů nejrůznějších značek, sepsali jsme pro Vás následující článek. V něm Vám poradíme, jak vybrat to správné pivní chlazení a rovněž nabídneme přehled těch nejlepších domácích píp na pivo. Nejvíce nás zaujalo výčepní zařízení s chlazením a kompresorem Lindr PYGMY 20/K Green line.

Nejlepší celkově

Luxusní design a parametry za vysokou cenu. Pro zákazníky neřešící finance, ale provedení.

Nejlepší cena/výkon

Ideální varianta pro zájemce o vysoký výkon a spolehlivost. Vynikající pro zahradní party.

Nejlepší levné

Vhodné na menší jednorázové akce i pro ty, kteří občas dostanou chuť na pivo.

Nejlepší výčepní zařízení

Recenze Lindr Soudek 1/8 HP – nejlepší domácí výčepní zařízení

Domácí výčepní zařízení Lindr Soudek 1/8 HP Pro náročné

Chladící výkon: 15-20 l/hod. | Chladící technologie: kontaktní | Kompresor: ne | Hmotnost: 13 kg | Rozměry: 24,5 × 44 × 46 cm | Přibližná cena: 14 800 Kč

Klady
  • Luxusní design
  • Kvalitní chlazení
  • Dlouhá životnost
  • Snadná manipulace
Zápory
  • Absence kompresoru
  • Vyšší cena

Luxusní domácí výčepní zařízení za vysokou cenu, to je v jedné větě Lindr Soudek 1/8 HP, jež rovněž představuje druhý výrobek od dané firmy v našem přehledu. Pípa na pivo udělá radost především těm zákazníkům, kteří si potrpí na precizně provedený a oku lahodící design.

Model  se rovněž vyznačuje značnou úrovní chlazení. Kvalitní materiál použitý k jeho výrobě potom zajistí, že bude svou roli plnit bez větších problémů i po vypršení záruční lhůty. Samozřejmostí je velmi snadná manipulace díky nepříliš výrazným rozměrům a poměrně nízké hmotnosti.

Nejdůležitějším záporem je potom absence kompresoru, jenž je nutné nahradit externím tlakovým zařízením nebo bombou. To může představovat dodatečnou investici. Nevýhodou je pak samozřejmě také poměrně značný finanční obnos, nutný k pořízení výrobku.

Luxusní výčepní zařízení od firmy Lindr je tak skvělou alternativou pro ty, kteří vyžadují od svých produktů nejen dostatečný výkon, ale zároveň aby přesně a stylově zapadaly do jejich domácnosti.

Recenze Lindr PYGMY 20/K Green line – domácí pípa na pivo s kompresorem

Chlazení na pivo s kompresorem Lindr PYGMY 20/K Green line Zlatý střed
Chladící výkon: 20 l/hod. | Chladící technologie: kontaktní | Kompresor: ano | Hmotnost: 15,5 kg | Rozměry: 42,8 × 32,6 × 16,7 cm | Přibližná cena: 11 800 Kč

Klady
  • Vysoká kvalita chlazení
  • Praktické rozměry
  • Snadná montáž
Zápory
  • Absence přípojky pro vypláchnutí vodou
  • Možno vypnout pouze vytažením ze sítě

Druhým chlazením na pivo našeho přehledu je zařízení Lindr PYGMY 20/K Green line. To je kromě domácího použití vhodné i jako zásobárna ledového osvěžení na zahradní slavnosti.

Hlavním pozitivem je vysoká kvalita chlazení, kdy přístroj zvládne zpracovat vložená piva již za několik minut. Potěší rovněž nepříliš velké rozměry, díky nimž je možné výčepní zařízení Lindr umístit do menších prostor, aniž by zbytečně zabíralo příliš pracovní plochy. Montáž chlazení na pivo je velmi snadná díky dobře zpracovanému návodu.

Nejvýraznějším záporem je absence přípojky ke standardní baterii. Pro důkladné čištění je tak nutné si ji dokoupit, případně využít méně komfortnějších cest k údržbě. Nevýhodu je taktéž chybějící ovládací tlačítko, chlazení je tak možné vypnout pouze vytažením ze sítě. Řada Green line využívá chladivo R-290 a má o 20% nižší spotřebu než starší modely.

Celkově se jedná o povedené chlazení na pivo s kompresorem, jenž udělá radost všem zájemcům o domácí vychlazení piva. Za danou cenu totiž nabízí dostatečný prostor a kvalitu práce.

Recenze Lindr Pygmy 20 – levné výčepní zařízení bez kompresoru

Domácí výčepní zařízení Lindr Pygmy 20 Levný základ
Chladící výkon: 15 l/hod. | Chladící technologie: kontaktní | Kompresor: ne | Hmotnost: 13,4 kg | Rozměry: 16,5 x 29,5 x 32,5 cm | Přibližná cena: 8 000 Kč

Klady
  • Nízká cena
  • Rychlost
  • Nastavení teploty
  • Snadná obsluha
Zápory
  • Absence kompresoru
  • Nutné vždy důkladně vyčistit

Levnou variantu pro zájemce o ochlazení alkoholu či limonády na večer, představuje zařízení od klasického producenta domácích výčepů, firmy Lindr Pygmy 20. Ten na rozdíl od druhého modelu tohoto přehledu neoplývá kompresorem, díky čemuž je jeho údržba výrazněji obtížnější.

Pozitivem je naproti tomu nižší finanční obnos, jenž je nutné za jeho pořízení zaplatit. Rovněž rychlost chlazení je velmi obstojná, díky čemuž bude zajištěn přísun chladného moku zajištěn. Potěší i možnost nastavit si požadovanou teplotu podle vlastní volby. Výše zmíněné klady potom doplňuje snadná manipulace s přístrojem, skvěle zvládnutelná i laikům.

Nejvýraznějším záporem tak zůstává absence kompresoru, díky které se jednak snižuje úroveň konzervace tekutiny, která se tak může zkazit, jednak je nutné výčep vždy důkladně vymýt. V opačném případě může dojít k znehodnocení nového sudu.

Sečteno a podtrženo, firma Lindr představila vynikajícího pomocníka pro všechny, kteří chtějí rychle narazit a spotřebovat sud s pitím.

Nejprodávanější výčepní zařízení dle Heureky

Jak správně vybrat domácí výčepní zařízení?

Nejdůležitějšími kritérii jsou typ chladící technologie a výkon přístroje, od nichž se odvíjí také místo a charakter použití. Dalšími významnými kritérii rovněž jsou přítomnost kompresoru, druh narážeče či složitost pravidelné údržby.

Kritéria výběru pípy na pivo

Chladící technologie

V současné době rozlišujeme dva typy chladících technologií, ovlivňujících jejich využití v konkrétních podmínkách a zařízeních.

Kontaktní chlazení nachází své uplatnění především v domácnostech a při zahradních slavnostech, kde je přeci jen konzumace piva nižší, případně jednorázová. Výkonnější chlazení vodou je potom užíváno v hospodách a restauracích, zkrátka všude tam, kde je spotřeba chlazených nápojů dlouhodobě výraznější.

Kontaktní chlazení

Klady
  • Není nutné plnit lázeň vodou
  • Rychlé chlazení
  • Snadná údržba
Zápory
  • Vyšší náklady na provoz
  • Nevhodné do míst, kde je čepováno mnoho nápojů
  • Kratší efekt

Vodní chlazení

Klady
  • Nízké náklady za energii
  • Možnost čepovat chladné tekutiny i při výpadku energie
  • Vyšší výkon
Zápory
  • Složitější čištění
  • Nutnost doplňování vodní lázně

Výkon chlazení na pivo

Významným parametrem, ovlivňujícím celkovou činnost domácí pípy na pivo, je její výkon. Ten udává počet piv, jež je výčepní zařízení schopno ochladit o 10 °C. Základní jednotkou jsou litry za hodinu. Obecně platí, že čím vyšší výkon, tím lépe, ale se sílou produktu samozřejmě stoupá i jeho energetická náročnost.

V následující tabulce je možné si ověřit, jak velký výkon je potřeba pro dané příležitosti:

Místo použití Výkon
Domácí využití, zahradní oslavy 15-25 l/hod.
Velké společenské akce 25-35 l/hod.
Restaurace, bary 35-80 l/hod.
Sportovní akce, obrovské bankety 60-300 l/hod.

Rovněž je nutné mít na paměti, že výrobci vždy udávají maximální hodnotu daného parametru. Výkon však může dramaticky klesnout, pokud je chlazení na pivo umístěno na přímém slunci či v místě s celkově velmi vysokou teplotou vzduchu.

Domácí pípa na pivo s kompresor ano či ne?

Žádný pivní výčep se neobejde bez tlaku. Jedině tak je totiž možné zajistit bezproblémový výtok tekutiny ze sudu. V současné době je tak možné nalézt na trhu chlazení na pivo se zabudovaným kompresorem, případně je nutné využít zařízení externího či úplně jiné technologie umožňující konzervaci tekutiny a její vypouštění.

Kompresor představuje nejlevnější a zároveň také nejsnadnější způsob tlakováni sudu. Svou práci skvěle vykoná všude tam, kde dojde ke spotřebování obsahu nádoby do 24 hodin. Po uplynutí této doby ovšem nápoj zvětrá a ztrácí svou chuť i kvalitu.

V případě, že je nutné z nejrůznějších důvodů nechat pivo v otevřeném sudu déle než jeden den, je nutné využít služby potravinářských plynů. Jedině tak totiž bude zajištěna ničím nezkažená chuť tekutiny.

Narážeč domácí pípy na pivo

Samotný sud je nutné před zkonzumováním obsahu narazit. Ačkoliv typ narážecího zařízení neovlivňuje obecně parametry výčepu, je nutné jej též zahrnout do úvah při výběru toho správného modelu. V současné době je možné na trhu nalézt bajonetové, ploché a kombi narážeče, každý z nich je určen pro jiný typ sudu.

Proto je nezbytné se vždy při nákupu sudu od daného výrobce ujistit, že narážeč bude sedět. Obecně je možné říci, že zatímco bajonetové a ploché přístroje jsou určeny zvláště pro nádoby s pivem, narážeč kombi najde své využití hlavně v případě limonád.

Náš tipNáš tip

K parádně vychlazenému pivu se skvěle hodí uzené maso, proto jsme připravili průvodce výběrem domácích udíren. Přeci, pivo a uzený je nejlepší studený, nebo to bylo jinak?

Složitost údržby chlazení na pivo

Vzhledem k tomu, že výčepní zařízení pracuje s nápoji, je také nutné dohlédnout na jeho pravidelnou údržbu. Proto je potřeba si před nákupem výrobků ověřit, jak snadné čištění bude. Pípa, narážeč a kohout by měly být dobře dostupné s kohoutem pro připojení ke kuchyňské baterii.

Obecně platí, že v domácích podmínkách by měl být výrobek čištěn alespoň jednou za dva měsíce. Restaurační zařízení by se měla postarat o sanitaci minimálně jednou za 14 dní. Čištění je nutné provádět přesně dle pokynů výrobce tak, aby nedošlo k jeho poškození.

Jak vyčistit pivní chlazení doma

Nejoblíbenější domácí výčepní zařízení dle Heureky

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 4.8 (165 hlasů)

Autor článku

Odborná redakce
Odborná redakce

Redaktoři webu ChytrýVýběr.cz vám pomáhají s výběrem toho správného produktu. Na základě odborných testů a uživatelských recenzí doporučují nejlepší produkty z široké škály kategorií. Více informací >>

Podobné články