Pravé léto se neobejde bez dobře vychlazeného točeného piva či limonády. Samozřejmě není problém zajít do hospody či restaurace, ovšem mnoho z nás by uvítalo možnost si vychutnat ledové osvěžení doma. Právě k tomuto účelu pro nás chytré hlavy vymyslely speciální náčiní – výčepní zařízení. Nejvíce nás zaujalo výčepní zařízení s chlazením a kompresorem Lindr PYGMY 25/K Green line.
Jeden z nejlepších kompaktních, mobilních výčepů na českém trhu. Renomovaná značka, špičková kvalita i výkon.
Výkonné zařízení, s nímž načepujete až 40 piv za hodinu. Účinné chlazení, perfektní zpracování, příznivá cena.
Mimořádně stylové výčepní zařízení ideální třeba pro menší setkání s přáteli. Výborná výstupní kvalita nápojů díky CO2 systému.
Nejlepší výčepní zařízení
Recenze Lindr Pygmy 25/K Green Line – Nejlepší výčepní zařízení
Chladící výkon: 25 l/hod. | Příkon: 368 W | Počet kohoutů: 1 | Kompresor: Ano | Hmotnost: 16,5 kg | Rozměry: 42.8 × 32.6 × 16.7 cm | Přibližná cena: 15 800 Kč
- Chladicí výkon 50-70 piv za hodinu
- Pro náročné použití
- Energetická úspornost
- Tichý, efektivní kompresor
- Špičkové zpracování
- Plynulý termostat
- Vyšší cena
- Mírně vyšší hmotnost
Výčepní zařízení Lindr Pygmy 25/K z řady Green Line patří mezi vůbec nejprodávanější modely na českém trhu. Jde o osvědčený, špičkový kousek, který ocení i nároční zájemci a obstojí i při vytíženějším provozu. Srdcem tohoto výčepu je vestavěný inovovaný vzduchový kompresor s mimořádně tichým provozem a tlumičem sání s molekulovým filtrem. Díky speciálnímu termobloku Lindr je přístroj i vysoce energeticky efektivní.
Příkon výčepu dosahuje 368 W, jeho průměrný chladicí výkon je pak 25 litrů za hodinu, v maximu dokonce až 35 litrů. Během hodiny tak můžete vyčepovat 50 až 70 piv vychlazených na perfektní teplotu. Samozřejmě nechybí ani termostat s možností plynulé regulace výstupní teploty nápojů. Výčep navíc využívá nezávadné a ekologické chladivo R-290 a splňuje i nejpřísnější hygienické, provozní normy. Zpracování z odolného nerezu pak zaručuje mimořádnou odolnost a životnost celého zařízení.
Výčep je opatřen jednou pípou a tvoří kompaktní celek vážící cca 16,5 kg. Rukojeť na horní části umožní snadné přenášení. Jde tedy o velmi výkonný a zároveň mobilní přístroj. Použít lze pro čepování alkoholických i nealkoholických nápojů. Pokud hledáte výčet pro intenzivnější nebo profesionální použití, Pygmy 25/K Green Line je ideální volbou.
Recenze Lindr PYGMY 20/K Green line – domácí pípa na pivo s kompresorem
Chladící výkon: 20 l/hod. | Chladící technologie: kontaktní | Kompresor: ano | Hmotnost: 15,5 kg | Rozměry: 42,8 × 32,6 × 16,7 cm | Přibližná cena: 14 000 Kč
- Vysoká kvalita chlazení
- Praktické rozměry
- Snadná montáž
- Absence přípojky pro vypláchnutí vodou
Druhým chlazením na pivo našeho přehledu je zařízení Lindr PYGMY 20/K Green line. To je kromě domácího použití vhodné i jako zásobárna ledového osvěžení na zahradní slavnosti.
Hlavním pozitivem je vysoká kvalita chlazení, kdy přístroj zvládne zpracovat vložená piva již za několik minut. Potěší rovněž nepříliš velké rozměry, díky nimž je možné výčepní zařízení Lindr umístit do menších prostor, aniž by zbytečně zabíralo příliš pracovní plochy. Montáž chlazení na pivo je velmi snadná díky dobře zpracovanému návodu.
Nejvýraznějším záporem je absence přípojky ke standardní baterii. Pro důkladné čištění je tak nutné si ji dokoupit, případně využít méně komfortnějších cest k údržbě. Řada Green line využívá chladivo R-290 a má o 20% nižší spotřebu než starší modely.
Celkově se jedná o povedené chlazení na pivo s kompresorem, jenž udělá radost všem zájemcům o domácí vychlazení piva. Za danou cenu totiž nabízí dostatečný prostor a kvalitu práce.
Recenze Klarstein Skal – Stylový výčep pro menší akce
Takový systém: CO2 | Napájení: 220-240 V | Počet kohoutů: 1 | Hmotnost: 6,5 kg | Rozměry: 27 × 48 × 45 cm | Přibližná cena: 3 700 Kč
- Parádní design
- Kvalitní zpracování
- Plynový tlakový systém
- Efektivní chlazení
- Malá kapacita (pro 5l soudky)
Výčepní zařízení Klarstein Skal je skvělou ukázkou toho, že i ryze funkční zařízení mohou nabízet i přidanou hodnotu v podobě skvělého designu. Skal vypadá opravdu perfektně a na každé party se bude vyjímat. Ideální je pro použití na menších sešlostech a oslavách, kde umožní dopřát si čepované pivečko s nádhernou stálou pěnou a řízem.
To je možné především díky plynovému tlakovému systému, který zajišťuje vynikající výstupní kvalitu. O ideální teplotu nápojů se pak stará integrovaný termoelektrický chladicí systém. Ten díky termostatu umožní vychlazení na přesně zvolenou teplotu. K dispozici je 6 stupňů regulace od 2 do 12°C. Chladicí výkon pak můžete ještě podpořit, pokud do systému přidáte vodu (0,8 l). Zařízení je opatřeno moderním LED displejem a digitálním ovládáním.
Klarstein Skal je určen pro 5litrové pivní soudky. Kompatibilní je přitom se všemi soudky o tomto objemu. Výčep má navíc jen cca 6,5 kg, takže je maximálně mobilní. Rozhodně jde o zajímavé a velmi stylové řešení pro nenáročné použití např. při akcích s přáteli.
Nejprodávanější výčepní zařízení dle Heureky
Jak správně vybrat domácí výčepní zařízení?
Nejdůležitějšími kritérii jsou typ chladící technologie a výkon přístroje, od nichž se odvíjí také místo a charakter použití. Dalšími významnými kritérii rovněž jsou přítomnost kompresoru, druh narážeče či složitost pravidelné údržby.
Kritéria výběru pípy na pivo
Chladící technologie
V současné době rozlišujeme dva typy chladících technologií, ovlivňujících jejich využití v konkrétních podmínkách a zařízeních.
Kontaktní chlazení nachází své uplatnění především v domácnostech a při zahradních slavnostech, kde je přeci jen konzumace piva nižší, případně jednorázová. Výkonnější chlazení vodou je potom užíváno v hospodách a restauracích, zkrátka všude tam, kde je spotřeba chlazených nápojů dlouhodobě výraznější.
Kontaktní chlazení na pivo
- Není nutné plnit lázeň vodou
- Rychlé chlazení
- Snadná údržba
- Vyšší náklady na provoz
- Nevhodné do míst, kde je čepováno mnoho nápojů
- Kratší efekt
Vodní chlazení piva
- Nízké náklady za energii
- Možnost čepovat chladné tekutiny i při výpadku energie
- Vyšší výkon
- Složitější čištění
- Nutnost doplňování vodní lázně
Výkon chlazení na pivo
Významným parametrem, ovlivňujícím celkovou činnost domácí pípy na pivo, je její výkon. Ten udává počet piv, jež je výčepní zařízení schopno ochladit o 10 °C. Základní jednotkou jsou litry za hodinu. Obecně platí, že čím vyšší výkon, tím lépe, ale se sílou produktu samozřejmě stoupá i jeho energetická náročnost.
V následující tabulce je možné si ověřit, jak velký výkon je potřeba pro dané příležitosti:
Místo použití | Výkon |
---|---|
Domácí využití, zahradní oslavy | 15-25 l/hod. |
Velké společenské akce | 25-35 l/hod. |
Restaurace, bary | 35-80 l/hod. |
Sportovní akce, obrovské bankety | 60-300 l/hod. |
Rovněž je nutné mít na paměti, že výrobci vždy udávají maximální hodnotu daného parametru. Výkon však může dramaticky klesnout, pokud je chlazení na pivo umístěno na přímém slunci či v místě s celkově velmi vysokou teplotou vzduchu.
Domácí pípa na pivo s kompresor ano či ne?
Žádný pivní výčep se neobejde bez tlaku. Jedině tak je totiž možné zajistit bezproblémový výtok tekutiny ze sudu. V současné době je tak možné nalézt na trhu chlazení na pivo se zabudovaným kompresorem, případně je nutné využít zařízení externího či úplně jiné technologie umožňující konzervaci tekutiny a její vypouštění.
Kompresor představuje nejlevnější a zároveň také nejsnadnější způsob tlakováni sudu. Svou práci skvěle vykoná všude tam, kde dojde ke spotřebování obsahu nádoby do 24 hodin. Po uplynutí této doby ovšem nápoj zvětrá a ztrácí svou chuť i kvalitu.
V případě, že je nutné z nejrůznějších důvodů nechat pivo v otevřeném sudu déle než jeden den, je nutné využít služby potravinářských plynů. Jedině tak totiž bude zajištěna ničím nezkažená chuť tekutiny.
Narážeč domácí pípy na pivo
Samotný sud piva je nutné před zkonzumováním obsahu narazit. Ačkoliv typ narážecího zařízení neovlivňuje obecně parametry výčepu, je nutné jej též zahrnout do úvah při výběru toho správného modelu. V současné době je možné na trhu nalézt bajonetové, ploché a kombi narážeče, každý z nich je určen pro jiný typ sudu.
Proto je nezbytné se vždy při nákupu sudu od daného výrobce ujistit, že narážeč bude sedět. Obecně je možné říci, že zatímco bajonetové a ploché přístroje jsou určeny zvláště pro nádoby s pivem, narážeč kombi najde své využití hlavně v případě limonád.
Složitost údržby chlazení na pivo
Vzhledem k tomu, že výčepní zařízení pracuje s nápoji, je také nutné dohlédnout na jeho pravidelnou údržbu. Proto je potřeba si před nákupem výrobků ověřit, jak snadné čištění bude. Pípa, narážeč a kohout by měly být dobře dostupné s kohoutem pro připojení ke kuchyňské baterii.
Obecně platí, že v domácích podmínkách by měl být výrobek čištěn alespoň jednou za dva měsíce. Restaurační zařízení by se měla postarat o sanitaci minimálně jednou za 14 dní. Čištění je nutné provádět přesně dle pokynů výrobce tak, aby nedošlo k jeho poškození.
Diskuse u článku