Nejlepší výčepní zařízení – recenze a tipy pro správný výběr

Pravé léto se neobejde bez dobře vychlazeného točeného piva či limonády. Samozřejmě není problém zajít do hospody či restaurace, ovšem mnoho z nás by uvítalo možnost si vychutnat ledové osvěžení doma. Právě k tomuto účelu nás chytré hlavy vybavily speciálním náčiním – výčepním zařízením.

Vzhledem k tomu, že poslední dobou tento segment trhu narostl o celou řadu produktů nejrůznějších značek, sepsali jsme pro Vás následující článek. V něm Vám poradíme s výběrem toho správného modelu a rovněž nabídneme přehled těch nejlepších výrobků.

Nejlepší výčepní zařízení

Lindr Pygmy 20

Lindr PYGMY 20/K

Lindr Soudek 1/8 HP

Lindr Pygmy 20

Lindr Pygmy 20 K

Lindr Soudek 1 8 HP

Levný základ

Zlatá střední cesta

Pro náročné

KLADY

Nízká cena

Rychlost

Nastavení teploty

Snadná obsluha

Vysoká kvalita chlazení

Praktické rozměry

Snadná montáž

Luxusní design

Kvalitní chlazení

Dlouhá životnost

Snadná manipulace

ZÁPORY

Absence kompresoru

Nutné vždy důkladně vyčistit

Absence přípojky pro vypláchnutí vodou

Možno vypnout pouze vytažením ze sítě

Absence kompresoru

Vyšší cena

SHRNUTÍ

Skvělá volba na menší jednorázové akce i pro ty, kteří občas dostanou chuť na čepované pivo, ale nechtějí se pro něj trmácet do hospody

Ideální varianta pro zájemce o vysoký výkon a spolehlivost. Vynikající pro zahradní party s přáteli

Luxusní design a parametry za vysokou cenu. Pro zákazníky neřešící finance, ale provedení.

POROVNEJTE CENY

POROVNEJTE CENY

POROVNEJTE CENY

Recenze: Lindr Pygmy 20

Chladící výkon: 15 l/hod. | Chladící technologie: kontaktní | Kompresor: ne | Hmotnost: 13,4 kg | Rozměry: 16,5 x 29,5 x 32,5 cm | Přibližná cena: 7 200 Kč

KLADY:
  • Nízká cena
  • Rychlost
  • Nastavení teploty
  • Snadná obsluha

ZÁPORY:
  • Absence kompresoru
  • Nutné vždy důkladně vyčistit

Levnou variantu pro zájemce o ochlazení alkoholu či limonády na večer, představuje zařízení od klasického producenta domácích výčepů, firmy Lindr Pygmy 20. Ten na rozdíl od druhého modelu tohoto přehledu neoplývá kompresorem, díky čemuž je jeho údržba výrazněji obtížnější.

Pozitivem je naproti tomu nižší finanční obnos, jenž je nutné za jeho pořízení zaplatit. Rovněž rychlost chlazení je velmi obstojná, díky čemuž bude zajištěn přísun chladného moku zajištěn. Potěší i možnost nastavit si požadovanou teplotu podle vlastní volby. Výše zmíněné klady potom doplňuje snadná manipulace s přístrojem, skvěle zvládnutelná i laikům.

Nejvýraznějším záporem tak zůstává absence kompresoru, díky které se jednak snižuje úroveň konzervace tekutiny, která se tak může zkazit, jednak je nutné výčep vždy důkladně vymýt. V opačném případě může dojít k znehodnocení nového sudu.

Sečteno a podtrženo, firma Lindr představila vynikajícího pomocníka pro všechny, kteří chtějí rychle narazit a spotřebovat sud s pitím.

Zjistit ceny >>

Recenze: Lindr PYGMY 20/K

Chladící výkon: 15-20 l/hod. | Chladící technologie: kontaktní | Kompresor: ano | Hmotnost: 15,2 kg | Rozměry: 16,5 x 29,5 x 32,5 cm | Přibližná cena: 9 400 Kč

KLADY:
  • Vysoká kvalita chlazení
  • Praktické rozměry
  • Snadná montáž

ZÁPORY:
  • Absence přípojky pro vypláchnutí vodou
  • Možno vypnout pouze vytažením ze sítě

Druhým modelem našeho přehledu je zařízení Lindr PYGMY 20/K. To je kromě domácího použití vhodné i jako zásobárna ledového osvěžení na zahradní slavnosti.

Hlavním pozitivem je vysoká kvalita chlazení, kdy přístroj zvládne zpracovat vložená piva již za několik minut. Potěší rovněž nepříliš velké rozměry, díky nimž je možné zařízení umístit do menších prostor, aniž by zbytečně zabíralo příliš pracovní plochy. Montáž produktu je velmi snadná díky dobře zpracovanému návodu.

Nejvýraznějším záporem je absence přípojky ke standardní baterii. Pro důkladné čištění je tak nutné si ji dokoupit, případně využít méně komfortnějších cest k údržbě. Nevýhodu je taktéž chybějící ovládací tlačítko, chlazení je tak možné vypnout pouze vytažením ze sítě.

Celkově se jedná o povedený produkt, jenž udělá radost všem zájemcům o domácí vychlazení piva. Za danou cenu totiž nabízí dostatečný prostor a kvalitu práce.

Zjistit cenu >>

Recenze: Lindr Soudek 1/8 HP

Chladící výkon: 15-20 l/hod. | Chladící technologie: kontaktní | Kompresor: ne | Hmotnost: 13 kg | Rozměry: 24,5 x 44 x 46 cm | Přibližná cena: 13 300 Kč

KLADY:
  • Luxusní design
  • Kvalitní chlazení
  • Dlouhá životnost
  • Snadná manipulace

ZÁPORY:
  • Absence kompresoru
  • Vyšší cena

Luxusní výrobek za vysokou cenu, to je v jedné větě Lindr Soudek 1/8 HP, jež rovněž představuje druhý výrobek od dané firmy v našem přehledu. Přístroj udělá radost především těm zákazníkům, kteří si potrpí na precizně provedený a oku lahodící design.

Model  se rovněž vyznačuje značnou úrovní chlazení. Kvalitní materiál použitý k jeho výrobě potom zajistí, že bude svou roli plnit bez větších problémů i po vypršení záruční lhůty. Samozřejmostí je velmi snadná manipulace díky nepříliš výrazným rozměrům a poměrně nízké hmotnosti.

Nejdůležitějším záporem je potom absence kompresoru, jenž je nutné nahradit externím tlakovým zařízením nebo bombou. To může představovat dodatečnou investici. Nevýhodou je pak samozřejmě také poměrně značný finanční obnos, nutný k pořízení výrobku.

Luxusní výčepní zařízení od firmy Lindr je tak skvělou alternativou pro ty, kteří vyžadují od svých produktů nejen dostatečný výkon, ale zároveň aby přesně a stylově zapadaly do jejich domácnosti.

Zjistit cenu >>

Zpět na obsah ↑

Nejprodávanější výčepní zařízení dle Heureky

Zpět na obsah ↑

Jak správně vybrat výčepní zařízení?

Nejdůležitějšími kritérii jsou typ chladící technologie a výkon přístroje, od nichž se odvíjí také místo a charakter použití. Dalšími významnými kritérii rovněž jsou přítomnost kompresoru, druh narážeče či složitost pravidelné údržby.

Kritéria výběru

Chladící technologie

V současné době rozlišujeme dva typy chladících technologií, ovlivňujících jejich využití v konkrétních podmínkách a zařízeních.

Kontaktní chlazení nachází své uplatnění především v domácnostech a při zahradních slavnostech, kde je přeci jen konzumace piva nižší, případně jednorázová. Výkonnější chlazení vodou je potom užíváno v hospodách a restauracích, zkrátka všude tam, kde je spotřeba chlazených nápojů dlouhodobě výraznější.

Kontaktní chlazení

VÝHODY:
  • Není nutné plnit lázeň vodou
  • Rychlé chlazení
  • Snadná údržba

NEVÝHODY:
  • Vyšší náklady na provoz
  • Nevhodné do míst, kde je čepováno mnoho nápojů
  • Kratší efekt

Vodní chlazení

VÝHODY:
  • Nízké náklady za energii
  • Možnost čepovat chladné tekutiny i při výpadku energie
  • Vyšší výkon

NEVÝHODY:
  • Složitější čištění
  • Nutnost doplňování vodní lázně

Výkon

Významným parametrem, ovlivňujícím celkovou činnost spotřebiče, je jeho výkon. Ten udává počet piv, jež je přístroj schopen ochladit o 10 °C. Základní jednotkou jsou litry za hodinu. Obecně platí, že čím vyšší výkon, tím lépe, ale se sílou produktu samozřejmě stoupá i jeho energetická náročnost.

V následující tabulce je možné si ověřit, jak velký výkon je potřeba pro dané příležitosti:

Místo použití Výkon
Domácí využití, zahradní oslavy 15-25 l/hod.
Velké společenské akce 25-35 l/hod.
Restaurace, bary 35-80 l/hod.
Sportovní akce, obrovské bankety 60-300 l/hod.

Rovněž je nutné mít na paměti, že výrobci vždy udávají maximální hodnotu daného parametru. Výkon však může dramaticky klesnout, pokud je zařízení umístěno na přímém slunci či v místě s celkově velmi vysokou teplotou vzduchu.

Kompresor ano či ne?

Žádný výčep se neobejde bez tlaku. Jedině tak je totiž možné zajistit bezproblémový výtok tekutiny ze sudu. V současné době je tak možné nalézt na trhu přístroje se zabudovaným kompresorem, případně je nutné využít zařízení externího či úplně jiné technologie umožňující konzervaci tekutiny a její vypouštění.

Kompresor představuje nejlevnější a zároveň také nejsnadnější způsob tlakováni sudu. Svou práci skvěle vykoná všude tam, kde dojde ke spotřebování obsahu nádoby do 24 hodin. Po uplynutí této doby ovšem nápoj zvětrá a ztrácí svou chuť i kvalitu.

V případě, že je nutné z nejrůznějších důvodů nechat pivo v otevřeném sudu déle než jeden den, je nutné využít služby potravinářských plynů. Jedině tak totiž bude zajištěna ničím nezkažená chuť tekutiny.

Narážeč

Samotný sud je nutné před zkonzumováním obsahu narazit. Ačkoliv typ narážecího zařízení neovlivňuje obecně parametry výčepu, je nutné jej též zahrnout do úvah při výběru toho správného modelu. V současné době je možné na trhu nalézt bajonetové, ploché a kombi narážeče, každý z nich je určen pro jiný typ sudu.

Proto je nezbytné se vždy při nákupu sudu od daného výrobce ujistit, že narážeč bude sedět. Obecně je možné říci, že zatímco bajonetové a ploché přístroje jsou určeny zvláště pro nádoby s pivem, narážeč kombi najde své využití hlavně v případě limonád.

Složitost údržby

Vzhledem k tomu, že výčepní zařízení pracuje s nápoji, je také nutné dohlédnout na jeho pravidelnou údržbu. Proto je potřeba si před nákupem výrobků ověřit, jak snadné čištění bude. Pípa, narážeč a kohout by měly být dobře dostupné s kohoutem pro připojení ke kuchyňské baterii.

Obecně platí, že v domácích podmínkách by měl být výrobek čištěn alespoň jednou za dva měsíce. Restaurační zařízení by se měla postarat o sanitaci minimálně jednou za 14 dní. Čištění je nutné provádět přesně dle pokynů výrobce tak, aby nedošlo k jeho poškození.

Nejprodávanější výčepní zařízení dle Heureky