ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce ChytrýVýběr.cz - váš nákupní rádce
  • S námi vybíráte chytře již od roku 2016.
Menu
>

Nejlepší grilovací kameny a co na nich připravit

Kdo by nemiloval pokrmy připravované na grilu. Chcete své grilování povýšit na novou úroveň? V tom případě jsou právě pro vás určeny speciální grilovací kameny. Připravovat na nich můžete třeba na plátky nakrájené maso, směsi zeleniny, sýry či sladké pochoutky. V tomto článku se podíváme na to, jaké výhody a nevýhody se s grilovacími kameny pojí a na jaké parametry si dát pozor při jejich výběru. Také vám prozradíme konkrétní tipy na produkty, které stojí za pozornost a kterými se můžete při výběru vašeho nového vybavení inspirovat.

Prémiová kvalita

Grilovací kámen s glazovaným povrchem, který zabrání přichytávání pokrmů a usnadní čištění.

Vysoká odolnost

Kruhový lávový kámen je vzhledem ke svým rozměrům a tvaru ideální pro přípravu pizzy.

S odkapávací drážkou

Lávový grilovací kámen s drážkou po celém svém obvodu pro odkapávání tuku a šťávy.

Nejlepší grilovací kameny

Recenze Weber Crafted – grilovací kámen s glazovaným povrchem

Grilovací kámen Weber Crafted Pro náročné

Úprava: glazovaný povrch | Výška: 1 cm | Kompatibilita: rošt grilu, Genesis Weber Crafted rám | Rozměry: 40,5 × 41,5 cm | Orientační cena: 3 000 Kč

Klady
  • Glazovaný povrch pro snadné čištění
  • Kvalitní zpracování
  • Rovnoměrná distribuce tepla
  • Odolnost vůči opotřebení
Zápory
  • Vyšší cena

Kvalitní a prostorný. Přesně takový je tento kámen na gril od populární značky Weber, která se soustředí právě na grilovací vybavení. Kámen je opatřen glazovaným povrchem, který napomáhá jeho snadnému čištění. Kvalitní zpracování kamene zajišťuje, že se kámen rovnoměrně rozehřeje a následně rozvádí žár po celé jeho ploše. Kromě toho je tento kámen také vysoce odolný vůči poškození.

Kámen se hodí zejména pro přípravu pizzy na grilu. Jeho drobnou nevýhodou je vyšší cena, na druhou stranu se vám odvděčí vysokou kvalitou a dlouhou životností. Kámen je vysoký 1 cm, jeho rozměry na šířku a výšku činí 40,5 × 41,5 cm. Vzhledem k této velikosti na něm můžete připravit i několik pizz najednou.

Recenze Fajriston kruh – pečicí kruhový lávový kámen o průměru 30 cm

Pečicí kruhový lávový kámen Zlatý střed

Materiál: láva | Kompatibilita: gril, pečicí trouby, otevřený oheň | Průměr: 30 cm | Orientační cena: 1 600 Kč

Klady
  • Kvalitní zpracování
  • Rovnoměrná distribuce tepla
  • Vysoká odolnost
  • Příznivá cena
  • Na gril i do pečicích trub
Zápory
  • Spíše pro menší počet porcí
  • Nemá odkapávací drážku

Skvělou možností je také tento lávový grilovací kámen, který se pyšní perfektní odolností. Jeho průměr činí 30 cm a hodí se proto zejména pro přípravu menších porcí vašich oblíbených pokrmů. Používat jej lze nejen na grilu, ale také na otevřeném ohni nebo v pečicí troubě. Právě lávový materiál je totiž velmi málo náchylný k případnému popraskání. Grilovací kámen potěší také svou příznivou cenou, která nepřesahuje hranici 2 000 Kč.

Lávový materiál se postará o rovnoměrnou distribuci tepla po celém povrchu, díky čemuž dochází k perfektnímu propečení pokrmů. Drobnou nevýhodou je fakt, že kámen nemá odkapávací drážku a případná šťáva či tuk proto budou stékat přímo do ohně.

Recenze Fajristone obdélník – pečicí lávový kámen s obvodovou drážkou

Fajristone pečící lávový kámen 40 x 30 cm Levný základ

Materiál: láva | Kompatibilita: gril, pečicí trouby, otevřený oheň | Rozměry: 40 × 30 cm | Orientační cena: 1 500 Kč

Klady
  • Odkapávací drážka
  • Kvalitní zpracování
  • Rovnoměrná distribuce tepla
  • Vysoká odolnost
  • Příznivá cena
  • Na gril i do pečicích trub
Zápory
  • Spíše pro menší počet porcí

Kvalitní lávový kámen na ohniště najdete u značky Fajristone. Tento má přitom obdélníkový tvar o celkových rozměrech 40 × 30 cm. Vzhledem k tomu poslouží spíše pro přípravu menších porcí najednou. Jeho velkou předností je nicméně přítomnost odkapávací drážky po celém jeho obvodu. Do ní se shromažďuje případný tuk a šťáva, které tak nestékají do ohně nebo třeba vnitřní části pečicí trouby.

Lávový kámen lze použít v grilu, na otevřeném ohništi, ale také v pečicí troubě. Kvalitní materiál se vám odvděčí svou vysokou odolností a tím pádem i dlouhou životností. Přece jen láva není tak náchylná k prasknutí vlivem vysokých teplot nebo častých změn. Potěší také příznivá cena, která se pohybuje kolem hranice 1 500 Kč.

Nejprodávanější grilovací kameny

Jak vybrat grilovací kámen

Přemýšlíte, jestli je grilovací kámen tím pravým pro vás? Zjistěte, jaké výhody a nevýhody se s ním pojí a do jakých pochoutek se s jeho pomocí můžete pustit. Dále se také zaměříme na to, jaké konkrétní parametry jsou při výběru tohoto vybavení důležité a na co si dát pozor. Jaký kámen na grilování tedy zvolit?

Výhody a nevýhody grilovacího kamene

Příprava pokrmů na grilovacím kameni je poměrně jednoduchá, díky čemuž si s tímto úkolem hravě poradí i kuchaři začátečníci. Díky této výbavě nemusíte řešit problémy spojené s odtékající šťávou a olejem, který má tendenci přes grilovací mřížku odkapávat přímo do ohně. Šťáva a olej se přitom mohou držet ve speciální drážce, která někdy bývá součástí grilovacích kamenů po jejich obvodu.

Mezi další výhody grilovacích kamenů lze zařadit fakt, že s jejich pomocí lze udržovat stálou a vysokou teplotu po celé jejich ploše. Díky perfektní akumulaci tepla zároveň snížíte celkovou spotřebu uhlí či briket. Grilovací kámen nemá tendenci absorbovat pachy a chutě připravovaných pokrmů. Klidně tedy na něm můžete nejprve připravovat rybu, a poté třeba směs zeleniny. Předností je také to, že údržba grilovacích kamenů bývá jednodušší než v případě klasického drátěného roštu. Není proto divu, že se grilování na kameni těší stále větší popularitě.

Náš tip

Poohlížíte se po grilovacím kameni a chybí vám prozatím opravdu kvalitní gril? V tom případě si nenechte ujít náš článek zaměřený na jejich výběr.

Co lze na grilovacím kameni připravovat

Na grilovacím kameni můžete připravit naprosto cokoliv. Díky celistvé ploše vám nic nepropadne a získáte skvělý prostor například pro grilování plátků masa, ryb, pečiva, drobných kousků ovoce a zeleniny či volských ok. Kromě toho se můžete pustit také do přípravy sladkých pokrmů a okouzlit s nimi své hosty. Grilovací kámen se hodí například pro smažení palačinek či lívanců. Fantazii se zkrátka a jednoduše meze nekladou.

Kde lze kámen na grilování používat

Předností grilovacího kamene je široká možnost jeho uplatnění. Rozhodně nejste v tomto ohledu omezeni pouze na obyčejný gril. Kámen lze umístit do krbu, ohniště, pece, běžné trouby nebo třeba na plynový hořák či sklokeramickou desku. Co se týče grilu, použít můžete variantu na plyn, elektřinu, brikety i dřevěné uhlí. Samotné použití kamene na grilu je jednoduché. Nejprve rozděláte otevřený oheň a na něj uložíte rošt. Na rošt poté patří grilovací kámen. Výrobci většinou doporučují kámen nahřívat postupně, abyste předešli riziku popraskání.

Náš tip

Zaujala vás možnost vybudovat si na zahradě ohniště a využívat jej pro grilování? Přečtěte si, na co si dát pozor při jeho výběru.

Zohledněte velikost a počet připravovaných porcí

Velikost grilovacího kamene úzce souvisí s tím, kolik porcí pokrmů budete typicky připravovat. Orientačně se můžete řídit těmito tipy:

  • Pro 1 až 2 osoby bude stačit grilovací kámen o průměru 30 cm. V případě čtvercového kamene se může jednat o rozměry 30 × 30 cm.
  • Pro 3 až 4 osoby sáhněte po grilovacím kameni o průměru alespoň 33 cm. Hodit se mohou také obdélníkové varianty o rozměrech přibližně 50 × 30 cm.
  • Pokud grilujete pro 5 a více osob, oceníte velké grilovací kameny o průměru 36 cm a více. Případně obdélníkové kameny o rozměrech zhruba 60 × 40 cm.

Někteří výrobci mohou nabízet i možnost nechat si zhotovit grilovací kámen na míru přesně pro potřeby vašeho konkrétního grilu či ohniště. Počítat je však třeba s vyšší pořizovací cenou i delší dobou dodání.

Jakou tloušťku kamene zvolit

Jednotlivé grilovací kamenné desky se liší také svou tloušťkou. Její volba přitom závisí na tom, kde typicky budete toto vybavení používat. Tenké grilovací desky s tloušťkou do 1 cm se hodí do plynových grilů. Zde se snadno zahřejí a nespotřebujete tedy při vaření větší množství plynu. Na druhou stranu nad oheň vhodné nejsou, jelikož by mohly snadno popraskat.

Pro použití na klasickém otevřeném ohni se proto více hodí desky na grilování s tloušťkou od 3 do 5 cm. Zahřívají se sice o něco déle, nicméně jsou také odolnější vůči prasknutí a navíc dokáží teplo zachovávat po delší dobu.

Náš tip

Skvělým vybavením na zahradu mohou být také zahradní krby, které se stanou také designovým prvkem celého prostoru.

Rozhodněte se mezi dostupnými materiály

Grilovací kameny bývají dostupné také v různých materiálových provedeních. S každou variantou se přitom neodmyslitelně pojí určité výhody a nevýhody.

Mramorové grilovací kameny

Jedná se o takovou pomyslnou klasiku, která se často využívá při grilování v troubě. Abyste dosáhli skvělého výsledku, je nutné nechat tuto desku delší dobu rozehřát. Kámen však velmi dobře akumuluje teplo a vyniká svou spolehlivostí a odolností. Při grilování si vystačíte pouze s malým množstvím oleje.

Žulový kámen na gril

Žulové grilovací kameny se těší popularitě zejména pro svou perfektní stabilitu a schopnost držení tepla. Jejich předností bývá také snadná údržba. Žulové kameny jsou často zasazeny do kovového rámu, díky čemuž je manipulace s nimi jednodušší a bezpečnější. Toto vybavení se vyrábí buď z jemné nebo středně zrnité žuly, která je však při náhlé změně teploty náchylná k poškození.

Lávové kameny na gril

Mezi populární volby se řadí také lávové kameny na gril, které pochází z povrchové vyvřeliny. Tato varianta je extrémně odolná vůči prasknutí, a to i v případě extrémních teplot. Jelikož neobsahuje téměř žádné křemenné složky, mívá jemnější strukturu. Její předností je také rovnoměrné rozprostření tepla. Jídlo se během přípravy nevysušuje. Lávový kámen na gril se ochlazuje velmi pomalu. Při grilování na dřevěném uhlí či plynu proto s touto volbou spotřebujete méně paliva. Platí, že grilovací lávový kámen v rámu se snadněji a bezpečněji přenáší.

Solný kámen na gril

Solné kameny na gril se nejčastěji vyrábějí z himalájské soli. Jednotlivé pokrmy tímto způsobem navíc přejímají část soli a minerálních látek.

Keramické kameny

Se hodí pro přípravu pizzy. Obvykle bývají zhotoveny z glazované či neglazované keramiky nebo materiálu, který se označuje jako cordierit. Ten snáší mnohem vyšší teploty než keramika a využívá se proto pro přípravu pizzy v grilech.

Jak vyčistit kámen na grilování

S grilovacím kamenem se neodmyslitelně pojí také pravidelná údržba. Před prvním použitím je na místě jej důkladně omýt horkou vodou. Můžete použít vodu z rychlovarné konvice. Nedoporučuje se používat jakékoliv chemické přípravky a saponáty. Bohatě si proto vystačíte pouze s obyčejnou vodou a hadříkem.

A jak na údržbu grilovacího kamene v průběhu nebo po skončení grilování? Na odstranění výpeků velmi dobře poslouží kovová či dřevěná škrabka. Zbytky potravin tedy jednoduše seškrábněte a povrch setřete papírovou utěrkou nebo čistým hadříkem. Tímto způsobem jej připravíte na další grilování.

Jakmile s grilováním skončíte, počkejte, až grilovací kámen vychladne. Následně jej omyjte do čista horkou vodou v kombinaci s jedlou sodou. Postupujte tak, že kámen důkladně namočíte vodou, a poté jej posypete jedlou sodou. Možné hrubší nečistoty odstraňte pomocí drátěnky či hrubé strany houbičky. Poté jej opět opláchněte vodou. Pokud na něm ještě stále ulpívají nečistoty, můžete celý proces opakovat.

Kde koupit kámen na grilování

Grilovací kámen na ohniště či gril bývá k dostání v prodejnách zaměřených na potřeby pro kuchaře a také v těch, které se specializují na příslušenství pro grilování. Širokou nabídku produktů najdete také na internetu, kde si navíc jednotlivé varianty můžete snadno porovnat mezi sebou. Z konkrétních e-shopů lze zmínit například e-shop topgrily.cz či grilovani.cz. Pro porovnání nabídek skvěle poslouží srovnávač Heureka.

Nejoblíbenější značky kamenů na grilování

Kameny na grilování zpravidla spadají do nabídek značek, které se specializují právě na grily a jejich příslušenství. Zmínit můžeme například značku Weber, která se soustředí na výrobu všestranných a praktických grilů pro domácí i profesionální použití. Velké popularitě se poté těší také grilovací kameny Fajristone, které jsou k dispozici v různých tvarech i velikostních variantách.

Cena kamenů na grilování

Cena kamene na grilování se odvíjí nejen od zvoleného materiálu, ale i velikosti. Menší grilovací kameny bývají dostupné zhruba za částku kolem 1 500 Kč. Pomyslnou zlatou střední cestou jsou poté produkty v cenové relaci kolem 3 000 Kč. Pokud se poohlížíte po špičkové kvalitě, můžete narazit i na produkty, které přesahují cenovku 5 000 Kč.

Oblíbené kameny na grilování

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Celkové hodnocení: 4.6 (10 hlasů)

Autor článku

Hana Smětáková
Hana Smětáková

Už několik let se zabývám copywritingem a má práce mě moc baví. Ve volném čase nepohrdnu procházkou do přírody, relaxací v sauně, zajímavou knížkou nebo třeba cvičením. Moc ráda také objevuji nová místa, a proto není žádným tajemstvím, že mým největším koníčkem je cestování. LinkedIn

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář
Uživatel
hana prokešová (28. 11. 2023 12:11)

u griovacího kamene nám prasknul,ne naším zaviněním,roh,asi 4cm,jaké žáruvzdorné lepidlo se dá použít.v nabídkách je jich mnoho.děkuji.

Odpovědět
Uživatel
Bohumil Rosička (30. 11. 2023 10:11)

Dobrý den, s ohledem na zdravotní bezpečnost bychom lepení kamene nedoporučovali (chemické sloučeniny z lepidla by mohly při grilování kontaminovat jídlo). Mohu Vám ale doporučit nerezový rámeček, do kterého můžete kámen usadit a grilovat, i když je prasklý. (https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=r%C3%A1me%C4%8Dek+na+grilovac%C3%AD+k%C3%A1men)

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář