Již v 17. století se začala psát historie hrnce, který napomáhá k rychlému, kvalitnímu a zdravému vaření. Jeho autorem je Denis Papin, a proto vstoupil do historie pod označením papiňák. A právě na tlakové hrnce, symbol rychlého a zdravého, ale také nebezpečného vaření, se zaměří nový test tlakových hrnců.
Jelikož se v poslední době objevila na trhu celá řada nejrůznějších modelů, rozhodli jsme se připravit následující porovnání hrnců. V něm vám poradíme, jak správně papiňák vybrat a představíme nejlepší tlakové hrnce, které je možné v současné době zakoupit. Vítězem našeho testu se stal tlakový hrnec Tescoma Bio Exclusive. Skvělou alternativou k tlakovým hrncům pak mohou být pečící pánve – remosky.
Sada snadno ovladatelných tlakových hrnců, které vynikají svým univerzálním použitím. Vítěz testu 2021.
Dobře provedený tlakový hrnec, jehož stěny mají sílu 1 mm. Desetiletá záruka svědčí o vysoké kvalitě.
Levný tlakový hrnec, který dostačuje pro občasné použití. Je z nerezu a hodí se na indukce i sklokeramiku.
Nejlepší tlakové hrnce a jejich recenze
Recenze Tescoma Bio Exclusive+ Duo 4.0 a 6.0 l – Vítěz testu tlakových hrnců
Objem: 4 a 6 l | Použitý materiál: nerez | Tloušťka stěny: 0,6 mm | Uzávěr: bajonetový | Plynový ohřev: ano | Indukce: ano | Mytí v myčce: jen nádoba | Hmotnost: 5,17 kg | Přibližná cena: 4 600 Kč
- Snadné ovládání
- Dvě velikosti hrnců v sadě
- Bezpečnostní prvky
- Zajímavý vzhled
- Krátká životnost jediné poklice
- Slabá rukojeť
Vítězem testu na poli tlakových hrnců je sada Tescoma Bio Exclusive+ Duo 4.0 a 6.0 l. Set dvou hrnců různých velikostí vám dává dostatečnou míru variability při vaření pokrmů podle počtu osob a množství připravované potravy.
Nejvýznamnější devízou je snadné ovládání, které bez problémů zvládnou i méně zdatní jedinci. Řada bezpečnostních prvků a pojistek zaručuje, že nedojde k výbuchu ani poškození hrnce vlivem přílišného tlaku páry. Díky svému zajímavému vzhledu dobře zapadne do jakékoliv domácnosti.
Radost naproti tomu neudělá krátká životnost police. Ta je v sadě jen jedna a vlivem intenzivního vaření časem přestává těsnit, takže pára uniká i kolem ní. Rukojeti nádob nejsou dimenzovány na jejich objem, při jejich častém používání tedy může dojít k jejich povolení či dokonce prasknutí.
Jestliže hledáte univerzální papiňáky, jste na správném místě. Tescoma nabízí za stále ještě vcelku rozumnou cenu dvojici nádob vhodných pro jakoukoliv příležitost.
Recenze Tefal Secure5 Neo 6L P2530741 – Nejlepší tlakový hrnec cena/výkon
Objem: 6 l | Použitý materiál: 1 mm | Tloušťka stěny: ano | Uzávěr: ano | Plynový ohřev: ano | Indukce: ano | Mytí v myčce: jen nádoba | Hmotnost: 3,63 | Přibližná cena: od 1 500 Kč
- Snadná manipulace
- Dostatečný objem
- Rychlá příprava pokrmu
- Možnost volby tlaku
- Vyšší hmotnost
Tefal Secure5 Neo 6L pochází z dílny renomovaného producenta hrnců a domácích spotřebičů, firmy Tefal. Pro zajímavé vlastnosti jej můžeme označit za zlatou střední cestu v kategorii tlakových hrnců.
Zásadním pozitivem tlakového hrnce je jednoduchá manipulace, kterou bez problémů zvládnete i jednou rukou. Objem činící 6 litrů je dostačující i pro početnější domácnosti. Velkou devízou je rychlá příprava pokrmů, které uvaříte mnohem rychleji než při použití klasické varné nádoby. Výhodou je i možnost manuálního nastavení požadovaného tlaku podle toho, jak rychle by vaření mělo probíhat.
Jedinou podstatnější vadou na kráse je poměrně vysoká hmotnost přesahující 3,5 kilogramu. Při plném naplnění se tedy musíte připravit na manipulaci s takřka deseti kily. To může být nepříjemné zejména pro starší uživatele.
Sečteno a podtrženo, Tefal Secure5 Neo 6L P2530741 je skvělý tlakový hrnec. Recenze ukázala, že nabízí jeden z nejlepších poměrů mezi cenou a vlastnostmi.
Recenze Banquet Tlakový hrnec 3,5l Allegro – Levný papiňák s menším objemem
Objem: 3,5 l | Použitý materiál: nerez | Tloušťka stěny: 0,6 mm | Uzávěr: pákový | Plynový ohřev: ne | Indukce: ano | Mytí v myčce: ne | Hmotnost: 1,38 kg | Přibližná cena: 400 Kč
- Velice nízká cena
- Bezpečnost používání
- Na sklokeramické i indukční varné desky
- Kvalitní nerezový povrch
- Menší objem
- Menší tloušťka stěny
- Nepraktická manipulace s poklicí
Prvním tlakovým hrncem v našem srovnání je Banquet Allegro s objemem 3,5 litrů. Tento papiňák se hodí pro menší domácnosti, které si chtějí připravit zdravé, rychlé jídlo a přitom ušetřit. Bude dostačující zejména tehdy, pokud v něm neplánujete vařit každý den. Svou funkci spolehlivě splní a přitom za něj zaplatíte ani ne 500 Kč. Jedná se o jednu z nejnižších nabídek na trhu. Kromě nízké ceny vás překvapí i svým dobrým materiálem – vnější i vnitřní povrch je z nerezu, stejně jako uši a poklice.
Tlakový hrnec Banquet Allegro má silné sendvičové dno, které zaručuje odolnost a pevnost dolní části. Také díky němu výrazně uspoříte čas, který strávíte při vaření. Celková síla stěny je však pouhých 0,6 mm, což není příliš. Menší tloušťka stěn bohužel snižuje úspornost hospodaření s tepelnou energií, ale také životnost výrobku. Spodní průměr hrnce má 18,5 cm, horní 20,8 cm. Celková váha je pak 1,38 kg. Banquet Allegro lze použít na sklokeramické i indukční varné desky, ale nehodí se pro mytí v myčce na nádobí. Design hrnce zapadne do každé kuchyně.
Na poklici Banquet Allegro je umístěný hlavní pracovní i vedlejší nouzový ventil. Ten se stará o bezpečnost při používání hrnce. Výrobek splňuje všechny potřebné standardy, tudíž se nemusíte bát, že by došlo k jeho explozi – při překročení hranice tlaku se jeho pojistka sama spustí a uvolní přebytečný tlak. Hlavní nevýhodou Banquet Allegro je obtížná manipulace s pákovým uzávěrem na poklici, se kterým si méně fyzicky zdatní jedinci poradí opravdu špatně.
Nejprodávanější tlakové hrnce
Jak vybrat tlakový hrnec
V prvé řadě je zapotřebí zhodnotit výhody a nevýhody tlakových hrnců. Při nákupu se též vyplatí zvažovat velikost hrnce a materiály, z nichž je vyroben. V potaz byste měli brát i provedení bezpečnostních prvků a rukojeti. Důležitou roli hraje i typ sporáku, pro něž je zařízení určeno.
Jak funguje tlakový hrnec?
Papiňák funguje při využití pouhých 0,3 litru vody, která je velmi rychle přivedena do varu. Vzhledem k tomu, že je víko nádoby hermeticky uzavřeno, zůstává horký vzduch uvnitř a tím dochází k ohřevu potravy. Příprava je mnohem rychlejší a jednodušší než v případě klasického vaření, protože horký vzduch působí na potraviny rychleji.
- Rychlost přípravy pokrmů
- Mnohostranné využití
- Zachování všech důležitých nutričních hodnot
- Možnost mytí v myčce
- Vysoká pořizovací cena
- Nebezpečí opaření
Velikost
Požadovaná velikost se odvíjí od počtu členů domácnosti a druhu připravovaného pokrmu. Zatímco na zeleninu a dušené maso postačuje objem činící 4 litry, pro vaření vývarů, kostí či luštěnin, je vhodnější poohlédnout se po hrnci o dva litry větším.
Test tlakových hrnců odhalil, že se vyplatí používat nádobu odpovídají podmínkám vaření. Čím těžší hrnec je, tím náročnější je manipulace s ním a tím vyšší je spotřeba energie. Výrobci mnohdy nabízejí sady sestávající z jednoho kusu menšího a jednoho větších rozměrů.
Použité materiály
Zásadním parametrem tlakového hrnce je i charakter použitých materiálů. Základem bývá vysoce kvalitní nerezová ocel, která nabízí perfektní tepelné vlastnosti a odolnost proti žáru. Navíc se pyšní snadnou udržovatelností a nedochází k tomu, že by nádoba nasála pachy připravovaných potravin. Někdy se do kovu přidávají i další ušlechtilé materiály, dále zvyšující jejich vlastnosti.
Rukojeti a madla nejlepších tlakových hrnců by měly být vyrobeny ze silného plastu. Ten se při vaření nezahřívá, takže umožňuje snadnou manipulaci s jinak poměrně těžkou nádobou.
Provedení bezpečnostních prvků
Ohled byste měli brát i na provedení bezpečnostních prvků. Nejlepší tlakové hrnce mají dvojici ventilů. První z nich v případě nahromadění páry v útrobách hrnec zajistí její upuštění. Druhý otvor je záložní a slouží pro případ ucpání toho prvního.
Nedílnou součástí hrnce musí být i bezpečnostní pojistka. Ta neumožní nádobu otevřít, pokud je uvnitř příliš velký tlak, jež by mohl vést k jeho roztržení. Historicky byly papiňáky považovány za potencionálně nebezpečné, protože neregulovaný vysoký tlak páry vede k explozi. V současné době je však provedení hrnců natolik důmyslné, že k výbuchu dojít nemůže.
Typ podle použité energie
Standardním a léty ověřeným druhem hrnců jsou klasické nádoby, k jejichž ohřevu je využit sporák. Fungují jak s klasickými plynovými sporáky, tak i sklokeramickými a indukčními varnými deskami. Moderní specialitou jsou potom elektrické papiňáky, jež se zapojují přímo ke zdroji elektrické energie. Jejich podstatnou výhodou je fakt, že si celý proces přípravy potravy řídí sám.
Zatímco kvalitní klasický tlakový hrnce zakoupíte už od 1 000 Kč, na elektrický tlakový hrnec si musíte připravit zhruba o 2 000 Kč více.
Způsob zavírání
Tlakové hrnce jsou prodávány se dvěma základními variantami zavírání. Jde o bajonetový a pákový způsob. V následující tabulce naleznete popis principů jejich fungování spolu s výhodami a nevýhodami:
Způsob zavírání | Princip fungování | Výhody | Nevýhody |
---|---|---|---|
Pákový | Oválné víko, šikmo vsunuté pod okraj nádoby | Jednoduchost, odolnost, možnost ovládání jednou rukou | Slabší těsnění |
Bajonetový | Víko kryje okraj hrnce shora, přiléhá na výstupky | Silnější těsnění | Nemožnost otevírat jednou rukou |
Ať už si vyberete pákový nebo bajonetový způsob otevírání, u obou z nich si můžete být jisti spolehlivostí a bezpečností. O tu se starají nejrůznější pojistky.
Diskuse u článku