Získávání šťávy z ovoce a zeleniny není sice žhavá novinka, v posledních letech se ale opět dostávají kvalitní odšťavňovače do popředí zájmu. Je to především z toho důvodu, že rapidně roste snaha o kvalitní domácí zpracování nejrůznějších surovin. Níže představíme nejlepší zástupce z řad jak šnekových lisů na ovoce a zeleninu, tak i odstředivých odšťavňovačů.
Nejlepší šnekové odšťavňovače
Za vyšší cenu obdržíte skutečně přístroj s maximálním výkonem i spolehlivostí.
Lis na ovoce a zeleninu s dvoufázovým procesem odšťavňování. Otvor široký 75 mm si poradí i s velkými kusy.
Vysoký výkon a překvapující účinnost. Levný šnekový odšťavňovač, který odvede hodně práce.
Sana EUJ 707 – nejlepší šnekový odšťavňovač
Výkon: 150 W | Hmotnost: 5,7 kg | Počet rychlostí/otáček: 70 otáček/min | Objem nádoby na šťávu: – | Objem nádoby na odpad: – | Barva: bílá nebo červená | Přibližná cena: 12 700 Kč
- Snadné rozebírání, skládání a čištění
- Skleněná a nerezová nádoba
- Tichý chod
- Zpracování probíhá pomaleji než u odstředivého odšťavňovače
- Maximální efektivita
Prvotřídní odšťavňovač šnekový Sana EUJ 707, u nějž najdeme skutečně všechno, co si může náročný spotřebitel přát. Poradí si s běžnými druhy ovoce i zeleniny stejně snadno jako s těmi trochu problematickými (rybíz, ananas, celer řapíkatý), zpracuje také listovou zeleninu nebo bylinky. Šnekový mechanismus podává opravdu špičkový výkon a konečná výtěžnost je až neuvěřitelně vysoká.
Přístroj lze využít kromě odšťavňování i k mletí kávy, přípravě ořechového másla, dětských přesnídávek, zmrzliny, sorbetu i dalších zdravých a chutných pokrmů a potravin. Velký plnicí otvor zaručuje uživatelský komfort, vyměnitelná síta slouží ke zvolení množství drobných kousků ve finálním extraktu. Velmi snadné je i čištění, především díky modernímu bezespárovému designu.
V bohatém sortimentu dodávaného příslušenství najdeme hrubé i jemné síto, homogenizační pouzdro, skleněnou nádobu na šťávu i nerezovou nádobu na drť, nástavce na výrobu těstovin, pyré, ořechového másla a dalších potravin. Nechybí ani cedník a praktická pěchovací zátka, kartáč na čištění a pochopitelně ani podrobný návod. Přístroj je vyroben plně z ekologických materiálů a honosí se označením BPA Free, tedy výrobek bez použití bisfenolu.
Concept LO7065 Sinfonia – designový odšťavňovač s vysokým výkonem
Výkon: 240 W | Hmotnost: 3 kg | Počet rychlostí/otáček: 60 otáček/min | Objem nádoby na šťávu: 1 l | Objem nádoby na odpad: 1 l | Barva: stříbrná, černá | Přibližná cena: 6 000 Kč
- Výkonný a rychlý
- Snadná montáž
- Jednoduchá údržba a čištění po použití
- Tichý chod
- Kvalitní výsledná šťáva
- U tvrdších surovin trochu hlučný
Odšťavňovač Concept LO7065 Sinfonia je výrobek, který si zaslouží pozornost. A nutno říci, že se mu jí dostává. Mimo všechna kladná hodnocení je také držitelem ocenění udělovaných na Heurece. Za jeho výsledky pochopitelně nestojí jen jedna kladná vlastnost. Vysoký výkon a jednoduchá údržba jsou jen zlomky těchto silných stránek.
Co tedy dělá přípravu šťáv, smoothie a studených dezertů tak jednoduchým úkonem? V první řadě je to dvoufázový proces odšťavňování. Surovina je nejdříve nadrcena, až poté přichází na řadu lisování. Pak nemůžete dostat jinou než tu nejlepší šťávu. Navíc při co nejmenším množství odpadu. Těch nejlepších výsledků dosahuje přístroj v kombinaci s rybízem.
U tvrdších surovin se vám může zdát trochu hlučný, ale to je také jen jedno z minima negativ. Naopak, obecně si ho majitelé chválí pro tichý chod. Díky 75 mm širokému plnicímu otvoru věříme, že si získá i vás. Šířka otvoru zaručí poměrně vysokou rychlost používání. Jednoduchá demontáž výrobku zajistí také jeho rychlou údržbu a čištění po použití.
Sencor SSJ 4041 – skvělý levný šnekový odšťavňovač (do 2 500 Kč)
Výkon: 400 W | Hmotnost: 4,15 kg | Počet rychlostí/otáček: 60 otáček/min | Objem nádoby na šťávu: 0,8 l | Objem nádoby na odpad: 0,8 l | Barva: černá v kombinaci s nerezem | Přibližná cena: 2 300 Kč
- Nízká cena
- Drobné rozměry
- Malá hlučnost
- Výborná kvalita šťávy
- Dostatečný výkon
- Malý plnící otvor
- Pomalá práce
- Obtížné čištění
Právě díky pomalejšímu chodu mají šnekové odšťavovače mnohem vyšší účinnost (až o 30 %) než běžně často používané odstředivé modely. To platí i o cenově přístupném přístroji Sencor SSJ 4041, který přináší, lidově řečeno, za málo peněz hodně muziky. Luxusní design je řešen v moderní kombinaci černé s nerezem.
Šnekový princip umožní využít suroviny opravdu maximálně, navíc vymačkanou a soukolím najemno rozmělněnou vlákninu lze ještě využít například k přípravě zeleninových karbanátků nebo placiček. O čistotu extraktu se postará spolehlivě nerezový filtr. Silný motor dává potřebný pocit jistoty, že nedojde k zahlcení ani při delší činnosti.
Tento odšťavňovač se hodí i pro stabilní umístění do kuchyně, je totiž skutečně úsporný i co se potřebného místa týče. Díky malé hlučnosti nedojde ke zbytečnému zatěžování vašeho sluchového aparátu. Bohužel plnící otvor má malé rozměry, takže se připravte, že vám odšťavňování, i vzhledem k pomalému chodu šnekového ústrojí, zabere poměrně dost času. Sklo a filtr raději vyčistěte co nejdříve po skončení práce, zašlé usazeniny se odstraňují jen obtížně.
Nejlepší odstředivé odšťavňovače
Kvalitní odšťavňovač s velkým objemem nádob a technologiemi pro větší extrakci vitamínů.
Odstředivý odšťavňovač za skvělou cenu. Praktická konstrukce, dobrý výkon a velký plnící otvor.
Dobrý pomocník pro občasné získávání ovocných šťáv a džusů za velmi nízkou cenu.
Sage BJE430 – kvalitní odšťavňovač s velkým objemem
Výkon: 1 250 W | Hmotnost: 6,2 kg | Počet rychlostí/otáček: 2 | Objem nádoby na šťávu: 2 l | Objem nádoby na odpad: 3 l | Barva: nerez | Přibližná cena: 5 000 Kč
- Robustní zpracování
- Mikrofiltr pro vyšší extrakci minerálů
- Technologie pro zachování vitamínů
- Praktický oddělovač pěny
- Vyšší cena
- Větší rozměry
Sage BJE430 je prémiový odstředivý odšťavňovač, který spojuje luxusní design s promyšlenou funkcionalitou. Hlavní předností je unikátní italský mikrofiltr z nerezové oceli, který dokáže extrahovat až o 20 % více minerálů než běžné odšťavňovače. Díky technologii Cold Spin navíc zachovává maximum vitamínů a dalších prospěšných látek.
Praktický je zejména extra široký plnicí otvor o průměru 84 mm, který je o čtvrtinu větší než u konkurence. Díky tomu můžete zpracovávat i větší kusy ovoce bez nutnosti krájení. Odšťavňovač disponuje dvěma rychlostmi – vysokou pro tvrdší plody a nízkou pro měkké ovoce.
Nádoba na šťávu má velkorysý objem 2 litry a je vybavena praktickým oddělovačem pěny. Zásobník na dužinu pojme až 3 litry odpadu. Pro snadné čištění lze všechny odnímatelné části mýt v myčce nádobí. O bezpečnost se stará pojistka, která neumožní spuštění nesprávně sestaveného spotřebiče.
I přes vyšší pořizovací cenu představuje Sage BJE430 výbornou volbu pro náročné uživatele, kteří ocení prémiové zpracování, promyšlené funkce a maximální využití vitamínů a minerálů z ovoce a zeleniny.
Concept LO7026 – praktický odšťavňovač za TOP cenu
Výkon: 1 000 W | Hmotnost: 2 kg | Počet rychlostí/otáček: 2 (otáčky max. 16 800 ot/min) | Objem nádoby na šťávu: 1 l | Objem nádoby na odpad: 1,8 l | Barva: nerez + černá | Přibližná cena: 1 600 Kč
- Velmi dobrý výkon
- Velký plnící otvor
- Nízká hmotnost
- Velký objem nádob
- Hlučnost
Výkonný odšťavňovač vás nemusí stát celé jmění. Odstředivý odšťavňovač Concept LO7026 vás překvapí skvělým výkonem a praktickou konstrukcí. Navíc jej pořídíte za opravdu výhodnou cenu.
Velký plnící otvor a objemné nádoby na šťávu i dužinu jsou hlavní přednosti tohoto modelu. Objem nádoby na šťávu je 1 litr, což je o poznání více než u jiných odšťavňovačů. Stejně tak nádoba na odpad se pyšní velkým objemem. Bez nutnosti vysypání pojme až 1,8 l dužiny. Plnící otvor o průměru 7,2 cm umožňuje vkládat celé ovoce bez nutnosti krájení. Díky jeho nízké hmotnosti je manipulace s odšťavňovačem velmi snadná. Konstrukce přístroje je opravdu praktická. Jistě oceníte šikovný antidrip systém, jenž zabraňuje nežádoucímu vytékání šťávy. Vhod přijdou také protiskluzové nožičky či prostor pro uložení napájecího kabelu. Jedinou nevýhodou tohoto modelu je jeho hlučnost a náročnější údržba.
Jestliže hledáte spolehlivý odstředivý odšťavňovač s velmi dobrým výkonem, pak budete s odšťavňovačem Concept LO nadmíru spokojeni. Jeho koupí získáte šikovného a praktického pomocníka za bezkonkurenční cenu.
Sencor SJE 741SS – nejlepší levný odšťavňovač (do 1 000 Kč)
Výkon: 400 W | Hmotnost: 2 kg | Počet rychlostí/otáček: 2 (otáčky 11 000 a 13 000 ot/min) | Objem nádoby na šťávu: 0,55 l | Objem nádoby na odpad: 1,2 l | Barva: nerez + černá | Přibližná cena: 800 Kč
- Dvě volitelné rychlosti
- Snadné čištění
- Protiskluzové nožky
- Malé rozměry
- Hlučnější chod
- Pomalejší zpracování surovin
Za překvapivě nízkou cenu lze pořídit kvalitní odšťavňovač Sencor SJE 741SS, který je určen spíš pro příležitostné používání. Výrobce dbá na maximální jednoduchost provozu, vše je snadno nastavitelné a přístroj snadno obslouží i laik. Dvě volitelné rychlosti dávají uživateli možnost volby podle typu zpracovávané pochutiny.
Spotřebitel jistě ocení také snadnou a plně hygienickou údržbu přístroje, jenž snadno rozebere a po vyčištění opět složí. Díky výkonnému motoru je proces odšťavňování velmi rychlý a efektivní.
I při poměrně nízké hmotnosti je přístroj na pracovní desce díky protiskluzovým nožičkám bezpečně uchycen. Přitom ho lze snadno přenášet. S ohledem na malé rozměry ho můžeme nechat v kuchyni nebo snadno uložit do skřínky.
Nejprodávanější odšťavňovače
Jak vybrat ten pravý odšťavňovač?
Nespornou předností a výhodou při vlastnoručně prováděném odstřeďování nebo lisování šťáv a extraktů je kontrolovaný výběr a volba použitých surovin přímo spotřebitelem, kdy lze použít vlastní výpěstky nebo osobně vybrané a zakoupené ovoce či zeleninu. Pro rychlou spotřebu se tak vyhneme i použití veškerých konzervačních prostředků.
Odšťavňovače se už dávno staly nedílnou součástí našich domácností, ovšem díky stále širšímu sortimentu není volba toho nejvhodnějšího tak jednoduchá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pokud ale věnujete trochu času a pozornosti následujícím odstavcům, poradíte si s výběrem mnohem snadněji.
Používáme-li přístroj jen příležitostně, zaměříme se na jinou kategorii výrobků než ti spotřebitelé, kteří využívají odšťavňovač prakticky po celý rok.
Co budeme od odšťavňovače vyžadovat
U odšťavňovače musíme vycházet z toho, jaké suroviny budeme nejčastěji zpracovávat a současně přihlédnout i k jejich množství. Pro domácnost se hodí běžné odšťavňovače s nižším výkonem. Pokud bude přístroj používán pro komerční účely, požadujeme od něj samozřejmě mnohem větší výkon a pochopitelně budeme respektovat i cenu, která se v takovém případě bude pohybovat v jiné kategorii. Podívejme se ale důkladněji na běžné domácí spotřebiče.
I když mnohé přístroje jsou označovány jako univerzální a díky přídavným zařízením skutečně zvládnou širokou škálu úkonů, čekají nás určité ústupky a kompromisy. Je proto třeba se zamyslet nad reálnými požadavky a potřebami a podle nich následně vybrat odpovídající přístroj. Různé způsoby získávání šťávy a odstranění zbytků dužiny se liší technologickým postupem a ve finále samozřejmě i výsledkem.
Několik všeobecně platných rad pro výběr odšťavňovače
Při volbě kuchyňského spotřebiče musíme často brát v potaz i jeho rozměry. Výkonné přístroje včetně bohatého příslušenství vyžadují přece jen trochu větší prostor pro instalaci nebo uložení.
Napohled sice banální, ale přesto velmi důležitou záležitostí je i dostatečná délka přívodní šňůry, související s umístěním nejbližší dostupné elektrické zásuvky. Improvizaci pomocí prodlužovacích kabelů je sice možná, pokud se jí ale můžeme vyhnout, jistě to oceníme.
Základní volba podle způsobu zpracování surovin
Odstředivé řešení vychází z vysoké rychlosti, výborně se hodí zejména na zpracování tvrdších plodů, například jablek, řepy nebo mrkve. Výtěžnost je u nich sice o něco nižší, ale je vyvážena velmi rychlým zpracování surovin, což oceníme především u většího množství. Nelze ale opomenout fakt, že některé suroviny se touto metodou odšťavnit příliš úspěšně nedají a navíc údržba odstředivých přístrojů je poměrně náročná.
Jednohřídelové šnekové odstřeďovače si poradí prakticky s každou surovinou. Získáme při jejich použití šťávu ve vynikající kvalitě a čištění je díky možnosti rozebrání šnekového mechanismu velmi jednoduché a snadné. Pokud nám záleží v první řadě na kvalitě a nebudeme si zoufat z poněkud delšího času zpracování, je tento typ pro nás rozhodně správnou volbou. Mnohdy mají tyto přístroje ještě další užitečné funkce a můžeme si u nich vybrat mezi horizontálním a vertikálním provedením. Dobře se hodí i na zpracování bylinek a bobulovin.
Pro zpracování kořenové a listové zeleniny i běžných surovin (například jablek, citrusových plodů nebo hroznů) jsou určitě nejvýkonnější a nejefektivnější dvouhřídelové odšťavňovače. Jejich výtěžnost a kvalita získané šťávy je úžasná, ovšem nejsou vhodné na zpracování některých hodně šťavnatých surovin (ananasu, manga apod). Navíc při jejich používání musíme počítat s poněkud pracnějším čištěním a při vtlačování surovin pomocí pěchovací zátky je třeba vyvinou větší sílu s ohledem na mechanické řešení přístroje. Nízké otáčky zaručují zachování všech vitamínů i enzymů a nejvyšší kvalitu extraktu.
Pro příležitostné lisování nebo odšťavňování menšího množství surovin poslouží dobře i jednoduché mechanické odšťavňovače s manuálním pohonem, řešeným zpravidla klikou. Výtěžnost je u nich sice o něco menší než u ostatních přístrojů. ale poskytnou stejně kvalitní šťávu, jakou získáme z nízkootáčkových lisů.
Pro mnohé spotřebitele jistě bude přínosné i toto video, ukazující základní rozdíly mezi odstředivým a šnekovým řešením odšťavňovače:
Rychlost a teplota versus kvalita
Chuť a trvanlivost odstředěné šťávy není dána jen kvalitou použitých surovin, velký vliv má i samotný proces zpracování. Jedná se především o obsah enzymů a vitamínů, jenž je ovlivněn zejména teplotou při zpracování, obsahem kyslíku a postupem při odstraňování odpadu. Při odstřeďování vysokou rychlostí totiž dochází díky tření i k zahřívání zpracovávané suroviny, což podporuje působení kyslíku (oxidaci). Současně nastává i odumírání lidskému organismu velmi prospěšných enzymů. Příliš rychlý a účinný způsob odstřeďování nelze tedy s klidným svědomím doporučit, pokud chceme zachovat maximální výživnou hodnotu.
I samotný princip mechanického zpracování se výrazně odlišuje, což může být na kvalitě finálního produktu znatelné. U odstředivého přístroje dochází k roztříštění suroviny, která je následně vržena na síto, zatímco u šnekového nebo dvouhřídelového řešení je surovina rozmělňována a lisována přes sítko. Šťáva, kterou získáme z odstředivých přístrojů je už napohled hodně napěněná a obsahuje větší množství vody. Hodí se zejména k okamžité spotřebě, mnohem rychleji totiž podléhá oxidaci a spolu s tím i mění barvu.
Při použití vysokootáčkového nebo nízkootáčkového odšťavňovače získáme odlišnou kvalitu a typ šťávy, rozdíl bude nejen v chuti, ale i ve vzhledu a možnostech zpracování nebo skladování. Z nízkootáčkového přístroje (do cca 200 otáček za minutu) může šťáva obsahovat i kousky vlákniny a lze ji uchovávat v chladničce po celý den, bude na ní jen minimum pěny. Při rychlejším odstředění bude na hladině větší množství pěny, vzduchové bublinky se budou vyskytovat i ve šťávě samotné, na chuti se to ale nijak negativně neprojeví.
Suroviny pod lupou
Některé suroviny lze pochopitelně odšťavnit mnohem snadněji, s jinými je trochu práce a výsledek nás nemusí vždy na sto procent uspokojit. Časem ale získáme větší zkušenosti a překonáme zdánlivě neřešitelné problémy i překážky. Čerstvé ovoce je pochopitelně ideální, to samé platí i o zelenině, ale i z déle uskladněných surovin dokážeme vytěžit kvalitní a chutnou šťávu, ačkoli jí nebude tak velké množství.
Vláknina se zachytí na sítku
Podle hustoty použitého sítka bude odstředěná šťáva obsahovat malý nebo větší obsah vlákniny, zbytek se zachytí na sítku. Především děti vlákninu často odmítají, potom je vhodné použít nejjemnější sítko nebo ještě můžeme šťávu před podáváním přecedit. U některých extraktů to ale ani není nutné a malé množství vlákniny rozhodně není na závadu. U ovocných šťáv přispívá vláknina v malém množství k chuti i dobrému vzhledu šťávy, v zeleninových extraktech ale není nijak žádoucí. Kvalitní hustá sítka z nerezového materiálu s mikroskopickými otvory jsou zárukou opravdu perfektní šťávy, džusu nebo smoothie.
Zpracování citrusových plodů je možné provádět na všech typech odšťavňovačů bez jakýchkoli problémů, příprava džusů je snadná a rychlá, stejně jako šťáv do koktejlů nebo ovocných pohárů. Pro děti tak získáme skutečně skvělé a současně zdravé pochoutky. Množství vlákniny a celkovou výtěžnost výrazně ovlivní rychlost zpracování i hustota použitého sítka.
Měkké tropické ovoce kvůli vysokému obsahu vody a obsahu měkké vlákniny odšťavňujeme raději na nižší rychlost, průběžně bychom měli při větším množství suroviny čistit sítko. Nejvhodnější je použít vertikální šnekové odšťavňovače se širším šnekem, velkým sítkem a otočnou stěrkou, které sítko průběžně při práci otírá a čistí.
Veškeré bobuloviny a lesní plody (například rybíz, hroznové víno, jahody, maliny nebo borůvky) nejlépe zpracujeme na šnekovém nebo dvouhřídelovém přístroji ve vertikálním provedení. Poradí si s nimi i odstředivé odšťavňovače, ale výtěžnost bude výrazně menší a zvýší se zbytečně množství odpadu. Čistění je sice pracnější, ale vysoká kvalita finálního produktu za to rozhodně stojí.
Zpracovat můžeme i nejrůznější lahodné peckoviny (višně, třešně, meruňky nebo broskve – pochopitelně až po vyjmutí pecek), výsledným produktem ale bude spíš hustší, kašovitá šťáva, vhodná spíš jako doplněk a ochucení do ovocných směsí. Při odšťavňování ovšem u těchto surovin dochází k intenzivnímu zanášení sítka a práci tak je nutné občas přerušit a sítko očistit. Nejvhodnější volbou bude bezesporu vertikální šnekový odšťavňovač. Ten nám poslouží i pro zpracování měkkého manga nebo zralých plodů kiwi.
Čerstvá a poměrně tvrdá jablka i hrušky lze odšťavnit nejlépe pomocí vertikálního šnekového odšťavňovače, na moučnaté a přezrálé plody se ale víc hodí odstředivý odšťavňovač se středními nebo vysokými otáčkami. Tyto plody je vhodné před započetím práce zbavit slupek, případně i jádřinců.
Listová zelenina a bylinky vyžadují důkladné zpracování, nejvhodnější volbou bude bezesporu dvouhřídelový odšťavňovač, poradí si s nimi ale i kvalitní jednohřídelový šnekový přístroj, jen se budeme muset smířit s mírně sníženou výtěžností. Použití odstředivých odšťavňovačů na tyto suroviny nelze v tomto případě doporučit.
Kořenová zelenina je na zpracování také vhodná, nejlépe se osvědčují šnekové a dvouhřídelové přístroje, u nichž je mnohem menší odpad a větší výtěžnost ve srovnání s dalšími metodami odšťavňování. Na ručních přístrojích je zpracování často prakticky nemožné, navíc fyzicky náročné.
Dostatečně velký otvor pro vkládání surovin a stabilita
Abychom mohli vkládat do odšťavňovače větší kousky vcelku nebo rozměrnější suroviny krájet co nejméně, dbejme při výběru na dostatečně velký a dobře přístupný plnicí otvor. Pokud je opatřen víčkem proti rozstřikování nebo pěchovací zátkou, výrazně nám to práci usnadní. Důležitá je i dostatečná stabilita přístroje, na spodní straně jsou většinou umístěny pryžové nožky, sloužící současně i jako tlumící prvek nebo měkké přísavky.
Ke stabilitě přispívá i vyšší hmotnost přístroje. V neposlední řadě je žádoucí i možnost regulace otáček a přehledné uspořádání ovládacích prvků. U moderních přístrojů často nechybí ani displej.
Výhodou jsou i další praktické doplňky, které mohou být součástí dodávky nebo je lze samostatně dokoupit. Jedná se kupříkladu o sítko proti rozstřiku pěny, nástavec pro snadnější vsypávání drobných surovin nebo síta s různou velikostí otvorů.
Shrnutí na závěr
Při výběru vhodného odstřeďovače bychom měli vždy v první řadě vycházet z typu surovin, které budeme nejčastěji zpracovávat a navíc přihlížet k četnosti používání. Rodiny s menšími dětmi a všichni, kdo dbají na zdravou výživu jistě využijí princip odšťavňování k přípravě mnoha rozmanitých šťáv, džusů, přesnídávek a polévek.
Když si zvykneme na používání odšťavňovače, asi si jen těžko dokážeme představit, že bychom se bez něj v budoucnu obešli. Volíme raději značkový přístroj, u nějž bez problémů můžeme kontaktovat odborný servis i pořídit případné rozšiřující doplňky a příslušenství. I světově proslulí výrobci totiž nabízejí své přístroje v různých cenových kategoriích, vybere si skutečně každý.
Diskuse u článku