Nejlepší domácí pekárny – recenze a tipy pro správný výběr

Co vede stále větší počet spotřebitelů k zakoupení domácí pekárny? Domácí pečení umožňuje mít k dispozici vždy čerstvé a kvalitní pečivo podle vlastních představ a potřeb. Mnozí ocení možnost vlastní volby surovin a obměny nejrůznějších receptů. V potaz můžeme brát i ekonomickou stránku věci. Domácí pekárna nám umožní ušetřit nemalé náklady.

Domácí pekárny procházejí stále vývojem a rozhodně neslouží jen pro přípravu chleba. Moderní přístroje umožní péct i vánočky, mazance, zákusky, dortové korpusy, sekanou, připravit těsto na knedlíky nebo další kulinářské lahůdky. V neposlední řadě mnozí ocení i to, že si můžeme připravit chléb bezlepkový nebo s příměsí bylinek či koření podle svých požadavků. Rozšířené programy a přídavná zařízení zvládnou i zpracování vláčného těsta na pizzu, výrobu džemů, jogurtů nebo pasterizaci.

Tipy na nejlepší domácí pekárny

Eta 2149 Harmony

ETA Delicca 7149

Panasonic SD 2512 KXE

Eta 2149 Harmony

ETA Delicca 7149

Panasonic SD 2512 KXE

Levný základ

Zlatá střední cesta

Pro náročné

KLADY

Prodloužená záruka na motor 5 let

Dvě velikosti hnětacích háků

Odložený start až o 13 hodin

Dvojfázové hnětení a trojfázové kynutí

Výběr ze 3 stupňů propečenosti kůrky
Nízká spotřeba a malé rozměry
Program rychlého pečení
Vydařený design

Snadné ovládání

Velké množství programů

Povedený design

Kvalitní zpracování

Snadné čištění

ZÁPORY

Při hnětení je trochu hlučnější

Nástavce na pečení baget nejsou dostupné

Chybí vnitřní osvětlení

Slabší kvalita konstrukce
Nesrozumitelný návod k obsluze
Absence nástavců pro pečení baget

Absence okénka k nahlížení

Nemožnost vytvořit vlastní recept

Recepty v manuálu nejsou česky

SHRNUTÍ

Za nízkou cenu spolehlivá a dobře fungující domácí pekárna, která nabízí poměrně široký sortiment pečení i dalších funkcí.

Osvědčená domácí pekárna s pěkným designem a spoustou užitečných funkcí včetně rychlého pečení.

Vynikající pekárna za vysokou cenu, která nabízí širokou škálu nejrůznějších receptů. Zvládne připravit chutný pokrm rychle a bez sebemenších problémů.

POROVNEJTE CENY

POROVNEJTE CENY

POROVNEJTE CENY

Recenze: ETA Harmony 2149

Příkon: 800 W | Rozměry: 30 × 44,5 × 28 cm | Hmotnost: 7,4 kg | Počet hnětacích háků: 2 (v balení jsou dva páry háků různé velikosti) | Objem pečicí formy: do 1 500 g | Odložený start: ano | Ovládání: tlačítka pro 10 přednastavených programů s možností úpravy | Funkce udržení teplého obsahu: po dobu 1 hodiny

KLADY:
  • Prodloužená záruka motoru na 5 let
  • Dvě velikosti hnětacích háků
  • Odložený start až o 13 hodin
  • Dvojfázové hnětení a trojfázové kynutí

ZÁPORY:
  • Při hnětení je trochu hlučnější
  • Nástavce na pečení baget nejsou dostupné
  • Chybí vnitřní osvětlení

V kategorii levných domácích pekáren je ETA Harmony 2149 jeden z nejvydařenějších modelů. Kromě pečení mnoha druhů chleba a přípravy těsta nabízí i dodatečné nastavení barvy a typu kůrky, variabilní velikosti bochníku i přípravu džemů a marmelád. Teflonový povrch pečicí formy je spolehlivě nepřilnavý a snadno se čistí. Díky citlivému termostatu má poměrně nízkou spotřebu a peče spolehlivě.

Systém se dvěma snadno vyměnitelnými háky zaručuje dokonalé promísení, vykynutí i finální vyhlazení těsta. Hodí se také pro přípravu sladkého nebo slaného pečiva včetně celozrnného a bezlepkového chleba. Větší háky dokonale promísí i husté těsto s příměsí semínek, bylin či větších kousků cibule nebo uzenin, což umožní vyzkoušet atypické recepty.

Zrychlený program nepracuje na úkor kvality a v případě potřeby tak upečeme chléb v polovičním čase. Veškerá nastavení jsou intuitivní, obsluhu zvládneme během chvilky, oceníme i přehledný displej s vyobrazením zbývajícího času. Nechybí ani akustická signalizace průběhu procesu pečení a automatická funkce pro udržení bochníku teplého ještě hodinu po upečení.

Vyjmutí upečeného bochníku je snadné díky dobře tvarované a teflonem potažení pečicí formě. K vytažení hnětacích háků (pokud se uvolní a zůstanou v bochníku zapečené) slouží kovový háček, dodávaný k pekárně spolu s odměrkou a násypkou na sůl i koření či další přísady. Příslušenství, hnětací háky i pečicí nádobu lze vložit také do myčky na nádobí.

Zjistit cenu >>

Další zajímavé alternativy levných domácích pekáren

SENCOR SBR 1031 (1 300 Kč) – 12 programů, pečení bochníku 450/700/900 g

Recenze: ETA Delicca 7149

Příkon: 800 W | Rozměry: 41 × 27,5 × 26 cm | Hmotnost: 6,6 kg | Počet hnětacích háků: 2 nerezové | Objem pečicí formy: 900 – 1 300 g | Počet přednastavených programů: 12 | Nastavitelný rozsah teploty: 20 – 230°C

KLADY:
  • Výběr ze 3 stupňů propečenosti kůrky
  • Nízká spotřeba a malé rozměry
  • Program rychlého pečení
  • Vydařený design

ZÁPORY:
  • Slabší kvalita konstrukce
  • Nesrozumitelný návod k obsluze
  • Absence nástavců pro pečení baget

I nejlevnější zástupce našeho přehledu, domácí pekárně ETA Delicca 7149, je vybavena hned dvěma hnětacími háky, napomáhající bezproblémovému procesu kynutí. Dokáží totiž těsto zpracovat do vynikající kvality. Pekárnu lze využít pro přípravu nekynutých těst na koláče a chleby, stejně jako pro jejich bezlepkové varianty. Stejně dobře si poradí i s tradičním těstem, jež může být následně upečeno v běžné troubě. To oceníme zejména při přípravě vánoček, housek nebo rohlíků.

Nastavení úrovně zabarvení a propečení kůrky nabízí tři varianty – světlou, střední a tmavou. V této domácí pekárně snadno připravíme vynikající zdravý a chutný celozrnný chléb, světlý francouzský chléb, sladký chléb s vyšším obsahem cukru nebo chleby bylinkové a kořeněné.

Z další nabídky nelze opomenout programy pro výrobu džemů a marmelád, možnost samostatného pečení (oceníme například pro snadnou přípravu sekané) nebo rozpečení staršího pečiva. Pokud pospícháme, využijeme jistě rádi programu rychlého pečení, u nějž je ale třeba zvýšit dávku cukru, přidat více droždí, ubrat soli a použít teplou vodu. Práci usnadní i časovač s volitelným rozsahem do 12 hodin spolu s programem udržování teploty na dobu 60 minut po dopečení.

Zjistit cenu >>

Recenze: Panasonic SD 2512 KXE

Příkon: 550 W | Rozměry: 38,9 × 38,9 × 38,2 cm  | Hmotnost: 8 kg | Počet hnětacích háků: 2 nerezové | Objem pečicí formy: 400 – 600 g | Počet přednastavených programů: 27 l Nastavitelný rozsah teploty: 20 – 230°C

KLADY:
  • Snadné ovládání
  • Velké množství programů
  • Povedený design
  • Kvalitní zpracování
  • Snadné čištění

ZÁPORY:
  • Absence okénka k nahlížení
  • Nemožnost vytvořit vlastní recept
  • Recepty v manuálu nejsou česky

Domácí pekárna Panasonic SD 2512 KXE představuje to nejlepší, co je možné v současné době na trhu nalézt. Milovníci doma připravených pochutin se tak mají na co těšit, vzhledem k tomu, že nabídka 27 rozličných receptů je skutečně široká.

Dalším zásadním kladem je i snadné ovládání, jež bez větších problémů zvládnou i ti, kteří doposud neměli s pekárnami tu čest. Designové provedení se velmi povedlo a pekárna tak skvěle zapadne do kuchyně. Použitý materiál je kvalitní, takže výrobek bude bez problémů sloužit mnoho let. Vnitřní prostor vyniká speciální protispékavou vrstvou.

Nejpodstatnějším negativem je absence okénka k nahlížení, takže kontrola toho, co se v pekárně vlastně děje je jen velmi omezená. Nepotěší ani nemožnost vytvořit si vlastní recept, jelikož lze vybírat pouze z připravených programů. Recepty uvedené v manuálu jsou pouze v hlavních jazycích, takže je třeba si pomoci slovníkem.

I přesto je ale Panasonic SD 2512 KXE skvěle provedenou domácí pekárnou, jež udělá radost i těm nejnáročnějším zákazníkům. Ti si mohou vybírat z celé řady rozličných chutných pokrmů.

Zjistit cenu >>

Další zajímavá alternativa v nejvyšší kvalitativní třídě

ETA Duplica Vital 2147 (3 900 Kč) – 13 programů, unikátní programy „Kvašení“ a „Vital“, zdravé pečení s kváskem

Zpět na obsah ↑

Nejprodávanější domácí pekárny dle Heureky

Zpět na obsah ↑

Jak vybrat domácí pekárnu?

Při volbě domácí pekárny se na celou věc můžeme podívat z několika značně odlišných a přitom vzájemně provázaných úhlů pohledu. Vybrali jsme pro vás ty nejdůležitější aspekty a v následujících řádcích nabízíme několik praktických rad, které pomohu usnadnit výběr každému, kdo se rozhodl domácí pekárnu pořídit. Když srovnáme priority a ujasníme si základní požadavky na vhodný typ domácí pekárny, nebude nakonec finální výběr vlastně nijak složitý a pořídíme si přesně takový přístroj, jaký potřebujeme.

Množství a objem jsou pro výběr modelu a typu velmi důležité

Jedna ze základních otázek při výběru je jistě počet případných konzumentů, od čehož se odvíjí i zvolená velikost. Existují totiž domácí pekárny opravdu malé i značně objemné a výkonné. Menší typy jsou vhodné především pro jednu nebo dvě osoby a pro ty, kdo raději pečou častěji a pokaždé něco trochu jiného. Velká pekárna umožní snadno a levně zhotovit chutný chléb podle přání pro početnou rodinu. Čerstvě upečený chléb i jiné dobroty lze navíc i snadno poměrně dlouho skladovat při zachování původní kvality.

Pro jednu nebo dvě osoby postačí pekárna s obsahem přibližně 700 – 800 gramů, pro čtyřčlennou rodinu bude vhodný objem kolem 1400 – 1800 gramů.

Zaměříme se na celozrnný chléb, bezlepkový nebo budeme typ chleba střídat? I k tomu je třeba při volbě vhodné pekárny přihlížet a zjistit si důležité údaje.

Menší domácí pekárna

Menší domácí pekárna

Umí mnohem víc, než jen upéct bochník chleba

Domácí pekárna pochopitelně neslouží pouze k pečení chleba, je to ale většinou její primární účel. Můžeme v ní připravit například těsto pro další zpracování nebo pečení v troubě. Navíc přímo v domácí pekárně upečeme bez problému vánočku, mazanec, sekanou nebo připravíme džem, ovocnou šťávu či těsto na knedlíky. Některé typy lze využít i pro přípravu domácího kvásku, sýrů, jogurtů či k pasterizaci jídel nebo k jednoduchému ohřátí již hotového pokrmu.

Počet hnětacích háků a pečicích komor podle potřeby

Hnětací háky mívají různý tvar, ale stejný účel. Musejí dokonale promísit těsto a všechny suroviny rovnoměrně prohníst. Nejčastěji jsou řešené jako ploché lopatky, to je totiž ten určitě nejefektivnější tvar. U hnětacích háků dbáme vždy na to, aby šly snadno vyjmout a očistit nebo zbavit zbytků těsta. Buď je vyjmeme i s hřídelí nebo je stáhneme z otočné hřídelky a omyjeme či vložíme do myčky na nádobí.

Rozhodně oceníme, když jsou k pekárně dodávány hnětací háky v několika provedeních a velikostech, podle použitých surovin a konzistence těsta si potom můžeme vybrat ty nejvhodnější. Pekárny, pracující se dvěma hnětacími háky určitě těsto lépe propracují a výsledek tak bude kvalitnější, u malých modelů je někdy použit jen jeden hák z důvodu úspory místa.

Pečicí komora bývá většinou jedna, najdeme ale i modely se dvěma oddělenými komorami nebo s možností přepažení pečicího prostoru, případně s variabilními nádobami. Můžeme tak připravit bochníky v požadované velikosti nebo současně upéct dva různé druhy chleba.

Keramickou, teflonovou nebo nerezovou formu?

Pro pečení slouží odolná forma vhodného tvaru, která musí být tepelně dobře vodivá a současně opatřená nepřilnavým hladkým povrchem. I když ji před opečením můžeme vymazat sádlem nebo přidat do základu těsta trochu oleje, vyklopení hotového produktu z formy bude při správně zvoleném tvaru a povrchu snadnější. Pečící forma tedy musí být vždy mírně kónická (rozšířená směrem vzhůru) a musí umožnit bezproblémové vyklopení bochníku bez dalších mechanických zásahů. Každý materiál má své specifické vlastnosti a při výběru bychom se měli správně rozhodnout. Proto přinášíme stručné porovnání pro snazší výběr:

Teflonová forma je nenáročná na údržbu, jednoduše se omývá a chléb z ní jde vyklopit opravdu snadno. Po vychladnutí ji stačí napustit vodou a následně lehce otřít, nesmíme však použít drátěnku ani písek na nádobí, povrch s teflonovým filmem bychom mohli snadno poškrábáním znehodnotit. Vlasové škrábance se na povrchu formy časem objeví i v případě, že používáme do těsta jako příměs tvrdší přísady, především semínka, nebývá to ale na závadu pro další používání. Někteří zákazníci však mají k používání teflonu u kuchyňských spotřebičů určité výhrady, ačkoli žádná zdravotní závadnost u tohoto materiálu prokázána nebyla. Výhodou teflonové formy je i poměrně nízká cena a vysoká vodoodpudivost.

Domácí pekárna s teflonovou formou

Domácí pekárna s teflonovou formou

Velmi odolné jsou moderní keramické formy, které navíc slibují výrazně větší odolnost proti mechanickému poškození a poškrábání, vysokou trvanlivost a zaručenou zdravotní nezávadnost. Sice si zpravidla při stejné velikosti musíme o pár stovek připlatit, ale při opatrném zacházení je keramická pečicí forma praktiky věčná. Jen tak na okraj se sluší přidat upozornění na to, že pochopitelně není vyrobena výhradně z keramiky, ale stejně jako u teflonové formy se jedná o nástřik tenké vrstvy keramické hmoty na základní formu z lehké slitiny. Keramická forma je ale přece jen poměrně křehká a tak s ní musíme zacházet s citem, případná prasklina by ji znehodnotila.

Pekárna s nerezovou formou a příslušenstvím

Pekárna s nerezovou formou a příslušenstvím

Víceméně neomezenou trvanlivostí se může pochlubit i nerezová pečicí forma, která má nejširší možnosti využití. Nehrozí u ní totiž poškrábání při použití libovolných surovin ani při důkladném mytí, můžeme do ní bez obav postavit i sklenice (například s kváskem, jogurtem nebo dalšími potravinami), aniž bychom se museli obávat jejího případného poškození. Neopomenutelnou předností je i možnost samostatné výměny poháněcích hřídelí včetně těsnění, což u běžných keramických ani teflonových pečicích forem není možné. Ovšem nic není úplně bez nějakého mínusu, u nerezové formy totiž může i při vymazání formy občas docházet k připečení chlebového těsta, řešením je tedy většinou déle trvající proces pečení při poněkud nižší teplotě.

Další doplňkové funkce rozhodně nejsou jen „na parádu“

Počet nabízených programů není tak důležitý, jako možnost nejrůznějším způsobem je kombinovat a nastavení ještě upravovat podle svých představ a potřeb. Existují pekárny, které jsou zaměřeny prakticky výhradně k přípravě chleba a umožní do nejmenších detailů zvolit postup hnětení, kynutí i pečení, typ střídky a kůrky, těch možností je prostě nepočítaně.

Prakticky každá domácí pekárna umožní i pečení dietního, celozrnného nebo bezlepkového chleba, stejně jako méně obvyklých a přitom chuťově velmi zajímavých chlebů podle nejrůznějších receptů. Takový cibulový, bylinkový, hrozinkový, pivní nebo mandlový chléb – to se člověku sbíhají sliny už při vyslovení názvu. A receptů na domácí chléb stále přibývá. Po určitých zkušenostech můžeme navíc popustit uzdu fantazii a vymyslet si vlastní recept, kterým potom překvapíme své blízké.

Další typy pekáren jsou zaměřeny spíš univerzálně a umožňují pečení dortových korpusů, sekané, přípravy těsta pro slané pečivo, zákusky, pizzu nebo dorty a buchty, zvládnou i džemy a marmelády.

Výhodou je i nastavitelný poloautomatický dávkovač, který bez naší přítomnosti v požadovanou dobu přidá do těsta další potřebné ingredience. Mnozí uživatelé jistě také ocení funkci odloženého startu, se kterou vložíme navečer ingredience do pekárny a ta spustí proces přípravy a pečení až v požadovaný čas, takže ráno na nás čeká čerstvý, právě dopečený voňavý a křupavý chléb!

I zdánlivé drobnosti jsou důležité

Při vybírání vhodné domácí pekárny bychom měli věnovat i dostatečnou pozornost i na první pohled podružnějším, přesto ale důležitým detailům, jakými je například design a uspořádání ovládacích prvků nebo délka přívodního kabelu. Pro umístění pekárny na kuchyňské lince je vždy vhodnější zaoblený povrch bez výraznějších výčnělků, o které tak se snadno nezachytím. Takovou pekárnu navíc můžeme snadněji během chvilky otřít a vyčistit. Před klasickými tlačítky dává většina spotřebitelů přednost dotykovým.

Vypínatelné vnitřní osvětlení je nadmíru praktické, leckdo to ale zjistí až v okamžiku, kdy pro kontrolu správného vykynutí těsta svítí do horního okénka baterkou nebo přenosnou lampou a uvažuje, zda by proces kynutí hodně narušil bleskovým pootevřením, pokud nic pořádně nevidí.

Přehledný displej nám kdykoli podá informaci o tom, jaký proces zrovna v útrobách přístroje probíhá a jak dlouho ještě bude pečení trvat, při volbě programu a nastavení podrobných kroků jej také jistě oceníme.

Elegantní domácí pekárna s přehledným displejem a zaoblenými hranami

Elegantní domácí pekárna s přehledným displejem a zaoblenými hranami

V neposlední řadě je přínosem úspora a možnost změny

Opravdu používáním domácí pekárny ušetříme? Ano, snadno si to každý může spočítat sám, navíc se nejedná jen o úsporu finanční (za suroviny a energii vydáme ani ne polovinu toho, nač by nás přišel kupovaný chléb), ušetříme i drahocenný čas. V neposlední řadě bude náš čerstvý domácí chléb trvanlivý, takže vydrží mnohem déle, žádné vyhazování plesnivých nebo ztvrdlých zbytků nás už nečeká.

Dalším přínosem je možnost přizpůsobení výběru potravin (kdo musí dodržovat nějakou dietu, jistě ví, o čem je řeč), nepoužíváme konzervanty ani mražená a kdovíjak dlouho skladovaná těsta. Jíme opravdu to, co nám projde rukama při vkládání do přístroje a co jsme si sami vybrali. Pokud koupíme hotovou směs pro domácí pekárnu, většinou obsahuje už i sušené droždí a stačí ji podle návodu doplnit odpovídajícím množstvím mléka nebo vody a spustit proces přípravy. Rozhodneme-li se hotovou směs ještě nějak podle svého vylepšit, fantazii se meze rozhodně nekladou a na stole bude zase jiný chléb, vyhneme se tak i určitému stravovacímu stereotypu.

Dát si poradit není žádná hanba

Rozhodli jste se pořídit domácí pekárnu poté, co jste ochutnali lahodný, voňavý čerstvý domácí chléb u někoho z přátel? V tom případě se neostýchejte zeptat, dostanete často dobrý tip na konkrétní model pekárny a k tomu jako bonus i vyzkoušené a osvědčené recepty. Kamarádi se podělí i o negativní zkušenosti a vyhnete se tak klasickým „začátečnickým“ chybám, které někdy používání domácí pekárny provázejí.

Vzhled bude trochu odlišný, ale skvělá chuť za to stojí

Z domácí pekárny získáme podle zvoleného typu bochník chleba trochu odlišného tvaru, než na jaký jsme zvyklí z obchodu. Díky tvaru použité pečicí formy bude mít místo tvaru klasického protáhlého zploštělého bochníku spíš podobu cihličky, která má běžnou křupavou kůrku hlavně na horní straně. Boční strany a spodní část mívají kůrku o něco tenčí a jemnější, protože těsto v těchto místech bylo v přímém kontaktu s pečicí formou.

Shrnutí na závěr

Domácí pekárna je šikovným pomocníkem, který nám umožní zpestřit jídelníček a udělat ho ještě zdravější. Domácí pečení je moderním trendem, který se neustále rozvíjí a stává se stále populárnějším. Doufáme, že naše rady a poznatky pro vás budou přínosné, až se k pořízení vlastní domácí pekárny rozhodnete nebo pokud budete kupovat už několikátou v řadě.

Co se týče diskusí o spotřebě, je třeba brát v potaz, že pekárna rozhodně nejede po celou dobu provozu „na plný výkon“. Procesy míchání a kynutí probíhají z větší části bez intenzivního ohřevu. Díky termostatu pekárna jen udržuje potřebnou teplotu a teprve ve vlastní fázi pečení je topné těleso naplno využíváno. Zjednodušeně řečeno lze všeobecně vycházet z toho, že pro upečení bochníku chleba spotřebujeme necelých 340 Wh, což se v přepočtu rovná přibližně dvěma korunám. Ani při odloženém startu se spotřeba nijak znatelně nezvýší, provoz domácí pekárny je tedy i s ohledem na spotřebovanou energii skutečně úsporný. Také potřebné suroviny jsou poměrně levné a snadno dostupné, proč tedy s pořízením domácí pekárny ještě otálet?

Nejprodávanější domácí pekárny dle Heureky